Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Τον αντικαπνιστικό νόμο ενεργοποιεί το υπουργείο Υγείας εν όψει εορτών

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι καπνιστές όταν βρίσκονται σε χώρους εστίασης, όπως εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα, καθώς με εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας προβλέπονται βαριά πρόστιμα για όσους καπνίζουν εντός των χώρων αυτών.

Για τους καπνιστές που θα εντοπιστούν με τσιγάρο εντός ενός χώρου εστίασης, η «καμπάνα» ενδέχεται να αγγίζει και τα 500 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος για το κάπνισμα προβλέπει ότι ο χώρος καπνιζόντων εντός των στεγασμένων κέντρων διασκέδασης και των καζίνο πρέπει:

α) να έχει μέγιστο εμβαδόν έως το 1/2 των τετραγωνικών του ωφέλιμου εμβαδού του καταστήματος (αίθουσα πελατών)
β) να διακρίνεται σαφώς από τους χώρους μη καπνιζόντων με κατάλληλη σήμανση.
Στους λοιπούς χώρους πρέπει να έχει τοποθετηθεί σήμανση ότι απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα.

Τα πρόστιμα : 

Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού επιβάλλεται πρόστιμο 50 έως 500 ευρώ. Σε κάθε υπεύθυνο των εν λόγω χώρων που ανέχεται την παραβίαση των διατάξεων επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι ως κριτήριο για το ύψος του προστίμου λαμβάνεται υπ' όψιν το ενδεχόμενο υποτροπής. Στην τέταρτη υποτροπή, γίνεται προσωρινή ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος όπου εντοπίστηκε η παράβαση για 10 ημέρες.Στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας.

Η εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας :

Η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας αναφέρει -μεταξύ άλλων- ότι η εντατικοποίηση ελέγχων γίνεται εν όψει της εορταστικής περιόδου. Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο σημειώνεται ότι, εν όψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της άσκησης των αρμοδιοτήτων του για την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και της γενικότερης εποπτείας για την παρακολούθηση εφαρμογής των υγειονομικών διατάξεων, κρίνει σκόπιμο και απαραίτητο να επισημάνει την αναγκαιότητα εντατικοποίησης των υγειονομικών ελέγχων σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών.

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται η ανάγκη ελέγχου στους εξής τομείς:

- στις επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου, σε όλες τις επιχειρήσεις που ασκούν δραστηριότητες εμπορίου τροφίμων και ποτών, όπως οι υπεραγορές τροφίμων, τα cash and carry, οι αποθήκες χονδρικού εμπορίου, τα κρεοπωλεία, τα παντοπωλεία, τα πρατήρια κατεψυγμένων προϊόντων, οι κάβες -ξηρών καρπών, σε αρτοποιεία, πρατήρια άρτου λόγω της αυξημένης ζήτησης των ημερών, στις παραγωγικές μονάδες αρτοποιίας, νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής, προϊόντων σοκολάτας, παγωτών κ.λπ.
- στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, οι οποίες παρασκευάζουν ή προσφέρουν τρόφιμα και ποτά, όπως εστιατόρια, ταβέρνες, πιτσαρίες ζαχαροπλαστεία κ.λπ.
- στις επιχειρήσεις αποθήκευσης και διανομής τροφίμων και ποτών (logistics providers), oι οποίες λόγω των ημερών δέχονται μεγάλες ποσότητες τροφίμων προς αποθήκευση
- στους μεταφορείς που χρησιμοποιούν ειδικά αυτοκίνητα πώλησης προϊόντων
- στις επιχειρήσεις αναψυχής, όπως καφετέριες, κέντρα διασκέδασης, χώρους εκδηλώσεων στεγασμένους και υπαίθριους, στους οποίους υπάρχει αυξημένη κίνηση λόγω των εορτών
- στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως ξενοδοχεία, κομμωτήρια κ.λπ., τα οποία λόγω της εορταστικής περιόδου θα έχουν αυξημένη κίνηση
- στους παρασκευαστές οι οποίοι πωλούν λιανικώς σε κινητούς ή προσωρινούς χώρους. Αυτοί μπορούν να δραστηριοποιηθούν είτε σε σκηνές, είτε σε πάγκους, είτε σε περίπτερα, κ.λπ., σε χώρους εμποροπανήγυρων ή υπαίθριες αγορές, που οργανώνονται λόγω των εορτών. Επίσης, σε μικροπωλητές με τροχήλατα οχήματα, παρασκευής και διάθεσης τροφίμων, γλυκών, ροφημάτων κ.λπ. (street food).
Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στην κατανάλωση μη θερμικά επεξεργασμένων γαλακτοκομικών προϊόντων τα οποία πωλούνται από διάφορους πλανόδιους μικροπωλητές ή που διακινούνται από μη αδειοδοτούμενα σημεία πώλησης.
Στους εργαζομένους σε όλες τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος (λήψη μέτρων ατομικής υγιεινής, ατομική καθαριότητα, πιστοποιητικά υγείας κ.λπ.)
- στις εγκαταστάσεις των σταθμών υπεραστικών λεωφορείων, σταθμών τρένων, αεροδρομίων και λιμανιών, καθώς και στα κάθε είδους μέσα μαζικής μεταφοράς
- στα δημόσια θεάματα (θέατρα, συναυλιακούς χώρους κ.λπ.).
Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή επιβάλλεται:
- στα μαγειρεία, εστιατόρια, κυλικεία και λοιπούς βοηθητικούς χώρους υγιεινής των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, κλινικών, θεραπευτηρίων, οίκων ευγηρίας, ιδρυμάτων και φορέων πρόνοιας και κοινωνικής φροντίδας
- σε χώρους παραμονής και σίτισης αστέγων
- στις πτηνο-κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για τυχόν υγειονομικά προβλήματα που δημιουργούνται από τη λειτουργία τους και στην ανεξέλεγκτη διακίνηση και διάθεση σφαγίων ζώων.
Επιπλέον, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται στον έλεγχο των εγκαταστάσεων και των τροφίμων, κυρίως των ευαλλοίωτων, για την αποφυγή τροφιμογενών νοσημάτων, καθώς και στην εφαρμογή των κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής. Στις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο και αφού προηγηθεί η απαιτούμενη συνεννόηση με τα εργαστήρια με τα οποία η υπηρεσία σας συνεργάζεται (Κ.Ε.Δ.Υ., Π.Ε.Δ.Υ, περιφ. Εργαστήρια του ΕΦΕΤ, εργαστήρια ιατρικών σχολών κ.λπ.), να διενεργείτε δειγματοληψίες τροφίμων και ποτών, με σκοπό τον μικροβιολογικό έλεγχο αυτών.
Τέλος, θεωρείται δεδομένη η επιβολή κυρώσεων (διοικητικών και ποινικών) στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται παραβάσεις από τις οποίες είναι δυνατό να προκληθεί κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.


Πηγή : e-simerini
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες
τηλ: 23210 20700       fax: 23210 99521
http://www.kverros.gr/ mail: kverros@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου