Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κος Α. Παπαδεράκης με έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή υπογράμμισε τους λόγους για τους οποίους οι τράπεζες δεν κάνουν δεκτές τις αιτήσεις για χορήγηση τερματικών pos σε ορισμένες επιχειρήσεις. Το έγγραφο κατατέθηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση βουλευτή σχετικά με την άρνηση χορήγησης τερματικού ηλεκτρονικών πληρωμών σε επαγγελματίες από τις τράπεζες, λόγω καταχώρησης στο σύστημα αθέτησης υποχρεώσεων του 'Τειρεσία.
Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρει αναλυτικά τα εξής:
Ο αριθμός των επαγγελματιών των οποίων η αίτηση για εγκατάσταση τερματικού αποδοχής καρτών (pos) έχει απορριφθεί από τις Τράπεζες δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί με ακρίβεια, καθώς αυτή την πληροφορία την διαθέτουν μόνο τα πιστωτικά ιδρύματα. Επιπλέον σημειώνεται ότι, πέραν των πιστωτικών ιδρυμάτων, χορηγούν τερματικά υποδοχής καρτών (pos) όλοι οι αδειοδοτημένοι πάροχοι Υπηρεσιών Πληρωμών.
Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή έστειλε επιστολή στο σύνολο των τραπεζικών ιδρυμάτων ζητώντας, μεταξύ άλλων, να επισημανθούν οι κύριοι λόγοι απόρριψης.
Από τις απαντήσεις που δόθηκαν, προκύπτει ότι κάθε πιστωτικό ίδρυμα εφαρμόζει τη δική του πολιτική απόρριψης/αποδοχής των αιτήσεων για χορήγηση pos. Σημειώνεται ότι, παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην απόρριψη αιτήσεων χορήγησης τερματικών αποδοχής συναλλαγών καρτών (pos), αφορούν κυρίως τη δυσμενή συναλλακτική συμπεριφορά της κάθε επιχείρησης, το αρνητικό ιστορικό από παλαιότερες συνεργασίες, το μη αποδεκτό αντικείμενο δραστηριότητας της επιχείρησης βάσει οδηγιών των Διεθνών Οργανισμών και του πλαισίου της Τράπεζας και η έλλειψη ή/και άρνηση προσκόμισης απαιτούμενων εγγράφων.
Η μη αποδοχή της αίτησης για εγκατάσταση pos δεν αφορά όλους όσους περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων του Τειρεσία λόγω οφειλών, αλλά ειδικότερα:
1) Επιχειρήσεις των οποίων οι συμβάσεις για την αποδοχή καρτών, ως μέσο πληρωμής, έχουν καταγγελθεί στο παρελθόν και οι καταγγελίες σχετίζονται με λόγους που αφορούν την αθέτηση των όρων συμβάσεων διενέργειας των συναλλαγών και την πραγματοποίηση απατηλών συναλλαγών. Τα δεδομένα των επιχειρήσεων αυτών βρίσκονται στο Σύστημα Καταγγελθεισών Συμβάσεων Επιχειρήσεων (ΣΚΣΕ) της Τειρεσίας και υπολογίζεται ότι αφορούν περίπου 200 επιχειρήσεις. Μετά το πέρας της πενταετίας από την ημερομηνία της καταγγελίας τα δεδομένα διαγράφονται αυτόματα και ως εκ τούτου ο δικαιούχος επανέρχεται σε καθεστώς κανονικότητας.
2) Επιχειρήσεις οι οποίες έχουν μη εξυπηρετούμενες οφειλές και ανήκουν στην λεγόμενη «μαύρη λίστα» (Σύστημα Αθέτησης Υποχρεώσεων) του Τειρεσία, π.χ. για ακάλυπτες επιταγές, απλήρωτες συναλλαγματικές, καταγγελίες δανείων και πιστώσεων κλπ. Στις περιπτώσεις αυτές, οι τράπεζες κρίνουν κατά περίπτωση την φερεγγυότητα της επιχείρησης η οποία έκανε την αίτηση για την απόκτηση pos.
Συνεπώς σύμφωνα με τα ανωτέρω, επιχείρηση που εμφανίζεται στον «Τειρεσία», οι οποία είτε βρίσκεται στην λεγάμενη «λευκή λίστα» (Σύστημα Συγκέντρωσης Χορηγήσεων) η οποία περιλαμβάνει τις οφειλές που εξυπηρετούνται κανονικά, είτε βρίσκεται στην «μαύρη λίστα» αλλά κρίνεται από την τράπεζα φερέγγυα, μπορεί να αποκτήσει τερματικό αποδοχής πληρωμής με κάρτα (pos).
Πηγή: Taxheaven
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου