Με την ψήφιση του νέου νόμου 4488/2017 για τα εργασιακά θα θέλαμε την προσοχή σας σε ένα πολύ σοβαρό σημείο και να εστιάσουμε στις ευθύνες και τις συνέπειες που θα προκύψουν.
Τον επόμενο μήνα (έως 21/10/2017) έχουμε την προθεσμία για την υποβολή του ετήσιου πίνακα προσωπικού (έντυπο Ε4).
Στον πίνακα αυτόν κάθε επιχείρηση που απασχολεί προσωπικό έχει την υποχρέωση να αναφέρει με λεπτομερή στοιχεία τον υπεύθυνο Τεχνικό Ασφαλείας, με τον οποίο έχει συνάψει σύμβαση και η οποία έχει κατατεθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας.
Η θέση αυτή δεν ήταν ποτέ μειωμένης ευθύνης αλλά για διάφορους λόγους (που δεν είναι της παρούσης να το αναλύσουμε) το ενδιαφέρον για την ανάθεση, ορθή παρακολούθηση αλλά και συμμόρφωση είχε ατονήσει πάρα πολύ.
Πρακτικά δεν έδινε και μεγάλη σημασία η Επιθεώρηση Εργασίας σε επιχειρήσεις μειωμένου κινδύνου (πχ οντότητες παροχής υπηρεσιών) παρά μόνο μετά από σοβαρό εργατικό ατύχημα.
Με το νέο νόμο όμως (και συγκεκριμένα στο άρθρο 33) η ελλιπής ανάθεση ή συμμόρφωση έπειτα από τις υποδείξεις του Τεχνικού Ασφαλείας, θα έχει σαν αποτέλεσμα τη προσωρινή ή ακόμα και την οριστική διακοπή της λειτουργίας της οντότητας.
Γίνεται δε ειδική μνεία ότι ο χρόνος διακοπής δεν θα επιφέρει καμία μισθολογική μεταβολή στο προσωπικό καθώς όπως αναφέρεται «Ο χρόνος προσωρινής ή οριστικής διακοπής λογίζεται ως κανονικός χρόνος εργασίας ως προς όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων.».
Σαν να μην έφτανε δηλαδή το ότι δεν θα έχει έσοδα η επιχείρηση θα τρέχουν και κανονικά τα μισθολογικά (τουλάχιστον…) έξοδα.
Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να αποφασίσετε για τον Τεχνικό Ασφαλείας που θα αναφέρουμε στον ετήσιο πίνακα προσωπικού αλλά κυρίως που θα του αναθέσετε να σας προφυλάξει με τις ορθές υποδείξεις του από τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις…
Ακολουθεί το άρθρο 33 του νόμου 4488/2017
Πηγή: Taxheaven
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου