Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016

Πληρωμή βιολογικής γεωργίας 2013, 2014 εντός Δεκεμβρίου


Για το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους μετατίθενται οι πληρωμές της βιολογικής γεωργίας του 2015, ενώ οι εκκρεμότητες για την περίοδο 2013 και 2014 είναι προγραμματισμένες να γίνουν εντός του Δεκεμβρίου.

Το υπουργείο μέχρι πρότινος έριχνε την ευθύνη της καθυστέρησης των πληρωμών στις κατά τόπους ΔΑΟΚ, ενώ οι καλλιεργητές κάνουν λόγο για σοβαρά προβλήματα στο λογισμικό του ΟΠΕΚΕΠΕ.Αυτό ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, σε συνάντηση που είχε στην Βάθη, με εκπροσώπους κτηνοτρόφων από την ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Άλλωστε, πρόκειται για πληρωμές που έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά των παραγωγών, οι περισσότεροι εκ των οποίων παραμένουν απλήρωτοι για πάνω από 3 χρόνια. Σοβαρό θέμα έχει ανακύψει και με τα ποσά που «βλέπουν» στις καταστάσεις πληρωμής που αναρτούν οι κατά τόπους ΔΑΟΚ ότι δικαιούνται οι παραγωγοί.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που ανέδειξε η Agrenda με τους βιοκαλλιεργητές Λακωνίας, οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι «Με καθυστέρηση 3,5 ετών αναρτήθηκαν  οι καταστάσεις πληρωµών για το έτος 2013 «Βιολογική Γεωργία». Για µία ακόµη φορά διαπιστώνουµε ότι έχουν πετσοκοπεί οι ενισχύσεις των δικαιούχων µε αποτέλεσµα οι αρµόδιοι να παίζουν µαζί µας».

Μάλιστα, κάνουν λόγο για σοβαρό θέµα, υπογραµµίζοντας ότι «το λογισµικό του ΟΠΕΚΕΠΕ έκανε πάλι το θαύµα του», ενώ έχουν ήδη καταθέσει την πρώτη αγωγή στον εισαγγελέα. Αποτέλεσµα αυτού, ο Οργανισµός Πληρωµών να καλεί έναν έναν τους παραγωγούς που προσέφυγαν, προκειµένου να εξεταστεί αν µπορεί να γίνει κάποια «εσωτερική» διόρθωση και τελικά να αποσυρθεί η µήνυση.

Από την πλευρά  του, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις των παραγωγών και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε από την Κομοτηνή, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θράκη την περασμένη Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, εξόφληση των αγροτών για όλες τις εκκρεμότητες από πληρωμές προηγούμενων ετών μέχρι το τέλος του έτους.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Κατά τη διεξοδική και παραγωγική συζήτηση, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, που έγινε επί των θεμάτων που έθεσαν οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων, ο Υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων:

Η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση με την οποία αυξήθηκε το ανώτατο ποσό που μπορούν να εισπράξουν οι δικαιούχοι Εξισωτικής Αποζημίωσης των Ορεινών Περιοχών, από 100 ευρώ το εκτάριο σε 125 ευρώ το εκτάριο, εξαντλεί το όριο που επιτρέπει το εγκεκριμένο μέτρο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Οι κύριοι ωφελούμενοι από την αύξηση της αποζημίωσης είναι οι κτηνοτρόφοι, καθώς η κτηνοτροφία αποτελεί τη βασική δραστηριότητα στις Ορεινές Περιοχές.
Μέσα στο Δεκέμβριο θα πληρωθεί στους δικαιούχους αγρότες το σύνολο των ενισχύσεων του 2016 (υπόλοιπο βασικής ενίσχυσης, πρασίνισμα, εξισωτική κ.λπ.)
Επανεξετάζεται όλο το πλέγμα εκκρεμοτήτων για τις πληρωμές ενισχύσεων παλαιότερων χρόνων.  Ειδικά οι ενισχύσεις που αφορούν τη βιολογική γεωργία, θα πληρωθούν, για μεν την περίοδο 2013 – 2014 εντός του Δεκεμβρίου, για δε το 2015 εντός του πρώτου τριμήνου του 2017.
Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η στελέχωση των περιφερειακών κτηνιατρικών υπηρεσιών και η προσπάθεια αυτή είναι συνεχής εκ μέρους του Υπουργείου. Επιπλέον όμως, μέσω του μέτρου αγροτικών συμβούλων του ΠΑΑ, σύντομα οι κτηνοτρόφοι θα έχουν τη δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης σε κτηνιατρικές και άλλες υπηρεσίες σε όλη τη χώρα.
Το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία εξετάζει τις υπάρχουσες δυνατότητες για να γίνει ακόμα πιο ευέλικτο το μέτρο της νόμιμης απασχόλησης αλλοδαπών με εργόσημο.
Για τη θωράκιση του Έβρου από τις ζωονόσους έχει υποβληθεί - και αναμένεται η έγκριση από την Ε.Ε. – πρόγραμμα προστασίας που θα αφορά τον αφθώδη πυρετό, την Οζώδη Δερματίτιδα, την Ευλογιά και την Πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.
Εντός των επόμενων ημερών θα πληρωθούν στους δικαιούχους κτηνοτρόφους όλες οι εκκρεμείς οικονομικές αποζημιώσεις του 2016 για την Οζώδη Δερματίτιδα και τα λοιπά προβλήματα υγείας των ζώων, συνολικού ύψους περί τα 5,5 εκατ. ευρώ.


Πηγή: Agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου