Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Ακόμη 5.891 νοικοκυριά εντάσσονται στο πρόγραμμα ''Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον''


Με τη νέα απόφαση υπαγωγής του προγράμματος Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον που υπεγράφη στις 27-09-2017 εντάσσονται 5.891 νοικοκυριά και εγκρίνονται 1.170 ακόμη αιτήσεις ως επιλαχούσες.

Οι υπαγωγές των ωφελούμενων έγιναν με σειρά προτεραιότητας ανά περιφέρεια, σύμφωνα με την κατανομή των κονδυλίων μέχρι την εξάντλησή τους.

Με αφετηρία την 29η Σεπτεμβρίου 2017, οι ωφελούμενοι θα ενημερώνονται από τις συνεργαζόμενες τράπεζες για να προβούν στην υπογραφή των σχετικών συμβάσεων εντός 45 ημερών. Σε διαφορετική περίπτωση η αίτηση θα τίθεται αυτοδίκαια εκτός απόφασης υπαγωγής, ώστε να δοθεί δυνατότητα υπαγωγής στις επόμενες στη σειρά επιλαχούσες αιτήσεις.

Το Ταμείο Εξοικονομώ κατ' οίκον συστάθηκε με συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και εθνικών πόρων και το διαχειρίζεται η ΕΤΕΑΝ ΑΕ.



Πηγή: e-forologia.gr

ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 1.459 ανέργων νέων, ηλικίας 18-24 ετών


Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης, με την πρόσληψη 1.459 ανέργων, ηλικίας 18-24 ετών.

To Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 1459 ανέργων ηλικίας 18-24 ετών συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα, που δραστηριοποιούνται στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας.

  • Οι επιχειρήσεις με προσωπικό 0-3 θέσεις πλήρους απασχόλησης μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για έναν (1) ωφελούμενο.
  • Επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 3 έως 9 θέσεις πλήρους απασχόλησης μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για έως δύο (2) ωφελούμενους
  • Επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 9 έως 19 θέσεις πλήρους απασχόλησης μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για έως τρεις (3) ωφελούμενους
  • Επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 19 έως 30 θέσεις πλήρους απασχόλησης μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για έως πέντε (5) ωφελούμενους
  • Επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 30 έως 50 θέσεις απασχόλησης μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για έως οκτώ (8) ωφελούμενους
  • Επιχειρήσεις άνω των 50 θέσεων απασχόλησης μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για έως δέκα (10) ωφελούμενους

Ο αριθμός του προσωπικού της επιχείρησης υπολογίζεται σε μονάδες εργασίας. Συγκεκριμένα υπολογίζεται ο αριθμός των εργαζομένων κατά τον μήνα υποβολής της αίτησης (ημερολογιακά).

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του 9μηνου πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης (ημερολογιακά).

Η ανωτέρω προϋπόθεση ισχύει και για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης μέχρι την ημερομηνία ένταξης της επιχείρησης στο πρόγραμμα.

Δικαιούχοι είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, επιτηδευματίες, Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και γενικά εργοδότες που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα.

Δεν εντάσσονται:
Ι. Οι επιχειρήσεις, φορείς, υπηρεσίες και οργανισμοί που διέπονται, όσον αφορά την πρόσληψη του προσωπικού τους, από τις διατάξεις του ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28/ Α΄/3.3.1994) και του ν. 3812 (ΦΕΚ 234/Α΄/28.12.2009).

ΙΙ. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς, στους οποίους δεν εφαρμόζεται ο Καν. 1407/2013 (άρθρο 1 και 2 ).

Ωφελούμενοι του Προγράμματος είναι:
1. Άνεργοι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει το «Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για ανέργους ηλικίας 18 -24 ετών» (κοινή υπουργική απόφαση 35453/702/1.8.2016 ΦΕΚ/2425/Β΄/5.8.2016) και να καλύπτουν την προϋπόθεση 4 της παρούσας παραγράφου.

Οι ωφελούμενοι άνεργοι κατά την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2 πρέπει να διαθέτουν βεβαίωση ολοκλήρωσης του ανωτέρω προγράμματος από το ΚΠΑ2 στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκουν.

2. Να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και να έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.

3. Να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα.

4. Να είναι ηλικίας 18-24 ετών, δηλαδή να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και να διανύουν το 19ο έτος και να έχουν συμπληρώσει το 24ο και να διανύουν το 25ο έτος αντίστοιχα κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους από την αρμόδια Υπηρεσία.

Δεν είναι δυνατή η υπόδειξη ανέργων σε επιχειρήσεις:

  • Για άτομα που κατά το τελευταίο 12μηνο, πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης για ένταξη στο πρόγραμμα από την επιχείρηση, είχαν απασχοληθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο (με εξαρτημένη σχέση ορισμένου ή αορίστου χρόνου ή με έμμισθη εντολή ή με μίσθωση έργου) στην ίδια επιχείρηση ή σε επιχειρήσεις που συνιστούν με την αιτούσα ενιαία επιχείρηση ή σε επιχειρήσεις που μεταβιβάστηκαν ή αλλάζουν νομική μορφή ή διαλύονται και επαναλειτουργούν στον ίδιο ή σε άλλο χώρο με το αυτό αντικείμενο δραστηριότητας από τους ίδιους ή άλλους εργοδότες ή εταίρους.
  • για εργαζόμενους που θα απασχοληθούν αποκλειστικά, από την 22η ώρα βραδινή (έναρξη ωραρίου) έως και την 6η πρωϊνή (λήξη ωραρίου).
  • για άτομα που: 
  1.  είναι ομόρρυθμοι εταίροι σε Ο.Ε., Ε.Ε και εταίροι σε Ε.Π.Ε και στις Ι.Κ.Ε (εκτός των μελών   εταίρων σε φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας).
  2.  είναι μέλη των Δ.Σ. στις Α.Ε.
  3.  είναι οι νόμιμοι εκπρόσωποι ή οι διαχειριστές των επιχειρήσεων
  4.  είναι μέλη σε συνεταιρισμούς (πλην των μελών των ΚοινΣεπ)
  5.  τυχόν τοποθετούνται αναγκαστικά με τις διατάξεις του ν. 2643/1998.
  6.  προσλαμβάνονται στο πλαίσιο ένταξης της επιχείρησης σε οποιοδήποτε άλλο καθεστώς   ενίσχυσης για την κάλυψη σχετικών συμβατικών της υποχρεώσεων, π.χ. επενδυτικό σχέδιο, το οποίο επίσης επιχορηγεί το μισθολογικό ή/και το μη μισθολογικό κόστος για τα άτομα αυτά,
  7. προσλαμβάνονται από τους δικαιούχους εργοδότες, προκειμένου να διαθέσουν τις υπηρεσίες τους σε άλλον εργοδότη (δευτερογενής ή έμμεσος εργοδότης).
  8. προσλαμβάνονται για να απασχοληθούν με μίσθωση - σύμβαση έργου ή έμμισθη εντολή.


Οι ωφελούμενοι άνεργοι δεν υποβάλλουν οι ίδιοι αίτηση, αλλά υποδεικνύονται με συστατικό σημείωμα ΜΟΝΟ από την αρμόδια Υπηρεσία (ΚΠΑ2) όπου ανήκει η έδρα ή το υποκατάστημα που θα απασχοληθούν, σύμφωνα με τις ζητούμενες ειδικότητες, όπως έχουν δηλωθεί κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης από τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 7 της παρούσας υπουργικής απόφασης.

Δείτε το πλήρες κείμενο της Πρόσκλησης εδώ



Πηγή: e-forologia.gr

Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά σημειώματα της επανεκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ


Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΑΑΔΕ, σήμερα στις 28/09/2017, αναρτήθηκαν στο TAXIS τα εκκαθαριστικά σημειώματα της επανεκκαθάρισης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων για τις περιπτώσεις:

• Επανεξέτασης του εισοδηματικού κριτηρίου των χορηγούμενων εκπτώσεων ΕΝ.Φ.Ι.Α. άρθρου 7 ν. 4223/2017 (εφάπαξ οικονομική ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων),

• Προσαρμογής της τιμής ζώνης της Β' ζώνης Ψυχικού.

Οι παραπάνω περιπτώσεις επανεκκαθάρισης αφορούν συνολικά 69.494 φορολογουμένους.
Το συνολικό ποσό (επιστροφή ή διαγραφή φόρου) ανέρχεται στα 10,83 εκατομμύρια ευρώ.

Δείτε το Δελτίο Τύπου εδώ.



Πηγή: e-forologia.gr

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Η ενοικίαση σπιτιού μέσω Airbnb - Τι ισχύει


Πριν ακόμα εφαρμοστεί στην πράξη το άρθρο 111 του Ν. 4446/2016 με το οποίο καθορίστηκαν για πρώτη φορά οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες διαμοιρασμού (Airbnb ή άλλες ), ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή τον Μάιο του 2017 ο ν. 4472/20107, με τον οποίο επέρχονται σημαντικές τροποποιήσεις στο συγκεκριμένο άρθρο.

■ Η σημαντικότερη αφορά στον καθορισμό —πλέον με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης , Οικονομικών και Τουρισμού— των γεωγραφικών περιοχών όπου θα ισχύουν οι περιορισμοί που ίσχυαν και αφορούσαν στο όριο μίσθωσης των 90 ή 60 ημερών (για νησιά μέχρι 10,000 κατοίκους), στη βραχυχρόνια μίσθωση μέχρι 2 ακινήτων ανά Α.Φ.Μ., καθώς και στο εισοδηματικό όριο των 12,000 ακόμα και εάν έχουμε υπερβεί τις 90 ή 60 ημέρες μίσθωσης κατά το οικείο φορολογικό έτος. Μέχρι εκδόσεως της παραπάνω κοινής υπουργικής απόφασης δεν υπάρχει κανένας από τους παραπάνω περιορισμούς.

■ Επίσης, οριοθετείται η έννοια του διαχειριστή ακινήτου και πλέον είναι εφικτό να αναλάβει τη διαδικασία ανάρτησης του ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες με σκοπό τη βραχυχρόνια μίσθωση όχι μόνο φυσικό, άλλα και νομικό ή κάθε άλλη νομική οντότητα.

■ Τέλος, απαλείφονται οι προϋποθέσεις που ίσχυαν για την ένταξη στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Διαμονής και είχαν να κάνουν με το ελάχιστο εμβαδόν (9 τ.μ.) του ακινήτου καθώς και της υποχρέωσης νομιμότητας του κτιρίου (σ.σ. προσοχή: Η απαλοιφή αυτής της τελευταίας προϋπόθεσης σχετικά με την νομιμότητα του κτιρίου μπορεί να μην δημιουργεί πλέον εμπόδιο για την ένταξη στο μητρώο όμως πρέπει να απασχολεί τους διαχειριστές των ακινήτων διότι μπορεί να εγερθούν αξιώσεις νομικής φύσεως από τους μισθωτές σε περίπτωση ενδεχόμενης ζημίας τους κατά την διάρκεια της διαμονής τους).


ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ 
1.Βραχυχρόνια μίσθωση ορίζεται η μίσθωση ακινήτου που συνάπτεται μέσω των ψηφιακών πλατφορμών για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μικρότερη του έτους.

2.Διαχειριστής ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης ορίζεται το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα, που αναλαμβάνει την διαδικασία ανάρτησης ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες με σκοπό την βραχυχρόνια μίσθωση και γενικά μεριμνά για την βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτου. Διαχειριστής ακινήτου δύναται να είναι είτε κύριος του ακινήτου ή νομέας ή επικαρπωτής ή υπεκμισθωτής ή τρίτος.



ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ 
1. Ο διαχειριστής ακινήτου να έχει εγγραφεί στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» που τηρείται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε).

2. O αριθμός εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής υποχρεωτικά να συνοδεύει την ανάρτηση του ακινήτου, σε εμφανές σημείο, στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής.

Η καταχώρηση στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής πραγματοποιείται ανά εκμισθούμενο ακίνητο.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Τουρισμού μπορεί, για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας, να καθοριστούν γεωγραφικές περιοχές, όπου θα ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση ως εξής:
α. Να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο (2) ακινήτων ανά Α.Φ.Μ. δικαιούχου εισοδήματος.
β. Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις ενενήντα (90) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων τις εξήντα (60) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπεται, εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος.


ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ 
1. Σε περίπτωση μη τήρησης των παραπάνω προϋποθέσεων επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ στους διαχειριστές ακινήτων.
Το πρόστιμο αποτελεί δημόσιο έσοδο, επιβάλλεται και εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε. από την Α.Α.Δ.Ε.
Από τη διαπίστωση της παράβασης ο διαχειριστής ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης υποχρεούται εντός δεκαπέντε (15) ημερολογιακών ημερών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες συμμόρφωσης.
Σε περίπτωση μη τήρησης εκ νέου των παραπάνω  προϋποθέσεων, εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου, το πρόστιμο αυτό επιβάλλεται στο διπλάσιο και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης, στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος.

2. Σε περίπτωση μη υποβολής ή υποβολής ανακριβούς Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται στον διαχειριστή ακινήτου πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος όπως αυτό εμφανίζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα κατά την ημέρα που πραγματοποιείται ο έλεγχος.

3. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους εκατό (100) ευρώ.

4. Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης της ψηφιακής πλατφόρμας στο αίτημα της Α.Α.Δ.Ε., σχετικά με την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας είναι απαραίτητη για ταυτοποίηση των διαχειριστών ακινήτων καθώς και των ακινήτων που αναρτώνται σε αυτές , επιβάλλονται πρόστιμα των 250 ή 500 ευρώ ανάλογα με το εάν υπάρχει υποχρέωση τήρησης απλοποιημένων ή πλήρων λογιστικών προτύπων.

Για την εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν την βραχυχρόνια μίσθωση  μπορεί να διενεργούνται έλεγχοι και από μικτά συνεργεία ελέγχου που αποτελούνται από υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε. και του Υπουργείου Τουρισμού. Επιπλέον μπορεί να ζητείται η συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας.



ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 
1. Ο κύριος του ακινήτου ή ο νομέας ή ο επικαρπωτής ή ο υπεκμισθωτής εφόσον αναθέτει σε τρίτο την διαχείριση του ακινήτου του με σκοπό τη βραχυχρόνια μίσθωση, έχει υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας στην οποία θα καταχωρήσει τα στοιχεία του διαχειριστή του ακινήτου.
Σε περίπτωση μη υποβολής αυτής, θεωρείται ο ίδιος διαχειριστής ακινήτου .

2. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας ακινήτου, όταν διαχειριστής του ακινήτου είναι ένας εκ των συνιδιοκτητών, οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες δεν υποχρεούνται στην υποβολή Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας.

3. Ο κύριος του ακινήτου ή ο νομέας ή ο επικαρπωτής ή ο υπεκμισθωτής εφόσον εκμισθώνει ακίνητο με δικαίωμα υπεκμίσθωσης εξακολουθεί να έχει την υποχρέωση υποβολής της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας

4.  Στις περιπτώσεις που οι διαχειριστές ακινήτων διαθέτουν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ ), δεν υποχρεούνται να εγγραφούν στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, έχουν όμως την υποχρέωση να αναγράφουν, σε εμφανές σημείο, τον αριθμό του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ) κατά την ανάρτηση του ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής.

5. Ο διαχειριστής ακινήτου που δεν διαθέτει Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) υποχρεούται στην υποβολή Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής, σε ηλεκτρονική εφαρμογή που θα δημιουργηθεί από την Α.Α.Δ.Ε. και δεν υποβάλλει Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας.

6.Στην ίδια υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής υπόκεινται και οι ιδιοκτήτες  ακινήτων , που φέρουν  τα χαρακτηριστικά και προδιαγραφές των  τουριστικών  επιπλωμένων  επαύλεων , και οι οποίοι   δύνανται να το εκμισθώνουν ενιαία και όχι τμηματικά, σε φυσικά πρόσωπα, χωρίς δικαίωμα περαιτέρω υπομίσθωσης, για περίοδο τουλάχιστον μίας εβδομάδας και όχι πέραν των τριών (3) μηνών συνολικό ανά έτος, απαγορευόμενης της διαδοχικής εκμίσθωσής του πέραν του τριμήνου του ίδιου έτους.



ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
1. Το εισόδημα που αποκτάται, από φυσικά πρόσωπα, από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου της οικονομίας διαμοιρασμού, θεωρείται  εισόδημα από ακίνητη περιουσία, εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων. Σε περίπτωση που παρέχονται οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες, το εισόδημα αυτό αποτελεί εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα

2. Το εισόδημα που αποκτάται από νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου της οικονομίας διαμοιρασμού, όπως ορίζεται στην προηγούμενη παράγραφο, θεωρείται εισόδημα από ακίνητη περιουσία.

Τα παραπάνω ισχύουν για τα εισοδήματα που αποκτώνται από το φορολογικό έτος που αρχίζει από 1.1.2017 και εφεξής.


Φ.Π.Α. 
Το εισόδημα που αποκτάται από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου της οικονομίας διαμοιρασμού  απαλλάσσεται του Φ.Π.Α.




Πηγή: Taxheaven

Πώς γίνεται η οριστική διαγραφή επιβατικών Ι.Χ. αυτοκινήτων, χωρίς την προσκόμιση πιστοποιητικού καταστροφής


Με νέα παράγραφο που προστέθηκε στο σχετικό νόμο, παρέχεται η δυνατότητα οριστικής διαγραφής επιβατικών Ι.Χ. αυτοκινήτων, χωρίς την προσκόμιση Πιστοποιητικού Καταστροφής αυτού.

Ειδικότερα, ιδιοκτήτης επιβατικού Ι.Χ. αυτοκινήτου με ημερομηνία πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν τις 4/3/2004, το οποίο έχει δοθεί για καταστροφή, διάλυση ή αχρήστευση έως τις 4/3/2004 και δεν βρίσκεται πλέον στην κατοχή του, δύναται να υποβάλει αίτηση διαγραφής αυτού από το Μητρώο Αδειών Κυκλοφορίας Οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, χωρίς την προσκόμιση Πιστοποιητικού Καταστροφής του οχήματος.

Για την ορθή εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων επισημαίνεται ότι για την χορήγηση βεβαίωσης διαγραφής, ο ιδιοκτήτης του οχήματος υποβάλλει τα εξής δικαιολογητικά:


  • Αίτηση - υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη του οχήματος (ή του κληρονόμου), με την οποία δηλώνει αυτολεξεί ότι «αιτούμαι την οριστική διαγραφή του οχήματος με αριθμό κυκλοφορίας, του οποίου είμαι ιδιοκτήτης, λόγω καταστροφής, διάλυσης, αχρήστευσης αυτού έως τις 04.03.2004».


  • Αποδεικτικό καταβολής τέλους διαγραφής ύψους είκοσι (20) ευρώ, το οποίο εκδίδεται με τη διαδικασία του ηλεκτρονικού παραβόλου.


  • Την άδεια κυκλοφορίας και τις κρατικές πινακίδες του οχήματος, εφόσον βρίσκονται στην κατοχή του. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλώνεται στην ίδια υπεύθυνη δήλωση από τον ιδιοκτήτη του οχήματος το γεγονός αυτό ως εξής: «η άδεια κυκλοφορίας και οι κρατικές πινακίδες δεν βρίσκονται στην κατοχή μου», μη απαιτούμενης κάποιας άλλης διαδικασίας.


Η αίτηση οριστικής διαγραφής υποβάλλεται σε οποιαδήποτε Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών των Π.Ε. της Χώρας αποκλειστικά από τον ιδιοκτήτη του οχήματος, ενώ σε περίπτωση συνιδιοκτησίας αίτηση υποβάλλουν όλοι οι συνιδιοκτήτες. Αυτονόητο είναι ότι δεν εκδίδεται βεβαίωση διαγραφής και δεν διαγράφονται από το μητρώο οχήματα για τα οποία υφίσταται σχετικό κώλυμα κατά τις οικείες διατάξεις. Όπως για παράδειγμα οχήματα με παρακράτηση κυριότητας, δέσμευση λόγω δικαστικής απόφασης ή καταχωρημένα ως κλεμμένα, τα οποία δύνανται να διαγραφούν μόνον εφόσον προηγηθεί άρση του σχετικού κωλύματος, σύμφωνα με τις οικείες, κατά περίπτωση, διατάξεις.

Εφόσον προσκομίζονται τα αναγκαία δικαιολογητικά, εκδίδεται βεβαίωση διαγραφής με ημερομηνία την 04/03/2004. Βεβαίωση διαγραφής εκδίδεται και για προγενέστερη ημερομηνία, εάν αυτή προκύπτει από δημόσιο έγγραφο, το οποίο συνυποβάλλεται με την αίτηση - υπεύθυνη δήλωση. Ως τέτοιο νοείται αποκλειστικά έγγραφο που έχει εκδοθεί σε προγενέστερη της 04/03/2004 ημερομηνία, από την Ελληνική Αστυνομία ή την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Δεν εκδίδεται βεβαίωση διαγραφής και δεν διαγράφονται από το μητρώο επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα για τα οποία έχει καταγραφεί οποιαδήποτε μεταβολή στο μητρώο αδειών κυκλοφορίας οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε χρονικό σημείο μεταγενέστερο της 04/03/2004

Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1145/2017, τυχόν ύπαρξη οφειλών από τέλη κυκλοφορίας για τα έτη τα οποία προηγούνται της ημερομηνίας οριστικής διαγραφής δεν εμποδίζει την ολοκλήρωση της διαδικασίας οριστικής διαγραφής και δεν απαιτείται η προηγούμενη εξόφλησή τους. Ωστόσο, οι οφειλές αυτές θα διαπιστωθούν και βεβαιωθούν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και δύνανται να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, κατά τα οριζόμενα στην ως άνω εγκύκλιο.



Πηγή:e-forologia.gr

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Όλα τα προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση των ανέργων. Αναλυτικές πληροφορίες


Υλοποιούνται ή έχουν σχεδιαστεί και θα υλοποιηθούν στο προσεχές διάστημα, προγράμματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας μέσω παροχής κινήτρων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα (επιχορήγηση επιχειρήσεων) για την πρόσληψη ανέργων, καθώς και δράσεις για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Συγκεκριμένα:
► Προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων με στόχο την απασχόληση ανέργων που βρίσκονται ηλικίας άνω των 50 ετών

1. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων με προσωπικό άνω των είκοσι θέσεων πλήρους απασχόλησης, για την πρόσληψη 5.000 ανέργων που βρίσκονται σε μειονεκτική και ιδιαίτερα μειονεκτική θέση, ηλικίας άνω των 50 ετών.

→ Ως άτομα σε μειονεκτική θέση νοούνται οι άνεργοι- ηλικίας άνω των 50 ετών εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για χρονικό διάστημα άνω των έξι (6) μηνών. Ως άτομα σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση νοούνται οι άνεργοι - ηλικίας άνω των 50 ετών -εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για χρονικό διάστημα άνω των δώδεκα (12) μηνών.

→ Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.), Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.) και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που απασχολούν προσωπικό άνω των είκοσι (20) θέσεων εργασίας με πλήρη απασχόληση και ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα.

→ Το ποσό της επιχορήγησης ορίζεται στο 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ μηνιαίως.
→ Για την πρόσληψη ανέργων που βρίσκονται σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται στους δώδεκα (12) μήνες με δυνατότητα επέκτασης για άλλους εννέα (9) μήνες, ύστερα από αίτηση που θα υποβάλλει η δικαιούχος επιχείρηση.

→ Σε περίπτωση που η επιχείρηση αιτηθεί την επέκταση της επιχορήγησης για άλλους εννέα (9) μήνες, μετά τη λήξη της επιχορήγησης (12+9=21 μήνες) η επιχείρηση δεσμεύεται να διατηρήσει το προσωπικό για τρεις (3) μήνες ακόμα χωρίς επιχορήγηση.

→ Για την πρόσληψη ανέργων που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται στους εννέα (9) μήνες χωρίς να παρέχεται η δυνατότητα επέκτασης του προγράμματος.

→ Μετά τη λήξη της επιχορήγησης (9μηνη επιχορήγηση) οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για τρεις (3) μήνες ακόμα χωρίς επιχορήγηση.

→ Οι δαπάνες για την εφαρμογή του προγράμματος προβλέπεται να καλυφθούν από τον λογαριασμό του ΕΛΕΚΠ και ειδικότερα του κλάδου ΛΑΕΚ.


2. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων με προσωπικό έως είκοσι θέσεων πλήρους απασχόλησης, για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών

Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης, με την πρόσληψη άνεργων εγγεγραμμένων στο μητρώο ανέργων των Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον άνω των τριών (3) μηνών ηλικίας άνω των 50 ετών. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς, ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., Κοι.Σ.Π.Ε. και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που απασχολούν προσωπικό έως είκοσι (20) θέσεων εργασίας με πλήρη απασχόληση και ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα.

→ Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης (ημερολογιακά).

→ Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ μηνιαίως.

→ Για την πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων, η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται στους δώδεκα (12) μήνες με δυνατότητα επέκτασης για άλλους εννέα (9) μήνες, ύστερα από αίτηση που θα υποβάλλει η δικαιούχος επιχείρηση. Σε περίπτωση που η επιχείρηση αιτηθεί την επέκταση της επιχορήγησης για άλλους εννέα (9) μήνες, μετά τη λήξη της επιχορήγησης (12+9 = 21 μήνες) η επιχείρηση δεσμεύεται να διατηρήσει το προσωπικό της για τρεις (3) μήνες ακόμα.

→ Για την πρόσληψη μη μακροχρόνια ανέργων, εγγεγραμμένων στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον άνω των τριών (3) μηνών, η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται στους εννέα (9) μήνες με δυνατότητα επέκτασης για άλλους εννέα (9) μήνες ύστερα από αίτηση που θα υποβάλλει η δικαιούχος επιχείρηση.

→ Μετά τη λήξη της επιχορήγησης (9+9=18μήνες) η επιχείρηση δεσμεύεται να διατηρήσει το προσωπικό για έξι (6) μήνες ακόμα χωρίς επιχορήγηση.

→ Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις δεν αιτηθούν την επέκταση· του προγράμματος, η δέσμευση της διατήρησης του προσωπικού για άλλους τρεις (3) μήνες χωρίς επιχορήγηση παραμένει στο πρώτο 9μηνο απασχόλησης (9+3 = 12μήνες).

→ Οι δαπάνες για την εφαρμογή του προγράμματος προβλέπεται να καλυφθούν από τον λογαριασμό του ΕΛΕΚΠ και ειδικότερα του κλάδου ΛΑΕΚ.


3. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 ανέργων, ηλικίας 30-49 ετών, σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

→ Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων εγγεγραμμένων για χρονικό διάστημα τριών (3) τουλάχιστον μηνών, στα μητρώα του ΟΑΕΔ καθώς και μακροχρόνια ανέργων. Οι επιχειρήσεις επιχορηγούνται για κάθε άτομο που υπάγεται στο πρόγραμμα από την ημερομηνία πρόσληψής του και για χρονικό διάστημα δώδεκα (12) μηνών. Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης ανέρχεται:

I.    στο ποσό των 15 € για την πρόσληψη εγγεγραμμένων ανέργων που διαθέτουν κάρτα ανεργίας σε ισχύ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών (3) μηνών πριν από την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2, και όχι πέραν των 25 ημερών το μήνα.

II.    στο ποσό των 18 € για την πρόσληψη μακροχρονίων ανέργων που διαθέτουν κάρτα ανεργίας σε ισχύ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δώδεκα (12) μηνών πριν από την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2, και όχι πέραν των 25 ημερών το μήνα,

→ Μετά τη λήξη της επιχορήγησης, οι επιχειρήσεις οι οποίες θα προσλάβουν μη μακροχρόνια ανέργους, δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό (προϋπάρχον και επιχορηγούμενο) για τρεις (3) ακόμα μήνες (χωρίς επιχορήγηση).

→ Οι επιχειρήσεις που θα απασχολήσουν μακροχρόνια ανέργους δεν δεσμεύονται από την ανωτέρω διάταξη.

→ Το Πρόγραμμα εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και δια βίου Μάθηση 2014 -2020 (ΕΠ ΑΝΑΔ ΕΔΒΜ)» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).


4. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 δικαιούχων «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας» /μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επιδότηση εργασίας.

Επιχορηγούνται ιδιωτικές επιχειρήσεις, (Κοιν.Σ.Επ), (Κοι.Σ.Π.Ε.) και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που απασχολούν έως δέκα (10) θέσεις που αντιστοιχούν σε πλήρη απασχόληση και ενδιαφέρονται να προσλάβουν δικαιούχους της «επιταγής επανένταξης». Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

→ Δικαιούχοι της επιταγής επανένταξης είναι οι άνεργοι τακτικής επιδότησης και οι δικαιούχοι επιδόματος μμακροχρόνιων ανέργων, οι οποίοι μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφόσον αποφασίσουν να μετατρέψουν το επίδομα ανεργίας τους σε «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας.

→ Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν οι επιδοτούμενοι άνεργοι στους οποίους υπολείπεται τουλάχιστον το 50% της διάρκειας της τακτικής επιδότησης ανεργίας, είτε αρχικής είτε συνέχισής της.

→Η εγκριθείσα επιδότηση (είτε αρχική είτε λόγω συνέχισης) πρέπει να είναι τουλάχιστον πεντάμηνης διάρκειας. Επίσης, μπορούν να
συμμετέχουν οι επιδοτούμενοι μακροχρόνια άνεργοι για τους οποίους υπολείπονται τουλάχιστον 2 μήνες επιδότησης.

→ Το πρόγραμμα περιλαμβάνει υποχρεωτικά τα δύο ακόλουθα στάδια:

- Το πρώτο στάδιο διαρκεί όσο και το υπολειπόμενο διάστημα τακτικής επιδότησης του δικαιούχου «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας». Σε αυτό το στάδιο ως μηνιαίο ποσό επιχορήγησης για πλήρη απασχόληση και ασφάλιση 25 ημερών ορίζεται το μηνιαίο ποσό που αναγράφεται στην «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας» του δικαιούχου, όπως αυτό διαμορφώνεται κάθε φορά. Για τους επιχορηγούμενους δικαιούχους της «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας» λόγω μακροχρόνιας ανεργίας ορίζεται το επίδομα μακροχρονίων ανέργων, ύψους 200 ευρώ μηνιαίως και επιπλέον ημερήσιο ποσό επιχορήγησης ύψους 8 ευρώ .

- Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει το χρονικό διάστημα που υπολείπεται από τη λήξη του α' σταδίου και μέχρι να συμπληρωθούν οι 12 μήνες.

→ Ως ποσό επιχορήγησης για το β' στάδιο του προγράμματος ορίζεται το ποσό των 360 ευρώ για κάθε μήνα πλήρους απασχόλησης και μέχρι 25 ημερομίσθια το μήνα, για τους επιχορηγούμενους.

→ Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν το δεσμευόμενο προσωπικό (επιχορηγούμενες και υφιστάμενες, κατά την ημερομηνία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης υπαγωγής, θέσεις εργασίας) με το ίδιο καθεστώς απασχόλησης καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
→ Χρηματοδότηση: Εθνικοί πόροι (προϋπολογισμός του Ο.Α.Ε.Δ)


Δ.Ο ΟΑΕΔ αυτήν την περίοδο υλοποιεί επιπλέον τα ακόλουθα προγράμματα που αφορούν σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα:


► Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 1.295 ανέργων νέων, ηλικίας 25-29 ετών (YA12694/28-6-2017/ΦEK 2272/Β/4-7-2017), το οποίο αφορά στην επιχορήγηση επιχειρήσεων και γενικά εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα για την απασχόληση σε νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, συνολικά 1.295 ανέργων νέων, ηλικίας 25-29 ετών οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (Δημόσια Πρόσκληση Νο9/2016 & Δημόσια Πρόσκληση Νο8/2016 του ΟΑΕΔ).

► Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης εργοδοτών τετραετούς διάρκειας, με επιχορήγηση που αντιστοιχεί στο ύψος των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 2.080 ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ). Στο εν λόγω πρόγραμμα δύνανται να ενταχθούν και οι επιχειρήσεις Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού σε εφαρμογή του Ν. 2738/1999.

► Πρόγραμμα Επιχορήγησης Εργονομικής Διευθέτησης του χώρου εργασίας για Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ) για τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ενταχθεί είτε στο Πρόγραμμα Νέων Θέσεων Εργασίας Ατόμων με Αναπηρίες, είτε στο Πρόγραμμα Επιχορήγησης 600 Νέων Ελευθέρων Επαγγελματιών ΑμεΑ. Σκοπός του Προγράμματος είναι η δυνατότητα βελτίωσης των συνθηκών εργασίας των απασχολούμενων ΑμεΑ, η στήριξή τους στον εργασιακό χώρο, η εξάλειψη εμποδίων ένταξης στην αγορά εργασίας και η διασφάλιση ίσων ευκαιριών μέσω της οικονομικής ενίσχυσης των Επιχειρήσεων για την Εργονομική Διευθέτησης του χώρου εργασίας με την κάλυψη του 90% της σχετικής δαπάνης η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 2.500 ευρώ. Ο αριθμός των συνολικά ωφελούμενων ανέρχεται στα 100 άτομα.

Επίσης, έχουν σχεδιαστεί και θα υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα, στο πλαίσιο.του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και δια βίου Μάθηση 2014 -2020 (ΕΠ ΑΝΑΔ ΕΔΒΜ):

► Προγράμματα Νέων Θέσεων Εργασίας για νέους ηλικίας 18-24 ετών και 25-29 ετών για άνεργους νέους που έχουν συμμετάσχει στα προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας που υλοποιούνται. Ειδικότερα, για το 2017-2018, θα υλοποιηθούν δύο προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα για την οχτάμηνη απασχόληση ανέργων που θα έχουν ωφεληθεί από τα προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, 2.200 ανέργων νέων ηλικίας 18-24 ετών και 1.295 νέων ηλικίας 25-29 ετών.

► Προγράμματα υποστήριξης επιχειρηματικότητας 5.000 νέων 18-29 ετών για τη δημιουργία business plan και χρηματοδότηση για την ανάπτυξη επιχείρησης για 1.500 από τους ωφελούμενους.

► Δράσεις υποστήριξης για την ένταξη στην αγορά εργασίας για 8.000 νέους 18 έως 24 ετών για την προώθηση τους εναλλακτικά σε προγράμματα κατάρτισης με εγγυημένη απασχόληση, προγράμματα προώθησης στην αυτοαπασχόληση ή στην επιχειρηματικότητα.

► Στο πλαίσιο μελλοντικής/διακριτής δράσης, επιχειρήσεις που θα προβούν στην πρόσληψη ωφελούμενου/ων μετά τη λήξη της συμμετοχής τους στο Πρόγραμμα Κατάρτισης και πιστοποίησης Ανέργων 29-64 ετών σε κλάδους αιχμής (δμηνης διάρκειας) σε 10 πιο δυναμικούς κλάδους της οικονομίας και σε 60 ειδικότητες, δύναται να επιχορηγηθούν.

►  Το Υπουργείο Εργασίας είναι αρμόδιο για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, ως ενός εναλλακτικού μοντέλου παραγωγικής ανασυγκρότησης. Πρόκειται για ένα παραγωγικό μοντέλο ιδιαίτερα αποδοτικό όσον αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενδογενή ανάπτυξη παραγωγικού ιστού. Συγκροτεί οικονομικά περιβάλλοντα με πολλαπλά οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους - αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αποδοχές, παροχή κοινωνικού έργου, υψηλή ποιότητα παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, σεβασμό στο κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον.

Κοινωνική Οικονομία
Με τον νόμο 4430/2016 για την «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και την ανάπτυξη των φορέων της και άλλες διατάξεις», που ψηφίστηκε πρόσφατα, επιδιώκεται μεταξύ άλλων να δοθεί μια επιπλέον δυνατότητα στους νέους και τις νέες να μπορέσουν να εργαστούν με αξιοπρεπείς συνθήκες και αποδοχές στην πατρίδα τους. Αυτό επιτυγχάνεται με την εισαγωγή, για πρώτη φορά στην ελληνική έννομη τάξη, ενός νέου νομικού προσώπου, του συνεταιρισμού εργαζομένων, καθώς και φορολογικών και ασφαλιστικών κινήτρων.

Πρόκειται για συνεργατικά σχήματα 3 τουλάχιστον φυσικών προσώπων που επιθυμούν να βιοποριστούν μέσω της εργασίας τους στο Συνεταιρισμό. Το 35% των κερδών που παράγονται ετησίως διατίθενται στους εργαζομένους, και δεν φορολογούνται σε επίπεδο νομικού προσώπου, αλλά μόνο σε επίπεδο φυσικού προσώπου και μάλιστα με την κλίμακα του εισοδήματος από μισθωτή εργασία. Επιπλέον, ο συνεταιρισμός απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος για τα πρώτα πέντε έτη από την έναρξη λειτουργίας, ενώ μετά την πρώτη πενταετία, υποχρεούνται να καταβάλλουν ως τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ ετησίως.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά κίνητρα, τα μέλη του συνεταιρισμού εργαζομένων μπορούν να ασφαλίζονται, χωρίς μπλοκάκι, στη χαμηλότερη βαθμίδα ασφαλιστικών εισφορών του ΟΑΕΕ, και πληρώνουν εισφορά μόνο ως νομικό πρόσωπο και όχι ως φυσικά.



Πηγή: Taxheaven 

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Δείτε τα «κλειδιά» στην σύνταξη με 35ετία για 16 κατηγορίες ασφαλισμένων


Ευκαιρίες αλλά και παγίδες κρύβει η έξοδος στη σύνταξη με 35ετία που ισχύει για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία (πλην ΟΓΑ και ΝΑΤ). Η συνταξιοδότηση με 35 χρόνια ισχύει για 16 κατηγορίες ασφαλισμένων, αλλά οι προϋποθέσεις εξόδου διαφέρουν ανάλογα με το πότε και το πώς συμπληρώνουν τα 35 χρόνια αλλά και με βάση την ηλικία που θα πρέπει να έχουν είτε κατά τη συμπλήρωση των 35 ετών ασφάλισης (π.χ. Δημόσιο) είτε και μετά την 35ετία (ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τράπεζες, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ).

Ανά φορέα, η συνταξιοδότηση με 35 χρόνια ασφάλισης ισχύει:
• Για 4+1 κατηγορίες υπαλλήλων στο Δημόσιο και με χρόνο ασφάλισης ενός ή δύο ετών επιπλέον, δηλαδή 35+1 ή 35+2 έτη για τη συνταξιοδότηση.
• Για 3 κατηγορίες ασφαλισμένων σε Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών που είχαν έως και το 2007 το καθεστώς των Ειδικών Ταμείων.
• Για 4 κατηγορίες ασφαλισμένων στο ΙΚΑ.
• Για 4 κατηγορίες ασφαλισμένων στα Ταμεία ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και επιστημόνων (ΕΤΑΑ).


 Τα μυστικά για σύνταξη με 35ετία στο Δημόσιο
Οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με 35ετία από το Δημόσιο κλειδώνουν για τους ασφαλισμένους όταν θα συμπληρώσουν την 25ετία.

Διακρίνονται 4+1 κατηγορίες που συνταξιοδοτούνται με 35, 36 και 37 έτη, ανάλογα με το πότε έχουν την 25ετία:
1. Για τους ασφαλισμένους στο Δημόσιο που προσλήφθηκαν από 1/1/1983 έως 31/12/1992 η έξοδος στη σύνταξη με 35ετία προϋποθέτει να έχουν τα 25 έτη έως το 2010 και συνολικά τα 35 έτη στην ηλικία των 58 ετών. Με αυτές τις δύο προϋποθέσεις (35 και 58) παίρνουν και το νέο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης που ισχύει από 19/8/2015 και μετά.

2. Για τους ασφαλισμένους στο Δημόσιο που προσλήφθηκαν από 1/1/1983 έως 31/12/1992 αλλά συμπληρώνουν τα 25 έτη το 2011, η έξοδος στη σύνταξη προϋποθέτει να έχουν 35+1 έτος, δηλαδή 36 στο σύνολο, και την ηλικία των 58 ετών, ώστε να ακολουθήσουν και το νέο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης που ισχύει από 19/8/2015 και μετά.

3. Για τους ασφαλισμένους στο Δημόσιο που προσλήφθηκαν από 1/1/1983 έως 31/12/1992 αλλά συμπληρώνουν τα 25 έτη το 2012, θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης πριν από τα 67, εφόσον έχουν 35+2 επιπλέον έτη, δηλαδή 37 στο σύνολο, και την ηλικία των 59 ετών. Με αυτές τις προϋποθέσεις (59 ετών και 37 χρόνια), θα ακολουθήσουν και το νέο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης που ισχύει από 19/8/2015 και μετά.

4. Οσοι προσλήφθηκαν στο Δημόσιο από 1/1/1983 και μετά, αλλά είχαν και διαδοχική πριν από το 1983 σε άλλο Ταμείο (π.χ. ΙΚΑ), μπορούν να προσθέσουν τη διαδοχική τους ασφάλιση μαζί με το Δημόσιο για να συμπληρώσουν 25ετία έως το 2010 και να αξιοποιήσουν είτε την έξοδο με 35ετία είτε με 37ετία που έχει χαμηλότερα όρια ηλικίας! Μέχρι τις 18/8/2015 έβγαιναν χωρίς όριο ηλικίας, αρκεί να είχαν 37 χρόνια. Από 19/8/2015 και μετά όσοι συμπληρώνουν 37 χρόνια (εκ των οποίων τα 25 απαραίτητα έως το 2010) αποχωρούν με το όριο ηλικίας που ισχύει για το 55ο έτος, άσχετα αν είναι οι ίδιοι 55 ή 58.

 Αυθαίρετο «καπέλο» έως 8 έτη με την 35ετία να καταλήγει στα 43 χρόνια ασφάλισης!
4+1. Οσοι προσλήφθηκαν μέχρι 31/12/1982 στο Δημόσιο έβγαιναν με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας. Από 19/8/2015 και μετά μπήκε και όριο ηλικίας που «λογίζεται» το 58ο έτος, χωρίς ο νόμος να λέει ότι πρέπει να είναι και 58 ετών όταν θα έχουν 35ετία. Το Δημόσιο όμως ερμήνευσε το νόμο διαφορετικά και τους ζητάει να έχουν και την ηλικία των 58 και την 35ετία προκειμένου να καθοριστεί η ηλικία συνταξιοδότησης! Η ερμηνεία αυτή υποχρεώνει υπαλλήλους να φύγουν όχι με 35ετία αλλά με 43 χρόνια!



ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος

Νέο πρόγραμμα για την εξωστρέφεια των μικρομεσαίων - Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι


«Επιχειρούμε Έξω» είναι το νέο πρόγραμμα για την εξωστρέφεια των μικρομεσαίων. Δείτε ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι και ποιες οι επιλέξιμες δαπάνες.

Νέο ειδικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την προώθηση της διεθνοποίησης των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων προωθεί άμεσα το υπουργείο Οικονομίας.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση διαμορφώνονται κατάλληλα εργαλεία για την ενίσχυση των εξαγωγών και τη βελτίωση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και σε αυτό το πλαίσιο, όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ για την επιχειρηματικότητα προβλέπουν μεγαλύτερη ενίσχυση για τις επιχειρήσεις που αναπτύσσουν εξαγωγική δραστηριότητα.
Το πρόγραμμα «Επιχειρούμε Έξω», που αναμένεται να ανακοινωθεί το αμέσως προσεχώς διάστημα, θα χρηματοδοτεί τη συμμετοχή των επιχειρήσεων σε διεθνείς εμπορικές εκθέσεις καθώς και άλλους τρόπους προώθησης των προϊόντων τους στις διεθνείς αγορές με τον διαθέσιμο προϋπολογισμό να ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 30.000.000 ευρώ (δημόσια δαπάνη).

Δικαιούχοι της δράσης
Δικαιούχοι των ενισχύσεων θα είναι μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις που αναπτύσσουν εξαγωγική δραστηριότητα ή που προτίθενται να αναπτύξουν και δραστηριοποιούνται στους εξής κλάδους:

-Βιομηχανία Τροφίμων
-Ποτοποιία
-Παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών
-Κατασκευή ειδών ένδυσης
-Βιομηχανία δέρματος και δερμάτινων ειδών
-Βιομηχανία ξύλου και κατασκευή προϊόντων από ξύλο και φελλό, εκτός από έπιπλα, κατασκευή    ειδών καλαθοποιίας και σπαρτοπλεκτικής
-Χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων
-Εκτυπώσεις και αναπαραγωγή προεγγεγραμμένων μέσων
-Παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου
-Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων
-Παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων
-Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες
-Παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων
-Παραγωγή βασικών μετάλλων
-Κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού
-Κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων
-Κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού
-Κατασκευή μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού π.δ.κ.α.
-Κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων
-Κατασκευή λοιπού εξοπλισμού μεταφορών
-Κατασκευή επίπλων
-Άλλες μεταποιητικές δραστηριότητες

«Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για την ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού των επιχειρήσεων του κλάδου της μεταποίησης ως σημαντική προϋπόθεση οικονομικής ανάπτυξης, αφού με την αύξηση των εξαγωγών τονώνεται η απασχόληση, η αλυσίδα αξίας μεγαλώνει με πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις σε άλλους κλάδους δραστηριότητας και οι επιχειρήσεις αυξάνουν τον κύκλο εργασιών τους στο εξωτερικό και αναβαθμίζουν την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων τους για να ανταπεξέλθουν στον έντονο ανταγωνισμό στο διεθνές περιβάλλον, ανέλαβε την πρωτοβουλία για τον σχεδιασμό της δράσης κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων με διακριτικό τίτλο "Επιχειρούμε Έξω", που θα υλοποιηθεί και στις 13 περιφέρειες της χώρας» όπως σημειώνεται στον οδηγό του προγράμματος.

Επιλέξιμες δαπάνες
Η ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών θα είναι η ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης και επιλέξιμες είναι οι δαπάνες για συμμετοχή των δικαιούχων σε εμπορικές εκθέσεις και επιχειρηματικές αποστολές. Η συμμετοχή πρέπει να αφορά:

1. είτε στην προώθηση υπαρχόντων προϊόντων της επιχείρησης σε νέες αγορές,

2. είτε στην προώθηση νέων προϊόντων της επιχείρησης σε αγορές που ήδη δραστηριοποιείται.

Σε αυτό το πλαίσιο, επιλέξιμες είναι οι ακόλουθες δαπάνες:
Συμμετοχή σε Εμπορικές Εκθέσεις εκτός Ελληνικής Επικράτειας:
• Κόστος συμμετοχής
• Έξοδα μετακίνησης και διαμονής των εκπροσώπων της επιχείρησης που θα συμμετέχουν σε κάθε    εμπορική έκθεση
• Ενοίκιο περιπτέρου, κόστος κατασκευής/διαμόρφωσης και εξοπλισμός αυτού
• Κόστος αποστολής και επιστροφής των εκθεμάτων
• Διερμηνεία - γραμματειακή υποστήριξη
• 'Αλλες δαπάνες σχετικές με την έκθεση

Συμμετοχή σε Επιχειρηματικές αποστολές στο εξωτερικό:
• Κόστος εγγραφής/συμμετοχής
• Έξοδα μετακίνησης και διαμονής του εκπροσώπου της επιχείρησης που θα συμμετέχει στην επιχειρηματική αποστολή,
• Κόστος ενοικίασης αίθουσας για την πραγματοποίηση επιχειρηματικών συναντήσεων
• Κόστος παρουσίασης της εταιρίας και οργάνωσης εξατομικευμένων B2B συναντήσεων
• Διερμηνεία - γραμματειακή υποστήριξη
• Κόστος μεταφοράς δειγμάτων
• 'Αλλες δαπάνες σχετικές με την αποστολή (στην περίπτωση που δεν περιλαμβάνονται στο διοργανωτικό κόστος συμμετοχής).


Πηγή: pronews.gr

ΕΝΦΙΑ: Έως την Παρασκευή η πρώτη δόση


Περιθώριο μέχρι την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου θα έχουν οι φορολογούμενοι για την καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν συνολικά το ποσό των 3,2 δισ. ευρώ μόνο για τον ΕΝΦΙΑ. Οι φορολογούμενοι μπροούν να εκτυπώσουν την ταυτότητα πληρωμής απο τους προσωπικούς λογαριασμούς στο TAXISnet.

Σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ προχωρά σε νέα εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για τους συνταξιούχους που είχαν λάβει τον Δεκέμβριο του 2016 το εφάπαξ επίδομα - τη λεγόμενη και 13η σύνταξη.
Ο ΕΝΦΙΑ και φέτος θα πρέπει να καταβληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να λήγει στις 29 Σεπτεμβρίου 2017 και την τελευταία στις 31 Ιανουαρίου 2018 ενώ προβλέπονται απαλλαγές και εκπτώσεις για τους ιδιοκτήτες ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και την οικογενειακή τους κατάσταση (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κά) καθώς και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Aναλυτικά  οι πέντε καταληκτικές ημερομηνίες πληρωμής των πέντε δόσεων είναι η ακόλουθες:

29 Σεπτεμβρίου 2017
31 Οκτωβρίου 2017
30 Νοεμβρίου 2017
29 Δεκεμβρίου 2017
31 Ιανουαρίου 2018



Πηγή: pronews.gr

Νέο επίδομα για χιλιάδες ανέργους - Ποιοι δικαιούνται 916 ευρώ από τον ΟΑΕΔ


Ειδικό εποχικό βοήθημα έως και 916 ευρώ χορηγείται κάθε φθινόπωρο σε όσους εργάζονται εποχικά και υποβάλουν την σχετική αίτηση στον ΟΑΕΔ. 

Το επίδομα δίνεται στο πλαίσιο των μέτρων κοινωνικής προστασίας ευπαθών ομάδων, προκειμένου να στηριχθούν οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και να αποτραπεί ο κίνδυνος να ερημωθούν ολόκληρα χωριά που βρίσκονται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Συγκεκριμένα το ύψος της εισοδηματικής ενίσχυσης ανέρχεται σε: 

– 600 ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, των δικαιούχων δεν υπερβαίνει το ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ 3.000 ευρώ ετησίως και
– 300 ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων κυμαίνεται μεταξύ 3.000 και 4.700 ευρώ.

Επίδομα έως ότου ξεκινήσει η νέα τουριστική σεζόν μπορούν να λάβουν και 150.000 περίπου υπάλληλοι που εργάζονται στα ξενοδοχεία και στον επισιτιστικό κλάδο, με μια απλή αιτήσή τους στα ΚΠΑ του ΟΑΕΔ.
Το επίδομα ανέρχεται σε 458,15 ευρώ το μήνα και αρκεί μια απλή εγγραφή τους στον ΟΑΕΔ ως άνεργοι.
Τέλος, ειδικό εποχικό βοήθημα έως και 916 ευρώ χορηγείται κάθε φθινόπωρο σε όσους εργάζονται εποχικά και υποβάλουν την σχετική αίτηση στον ΟΑΕΔ. Από μέρα σε μέρα αναμένεται να εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος, προκειμένου να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους.

Το επίδομα αφορά όσους ασκούν κάποιο από τα παρακάτω επαγγέλματα: Οικοδόμος, λατόμος, ασβεστοποιός, πλινθοποιός, αγγειοπλάστης, δασεργάτης, ρητινοσυλλέκτης, καπνεργάτης, μουσικός μέλος του οικείου επαγγελματικού σωματείου, υποδηματεργάτης, μισθωτός ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστής εκσκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών, γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιός, τεχνικός κινηματογράφου και τηλεόρασης, χείριστης και βοηθός χείριστης κινηματογράφου, ελεγκτής κινηματογράφου και θεάτρου, ταμίας κινηματογράφου και θεάτρου και σμυριδεργάτης.

Το ύψος του εποχικού επιδόματος
1. Προκειμένου για οικοδόμους, το επίδομα ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη (678,06 ευρώ).
2. Για σμυριδεργάτη ορίζεται στο 70% του 50πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη (916,30 ευρώ).
3. Για τα επαγγέλματα των δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών -κεραμοποιών-πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγ/κής ζώνης ορίζεται στο 70% του 35πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη (641,41 ευρώ).
4. Για τα επαγγέλματα των μουσικών – τραγουδιστών, ηθοποιών, υποδηματεργατών, χειριστών-βοηθών χειριστών κιν/φου, ελεγκτών θεάτρου – κιν/φου, ταμιών κιν/φου – θεάτρου, τεχνικών κιν/φου & τηλεόρασης, ταξιθετών θεάτρου – κιν/φου και χειριστών εκσκαπτικών ανυψωτικών οδοποιητικών κλπ μηχανημάτων, ορίζεται στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη (458,15 ευρώ).

Δείτε εδώ τις περιοχές που οι κάτοικοι δικαιούνται το επίδομα 




Πηγή: pronews.gr

Πότε πληρώνονται οι συντάξεις


Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Οκτωβρίου 2017 στις 02 Οκτωβρίου 2017 ημέρα Δευτέρα.

Από 28 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν οι πληρωμές για τις συντάξεις Οκτωβρίου 2017 σε ΙΚΑ, ΟΓΑ , ΟΑΕΕ και δημόσιο.

Το Δημόσιο  θα καταβάλλει τις συντάξεις Οκτωβρίου 2017 στις 28 Σεπτεμβρίου 2017 ημέρα Πέμπτη

Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Οκτωβρίου 2017 στις 28 Σεπτεμβρίου 2017 ημέρα Πέμπτη

Το ΝΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις Οκτωβρίου 2017 στις 28 Σεπτεμβρίου 2017 ημέρα Πέμπτη

Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις Οκτωβρίου 2017 στις 02 Οκτωβρίου 2017 ημέρα Δευτέρα

Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Οκτωβρίου 2017 στις 02 Οκτωβρίου 2017 ημέρα Δευτέρα

(Τα υπόλοιπα ταμεία του Υπουργείου Εργασίας θα καταβάλλουν τις συντάξεις Οκτωβρίου 2017 στις 28 Σεπτεμβρίου 2017 ημέρα Πέμπτη)

 (Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Οκτωβρίου 2017 θα καταβληθούν στις 28 Σεπτεμβρίου 2017 ημέρα Πέμπτη)

Το ΕΤΕΑ θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις Οκτωβρίου 2017 στις 03 Οκτωβρίου 2017 ημέρα Τρίτη.



Πηγή: Agronews.gr

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Παιδικοί Σταθμοί 2017-2018: Χορήγηση πρόσθετων vouchers


Η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο της δράσης «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» έτους 2017-2018, καλεί τους υποψηφίους, οι οποίοι συμμετείχαν στη πρόσκληση για το σχολικό έτος 2017-2018 και οι οποίοι ενώ είχαν πλήρη φάκελο δικαιολογητικών δεν έλαβαν voucher λόγω εξάντλησης προϋπολογισμού, να δηλώσουν ότι επιθυμούν να τους χορηγηθεί voucher στην ηλεκτρονική εφαρμογή ''Υποβολή αίτησης για τη χορήγηση πρόσθετων voucher'' με τη χρήση του προσωπικού τους ΑΦΜ και ΑΜΚΑ.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής της ανωτέρω ηλεκτρονικής αίτησης είναι η : 27/9/2017 και ώρα 24:00

Ο κάθε υποψήφιος κατά την υποβολή της ΑΙΤΗΣΗΣ - ΔΗΛΩΣΗΣ για τη χορήγηση voucher, είναι απαραίτητο να έχει την έγγραφη βεβαίωση του Φορέα, στην οποία θα βεβαιώνεται ότι έχει βρει θέση στο συγκεκριμένο φορέα/δομή, όπου θα αναφέρεται και η ανάλογη με την ηλικία του παιδιού, Κατηγορία Θέσης. Η βεβαίωση αυτή θα συνυποβληθεί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά κατά την εγγραφή του παιδιού.

Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε., με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου θα χορηγήσει voucher στους ανωτέρω υποψήφιους, σύμφωνα με τη μοριοδότηση που έχει ήδη διενεργήσει, μέχρι την εξάντληση του προϋπολογισμού, όπως αυτός θα διαμορφωθεί.

Σημειώνεται ότι τα voucher της 2ης κατανομής θα πρέπει να ενεργοποιηθούν άμεσα και οι φορείς θα πρέπει να αποστείλουν στην Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι την 6η Οκτωβρίου 2017, σύμφωνα με τη διαδικασία και τους όρους της πρόσκλησης.

Κατά τα λοιπά ισχύουν οι όροι της ισχύουσας πρόσκλησης με Αρ. Πρωτ. 5122/23-5-2017.



Πηγή: e-forologia.gr

Ποιους αφορούν τα νέα προγράμματα επιχορήγησης που ετοιμάζει το Υπ. Εργασίας


Σε ομιλία της, η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι «οι αρχές του Υπουργείου, εξειδικεύονται σε τρεις άξονες:
α) ενεργητική παρέμβαση για την ενίσχυση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας
β) παρέμβαση στις εργασιακές σχέσεις, ώστε να διαμορφώνονται ποιοτικές θέσεις εργασίας και να τίθενται οι όροι για εργασία με αξιοπρέπεια
γ) παρέμβαση για τη δημιουργία δομών και μηχανισμών κοινωνικής προστασίας και θεμελίωσης του κοινωνικού κράτους, ώστε η ανάπτυξη που σημειώνεται να είναι κοινωνικά ανταποδοτική».

Από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Σεπτέμβριο, σημείωσε, «έχουν ενταχθεί στα στοχευμένα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας 73.544 ωφελούμενοι, ενώ έως τα τέλη του 2017 αναμένεται να ενταχθούν άλλοι 46.000. Συνολικά, δηλαδή, μέχρι το τέλος του χρόνου, τα προγράμματα θα έχουν καλύψει 120.000 ανέργους».

Η Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε σε τρία προγράμματα που θα υλοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και αφορούν:

  • 1. Πρόγραμμα επιχορήγησης εργοδοτικών εισφορών για μετατροπή εργαζόμενων με μπλοκάκι σε μισθωτούς: δίνεται το κίνητρο για πρώτη φορά να μετατραπεί η ψευδώς δηλωμένη αυτοαπασχόληση, σε αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή μισθωτή εργασία. Το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 156 εκ. ευρώ, και από αυτό θα ευνοηθούν 40.000 εργαζόμενοι. 
  • 2. Πρόγραμμα για εγκλωβισμένους εργαζόμενους: αφορά τις περιπτώσεις εργαζομένων που βρίσκονται απλήρωτοι για μεγάλο διάστημα, είναι σε επίσχεση εργασίας ή απασχολούνται σε κλάδους με φθίνουσα πορεία. Το πρόγραμμα προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ περιλαμβάνει αφενός την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων και αφετέρου την κατάρτισή τους με νέες γνώσεις και ικανότητες, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν θέση εργασίας. 
  • 3. Πρόγραμμα επιχορήγησης της πρώτης πρόσληψης μισθωτού εργαζόμενου από επιχειρήσεις νέων, ηλικίας έως 34 ετών: το πρόγραμμα θα δώσει την ευκαιρία σε κάθε νέο που θέλει να ξεκινήσει μια επιχείρηση μόνος του ή μαζί με άλλους, σε κάθε νέο αυτοαπασχολούμενο που δουλεύει μόνος του και θέλει να επεκτείνει την οικονομική του δραστηριότητα, να προσλάβουν τον πρώτο μισθωτό εργαζόμενο της επιχείρησης. Το πρόγραμμα αυτό θα συμβάλλει τόσο στην ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας όσο και στην προώθηση της μισθωτής απασχόλησης και θα προβλέπει την επιχορήγηση για δώδεκα (12) μήνες μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του νεοπροσληφθέντος για πλήρη απασχόληση, ενώ θα υπάρξουν πρόσθετα κίνητρα εάν η πρόσληψη αφορά νέους ηλικίας έως 29 ετών».



Πηγή: e-forologia.gr

Παρατείνεται μέχρι 23/10/2017 η προθεσμία για την ρύθμιση των αυθαιρέτων


Στη δημοσιότητα δόθηκε την Πέμπτη, 21/10/17, η με Αριθμ. οικ. 39142 απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών - Περιβάλλοντος & Ενέργειας με θέμα την «Παράταση προθεσμίας υπαγωγής στο ν. 4178/2013 «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης - Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις» και τροποποίηση της αριθμ. 2254/30-9-2013 απόφασης Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών για την υπαγωγή στο άρθρο 24 του ν. 4178/2013 «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης - Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις»», όπως ισχύει».

Σύμφωνα με το άρθρο πρώτο της ανωτέρω απόφασης η προθεσμία υπαγωγής στις διατάξεις του ν. 4178/2013 «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης - Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις» λήγει την 23-10-2017.

Δείτε την απόφαση Αριθμ. οικ. 39142 εδώ



Πηγή: Agronews.gr

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Υπ. Εργασίας «Δεν καταργούνται τα τέσσερα επιδόματα πρόνοιας»


Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με δήθεν κατάργηση τεσσάρων επιδομάτων πρόνοιας (απροστάτευτων τέκνων, ένδειας, σχολικής διαρροής, νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας) που είδαν το φως της δημοσιότητας, κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης διευκρινίζουν τα εξής:

Αναφορικά με τα επιδόματα ένδειας, σχολικής διαρροής, νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας και απροστάτευτων τέκνων, επισημαίνουμε ότι από το Μάιο του 2017 που ψήφισε η Βουλή τα σχετικά μέτρα, οι δικαιούχοι των επιδομάτων αυτών και οι πιστώσεις των σχετικών κονδυλίων μεταφέρθηκαν στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), διότι τα κριτήρια χορήγησης σε όλες τις περιπτώσεις ήταν χαμηλότερα από τα κριτήρια χορήγησης του ΚΕΑ.

Πιο ειδικά: 
Επίδομα απροστάτευτων τέκνων: Κάθε παιδί έπαιρνε 44,02 ευρώ μηνιαίως. Σήμερα τα παιδιά αυτά παίρνουν 50 ευρώ επιπλέον των 50 ευρώ του ΚΕΑ.

Επίδομα ένδειας: Το έδιναν οι δήμοι με δικές τους ad hoc διαδικασίες, ήταν με εισοδηματικά κριτήρια χαμηλότερα εκείνων του ΚΕΑ. Οι όποιοι δικαιούχοι ήδη ήταν δικαιούχοι στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης 2015-2016 και μετά στο ΚΕΑ.

Επίδομα σχολικής διαρροής: Το ποσό ήταν 25 ευρώ το μήνα για 5.000 δικαιούχους και οι διαδικασίες χορήγησης δεν ήταν καλές. Στο ΚΕΑ προβλέπεται η υποχρεωτική παρακολούθηση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και γι’ αυτό τα νοικοκυριά ενισχύονται με 50 ευρώ μηνιαίως για κάθε παιδί, σε συνδυασμό με μια σειρά μέτρων γενικότερα για το παιδί.

Το επίδομα νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας αφορούσε 5.000 άτομα και δινόταν για 5 μήνες επί 75 ευρώ μηνιαίως προκειμένου να εγγραφούν στον ΟΑΕΔ. Οι προϋποθέσεις απόδοσής του ήταν περίπλοκες. Με το ΚΕΑ και τα προγράμματα Youth Guarantee οι δικαιούχοι έχουν καλυφθεί.

Σήμερα το ΚΕΑ χορηγείται σε 614.000 άτομα. 





Πηγή: Taxheaven 

Τι προβλέπει το κατατεθέν σ/ν για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης



Με το προς ψήφιση σχεδίου νόμου με τίτλο «Έλεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος» θεσπίζεται νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και σε σχέση με τα ισχύοντα, εισάγονται οι ακόλουθες νέες ρυθμίσεις:

1.α. Προσδιορίζονται οι περιπτώσεις που δεν συνιστούν αυθαίρετη κατασκευή και δεν καταγράφονται ως παραβάσεις, καθώς και οι περιπτώσεις πολεοδομικών παραβάσεων, για τις οποίες εφεξής δεν επιβάλλονται ποινικές κυρώσεις.

β. Προβλέπεται η υποχρεωτική επισύναψη υπεύθυνης δήλωσης του ιδιοκτήτη και βεβαίωσης μηχανικού στις δικαιοπραξίες με αντικείμενο τη μεταβίβαση ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητα ή και σε ακίνητο χωρίς κτίσμα.

Με κ.υ.α., εξειδικεύεται το περιεχόμενο των προαναφερόμενων εγγράφων, ενώ προβλέπεται η επιβολή κυρώσεων για όσους παραβαίνουν την κατά τα ανωτέρω υποχρέωση.

γ. Καταργούνται ισχύουσες διατάξεις που επιτρέπουν την κατ' εξαίρεση σύνδεση αυθαίρετων κτισμάτων με δίκτυα κοινής ωφελείας και παύουν να ισχύουν βεβαιώσεις ή αποφάσεις που έχουν εκδοθεί και δεν έχουν υλοποιηθεί.


2. Δημιουργείται και τηρείται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πλατφόρμα ορθοφωτοχαρτών, στην οποία τίθεται σε λειτουργία σύστημα τηλεσκοπικής περιοδικής χαρτογράφησης, μέσω του οποίου εντοπίζεται κάθε νέο κτίσμα εντός γηπέδου, εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οριοθετημένων οικισμών και ενημερώνεται σχετικά το Τοπικό Παρατηρητήριο. Τα επιμέρους θέματα εφαρμογής της ρύθμισης καθορίζονται με υπουργική απόφαση.

3.α. Για την υπαγωγή στις διατάξεις του υπό ψήφιση νόμου αυθαίρετων κατασκευών και αλλαγής χρήσεων, απαιτείται ο φέρων οργανισμός της αυθαίρετης κατασκευής να έχει εκτελεσθεί ή η αυθαίρετη αλλαγή χρήσης να έχει εγκατασταθεί πριν από τις 28/7/2011.

β. Καθορίζεται ο τρόπος απόδειξης του χρόνου κατασκευής αυθαίρετων κατασκευών ή αλλαγής χρήσεων.

γ. Προβλέπεται η κατάταξη των αυθαίρετων κατασκευών και των αλλαγών χρήσης που έχουν εγκατασταθεί πριν από τις 28/7/2011 στις ακόλουθες τρεις (3) κατηγορίες:


  • αυθαίρετα που έχουν υπαχθεί σε προγενέστερους νόμους,
  • αυθαίρετα για τα οποία δεν έχει ολοκληρωθεί η υπαγωγή στις διατάξεις των νόμων 3840/2010, 4014/2011 και 4178/2013. (Στις εν λόγω περιπτώσεις και εφόσον δεν έχει καταβληθεί το σύνολο ενιαίου ειδικού προστίμου, προβλέπεται ο συμψηφισμός αυτού με το οφειλόμενο πρόστιμο όπως υπολογίζεται με τις νέες διατάξεις. Καταβληθέντα ποσά που υπερβαίνουν το πρόστιμο με το νέο υπολογισμό δεν αναζητούνται, ενώ τυχόν υπολειπόμενο καταβάλλεται ως παράβολο υπέρ του Πράσινου Ταμείου),
  • αυθαίρετα που δεν έχουν, μέχρι την έναρξη ισχύος του υπό ψήφιση νόμου, υπαχθεί σε καμία ρύθμιση αυθαιρέτων.

δ. Προσδιορίζονται οι περιπτώσεις αυθαίρετων κατασκευών και αλλαγών χρήσης που απαγορεύεται να υπαχθούν στις ρυθμίσεις που υπό ψήφιση νόμου.


4.α. Επανακαθορίζονται θέματα σχετικά με την ηλεκτρονική διαδικασία εντοπισμού, ελέγχου και καταγραφής αυθαιρέτων. Μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι η υλοποίηση της περαιτέρω συμπλήρωσης του υφιστάμενου συστήματος υπαγωγής αυθαιρέτων μπορεί να ανατεθεί εν όλω ή εν μέρει σε φορέα που καθορίζεται με υπουργική απόφαση.

β. Με κ.υ.α., καθορίζεται ποσοστό επί του βεβαιωθέντος στην αρμόδια οικονομική υπηρεσία προστίμου, για κάθε βεβαίωση προστίμου αυθαίρετης κατασκευής ή αλλαγής χρήσης, που αφορά στην τεχνική λειτουργία και ανάπτυξη του πληροφοριακού συστήματος και τη διενέργεια ελέγχων από τους Ελεγκτές Δόμησης. Το ποσό αυτό καταβάλλεται πλέον του υπολογιζόμενου παραβόλου και ειδικού προστίμου και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 3% του συνολικού ποσού του παραβόλου που προβλέπεται ανά υπαγωγή στις διατάξεις του υπό ψήφιση νόμου.

5.α. Ο εντοπισμός των αυθαιρέτων διενεργείται από το Τοπικό Παρατηρητήριο αυτεπαγγέλτως, ύστερα από αξιολόγηση των στοιχείων που διαθέτει ή κατόπιν καταγγελίας, η δε διαπίστωση και ο χαρακτηρισμός αυθαιρέτου γίνεται ύστερα από αυτοψία δύο Ελεγκτών Δόμησης, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

β. Παρέχεται έκπτωση 30% επί του προστίμου ανέγερσης, στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος αντί προσφυγής, αποδεχθεί την έκθεση αυτοψίας εντός της οριζόμενης προθεσμίας.

6. Καθορίζεται εκ νέου ο τρόπος υπολογισμού των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων καθώς και των ποινικών κυρώσεων που επιβάλλονται για αυθαίρετες κατασκευές και αλλαγές χρήσης που εγκαθίστανται μετά την 28/7/2011, καθώς και για αυτές που έχουν πραγματοποιηθεί πριν την εν λόγω ημερομηνία αλλά δεν έχουν υπαχθεί σε διατάξεις περί αναστολής επιβολής κυρώσεων. Ειδικότερα:

α. Το πρόστιμο ανέγερσης είναι ίσο με την αξία του αυθαιρέτου (100%), πολλαπλασιαζόμενη με συντελεστή 1,00 για όλες τις περιπτώσεις αυθαιρέτων, πλην εκείνων που βρίσκονται στις ρητά οριζόμενες προστατευόμενες περιοχές, όπου ο συγκεκριμένος συντελεστής ορίζεται σε 1,20. (Σήμερα, σύμφωνα με το Ν.4178/2013 το εν λόγω πρόστιμο ισούται με το 30% της αξίας του ακινήτου).

β. Το πρόστιμο διατήρησης είναι ίσο με το 50% του προστίμου ανέγερσης, όπως αυτό επανακαθορίζεται με τις νέες διατάξεις, και καταβάλλεται από το χρόνο σύνταξης της έκθεσης αυτοψίας και για κάθε συνεχόμενο χρόνο μέχρι την κατεδάφιση ή τη νομιμοποίηση του. (Σήμερα, το εν λόγω πρόστιμο ισούται με το 5% του προστίμου ανέγερσης όπως καθοριζόταν στο Ν.4178/2013).

γ. Ορίζεται στο ποσό των 250 ευρώ και 100 ευρώ αντίστοιχα, το ελάχιστο ύψος των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων.

δ. Για τις ήσσονος σημασίας πολεοδομικές παραβάσεις οι κυρώσεις είναι μόνο διοικητικές και επιβάλλονται μειωμένα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

ε. Επανακαθορίζεται η διαδικασία κατεδάφισης και απομάκρυνσης αυθαιρέτων (άμεση κατεδάφιση ή κατεδάφιση με διαδικασία). Σε κάθε Περιφερειακό Παρατηρητήριο, τηρείται μητρώο ιδιωτικών επιχειρήσεων που δύνανται νε εκτελούν αποφάσεις κατεδάφισης. Στις επιχειρήσεις που αρνούνται να συνδράμουν στη διαδικασία κατεδάφισης (σύναψη συμβάσεων) επιβάλλεται πρόστιμο που κυμαίνεται από 6 χιλ έως 10 χιλ ευρώ.

Προβλέπονται ποινικές κυρώσεις (ποινές φυλάκισης και χρηματικές ποινές) σε όσους συμμετέχουν στην ανέγερση αυθαίρετης κατασκευής ή την εγκατάσταση αυθαίρετης αλλαγής χρήσης.

στ. Τα πρόστιμα βεβαιώνονται με απόφαση του Προϊσταμένου του Τοπικού Παρατηρητηρίου, εντός της οριζόμενης προθεσμίας.

Παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του προστίμου σε δόσεις από τον υπόχρεο καθώς και έκπτωση 30% εάν το πρόστιμο εξοφληθεί εντός της οριζόμενης προθεσμίας.

Από τα επιβαλλόμενα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων, ποσοστό 25% αποδίδεται στην οικεία Περιφέρεια, ποσοστό 25% στον οικείο δήμο και ποσοστό 50% αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο. (Κατά τα ισχύοντα, τα ποσά αυτά εισπράττονται υπέρ του Δημοσίου, με δυνατότητα απόδοσης ποσοστού αυτών στο Πράσινο Ταμείο, με κ.υ.α. η οποία δεν έχει εκδοθεί).

Τα θέματα σχετικά με τη διαδικασία απόδοσης των προστίμων στους δικαιούχους φορείς καθορίζονται με υπουργική απόφαση. 

7. Εισάγονται νέες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των αυθαιρέτων που έχουν συντελεστεί πριν από τις 28/7/2011 και ειδικότερα:

α. Οι εν λόγω αυθαίρετες κατασκευές και αλλαγές χρήσεις ταξινομούνται σε πέντε (5) κατηγορίες ανάλογα με τον ειδικότερο τρόπο τακτοποίησης (οριστική εξαίρεση από κατεδάφιση ή μη, αναστολή επιβολής κυρώσεων ή μη, καταβολή παραβόλου ή/και ειδικού προστίμου).

β. Επανακαθορίζονται τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την υπαγωγή αυθαιρέτων στις προτεινόμενες διατάξεις. Μεταξύ άλλων, μειώνεται σημαντικά το ύψος του παραβόλου που εισπράττεται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, για τις περισσότερες κατηγορίες υπαγωγής αυθαιρέτων στο νόμο.

γ. Επανακαθορίζεται, επίσης, ο τρόπος υπολογισμού του ενιαίου ειδικού προστίμου αυθαίρετης κατασκευής ή χρήσης, το οποίο υπολογίζεται εφεξής με βάση το εμβαδόν της επί την τιμή ζώνης σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών της 20/1/2016, πολλαπλασιαζόμενο με τους οριζόμενους συντελεστές.

δ. Παρέχεται πρόσθετη έκπτωση 20% επί του ενιαίου ειδικού προστίμου για συγκεκριμένες κατηγορίες αυθαιρέτων (αυθαίρετα περιόδου από 1/1/1983 - 1/1/1993).

ε. Επανακαθορίζεται ο τρόπος εξόφλησης του ενιαίου ειδικού προστίμου (δυνατότητα καταβολής σε 80 μηνιαίες δόσεις).

στ. Προβλέπονται εκπτώσεις του ειδικού προστίμου ή προσαυξήσεις αυτού, κυμαινόμενες από 10% έως 20%, ανάλογα με την έγκαιρη ή μη υπαγωγή των ενδιαφερόμενων στο νόμο. Επίσης, παρέχονται εκπτώσεις που κυμαίνονται σε ποσοστό από 30% έως 60%, ανάλογα με την ολοκλήρωση συγκεκριμένων εργασιών (στατική ενίσχυση, ενεργειακή αναβάθμιση).

ζ. Προσδιορίζονται εκ νέου οι απαιτούμενες προϋποθέσεις (π.χ. κριτήριο εισοδήματος) για την παροχή εκπτώσεων επί του ενιαίου ειδικού προστίμου ή την αναστολή καταβολής δόσεων, όσον αφορά σε υπόχρεους που ανήκουν σε ειδικές ομάδες πληθυσμού (Α.μεΑ., δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης κ.λπ.).

η. Ρυθμίζονται εκ νέου θέματα σχετικά με τη δυνατότητα και τον τρόπο συμψηφισμού καταβληθέντων ποσών από πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων με το ποσό του ενιαίου ειδικού προστίμου.

θ. Επανακαθορίζονται θέματα αναφορικά με:

  • την αναστολή επιβολής κυρώσεων και είσπραξης προστίμων. Μεταξύ άλλων, επαναλαμβάνονται ισχύουσες ρυθμίσεις σχετικά με την αναδρομική απαλλαγή (8/8/2013) από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και οποιαδήποτε άλλου φόρου, τέλους, προστίμου κ.λπ. αυθαίρετων που εξαιρούνται από την επιβολή κυρώσεων,
  • το καθεστώς υπαγωγής αυθαιρέτων για τα οποία εκδίδεται άδεια νομιμοποίησης ή κατεδάφισης,
  • τον καθορισμό τιμής ζώνης ακινήτων, στις περιπτώσεις που δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης με βάση το σύστημα αντικειμενικών αξιών.




Πηγή: e-forologia.gr

Ο ΕΝΦΙΑ μπλοκάρει την έκδοση φορολογικής ενημερότητας


Όσοι έχουν βεβαιωμένες οφειλές ακόμη και εάν δεν έχουν γίνει ληξιπρόθεσμες και υπερβαίνουν τα 30 ευρώ θα πρέπει να περάσουν από την εφορία τους για να πάρουν τη φορολογική ενημερότητα που θέλουν να χρησιμοποιήσουν για είσπραξη χρημάτων ή μεταβίβαση ακινήτων.

Αν δεν υφίστανται χρέη η έκδοση ενημερότητας είναι μια απλή υπόθεση μερικών κλικ στον υπολογιστή. Οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να περάσουν από την εφορία αλλά μπορούν να λάβουν ενημερότητα από το σπίτι ή το γραφείο τους. Όταν όμως έχει μεσολαβήσει η βεβαίωση φόρων όπως ο φόρος εισοδήματος ή ο ΕΝΦΙΑ, τότε δεν είναι δυνατή η διαδικτυακή έκδοση της ενημερότητας.

Συγκεκριμένα, το Taxisnet δεν εκδίδει φορολογική ενημερότητα διαδικτυακά, ακόμα και στην περίπτωση όπου υπάρχουν απλώς βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, εφόσον η ενημερότητα ζητείται για μεταβίβαση ακινήτου και είσπραξη χρημάτων.

Εάν ο φορολογούμενος οφείλει έως 30 ευρώ (βεβαιωμένα χρέη στον ΑΦΜ του ή οφειλές για τις οποίες έχει την ευθύνη καταβολής), και εφόσον πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις χορήγησης ενημερότητας (έχουν υποβληθεί η απαιτούμενες δηλώσεις, δεν υπάρχει δέσμευση χορήγησης), μπορεί να λάβει αποδεικτικό ενημερότητας διαδικτυακά για κάθε νόμιμη χρήση, εκτός της είσπραξης χρημάτων και εκτός μεταβίβασης ακινήτου.

Στην περίπτωση όπου υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ακόμα και εάν βρίσκονται σε ενήμερη ρύθμιση, από το Τaxisnet μπορείτε να εκδώσετε ενημερότητα για όλες τις άλλες χρήσεις πλην της είσπραξης χρημάτων και της μεταβίβασης ακινήτων. Για τις δύο τελευταίες περιπτώσεις θα πρέπει να περάσετε από την εφορία, η οποία θα παρακρατήσει από το τίμημα μεταβίβασης του ακινήτου τη συνολική οφειλή.



Πηγή: in.gr

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Νέα παράταση για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων


Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το σχέδιο νόμου «Έλεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στόχος του σχεδίου νόμου, που αναμένεται να ψηφιστεί άμεσα, είναι η αντιμετώπιση των πρωταρχικών αιτίων που οδήγησαν στη δημιουργία ενός άναρχου και αυθαίρετου δομημένου περιβάλλοντος.

Ενόψει της ψήφισης του σχεδίου νόμου και για να μην υπάρξει κενό νόμου δόθηκε παράταση στην προθεσμία υπαγωγής στον ισχύοντα Ν.4178/2013 για τη ρύθμιση αυθαίρετης δόμησης. Τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση υπέγραψαν οι Υπουργοί, Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.



Πηγή: Taxheaven

ΟΑΕΔ: Προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων και εργοδοτών για την απασχόληση 2.000 ανέργων και επιχορήγησης 50 θέσεων για Εργονομικής Διευθέτησης του χώρου εργασίας για Άτομα με Αναπηρίες


Ξεκινάει την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 10:00 η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο νέο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και εργοδοτών για την απασχόληση σε θέσεις πλήρους και μερικής απασχόλησης 2.000 ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (AμεΑ), Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, Αποφυλακισμένων, Νεαρών Παραβατικών Ατόμων ή Νεαρών Ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο. To πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς, Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, όπως ορίζονται στο άρθρο 3 του ν. 4430/2016 (Α’ 205), και γενικά σε εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα, καθώς και σε επιχειρήσεις Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού για την απασχόληση των προαναφερθέντων κοινωνικών ομάδων.

Μέσω του προγράμματος επιχορηγείται η απασχόληση των ατόμων αυτών αρχικώς για δώδεκα (12) μήνες, ενώ παρέχεται η δυνατότητα δύο επεκτάσεων του χρόνου επιδοτούμενης απασχόλησης για άλλους δώδεκα (12) συν άλλους δώδεκα (12) μήνες. Η επιχορήγηση για κάθε μήνα απασχόλησης των ωφελούμενων ανέργων ανέρχεται στο 70% του μισθολογικού και μη κόστους και μέχρι του ποσού των 700 ευρώ μηνιαίως για τους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση και μέχρι του ποσού των 350 ευρώ μηνιαίως για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Οι εργοδότες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στo πρόγραμμα υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr http://ait.oaed.gr ) αίτηση υπαγωγής – υπεύθυνη δήλωση.

Οι άνεργοι δεν υποβάλλουν οι ίδιοι αίτηση, αλλά υποδεικνύονται με συστατικό σημείωμα από την αρμόδια Υπηρεσία ( Γραφείο Εργασίας Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων ΚΠΑ2). Η σύσταση γίνεται σύμφωνα με τις επαγγελματικές επιλογές των ανέργων Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων που έχουν καταγραφεί στα Ατομικά Σχέδια Δράσης κατά τη διαδικασία της εξατομικευμένης προσέγγισης.

Οι επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί ή φορείς, του άρθρου 3 του ν.4430/2016 (Α΄ 205), που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα και θα απασχολήσουν Άτομα με Αναπηρίες δύναται επιπλέον να ενταχθούν σε Πρόγραμμα Εργονομικής Διευθέτησης του χώρου εργασίας. Ο Οργανισμός συμμετέχει σε ποσοστό 90% του κόστους της απαιτούμενης δαπάνης για εργονομικές διευθετήσεις του χώρου εργασίας (προσαρμοσμένες βοηθητικές τεχνολογικές εγκαταστάσεις, προσαρμογή του χώρου εργασίας, ειδικός εξοπλισμός, αγορά λογισμικού για άτομα με αναπηρία και λοιπές διευθετήσεις) και μέχρι του ποσού των δύο χιλιάδων πεντακοσίων (2.500) ευρώ.

 Αναλυτικότερα, οι όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής και η υλοποίηση του ανωτέρω προγράμματος αναγράφονται στη σχετική Δημόσια Πρόσκληση που είναι αναρτημένη στο διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr).

Δείτε αναλυτικά την Δημόσια Πρόσκληση εδώ



Πηγή: e-forologia.gr