Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», σημαντικές αλλαγές στο θέμα με τα μπλοκάκια αναγκάζεται να κάνει κυβέρνηση, καθώς οι διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου και οι εγκύκλιοι που εκδόθηκαν περιπλέκουν σημαντικά την εφαρμογή τους, καθιστώντας στην πράξη αδύνατη την καταβολή εισφορών για χιλιάδες ασφαλισμένους. Το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη καταρτίσει σχέδιο νόμου με στόχο «την επίσπευση διαδικασιών για την εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης», το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις αμέσως επόμενες ημέρες. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται διατάξεις που αλλάζουν σημαντικά σημεία του νόμου 4387/2016 και θα έπρεπε να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2017 κι ακόμη δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Είναι ενδεικτικό ότι πάνω από 150.000 ασφαλισμένοι δεν γνωρίζουν ακόμη το ύψος των εισφορών που θα πρέπει να καταβάλουν στον ΕΦΚΑ, παρότι πέρασε και η πρώτη εβδομάδα της παράτασης που δόθηκε εσπευσμένα για την καταβολή των εισφορών και τις ΑΠΔ περιόδου Ιανουαρίου.
Την πιθανότητα αλλαγών στον ασφαλιστικό νόμο είχε αφήσει ανοικτή η αρμόδια υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, όταν άρχισαν να διαφαίνονται τα πρώτα μεγάλα προβλήματα στην εφαρμογή της διάταξης που προβλέπει ότι ασφαλισμένοι σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ που για παράλληλη απασχόληση αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, εφόσον έχουν έως δύο εργοδότες, θα καταβάλουν το 1/3 των εισφορών για κύρια ασφάλιση και υγεία, ενώ τα υπόλοιπα 2/3 θα τα καταβάλουν οι εργοδότες.
Στην πρώτη εγκύκλιο που εκδόθηκε, προβλέφθηκε μια δαιδαλώδης και γραφειοκρατική διαδικασία που ανάγκαζε στην πράξη τον εργαζόμενο να καταγγέλλει τον εργοδότη του για να γίνεται επιμερισμός των εισφορών. Μάλιστα, μέχρι ο ΕΦΚΑ να διασαφηνίσει το τι πραγματικά συμβαίνει, τις εισφορές θα έπρεπε να καταβάλει εξ ολοκλήρου ο εργαζόμενος. Υπήρξε βέβαια δεύτερη εγκύκλιος που ακύρωνε την πρώτη, με την οποία αντί να διευκρινιστούν τα πράγματα, μπερδεύτηκαν περισσότερο. Για την ακρίβεια, προβλέφθηκε η δυνατότητα του εργαζόμενου να καταβάλει το 9,2% του εισοδήματός του από μπλοκάκι, διατηρώντας την υποχρέωση να καταγγείλει τον εργοδότη του, στην περίπτωση που αυτός δεν τον δηλώσει σε Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ). Ειδική ΑΠΔ για τους εργαζομένους με μπλοκάκι δεν έχει ακόμη προβλεφθεί, ενώ και στον ΕΦΚΑ οι εργαζόμενοι δηλώνουν πως δεν υπάρχει ειδική υπηρεσία στην οποία θα γίνονται οι καταγγελίες και θα κινούνται οι απαιτούμενες διαδικασίες για να διαπιστώνεται τελικά, ποιος θα πληρώσει, τι. Παράλληλα, η δεύτερη αυτή εγκύκλιος προέβλεπε την αντίστοιχη υποχρέωση καταβολής εισφορών από τους εργοδότες, για μισθωτούς με παράλληλη δεύτερη απασχόληση για την οποία αμείβονται με «μπλοκάκι», παρότι κάτι τέτοιο δεν προέκυπτε από τον νόμο.
Η σύγχυση που επικρατεί έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες ασφαλισμένοι να μην έχουν ακόμη καταβάλει εισφορές, με κίνδυνο να καταρρεύσουν τα έσοδα του ΕΦΚΑ, κατά το πρώτο κρίσιμο τεστ της λειτουργίας του νέου υπερταμείου.
Υπό τον φόβο αυτό, και με προφανή σκοπό να εξομαλυνθεί η διαδικασία, να μειωθούν οι αδικίες αλλά και να αυξηθούν τα έσοδα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σχεδιάζει αλλαγές στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου. Σε αυτό, μάλιστα, θα υπάρχουν και άλλες διατάξεις για διοικητικά και λειτουργικά προβλήματα που έχουν προκύψει κατά τους πρώτους δύο μήνες λειτουργίας του ΕΦΚΑ, όπως για παράδειγμα πρόβλεψη για συμμετοχή αιρετών στα υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια.
Με τους επικεφαλής των δανειστών στο Χίλτον και τη διαπραγμάτευση για νέα μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ στο ασφαλιστικό από το 2019 ή έστω το 2020 σε κρίσιμη καμπή, το υπουργείο Εργασίας επέλεξε να καταθέσει τη διάταξη για την ασφαλιστική ικανότητα με τροπολογία στη Βουλή, και να μην καταθέσει το σχέδιο νόμου με το οποίο στην πράξη «ξηλώνεται» η προηγούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση πριν καλά καλά εφαρμοστεί.
Πηγή:e-forologia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου