Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Χαρακτηρισμός των νεοεισερχόμενων ως επαγγελματίες αγρότες - Νέες διευκρινίσεις


Σύμφωνα με την 2327/117791/21.10.2016 δίνονται οι ακόλουθες διευκρινίσεις.

- Στις περιπτώσεις όπου ο ενδιαφερόμενος ασκούσε εξωαγροτική δραστηριότητα κατά το προηγούμενο έτος, η οποία συνεχίζεται κατά το τρέχον έτος και αποκτά την αγροτική του εκμετάλλευση το τρέχον έτος, ο ετήσιος χρόνος απασχόλησης στην αγροτική εκμετάλλευση υπολογίζεται με βάση:

α) την Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης του τρέχοντος έτους ή την Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής ΕΛΓΑ του τρέχοντος έτους όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα υποβολής Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης και

β) την αριθμ. 169653/3.6.2011 (ΦΕΚ Β΄ 1181) απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Προσδιορισμός της ετήσιας απασχόλησης στην αγροτική εκμετάλλευση», όπως κάθε φορά ισχύει.

- Όταν η αγροτική εκμετάλλευση εξαιρείται από την Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής ΕΛΓΑ ο ετήσιος χρόνος απασχόλησης σε αυτήν υπολογίζεται με βάση την αριθμ. 169653/3.6.2011 απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως κάθε φορά ισχύει.

- Για τους νεοεισερχόμενους στον αγροτικό τομέα, απασχολούμενους στην αλιεία, δεν υπολογίζεται ετήσιος χρόνος απασχόλησης.

- Στις περιπτώσεις όπου ο ενδιαφερόμενος είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ ως αγρότης πριν τον Ιούλιο του 2009 τότε μπορεί να χαρακτηριστεί ως επαγγελματίας αγρότης νεοεισερχόμενος στον αγροτικό τομέα εφόσον:

α) από την εξέταση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, όλων των ετών που έχουν ήδη υποβληθεί από το έτος εγγραφής του στον ΟΓΑ έως και το τελευταίο έτος υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης, δεν προκύπτει αγροτικό εισόδημα και

β) δεν έχει υποβληθεί δήλωση καλλιέργειας ΟΣΔΕ από την ημερομηνία εγγραφής του στον ΟΓΑ μέχρι και το προηγούμενο έτος από το έτος υποβολής της αίτησης στο ΜΑΑΕ, που αποδεικνύεται με σχετική βεβαίωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Πηγή: Taxheaven 

Συμψηφισμοί και κριτήριο ενεργού αγρότη άφησαν κόσμο εκτός πληρωμών της βασικής ενίσχυσης


Το κριτήριο του ενεργού γεωργού άφησε κόσμο (κυρίως όσους έκαναν δήλωση ΟΣΔΕ πρώτη φορά το 2016) εκτός πληρωμών του 70% της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης που αντιστοιχεί στο τρέχον έτος, η πίστωση της οποίας άρχισε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης 27 Οκτωβρίου. Σε γενικές γραμμές, εκτός ορισμένων περιπτώσεων μεμονωμένων παραγωγών από περιοχές, όπως η Ροδόπη, η πληρωμή «κύλησε».

Σύμφωνα με τους αγρότες, φαινόμενα παρακράτησης στο τσεκ αναφέρθηκαν ακόμη και για ρυθμισμένες οφειλές στην Εφορία.Όπως κατήγγειλαν παραγωγοί, η ενημέρωση που έχουν είναι ότι έμειναν εκτός επειδή εμφανίζονταν στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ανεξήγητα, ως μη ενεργοί γεωργοί, με αποτέλεσμα να μην πληρωθούν καθόλου. Ένας από αυτούς, από τον ακριτικό νομό Ροδόπης, δήλωσε, «ότι υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις συναδέλφων του, που δεν πήραν ούτε ευρώ».

Κατά κάποιες πληροφορίες κυρίως νέοι γεωργοί που έκαναν ΟΣΔΕ πρώτη φορά το 2016, έμειναν εκτός γιατί το ΚΕΠΥΟ δεν τους αναγνώρισε ως ενεργούς.

Σημειωτέον πως σε εμπορικές τράπεζες εκτός της Πειραιώς, τα χρήματα θα αρχίσουν να φαίνονται σταδιακά, εντός της ημέρας (Δευτέρα).

Το μεγαλύτερο ωστόσο ζήτημα που χαρακτήρισε αυτή τη φουρνιά πληρωμών ήταν αναμφίβολα οι συμψηφισμοί για χρέη αγροτών, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως φαινόμενα παρακράτησης στο τσεκ αναφέρθηκαν, ακόμη και για ρυθμισμένες οφειλές στην Εφορία.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «ακόμη 65.000 περίπου αγρότες δεν πληρώνονται σε αυτή τη φάση, γιατί τους αναλογούν λιγότερα από 250 ευρώ».

Οι συγκεκριμένοι θα πληρωθούν με την εκκαθάριση εφόσον συνολικά έχουν λαμβάνειν ποσά πάνω από 250 ευρώ, πράγμα που ισχύει για τη μεγάλη πλειοψηφία.

Πηγή: Agronews.gr


Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Απόγευμα Πέμπτης πιστώθηκε το 70% της βασικής ενίσχυσης


Πιστώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 27 Οκτωβρίου στους λογαριασμούς 567.000 δικαιούχων η προκαταβολή 70% της βασικής ενίσχυσης έτους 2016 ύψους 770 εκατ. ευρώ.

Τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα από την Παρασκευή 28η Οκτωβρίου στα ΑΤΜ’S και από την Δευτέρα στα γκισέ των τραπεζών.

Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Σήμερα ολοκληρώθηκε από τον Οργανισμό Πληρωμών του ΥπΑΑΤ η πληρωμή του 70% της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έτους 2016, ύψους περίπου 770.000.000 ευρώ σε 567.000 δικαιούχους, όπως έχει ανακοινωθεί, επιστρέφοντας στην ομαλή ροή του προγραμματισμού των πληρωμών.

Οι δικαιούχοι που έχουν δηλώσει το κινητό τους τηλέφωνο στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2016, θα λάβουν ειδοποίηση για την πληρωμή τους μέσω SMS.

Με την καταβολή των εκκρεμοτήτων των άμεσων ενισχύσεων έτους 2015 ύψους 22.744.347 ευρώ σε 338.887 δικαιούχους στα μέσα Οκτωβρίου, ολοκληρώθηκε η πληρωμή των ενισχύσεων αυτών για το  πρώτο έτος εφαρμογής της Νέας ΚΑΠ 2015-2020.

Η πληρωμή αποτελεί το θετικό αποτέλεσμα της εντατικής προσπάθειας του προσωπικού του ΟΠΕΚΕΠΕ για τον υπολογισμό και τη χορήγηση των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης και της καταβολής των λοιπών άμεσων ενισχύσεων σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Επιπλέον, έχουν προγραμματιστεί μέχρι τέλη Δεκεμβρίου :
(α) η καταβολή του υπολοίπου της βασικής ενίσχυσης και του πρασινίσματος,
(β) η προκαταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης έτους 2016
(γ) οι εκκρεμότητες εξισωτικής αποζημίωσης για τις αιτήσεις 2015.

Παράλληλα, θα συνεχιστούν απρόσκοπτα οι πληρωμές των αγροπεριβαλλοντικών δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως Βιολογική Γεωργία,  Βιολογική Κτηνοτροφία, Σπάνιες Φυλές, Μείωση Νιτρορύπανσης κλπ, καθώς επίσης των ιδιωτικών επενδύσεων (σχέδια βελτίωσης, μεταποίηση κα), του LEADER και των δημοσίων έργων.

Υπενθυμίζεται ότι, για την ενημέρωσή τους σχετικά με τις πληρωμές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους φορείς υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης καθώς και στο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, το οποίο λειτουργεί καθημερινά τις εργάσιμες ημέρες στα τηλέφωνα 2108802000 από τις 09:00 έως τις 13:00 και 1540 από τις 09:00 έως τις 18:00.

H ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
Με αφορμή την ολοκλήρωση της πληρωμής του 70% της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έτους 2016 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου έκανε την εξής δήλωση:

«Απόψε το βράδυ οι αγρότες που δικαιούνται βασική ενίσχυση του 2016 θα δουν στους λογαριασμούς τους τα ποσά που τους αναλογούν, συνολικού ύψους περί τα 770 εκατ. ευρώ. Όσοι έχουν δηλώσει το κινητό τους θα ενημερωθούν με μήνυμα.

Κάναμε μεγάλη προσπάθεια και πληρώνουμε την ενίσχυση περίπου 40 ημέρες νωρίτερα από την περυσινή χρονιά γιατί γνωρίζουμε τις ανάγκες του αγροτικού κόσμου, αλλά και όλης της ελληνικής επαρχίας, για ρευστότητα.

Οι δικαιούχοι που θα λάβουν προκαταβολή βασικής ενίσχυσης είναι 567.000.

Υπέβαλλαν αίτηση 689.000 άτομα. Από αυτούς, περίπου 50.000 που πληρώνονται από μέτρα του ΠΑΑ και της συνδεδεμένης ενίσχυσης ήταν υποχρεωμένοι να υποβάλλουν αίτηση αλλά δεν θεμελιώνουν δικαίωμα. Άλλοι 65.000 περίπου αγρότες δεν πληρώνονται σε αυτή τη φάση γιατί τους αναλογούν λιγότερα από 250 ευρώ. Θα πληρωθούν με την εκκαθάριση εφόσον συνολικά έχουν λαμβάνειν ποσά πάνω από 250 ευρώ, πράγμα που ισχύει για τη μεγάλη πλειοψηφία. Μέχρι τέλος του χρόνου οι αγρότες έχουν να λάβουν ακόμα συνολικά ποσά περί το 1,1 δις. ευρώ που αφορούν μεταξύ άλλων το υπόλοιπο της βασικής ενίσχυσης, το «πρασίνισμα», εκκρεμότητες εξισωτικής, πληρωμές αγροπεριβαλλοντικών δράσεων του ΠΑΑ κ.λπ.

Συνολικά δηλαδή, μέχρι το τέλος του χρόνου θα γίνουν πληρωμές που θα προσεγγίσουν τα 2 δις. ευρώ».
Πηγή: Agronews.gr

Πως θα υπολογίζονται οι εισφορές για την εφάπαξ παροχή του νέου ασφαλιστικού

Δημοσιεύθηκε η απόφαση για τον υπολογισμό των εισφορών της εφάπαξ παροχής, για τους αυτοτελώς απασχολούμενους ασφαλισμένους των οποίων η εισφορά δεν προκύπτει ως ποσοστό επί ασφαλιστικής κατηγορίας.


Για την εφαρμογή του τρόπου υπολογισμού της εφάπαξ παροχής, όπως προβλέπεται από την υποπερίπτωση ββ της περίπτωσης α της παραγράφου 4 του άρθρου 35 του Ν. 4387/2016 (Α' 85) όπως ισχύει, στους αυτοτελώς απασχολούμενους ασφαλισμένους των Τομέων Πρόνοιας Υγειονομικών,
Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών,
Πρόνοιας Δικαστικών Επιμελητών,
Πρόνοιας Συμβολαιογράφων και
Πρόνοιας Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του E.T.A.A.,
των Τομέων Πρόνοιας των Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών,
Πρόνοιας Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Θεσσαλονίκης και
Πρόνοιας Ιδιοκτητών,
Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και
του Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Ιπποδρομιών του ΤΑ.Π.Ι.Τ.,
των οποίων η εισφορά δεν προκύπτει ως ποσοστό επί ασφαλιστικής κατηγορίας, ορίζονται τα κάτωθι:


α. Ως ποσοστό εισφοράς θεωρείται το ποσοστό 4%
β. Καθορίζονται ανά Τομέα ασφαλιστικές κατηγορίες για την κατάταξη των ασφαλισμένων σ' αυτές, καθώς και μηνιαίο εισόδημα για την κάθε ασφαλιστική κατηγορία, όπως περιγράφονται αναλυτικά στα ακόλουθα άρθρα της παρούσας απόφασης.


Τομέας Πρόνοιας Υγειονομικών ΕΤΑΑ
α) Στον Τομέα Πρόνοιας Υγειονομικών του ΕΤΑΑ καθορίζεται η ασφαλιστική κατηγορία Υ1.
β) Όλοι οι ασφαλισμένοι του Τομέα κατατάσσονται στην κατηγορία αυτή.
γ) Ως μέσο μηνιαίο εισόδημα για την ανωτέρω ασφαλιστική κατηγορία Υ1 ορίζεται το ποσό των 107,92 €.


Τομέας Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών ΕΤΑΑ

α) Στον Τομέα Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών του ΕΤΑΑ καθορίζονται οι παρακάτω
ασφαλιστικές κατηγορίες:
Ασφαλιστική κατηγορία ΔΑ1
Ασφαλιστική κατηγορία ΔΑ2
Ασφαλιστική κατηγορία ΔΑ3
Ασφαλιστική κατηγορία ΔΑ4
Ασφαλιστική κατηγορία ΔΑ5

β) Οι ασφαλισμένοι του Τομέα, αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι, κατατάσσονται στις ως άνω ασφαλιστικές κατηγορίες ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.


-Οι ασφαλισμένοι με μέχρι δύο (2) έτη ασφάλισης στον Τομέα, υπάγονται στην Ασφαλιστική κατηγορία ΔΑ1
-Οι ασφαλισμένοι με 2 έως 5 έτη ασφάλισης στον Τομέα, υπάγονται στην Ασφαλιστική κατηγορία ΔΑ2
-Οι ασφαλισμένοι με 5 έως 10 έτη ασφάλισης στον Τομέα, υπάγονται στην Ασφαλιστική κατηγορία ΔΑ3
-Οι (προ της 1-1-1993) ασφαλισμένοι με 10 έτη ασφάλισης και πάνω στον Τομέα, υπάγονται στην Ασφαλιστική κατηγορία ΔΑ4
-Οι (μετά την 1-1-1993) ασφαλισμένοι με 10 έτη ασφάλισης και πάνω στον Τομέα, υπάγονται στην Ασφαλιστική κατηγορία ΔΑ5

γ) Το μηνιαίο εισόδημα (ΜΕ) για μηνιαία εισφορά 4% σε κάθε ασφαλιστική κατηγορία, υπολογίζεται με τον ακόλουθο τύπο :
ΜΕ = Ετήσια εισφορά * 35% * 25/12
Ως ετήσια εισφορά θεωρείται η ισχύουσα του έτους για την αντίστοιχη ασφαλιστική κατηγορία.


Τομέας Πρόνοιας Δικαστικών Επιμελητών ΕΤΑΑ

α) Στον Τομέα Πρόνοιας Δικαστικών Επιμελητών του ΕΤΑΑ καθορίζεται η ασφαλιστική κατηγορία ΔΕ1.

β) Όλοι οι ασφαλισμένοι του Τομέα κατατάσσονται στην κατηγορία αυτή.

γ) Ως μέσο μηνιαίο εισόδημα για την ανωτέρω ασφαλιστική κατηγορία ΔΕ1 ορίζεται το ποσό των 1.028 € (χιλίων είκοσι οκτώ ευρώ).



Τομέας Πρόνοιας Συμβολαιογράφων ΕΤΑΑ

α) Στον Τομέα Πρόνοιας Συμβολαιογράφων του ΕΤΑΑ καθορίζεται η ασφαλιστική κατηγορία Σ1.

β) Όλοι οι αυτοτελώς απασχολούμενοι ασφαλισμένοι του Τομέα κατατάσσονται στην κατηγορία αυτή.

γ) Ως μέσο μηνιαίο εισόδημα για την ανωτέρω ασφαλιστική κατηγορία Σ1 ορίζεται το ποσό των 1.550 € (χιλίων πεντακοσίων πενήντα ευρώ).



Τομέας Πρόνοιας Εργοληπτών Δημοσίων Έργων ΕΤΑΑ

α) Στον Τομέα Πρόνοιας Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του ΕΤΑΑ καθορίζονται οι παρακάτω ασφαλιστικές κατηγορίες:
Ασφαλιστική κατηγορία ΕΔΕ1 Ασφαλιστική κατηγορία ΕΔΕ2

β) Οι ασφαλισμένοι κατατάσσονται στις ως άνω ασφαλιστικές κατηγορίες ως εξής:
Οι ασφαλισμένοι με τάξη πτυχίου ΜΕΕΠ και ΜΕΚ Α και Β υπάγονται στην ασφαλιστική κατηγορία ΕΔΕ1
Οι ασφαλισμένοι με τάξη πτυχίου ΜΕΕΠ και ΜΕΚ Γ και Δ υπάγονται στην ασφαλιστική κατηγορία ΕΔΕ2.

γ) Ως μηνιαίο εισόδημα για την κατηγορία ΕΔΕ1 θεωρείται το ποσό των 304,52 € (τριακοσίων τεσσάρων ευρώ και πενήντα δύο λεπτών).

Ως μηνιαίο εισόδημα για την κατηγορία ΕΔΕ2 θεωρείται το ποσό των 383,54 € (τριακοσίων ογδόντα τριών ευρώ και πενήντα τεσσάρων λεπτών).



Τομέας Πρόνοιας Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών ΕΤΑΠ - ΜΜΕ
α) Στον Τομέα Πρόνοιας Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ καθορίζονται οι παρακάτω ασφαλιστικές κατηγορίες:
Ασφαλιστική κατηγορία Ε1 Ασφαλιστική κατηγορία Ε2 Ασφαλιστική κατηγορία Ε3 Ασφαλιστική κατηγορία Ε4 Ασφαλιστική κατηγορία Ε5
β) Οι αυτοαπασχολούμενοι ασφαλισμένοι του Τομέα κατατάσσονται στις ως άνω ασφαλιστικές κατηγορίες ανάλογα με τα έτη ασφάλισης:
Οι ασφαλισμένοι με μέχρι ένα (1) έτος ασφάλισης στον Τομέα, υπάγονται στην Ασφαλιστική κατηγορία Ε1
Οι ασφαλισμένοι με 1 έως 5 έτη ασφάλισης στον Τομέα, υπάγονται στην Ασφαλιστική κατηγορία Ε2
Οι ασφαλισμένοι με 5 έως 10 έτη ασφάλισης στον Τομέα, υπάγονται στην Ασφαλιστική κατηγορία Ε3
Οι ασφαλισμένοι με 10 έως 20 έτη ασφάλισης στον Τομέα, υπάγονται στην Ασφαλιστική κατηγορία Ε4
Οι ασφαλισμένοι με 20 έτη ασφάλισης στον Τομέα και πάνω, υπάγονται στην Ασφαλιστική κατηγορία Ε5.
γ) Ως μηνιαίο εισόδημα για την κατηγορία Ε1 θεωρείται το ποσό των 1.250 € (χιλίων διακοσίων πενήντα ευρώ)
Ως μηνιαίο εισόδημα για την κατηγορία Ε2 θεωρείται το ποσό των 1.500 € (χιλίων πεντακοσίων ευρώ)
Ως μηνιαίο εισόδημα για την κατηγορία Ε3 θεωρείται το ποσό των 1.875 € (χιλίων οκτακοσίων εβδομήντα πέντε ευρώ)
Ως μηνιαίο εισόδημα για την κατηγορία Ε4 θεωρείται το ποσό των 2.000 € (δύο χιλιάδων ευρώ)
Ως μηνιαίο εισόδημα για την κατηγορία Ε5 θεωρείται το ποσό των 2.500 € (δύο χιλιάδων πεντακοσίων ευρώ)



Τομέας Πρόνοιας Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Θεσσαλονίκης ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

α) Στον Τομέα Πρόνοιας Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Θεσσαλονίκης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ καθορίζονται οι παρακάτω ασφαλιστικές κατηγορίες:
Ασφαλιστική κατηγορία Ε1
Ασφαλιστική κατηγορία Ε2
Ασφαλιστική κατηγορία Ε3
Ασφαλιστική κατηγορία Ε4
Ασφαλιστική κατηγορία Ε5

β) Οι αυτοαπασχολούμενοι ασφαλισμένοι του Τομέα κατατάσσονται στις ως άνω ασφαλιστικές κατηγορίες ανάλογα με τα έτη ασφάλισης:
Οι ασφαλισμένοι με μέχρι ένα (1) έτος ασφάλισης στον Τομέα, υπάγονται στην Ασφαλιστική κατηγορία Ε1
Οι ασφαλισμένοι με 1 έως 5 έτη ασφάλισης στον Τομέα, υπάγονται στην Ασφαλιστική κατηγορία Ε2
Οι ασφαλισμένοι με 5 έως 10 έτη ασφάλισης στον Τομέα, υπάγονται στην Ασφαλιστική κατηγορία Ε3
Οι ασφαλισμένοι με 10 έως 20 έτη ασφάλισης στον Τομέα, υπάγονται στην Ασφαλιστική κατηγορία Ε4
Οι ασφαλισμένοι με 20 έτη ασφάλισης στον Τομέα και πάνω, υπάγονται στην Ασφαλιστική κατηγορία Ε5


γ) Ως μηνιαίο εισόδημα για την κατηγορία Ε1 θεωρείται το ποσό των 1.250 € (χιλίων διακοσίων πενήντα ευρώ)
Ως μηνιαίο εισόδημα για την κατηγορία Ε2 θεωρείται το ποσό των 1.500 € (χιλίων πεντακοσίων ευρώ)
Ως μηνιαίο εισόδημα για την κατηγορία Ε3 θεωρείται το ποσό των 1.875 € (χιλίων οκτακοσίων εβδομήντα πέντε ευρώ)
Ως μηνιαίο εισόδημα για την κατηγορία Ε4 θεωρείται το ποσό των 2.000 € (δύο χιλιάδων ευρώ)
Ως μηνιαίο εισόδημα για την κατηγορία Ε5 θεωρείται το ποσό των 2.500 € (δύο χιλιάδων πεντακοσίων ευρώ)


Τομέας Πρόνοιας Ιδιοκτητών, Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
α) Στον Τομέα Πρόνοιας Ιδιοκτητών, Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ καθορίζεται η ασφαλιστική ΙΕ1.

β) Όλοι οι αυτοτελώς απασχολούμενοι ασφαλισμένοι του Τομέα κατατάσσονται στην κατηγορία αυτή.

γ) Ως μέσο μηνιαίο εισόδημα για την ανωτέρω ασφαλιστική κατηγορία Σ1 ορίζεται το ποσό των 495,94 € (τετρακοσίων ενενήντα πέντε ευρώ και ενενήντα τεσσάρων λεπτών).


Τομέας Πρόνοιας Προσωπικού Ιπποδρομιών ΤΑΠΙΤ
α) Στον Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Ιπποδρομιών του ΤΑΠΙΤ καθορίζονται οι παρακάτω ασφαλιστικές κατηγορίες:


Ασφαλιστική κατηγορία Π1
Ασφαλιστική κατηγορία Α1

β) Οι προπονητές ασφαλισμένοι του Τομέα κατατάσσονται στην ασφαλιστική κατηγορία Π1.
Οι αναβάτες ασφαλισμένοι του Τομέα κατατάσσονται στην ασφαλιστική κατηγορία Α1.

γ) Ως μηνιαίο εισόδημα για την κατηγορία Π1 θεωρείται το ποσό των 1.536,11 € (χιλίων πεντακοσίων τριάντα έξι ευρώ και έντεκα λεπτών).
Ως μηνιαίο εισόδημα για την κατηγορία Α1 θεωρείται το ποσό των 1.328,21 € (χιλίων τριακοσίων είκοσι ευρώ και είκοσι ένα λεπτών).



Πηγή: Taxheaven

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Δύο προκηρύξεις και μπάτζετ 250 εκατ. έχει το νέο Μέτρο της Μεταποίησης


Με δυο προκηρύξεις θα τρέξει το Μέτρο 4.2 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 που αφορά «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων», η Υπουργική Απόφαση για την υλοποίηση του οποίου δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 14 Νοεμβρίου.

Από τα 250 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν στο Μέτρο, η πρώτη προκήρυξη θα ανέλθει σε ποσό ύψους έως 170 εκατ. ευρώ.Το Μέτρο απευθύνεται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων και στοχεύει μεταξύ άλλων στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων αυτών καθιστώντας τα πιο ελκυστικά στον καταναλωτή, στην ενσωμάτωση διαδικασιών καινοτομίας και χρήσης νέων τεχνολογιών αλλά και διαδικασιών φιλικών προς το περιβάλλον, που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, στη διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας καθώς και στην προστασία της ανθρώπινης υγείας και στη διευκόλυνση της ένταξης των επαγγελματιών αγροτών στη μεταποίηση, προκειμένου αφενός να αυξήσουν το εισόδημά τους αφετέρου να παρέχουν προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Να σημειωθεί ότι από το σύνολο των 250 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν στο πλαίσιο του Μέτρου, η πρώτη προκήρυξη θα ανέλθει σε ποσό ύψους έως  170 εκατ. ευρώ.  

Στο πλαίσιο του Μέτρου ενισχύονται οι ακόλουθες δράσεις:
α) ΔΡΑΣΗ 4.2.1 «Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη με τελικό προϊόν εντός του Παραρτήματος Ι (γεωργικό προϊόν)»

β) ΔΡΑΣΗ 4.2.2 «Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν εκτός Παραρτήματος Ι (Μη γεωργικό προϊόν)»

γ)  ΔΡΑΣΗ 4.2.3 «Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων από επαγγελματίες αγρότες».

Σε δήλωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου αναφέρει τα εξής: «Προχωράμε στην υλοποίηση ενός ακόμα μέτρου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, του σημαντικότερου «εργαλείου» για την εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου που έχουμε εκπονήσει για την ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα της χώρας μας. Με το συγκεκριμένο μέτρο παρεμβαίνουμε σε ένα κρίσιμο θέμα που είναι το πώς θα αυξήσουμε την προστιθέμενη αξία της αγροτικής παραγωγής. Δεν αρκεί να παράγουμε τα ποιοτικά προϊόντα που χαρακτηρίζουν την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι στα επόμενα στάδια θα γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις ώστε να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητά τους και τη δυνατότητά τους να διεισδύουν στις αγορές».


Πηγή: Agronews.gr

Ριζικές αλλαγές στη φορολόγηση των εταιρειών προτείνει η Ε.Ε.


Η Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα σχέδια για τη ριζική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο φορολογούνται οι εταιρείες στην ενιαία αγορά, προκειμένου να επιτευχθεί ένα πιο δίκαιο και ευνοϊκό για την ανάπτυξη σύστημα φορολόγησης των εταιρειών. Η αναπροσαρμοσμένη κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας των εταιρειών (CCCTB), στο πλαίσιο ευρύτερης δέσμης μεταρρυθμίσεων, θα απλουστεύσει την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ενιαία αγορά και θα μειώσει το κόστος της, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελέσει ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής.

Η ΚΕΒΦΕ, η οποία προτάθηκε για πρώτη φορά το 2011, στοχεύει στην ενίσχυση της ενιαίας αγοράς για τις επιχειρήσεις. Παρόλο που τα κράτη μέλη σημείωσαν σημαντική πρόοδο σε πολλά βασικά σημεία της προηγούμενης πρότασης για την ΚΕΒΦΕ, δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία. Μετά από διαβούλευση με τα κράτη μέλη, τις επιχειρήσεις, την κοινωνία των πολιτών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενισχύουμε σήμερα τα στοιχεία της προηγούμενης πρότασης που ευνοούν την επιχειρηματική δραστηριότητα, με στόχο να να βοηθήσουμε τις διασυνοριακές εταιρείες να μειώσουν τις δαπάνες και τη γραφειοκρατία και να στηρίξουμε την καινοτομία. Η αναθεωρημένη ΚΕΒΦΕ θα δημιουργήσει επίσης ισότιμους όρους ανταγωνισμού για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη, θέτοντας τέλος στις πρακτικές φοροαποφυγής.

Δύο επιπλέον προτάσεις στοχεύουν στη βελτίωση του υφιστάμενου συστήματος επίλυσης διαφορών σχετικά με τη διπλή φορολόγηση στην ΕΕ και στην ενίσχυση των ισχυόντων κανόνων κατά των καταχρήσεων. Τα μέτρα αυτά, στο σύνολό τους, θα δημιουργήσουν ένα απλό φορολογικό πλαίσιο ευνοϊκό για τις επιχειρήσεις.

Ο αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε: «Η φορολογική πολιτική πρέπει να στηρίζει τους στόχους της ΕΕ για οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη. Οι σημερινές προτάσεις στοχεύουν στην τόνωση της ανάπτυξης και των επενδύσεων, στη στήριξη των επιχειρήσεων και στη διασφάλιση της δικαιοσύνης. Το υφιστάμενο σύστημα φορολόγησης των εταιρειών ευνοεί περισσότερο τη χρηματοδότηση των εταιρειών μέσω δανειακών αντί ιδίων κεφαλαίων. Ο περιορισμός της ευνοϊκής μεταχείρισης των δανειακών έναντι των ιδίων κεφαλαίων στο πλαίσιο του φορολογικού συστήματος αποτελεί σημαντικό στοιχείο του σχεδίου δράσης για την Ένωση Κεφαλαιαγορών και υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας να υλοποιήσουμε αυτό το σχέδιο.»

Ο Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, δήλωσε σχετικά: «Με την αναθεωρημένη πρόταση για την ΚΕΒΦΕ, ανταποκρινόμαστε στις ανησυχίες τόσο των επιχειρήσεων όσο και των πολιτών. Χάρη στις πολυάριθμες συζητήσεις που είχα ως επίτροπος αρμόδιος για τη φορολογία, αντιλήφθηκα ότι οι εταιρείες χρειάζονται απλούστερους κανόνες για να λειτουργήσουν εντός της ΕΕ. Παράλληλα, θα πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας κατά της φοροαποφυγής, ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε ουσιαστικές αλλαγές. Οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να δουν με «νέο μάτι» αυτή τη φιλόδοξη και έγκαιρη δέσμη μέτρων, η οποία αναμένεται να συμβάλει στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος κατάλληλου για τον 21ο αιώνα.»

Προκειμένου να επιτευχθεί ταχύτερη πρόοδος, ακολουθείται για την ΚΕΒΦΕ μια πιο διαχειρίσιμη διαδικασία δύο σταδίων. Η κοινή βάση μπορεί να συμφωνηθεί γρήγορα ώστε να μπορέσουν να αντληθούν τα κυριότερα οφέλη τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τα κράτη μέλη. Αμέσως μετά πρέπει να ακολουθήσει η ενοποίηση ώστε να μπορέσουν να αξιοποιηθούν πλήρως όλα τα οφέλη του συστήματος.

Η κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας των εταιρειών (ΚΕΒΦΕ)

Με την καθιέρωση της ΚΕΒΦΕ, οι εταιρείες, για πρώτη φορά, θα διαθέτουν ενιαίους κανόνες για τον υπολογισμό των φορολογητέων κερδών τους σε ολόκληρη την ΕΕ. Σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόταση του 2011, το νέο σύστημα φορολόγησης των εταιρειών:

- θα είναι υποχρεωτικό για τους μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους, οι οποίοι επιδίδονται περισσότερο σε επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό, καθιστώντας σαφές ότι οι εταιρείες με συνολικά έσοδα άνω των 750 εκατ. ευρώ ετησίως θα φορολογούνται εκεί όπου πραγματοποιούν τα κέρδη τους·

- θα αντιμετωπίσει τα νομικά κενά που υφίστανται επί του παρόντος σε σχέση με τη μετατόπιση κερδών για φορολογικούς σκοπούς·

- θα ενθαρρύνει τις εταιρείες να χρηματοδοτούν τις δραστηριότητές τους με ίδια κεφάλαια και να αξιοποιούν τις αγορές αντί να προσφεύγουν στον δανεισμό·

- θα ενθαρρύνει την καινοτομία μέσω φορολογικών κινήτρων για δράσεις έρευνας και ανάπτυξης (Ε&Α) που συνδέονται με την πραγματική οικονομική δραστηριότητα.

Η ΚΕΒΦΕ δεν καλύπτει τους φορολογικούς συντελεστές των εταιρειών, δεδομένου ότι αυτοί εξακολουθούν να εμπίπτουν στην εθνική δικαιοδοσία. Ωστόσο, η ΚΕΒΦΕ θα δημιουργήσει ένα πιο διαφανές, αποτελεσματικό και δίκαιο σύστημα υπολογισμού της φορολογικής βάσης των διασυνοριακών εταιρειών, το οποίο θα συμβάλει στη ριζική μεταρρύθμιση της φορολογίας των εταιρειών σε όλη την ΕΕ.

Η ΚΕΒΦΕ θα βελτιώσει την ενιαία αγορά για τις επιχειρήσεις

Οι εταιρείες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν ένα ενιαίο σύνολο κανόνων και να υποβάλλουν φορολογική δήλωση σε μία μόνο φορολογική αρχή για όλες τις δραστηριότητές τους στην ΕΕ. Χάρη στην ΚΕΒΦΕ, θα μειωθεί κατά 8% ο χρόνος που αφιερώνεται σε ετήσιες δραστηριότητες συμμόρφωσης, και μέχρι 67% ο χρόνος που αφιερώνεται στη σύσταση μιας θυγατρικής, διευκολύνοντας έτσι τη σύσταση επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ, στο εξωτερικό.

Θα δίνονται κίνητρα σε δραστηριότητες που ευνοούν την ανάπτυξη, όπως οι επενδύσεις σε ΕκαιΑ και η χρηματοδότηση με ίδια κεφάλαια, στηρίζοντας έτσι τους ευρύτερους στόχους της τόνωσης της ανάπτυξης, της απασχόλησης και των επενδύσεων. Από τη στιγμή που θα τεθεί πλήρως σε εφαρμογή η ΚΕΒΦΕ, οι συνολικές επενδύσεις στην ΕΕ θα αυξηθούν κατά 3,4%.

Οι εταιρείες θα μπορούν να αντισταθμίζουν τα κέρδη που πραγματοποιούν σε ένα κράτος μέλος με τις ζημίες που υφίστανται σε άλλο. Επίσης, θα εξαλειφθούν τα φορολογικά εμπόδια, όπως η διπλή φορολόγηση, και η ΚΕΒΦΕ θα αυξήσει τη φορολογική βεβαιότητα, παρέχοντας ένα σταθερό και διαφανές σύστημα φορολόγησης των εταιρειών σε επίπεδο ΕΕ.

Η ΚΕΒΦΕ θα συμβάλει στην πάταξη της φοροαποφυγής

Η ΚΕΒΦΕ θα εξαλείψει τις αναντιστοιχίες μεταξύ των εθνικών συστημάτων, τις οποίες εκμεταλλεύονται σήμερα οι εταιρείες που επιδίδονται σε επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό. Θα καταργήσει επίσης τις τιμές μεταβίβασης και τα προτιμησιακά καθεστώτα, που αποτελούν σήμερα τα κυριότερα μέσα φοροαποφυγής. Προβλέπει επίσης αυστηρά μέτρα κατά των καταχρήσεων, προκειμένου να τεθεί τέλος στην πρακτική των εταιρειών να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε χώρες εκτός ΕΕ. Λαμβανομένου υπόψη ότι η ΚΕΒΦ θα είναι υποχρεωτική για τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ, οι εταιρείες εκείνες που παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να ακολουθήσουν πρακτικές επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού δεν θα μπορούν πλέον να επιχειρούν φοροαποφυγή μεγάλης κλίμακας.

Η ΚΕΒΦΕ θα στηρίξει την ανάπτυξη, την απασχόληση και τις επενδύσεις στην ΕΕ

Η ΚΕΒΦΕ θα προσφέρει στις εταιρείες σταθερούς και προβλέψιμους κανόνες, συνθήκες δίκαιου και θεμιτού ανταγωνισμού, καθώς και μείωση των δαπανών και του διοικητικού φόρτου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνει η ΕΕ μια πιο ελκυστική αγορά για επενδύσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες. Θα στηρίξει επίσης την έρευνα και την ανάπτυξη, που αποτελούν βασικούς μοχλούς ανάπτυξης. Οι εταιρείες θα έχουν μεγάλες φορολογικές ελαφρύνσεις όσον αφορά τις δαπάνες τους για την έρευνα και την ανάπτυξη, κάτι που θα ωφελήσει ιδιαίτερα τις νέες και καινοτόμες επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να ενταχθούν στο νέο σύστημα.

Τέλος, η ΚΕΒΦΕ θα λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της ευνοϊκής μεταχείρισης των δανειακών έναντι των ιδίων κεφαλαίων στο πλαίσιο του φορολογικού συστήματος, παρέχοντας ελαφρύνσεις για την έκδοση μετοχών. Ένα καθορισμένο ποσοστό του νέου μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών, το οποίο αντιστοιχεί σε ένα επιτόκιο άνευ κινδύνου και ένα ασφάλιστρο κινδύνου, θα εκπίπτει ετησίως από τη φορολογία. Υπό τις ισχύουσες συνθήκες της αγοράς, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 2,7% Με τον τρόπο αυτο, θα ενθαρρυνθούν οι εταιρείες να αναζητούν πιο σταθερές πηγές χρηματοδότησης και να αξιοποιούν τις κεφαλαιαγορές, σύμφωνα με τους στόχους της Ένωσης Κεφαλαιαγορών. Θα υπάρξουν επίσης οφέλη από την άποψη της χρηματοοικονομικής σταθερότητας, καθώς οι εταιρείες με ισχυρότερη κεφαλαιακή βάση θα είναι λιγότερο ευάλωτες σε κλυδωνισμούς.

Επίλυση διαφορών όσον αφορά τη διπλή φορολόγηση

Η Επιτροπή πρότεινε επίσης ένα βελτιωμένο σύστημα επίλυσης διαφορών σε σχέση με τη διπλή φορολόγηση στην ΕΕ. Η διπλή φορολόγηση αποτελεί μεγάλο εμπόδιο για τις επιχειρήσεις, καθώς δημιουργεί αβεβαιότητα, περιττές δαπάνες και προβλήματα ταμειακής ρευστότητας. Σήμερα, εκκρεμούν στην ΕΕ γύρω στις 900 διαφορές διπλής φορολόγησης με εκτιμώμενη αξία 10,5 δισ. ευρώ. Η Επιτροπή έχει προτείνει την αναπροσαρμογή των υφιστάμενων μηχανισμών επίλυσης διαφορών, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες των επιχειρήσεων. Ειδικότερα, θα καλύπτεται ένα ευρύτερο φάσμα περιπτώσεων και τα κράτη μέλη θα έχουν σαφείς προθεσμίες για να συμφωνήσουν σε δεσμευτική λύση για τη διπλή φορολόγηση.

Αντιμετώπιση υβριδικών αναντιστοιχιών με χώρες εκτός ΕΕ

Η τρίτη πρόταση της σημερινής δέσμης περιλαμβάνει νέα μέτρα για να σταματήσουν οι εταιρείες να εκμεταλλεύονται νομικά κενά, γνωστά ως υβριδικές αναντιστοιχίες, μεταξύ των φορολογικών συστημάτων των κρατών μελών και των χωρών εκτός ΕΕ για να αποφύγουν τη φορολογία. Οι υβριδικές αναντιστοιχίες προκύπτουν όταν οι χώρες έχουν διαφορετικούς κανόνες για τη φορολόγηση ορισμένων εισοδημάτων ή οντοτήτων. Οι επιχειρήσεις μπορούν να εκμεταλλεύονται αυτή την κατάσταση ώστε να μην φορολογούνται σε καμία από τις δύο χώρες. Η οδηγία για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής, που εγκρίθηκε τον Ιούλιο, αντιμετωπίζει ήδη τις αναντιστοιχίες εντός της ΕΕ. Η σημερινή πρόταση, η οποία υποβάλλεται κατόπιν αιτήματος των κρατών μελών συμπληρώνει το νομοθετικό πλαίσιο με την αντιμετώπιση αναντιστοιχιών με χώρες εκτός ΕΕ.

Η δέσμη μέτρων περιλαμβάνει επίσης μια εισαγωγική ανακοίνωση, στην οποία καθορίζονται η πολιτική και η οικονομική λογική των προτάσεων, καθώς και εκτιμήσεις επιπτώσεων όσον αφορά την ΚΕΒΦΕ και τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών.

Αυτές οι νομοθετικές προτάσεις θα υποβληθούν τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για διαβούλευση και στο Συμβούλιο για έγκριση.

Πηγή: Taxheaven 

Νέο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.


Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. στο πλαίσιο αναβάθμισης των υπηρεσιών εξυπηρέτησης προς τον πολίτη και με βασικό αρωγό το ανθρώπινο δυναμικό του, που διαθέτει και την εμπειρία και την τεχνογνωσία στην διαχείριση των αιτημάτων των παραγωγών, έθεσε σε λειτουργία από την Τετάρτη 26/10/2016 καθημερινά τις εργάσιμες ημέρες, Νέο Τηλεφωνικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών για το σύνολο των θεμάτων που διαχειρίζεται ο Οργανισμός στα τηλέφωνα 2108802000 από τις 09:00 έως τις 13:00 και 1540 από τις 09:00 έως τις 18:00.

Η λειτουργία του Τηλεφωνικού Κέντρου υποστηρίζεται από ένα σύγχρονο και αξιόπιστο σύστημα διαχείρισης και παρακολούθησης των κλήσεων για την Κεντρική Υπηρεσία και τις Περιφερειακές Δ/νσεις για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας του κοινού με τους εκπροσώπους του και την κάλυψη των αναγκών πληροφόρησης των αγροτών. Όλες οι κλήσεις καταχωρούνται στο ηλεκτρονικό σύστημα με την αναγνώριση των στοιχείων του καλούντα και στη συνέχεια, το αίτημα-ερώτημα είτε απαντάται απ’ ευθείας από το χρήστη, είτε -αν πρόκειται για εξειδικευμένο ερώτημα- προωθείται στις αρμόδιες υπηρεσιακές μονάδες. Στόχος είναι η καταγραφή και απάντηση όλων των ερωτημάτων, η ποιοτική και άριστη εξυπηρέτηση του κοινού, ώστε να μη χάνεται καμία κλήση και όλοι οι πολίτες να βρίσκουν ανταπόκριση στα ερωτήματά τους.

Στο πλαίσιο αυτό και μετά την πιστοποίηση του Οργανισμού για το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Πληροφοριών (Σ.Δ.Α.Π.) που εφαρμόζει κατά το διεθνές πρότυπο ISO 27001, ενημερώνουμε για τα κάτωθι:

Η τηλεφωνική επικοινωνία συνιστά ανταλλαγή δεδομένων και μάλιστα πάνω από μη προστατευμένα κανάλια. Το προσωπικό θα πρέπει να μην αποκαλύπτει ευαίσθητα δεδομένα στο τηλέφωνο καθώς:
- Η ταυτότητα του συνομιλητή δεν μπορεί να διασφαλιστεί
- Υπάρχει πιθανότητα συνακρόασης από άτομα που βρίσκονται κοντά στον ομιλητή

Ως εκ τούτου, στην περίπτωση της τηλεφωνικής επικοινωνίας, παρέχεται πληροφόρηση για πληρωμές ενισχύσεων ή άλλα ευαίσθητα δεδομένα, μόνο μετά από ταυτοποίηση των στοιχείων του καλούντα με τα στοιχεία της αίτησής του (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, Δελτίο Αστ. Ταυτότητας κλπ). Με τον τρόπο αυτό προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών και μειώνονται οι πιθανότητες διαρροής τους σε τρίτα πρόσωπα.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ καλεί τους συνεργαζόμενους φορείς και τους πολίτες να συνεργαστούν με τα πρότυπα ασφάλειας που οφείλει να τηρεί, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών του και της ασφάλειας των πληροφοριών που διαχειρίζεται, προς όφελος πάντα των πολιτών και του δημόσιου συμφέροντος.

Πηγή: Taxheaven

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Ποια επενδυτικά σχέδια πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής και μεταποίησης γεωργικών προϊόντων μπορούν να υπαχθούν στο νέο αναπτυξιακό


Με την κ.υ.α. 108612/17.10.16, καθορίζονται τα είδη των επενδυτικών σχεδίων του τομέα πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (MME), που μπορούν να υπαχθούν σε καθεστώτα ενισχύσεων του Ν. 4399/2016 καθώς και οι προδιαγραφές, οι πρόσθετοι όροι, οι περιορισμοί και οι προϋποθέσεις, καθώς και κάθε σχετικό θέμα για την παροχή των ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια του τομέα αυτού.

Μπορούν να υπαχθούν σε καθεστώτα ενισχύσεων του Ν. 4399/2016, επενδυτικά σχέδια της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής, όπως αυτή ορίζεται στο σημείο 5 του άρθρου 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθμ. 702/2014 της επιτροπής, στους ακόλουθους τομείς, τα οποία αφορούν συγκεκριμένα σε:

Α. στον τομέα φυτικής παραγωγής: Εκμεταλλεύσεις όλων των τύπων και παραγωγικών συστημάτων φυτικής παραγωγής, όπως συμβατική, πιστοποιημένη -ολοκληρωμένη, βιολογική, κ.λπ. - υπαίθρια, υπό κάλυψη (θερμοκήπια, θάλαμοι καλλιέργειας μανιταριών θερμοκηπιακού τύπου, δικτυοκήπια κ.α.),

Β. στον τομέα ζωικής παραγωγής: Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για ίδρυση νέων, εκσυγχρονισμό υφιστάμενων εγκαταστάσεων όπως αυτές περιγράφονται στο Ν. 4056/2012. Συγκεκριμένα υπάγονται επενδυτικά σχέδια όλων των παραγωγικών κατευθύνσεων καθώς και όλων των τύπων εκτροφής, και υπό τους περιορισμούς και όρους που τίθενται ακολούθως, που αφορούν σε:
αα) Βοοτροφικές μονάδες.
ββ) Αιγοπροβατοτροφικές μονάδες.
γγ) Χοιροτροφικές μονάδες.
δδ) Μονάδες μονόπλων.
εε) Μονάδες εκτροφής γουνοφόρων ζώων.
στ) Μονάδες εκτροφής θηραμάτων και θηραματικών ειδών (με την επιφύλαξη των ισχυουσών δασικών διατάξεων για τα εν λόγω είδη σε εκτροφές).
ζζ) Μονάδες εκτροφής σαλιγκαριών.
ηη) Σηροτροφικές μονάδες.
θθ) Μονάδες μελισσοκομίας, παραγωγής μελιού, κεριού μελισσών και λοιπών προϊόντων κυψέλης.
ιι) Μονάδες εκτροφής κόνικλων, μέχρι το όριο δυναμικότητας των 2.000 θηλυκών αναπαραγωγής.
κκ) Πτηνοτροφικές μονάδες για τους ακόλουθους τύπους εκτροφών και υπό τους ακόλουθους περιορισμούς και όρους:
αα) εναλλακτικοί τύποι εκτροφών, πλην στρουθοκαμήλων, για την παραγωγή κρέατος πουλερικών βιολογικής εκτροφής, ελευθέρας βοσκής, παραδοσιακά ελευθέρας βοσκής, απεριόριστης ελευθέρας βοσκής,
ββ) εναλλακτικοί τύποι εκτροφών, πλην στρουθοκαμήλων, για την παραγωγή αυγών πουλερικών βιολογικής εκτροφής, ελευθέρας βοσκής, αχυρώνα,
γγ) συμβατικές εκτροφές πουλερικών, πλην στρουθοκαμήλων, για παραγωγή αυγών ή κρέατος, για εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων. Ειδικά για τις συμβατικές μονάδες εκτροφής ινδιάνων, υπάγεται επίσης η ίδρυση νέων μονάδων,
δδ) πτηνοτροφεία αναπαραγωγής ή και εκκολαπτήρια αυγών, για εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων. Επίσης υπάγεται η ίδρυση νέων μονάδων, μόνο όμως στο πλαίσιο καθετοποίησης υφιστάμενων πτηνοτροφικών μονάδων.
Για συνεταιρισμούς, για επιχειρήσεις νεοσσών και για επιχειρήσεις με συνεργαζόμενους πτηνοτρόφους (για επιχειρήσεις που παρέχουν νεοσσούς προς πάχυνση σε πτηνοτροφικές μονάδες και μετά την ολοκλήρωση της πάχυνσης, παραλαμβάνουν τα έτοιμα για σφαγή κοτόπουλα και τα διανέμουν μέσω του δικτύου τους προς πώληση), η συνολική δυναμικότητα μετά την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τη μέση παραγωγή ή/και διακίνηση της τελευταίας πενταετίας, αυξημένη κατά 20%.

Δείτε την κ.υ.α. 108612/17.10.2016 από το φορολογικό αρχείο του κόμβου

Με την κ.υ.α. 108621/17.10.16 καθορίζονται οι ειδικοί όροι, οι προϋποθέσεις, οι προδιαγραφές και οι περιορισμοί για την υπαγωγή σε καθεστώτα ενισχύσεων του Ν. 4399/2016, επενδυτικών σχεδίων του τομέα της μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, όπως αυτός ορίζεται στο σημείο 10 του άρθρου 2 του καν. (ΕΕ) αριθμ. 651/2014 της επιτροπής, αποκλειστικά στις περιπτώσεις στις οποίες η ενίσχυση του επενδυτικού σχεδίου καθορίζεται με βάση τις επιλέξιμες δαπάνες του επενδυτικού σχεδίου.

Τα επενδυτικά σχέδια που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της κ.υ.α., δεν μπορούν να υπαχθούν σε καθεστώτα ενισχύσεων του Ν. 4399/2016:
α) σε περιπτώσεις που αφορούν στην μεταποίηση γενετικά τροποποιημένων προϊόντων όπως αυτά ορίζονται με την οδηγία 2001/18/ΕΚ πλην της χρήσης τους για την παραγωγή ζωοτροφών, και
β) σε περιπτώσεις παράβασης απαγορεύσεων ή περιορισμών που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθμ. 1308/2013 (Κ.Ο.Α.), ακόμη και όταν οι εν λόγω απαγορεύσεις και περιορισμοί αφορούν μόνο την ενωσιακή στήριξη που προβλέπεται στον εν λόγω κανονισμό.

Μπορούν να υπαχθούν σε καθεστώτα ενισχύσεων του Ν. 4399/2016, επενδυτικά σχέδια του τομέα της μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, όπως αυτός ορίζεται στο σημείο 10 του άρθρου 2 Γ.Α.Κ., αποκλειστικά στις περιπτώσεις στις οποίες η ενίσχυση του επενδυτικού σχεδίου καθορίζεται με βάση τις επιλέξιμες δαπάνες του σχεδίου, τα οποία αφορούν συγκεκριμένα σε:
α. Κρέας - πουλερικά - κουνέλια (σφαγεία, τεμαχιστήρια, μονάδες παραγωγής κρεατοσκευασμάτων και προϊόντων με βάση το κρέας, αλλαντικών, μονάδες διαχείρισης ζωικών υποπροϊόντων).
β. Γάλα (μονάδες αξιοποίησης γάλακτος και παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων).
γ. Αυγά (τυποποίηση συσκευασία αυγών, παραγωγή νέων προϊόντων).
δ. Λοιπά ζωικά προϊόντα (Μέλι - Σηροτροφία - σαλιγκάρια).
ε. Ζωοτροφές.
στ. Δημητριακά (παραγωγή αλεύρων, ξήρανση δημητριακών, επεξεργασία για παραγωγή βύνης, αμύλου, γλουτένης κ.λπ.).
ζ. Ελαιούχα Προϊόντα (ελαιοτριβεία, ραφιναρίες ελαιολάδου, σπορελαιουργεία, μονάδες επεξεργασίας βρώσιμων ελαιών κ.λπ.).
η. Οίνος.
θ. Οπωροκηπευτικά.
ι. Ακρόδρυα - καρποί με κέλυφος.
ια. Κτηνοτροφικά φυτά
ιβ. Όσπρια.
ιγ. Άνθη (τυποποίηση και εμπορία ανθέων).
ιδ. Σπόροι και πολλαπλασιαστικό υλικό.
ιε. Ξύδι (παραγωγή ξυδιού από οίνο, από φρούτα και άλλες γεωργικές πρώτες ύλες).
ιστ. Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά για την επεξεργασία ξηράς δρόγης.
ιζ. Επεξεργασία νέων - εναλλακτικών - καινοτόμων καλλιεργειών (ιπποφαές, αρώνια, γκότζι μπέρι, κρανιά, αλόη κ.λπ.).
ιη. επεξεργασία ακατέργαστου καπνού.
ιθ. Επεξεργασία ζαχαρότευτλων και ζαχαροκάλαμου.
κ. επεξεργασία λιναριού και βιομηχανικής κάνναβης.
κα. επεξεργασία φυσικού ακατέργαστου φελλού και απορριμμάτων αυτού.


Πηγή: Taxheaven 

Μεγάλες επιβαρύνσεις σε εταίρους Ε.Π.Ε. και μέλη ΔΣ Α.Ε. με το νέο ασφαλιστικό


Στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» μίλησε ο ο Διοικητής του Ο.Α.Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα για το θέμα του υπολογισμού των εισφορών στις περιπτώσεις των κεφαλαιουχικών και προσωπικών εταιριών.

Ο ο κ. Τσακίρης υποστήριξε ότι με βάση τον νέο νόμο του ασφαλιστικού οι εισφορές θα υπολογίζονται πάνω στο ποσό των κερδών των κεφαλαιουχικών εταιριών.

- «Τα μέλη του Δ.Σ. που έχουν μετοχές πάνω από 3% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, θα πληρώνουν εισφορές με βάση τα κέρδη που έχει η εταιρία.Το ποσοστό που έχουν στα κέρδη της εταιρίας. Εάν έχουν ποσοστό 50% θα πληρώνουν με βάση αυτό. Θα επιμερίζονται τα κέρδη του με βάση το ποσοστό του που έχει στο μετοχικό κεφάλαιο θα πληρώνει το ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών» ανέφερε ο διοικητής του Ο.Α.Ε.Ε. για την κατηγορία αυτή των ασφαλισμένων.

- Για τους εταίρους Ε.Π.Ε. με βάση τα κέρδη που προκύπτουν από την συμμετοχή τους στην εταιρία.

- Για τον διαχειριστή και μέλος εταιρίας Ι.Κ.Ε., με βάση το εισόδημά του.


Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι σύμφωνα με τα ισχύοντα έως σήμερα και με βάση τις διατάξεις τα άρθρα 38 και 39 του ν.4387/2016, υποχρέωση ασφάλισης μεταξύ άλλων έχουν και οι εξής:

- Οι εταίροι των προσωπικών εταιριών (παρ 2 άρθρου 39)
- Τα μέλη των εταιριών Ε.Π.Ε. (παρ.7 άρθρου 39)
- Οι διαχειριστές Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας που ορίστηκαν με το καταστατικό ή με απόφαση των εταίρων (παρ.7 άρθρου 39)
- Τα μέλη του Δ.Σ. των Α. Ε. με αντικείμενο επιχειρήσεως επαγγελματική, βιοτεχνική ή εμπορική δραστηριότητα σε όλη την Επικράτεια, εφόσον αυτά είναι μέτοχοι κατά ποσοστό 3% τουλάχιστον (παρ.7 άρθρου 39)
- Ο μοναδικός εταίρος Μονοπρόσωπης Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας (παρ.7 άρθρου 39)


Για τα ανωτέρω πρόσωπα ο υπολογισμός ασφαλιστικών εισφορών σύμφωνα με τον διοικητή του Ο.Α.Ε.Ε. γίνεται ως εξής:

► Εταίροι Ο.Ε. - Ε.Ε.
Ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών θα γίνει βάσει των συνολικών κερδών της εταιρίας επί του ποσοστού συμμετοχής εκάστοτε μέλους σε αυτή (αναφέρεται ήδη στην παρ. 2 του άρθρου 39 του ν.4387/2016).

► Εταίροι Ε.Π.Ε.
Ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών θα γίνει με βάση το ποσοστό συμμετοχής τους στα διανεμόμενα κέρδη. Σε περίπτωση μη διανομής κερδών ή ζημιών θα καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές με βάση το ελάχιστο πλαφόν.

► Μέλη Δ.Σ. ανωνύμων εταιριών με συμμετοχή στο κεφάλαιο άνω του 3%.
Ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών θα γίνει με βάση το ποσοστό συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο και κατά συνέπεια στα διανεμόμενα κέρδη. Σε περίπτωση μη διανομής κερδών ή ζημιών θα καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές με βάση το ελάχιστο πλαφόν.

► Διαχειριστής Ι.Κ.Ε.
Ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών θα γίνει με βάση τις αμοιβές που λαμβάνει.

Επιπροσθέτως —διατηρώντας την επιφύλαξη που προαναφέραμε— ασφαλιστικές εισφορές θα καταβάλλουν και τα μέλη του Δ.Σ. με καθόλου συμμετοχή ή με συμμετοχή κάτω του 3% στο μετοχικό κεφάλαιο Α.Ε., εφόσον λαμβάνουν αμοιβές και ανεξαρτήτως της περιοδικότητας με την οποία αυτές καταβάλλονται.


■ Συμπέρασμα

Εφόσον η ερμηνευτική εγκύκλιος του υπ. Εργασίας επιβεβαιώσει τα ανωτέρω, οι επιβαρύνσεις για ορισμένες κατηγορίες μελών/εταίρων/μετόχων και μελών διοικητικού συμβουλίου θα είναι υπέρογκες. Θα παραθέσουμε ορισμένα παραδείγματα έτσι ώστε να γίνουν σαφή όλα τα ανωτέρω.


■ Παραδείγματα (Για την απλοποίηση των παραδειγμάτων δεν έχουν υπολογισθεί κρατήσεις τακτικού ή και άλλων αποθεματικών ενώ το τέλος επιτηδεύματος θεωρείται ότι έχει ενσωματωθεί στα αποτελέσματα).


► Παράδειγμα για εταίρο Ε.Π.Ε.

Εταιρία Ε.Π.Ε. με κέρδη 100.000 (προ φόρων) με δύο εταίρους οι οποίοι συμμετέχουν με 50% έκαστος στο κεφάλαιο και πληρώνουν σήμερα ασφαλιστικές εισφορές 4.471 (ασφαλιστική κλάση Π5)

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα από τα 100.000 κέρδη προ φόρων της Ε.Π.Ε. και με την παραδοχή ότι θα διανεμηθεί το σύνολο των κερδών μετά την επιβολή του εταιρικού φόρου, για το 2017 ο κάθε εταίρος θα λάβει μετά την επιβολή φόρων και εισφορών το 39,15% των κερδών που του αντιστοιχούν, ενώ το υπόλοιπο 60,85% θα καταβληθεί στο Δημόσιο. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι, σύμφωνα με τα ισχύοντα μέχρι και σήμερα οι ασφαλιστικές εισφορές των εταίρων Ε.Π.Ε. δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της εταιρίας. 



► Παράδειγμα για μέλος Δ.Σ. με συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας άνω του 3% (50%) ο οποίος δεν λαμβάνει αμοιβές Δ.Σ.  και καταβάλει σήμερα ασφαλιστικές εισφορές 4.471 (ασφαλιστική κλάση Π5)


Στο συγκεκριμένο παράδειγμα και με την παραδοχή ότι θα διανεμηθεί το σύνολο των κερδών μετά την επιβολή του εταιρικού φόρου, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου που κατέχει το 50% των μετοχών της Α.Ε. θα εισπράξει από το μερίδιο των κερδών που του αναλογεί το 39.15% ενώ αντίστοιχα το 60.85% θα καταλήξει στο δημόσιο. Και σε αυτή την περίπτωση —όπως και στους εταίρους ΕΠΕ— επισημαίνεται ότι, οι ασφαλιστικές εισφορές των μελών Δ.Σ. δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των Α.Ε., αλλά ούτε και από την φορολογία εισοδήματος του μέλους του Δ.Σ. εφόσον αυτός δεν λαμβάνει αμοιβές. 


►Ελαφρύνσεις 

Για τους εταίρους Ε.Π.Ε. και τα μέλη Δ.Σ. με συμμετοχή στο κεφάλαιο > 3%, ελάφρυνση υπάρχει (σε σχέση με το ισχύον καθεστώς), εφόσον διανεμηθούν κέρδη των οποίων το ύψος κυμαίνεται ανάλογα με τα ασφάλιστρα που σήμερα καταβάλλονται. Αναλυτικά τα ποσά των μερισμάτων για τα οποία θα υπάρχει ελάφρυνση από το 2016 στο 2017 ανά ασφαλιστική εισφορά που σήμερα καταβάλλεται, παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα*:


*Στον υπολογισμό συμπεριλαμβάνεται και η μεταβολή στον συντελεστή φόρου μερισμάτων (από 10% σε 15%)



Στο ακόλουθο πίνακα ενδεικτικά παρουσιάζεται η συνολική επιβάρυνση που προκύπτει για τους εταίρους Ε.Π.Ε., καθώς και για τα μέλη του Δ.Σ. με συμμετοχή άνω του 3% στο μετοχικό κεφάλαιο ανωνύμων εταιριών, από την αύξηση του φόρου διανομής στα μερίσματα, αλλά και από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.  Ως υφιστάμενες ασφαλιστικές εισφορές (4.471,20) έχει επιλεγεί μια μέση κατηγορία ασφαλιστικής κλάσης (Π 5 των παλαιών ασφαλισμένων).  


Εάν συμπεριλάβουμε και τον εταιρικό φόρο καθώς και την εισφορά αλληλεγγύης,  για να δούμε τη συνολική πραγματική επιβάρυνση των εισοδημάτων των εταίρων (Ε.Π.Ε. και τα μέλη Δ.Σ. με ποσοστό > 3%) ανά κλιμάκιο εισοδήματος παρατηρούμε ότι, στο κράτος καταλήγει σε αρκετές περιπτώσεις πάνω από το 60% των κερδών των επιχειρήσεων εφόσον αυτά διανέμονται στους εταίρους/μετόχους.


Να τονίσουμε για μια ακόμη φορά ότι τα ανωτέρω παραδείγματα τίθενται με κάθε επιφύλαξη μέχρι την έκδοση της ερμηνευτικής εγκυκλίου του ν.4387/2016.

Πηγή: Taxheaven 

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Ποιοι χαρακτηρίζονται "νέοι γεωργοί"


Τις φορολογικές δηλώσεις των περασμένων ετών και βεβαίωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι δεν έχει υποβληθεί ΟΣΔΕ από το έτος εγγραφής στον ΟΓΑ πρέπει να προσκομίσουν οι νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα ασφαλισμένοι στον Οργανισμό ως αγρότες πριν τον Ιούλιο του 2009 προκειμένου να μπορούν να χαρακτηριστούν επαγγελματίες αγρότες.

Αφορά σχεδόν αποκλειστικά μέλη οικογενειακής αγροτικής εκμετάλλευσης, με ασφάλιση ΟΓΑ ακόμη και πριν το 2009, που δεν δήλωναν αγροτικό εισόδημα. Αυτό προκύπτει από σχετική εγκύκλιο του γενικού γραμματέα του υπουργείου, με διευκρινίσεις για τον χαρακτηρισμό των νεοεισερχομένων ως επαγγελματίες αγρότες, στα πλαίσια του Υπομέτρου 6.1 «Εκκίνηση Επιχείρησης από Νέους Γεωργούς».

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι:  
«Στις περιπτώσεις όπου ο ενδιαφερόμενος είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ ως αγρότης πριν τον Ιούλιο του 2009 τότε μπορεί να χαρακτηριστεί ως επαγγελματίας αγρότης νεοεισερχόμενος στον αγροτικό τομέα εφόσον:

α) από την εξέταση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, όλων των ετών που έχουν ήδη υποβληθεί από το έτος εγγραφής του στον ΟΓΑ έως και το τελευταίο έτος υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης, δεν προκύπτει αγροτικό εισόδημα και

β) δεν έχει υποβληθεί δήλωση καλλιέργειας ΟΣΔΕ από την ημερομηνία εγγραφής του στον ΟΓΑ μέχρι και το προηγούμενο έτος από το έτος υποβολής της αίτησης στο ΜΑΑΕ, που αποδεικνύεται με σχετική βεβαίωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ».

Σημειωτέον ότι οι υποψήφιοι προκειμένου να καταθέσουν το φάκελό τους για το πρόγραμμα των Νέων Γεωργών, μετά τη δημοσίευση της σχετικής προκήρυξη έχουν περιθώριο ένα μήνα, από τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου και μέχρι τέλος Νοεμβρίου.

Η εγκύκλιος αναφέρει τα εξής:
1. Στις περιπτώσεις όπου ο ενδιαφερόμενος ασκούσε εξωαγροτική δραστηριότητα κατά το προηγούμενο έτος, η οποία συνεχίζεται κατά το τρέχον έτος και αποκτά την αγροτική του εκμετάλλευση το τρέχον έτος, ο ετήσιος χρόνος απασχόλησης στην αγροτική εκμετάλλευση υπολογίζεται με βάση:

α) την Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης του τρέχοντος έτους ή τη Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής ΕΛΓΑ του τρέχοντος έτους όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα υποβολής Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης και

β) την αριθμ. 169653/3-6-11 (ΦΕΚ Β΄ 1181) απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Προσδιορισμός της ετήσιας απασχόλησης στην αγροτική εκμετάλλευση», όπως κάθε φορά ισχύει.

2. Όταν η αγροτική εκμετάλλευση εξαιρείται από την Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής ΕΛΓΑ ο ετήσιος χρόνος απασχόλησης σε αυτήν υπολογίζεται με βάση την αριθμ. 169653/3-6-11 απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως κάθε φορά ισχύει.

3. Για τους νεοεισερχόμενους στον αγροτικό τομέα, απασχολούμενους στην αλιεία, δεν υπολογίζεται ετήσιος χρόνος απασχόλησης.

4. Στις περιπτώσεις όπου ο ενδιαφερόμενος είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ ως αγρότης πριν τον Ιούλιο του 2009 τότε μπορεί να χαρακτηριστεί ως επαγγελματίας αγρότης νεοεισερχόμενος στον αγροτικό τομέα εφόσον:

α) από την εξέταση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, όλων των ετών που έχουν ήδη υποβληθεί από το έτος εγγραφής του στον ΟΓΑ έως και το τελευταίο έτος υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης, δεν προκύπτει αγροτικό εισόδημα και

β) δεν έχει υποβληθεί δήλωση καλλιέργειας ΟΣΔΕ από την ημερομηνία εγγραφής του στον ΟΓΑ μέχρι και το προηγούμενο έτος από το έτος υποβολής της αίτησης στο ΜΑΑΕ, που αποδεικνύεται με σχετική βεβαίωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.


Πηγή: Agronews.gr

Συμφωνία κυβέρνησης - θεσμών για τα «κόκκινα» δάνεια επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών


Στη σημερινή συνάντηση του Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργου Σταθάκη, με τους επικεφαλής των θεσμών συζητήθηκαν η απλοποίηση της αδειοδότησης επιχειρήσεων, η επικείμενη νομοθέτηση του θεσμού των one-stop shops, τα οποία θα διευκολύνουν τις διαδικασίες έναρξης λειτουργίας επιχειρήσεων, καθώς και η προώθηση της εθνικής στρατηγικής για την εφοδιαστική αλυσίδα. Τέλος, ξεκίνησε η συζήτηση για τον μηχανισμό εξωδικαστικού συμβιβασμού, για τον οποίο υπάρχει συμφωνία επί της αρχής. Τις επόμενες ημέρες τα τεχνικά κλιμάκια θα εξετάσουν επιμέρους παραμέτρους και θα ακολουθήσει νέα συνάντηση του Υπουργού με τους επικεφαλής των θεσμών.

Στα ανοιχτά θέματα παραμένουν η συγκεκριμενοποίηση των κριτηρίων για το ποιες επιχειρήσεις θα υπάγονται στον νόμο και η διάρκεια ισχύος του νόμου.

Στην συνάντηση συζητήθηκαν ακόμα οι τρόποι αύξησης της εισπραξιμότητας των φόρων τόσο στο μέτωπο του ΦΠΑ, όσο και στις υπόλοιπες κατηγορίες φορολογικών βαρών, το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές πληρωμές, αλλά και η μετεξέλιξη της ΓΓΔΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι εξακολουθεί να υπάρχει «διάσταση απόψεων» με τους θεσμούς στο θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού για τους επαγγελματίες τον οποίο επιδιώκει η ελληνική πλευρά ως κίνητρο για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.


Πηγή: Taxheaven

Χαρίτσης: Τα πέντε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία μέχρι το Μάρτιο



Μέχρι το τέλος του 2016, θα έχουν ενεργοποιηθεί τρία κρίσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας: το Ταμείο Συμμετοχών, το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας, το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον» και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 θα ενεργοποιηθούν άλλα δύο εργαλεία: το νέο Ταμείο Υποδομών και το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων.

Αυτό αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης σε άρθρο του στην εφημερίδα "Κεφάλαιο" και σημειώνει ότι η δημοσιονομική κρίση και οι πολιτικές που επιστρατεύτηκαν για την αντιμετώπισή της επέφεραν μια δραματική κρίση αποεπένδυσης στην ελληνική οικονομία. Οι προσπάθειες λοιπόν του υπουργείου Οικονομίας, όπως εξηγεί ο κ. Χαρίτσης, επικεντρώνονται σε μια στρατηγική για την προσέλκυση νέων επενδυτικών πόρων και προπάντων για τη συντονισμένη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων, ώστε να παραχθούν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία και να τεθούν οι βάσεις για ένα βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο."Σε αυτό το πλαίσιο, διαπραγματευόμαστε με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς τη δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων που να δίνουν ευκαιρίες σε μια δυναμική, εξωστρεφή και κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα" όπως σημειώνει ο υφυπουργός.   Αναπτυξιακό Ταμείου Συμμετοχών Ο κ. Χαρίτσης αναλυτικά ανέφερε ότι προχωράει άμεσα η δημιουργία ενός αναπτυξιακού Ταμείου Συμμετοχών (FundofFunds), τη διαχείριση του οποίου θα αναλάβει το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF).
Η επενδυτική πλατφόρμα του Ταμείου Συμμετοχών θα ξεκινήσει τη λειτουργία της με κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, 60 εκατ. ευρώ από το EIF, καθώς και επιπλέον κεφάλαια από διεθνή πιστωτικά ιδρύματα και ιδιώτες επενδυτές. Από τα επιμέρους υποταμεία, που θα συσταθούν, θα μπορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αντλούν χρηματοδότηση με τη μορφή σύγχρονων εργαλείων και συγκεκριμένα με τη μορφή της συμμετοχής στη μετοχική τους σύνθεση (equitycapital, venturecapital). Θα παρέχονται ακόμη συμβουλευτικές υπηρεσίες για επιχειρήσεις που βρίσκονται σε οποιοδήποτε επίπεδο ανάπτυξης: είτε στο αρχικό στάδιο είτε σε φάση μεγέθυνσης ή ανάπτυξης. Το Ταμείο θα απευθύνεται καταρχήν σε κάθε είδους επιχειρήσεις, με ιδιαίτερη όμως έμφαση στους στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας της ελληνικής οικονομίας και προπάντων στον τομέα των νέων τεχνολογιών και της έρευνας.
Ουσιαστική εμπλοκή στην επενδυτική πλατφόρμα θα έχει ο νέος δημόσιος αναπτυξιακός φορέας,που θα προκύψει από τη συνένωση και αναβάθμιση των ΕΤΕΑΝ και ΤΑΝΕΟ. Κατά το πρότυπο των αντίστοιχων φορέων στις χώρες της ΕΕ, ο εθνικός φορέας θα αναλάβει σταδιακά τη συνολική διαχείριση των πρωτοβουλιών του δημοσίου για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.   Ταμείο Επιχειρηματικότητας Το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ)θα αφορά δανειακά προϊόντα και προϊόντα εγγυοδοσίας. Θα διατεθούν πόροι 400 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, που με τη συμμετοχή των τραπεζών θα ανέλθουν στο 1 δισ. ευρώ. Μέσα από το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον» θα διατεθούν - με τη μορφή επιχορηγήσεων, καθώς και με τη μορφή της συγχρηματοδότησης -κοντά στα 300 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και θα κινητοποιηθούν συνολικά, με τη μόχλευση που θα επιτευχθεί, κοντά στα 500 εκατ. ευρώ για την πραγματική οικονομία.  
Σημαντική ώθηση στην οικονομία αναμένεται να δώσουν και τα δύο εργαλεία που θα ενεργοποιηθούν τους πρώτους μήνες του 2017. Το νέο Ταμείο Υποδομών, διάδοχο σχήμα του ταμείου JESSICA, θα στοχεύει - προκειμένου να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος - σε συγκεκριμένες κατηγορίες υποδομών, όπως η ενεργειακή εξοικονόμηση σε δημόσια κτίρια και η ανάπτυξη τουριστικών υποδομών.  
Το δε, Ταμείο Μικροπιστώσεων θα δώσει βάρος στη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, φυσικών προσώπων, καθώς και της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, η οποία μπορεί να αποτελέσει έναν δυναμικό κλάδο της οικονομίας, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Παράλληλα με την προώθηση χρηματοδοτικών εργαλείων για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, έχει ξεκινήσει την αξιοποίηση του Σχεδίου Γιούνκερ, που αφορά μεγαλύτερες επενδύσεις. Η αξιοποίηση του πακέτου, όπως σημειώνει ο υφυπουργός, προχωρεί πλέον κανονικά με την Ελλάδα να είναι έκτη ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, και πρώτη μετά τις πέντε μεγάλες οικονομίες της Ένωσης, σε ό,τι αφορά την απορρόφηση των πόρων.  
ΕΤΕπ Όπως αναφέρει ο υφυπουργός: "Έχουν ήδη υπογραφεί συμφωνίες ύψους 645 εκατ. ευρώ. Μοχλεύονται με αυτό τον τρόπο 1,4 δισ. ευρώ ιδιωτικών πόρων στην πραγματική οικονομία. Στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η ολοκλήρωση ακόμη περισσότερων συμφωνιών ενώ η καλή συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) εκτείνεται και πέρα από το Σχέδιο Γιούνκερ. Μέσω απευθείας δανεισμού από την ΕΤΕπ έχουν διασφαλιστεί 1,4 δισ. ευρώ, τα οποία, σε συνδυασμό με πόρους του ΕΣΠΑ, θα χρηματοδοτήσουν την υλοποίηση τριών σημαντικών έργων.Τα έργα αυτά είναι η νέα γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, η ενεργειακή διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου μέσω υποβρύχιου καλωδίου, η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε περιοχές της Βόρειας και της Στερεάς Ελλάδας".  
Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας Στη χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ (180 εκατ. ευρώ), καθώς και σε εθνικούς πόρους που διασφαλίστηκαν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (60 εκατ. ευρώ), θα στηριχθεί και το υπό σύσταση Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ)για το μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας σε μια οικονομία έντασης γνώσης, που να επενδύει στην τεχνολογική καινοτομία και στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας.
Παράλληλα με τις παραπάνω πρωτοβουλίες, υπενθύμισε ο υφυπουργός και τα κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις που παρέχει ο νέος αναπτυξιακός νόμος (ο οποίος για πρώτη φορά συνδυάζει ενισχύσεις με φορολογικά κίνητρα) καθώς και η άμεση προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται 11 τέτοιες επενδύσεις (συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ), σε τομείς στρατηγικής σημασίας, οι οποίες καταδεικνύουν την εμπιστοσύνη που αρχίζουν πλέον να δείχνουν όχι μόνο οι διεθνείς οργανισμοί, αλλά και ιδιώτες επενδυτές στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα στο υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό της. "Όλες οι παραπάνω προσπάθειες συγκλίνουν στο στόχο να αξιοποιηθεί το θετικό momentum που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία. Ώστε η επιστροφή στην ανάκαμψη να μη σημαίνει μια αναιμική ανάπτυξη στις ίδιες σαθρές βάσεις, αλλά μια ανάπτυξη διατηρήσιμη, βασισμένη στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας - προπάντων τις συσσωρευμένες γνώσεις και δεξιότητες των ανθρώπων - και προσανατολισμένη σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας" καταλήγει το άρθρο του υφυπουργού.

Πηγή: www.dikaiologitika.gr

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Από 1η Νοεμβρίου το 70% της βασικής, στους λογαριασμούς των αγροτών


«Από την 1η Νοεμβρίου θα κατατεθεί στους λογαριασμούς των αγροτών το 70% της βασικής ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ» ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου από το βήμα του 14ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Αγροτικής Οικονομίας που ξεκίνησε την Πέμπτη στο Βόλο. Επιπλέον, δεσμεύτηκε ότι εκκρεμότητες και υπόλοιπα προηγουμένων ετών, θα τακτοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2016.

Όπως εξήγησε σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ επιβεβαίωσε ότι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2016 θα δοθεί στη δημοσιότητα η σχετική απόφαση και από την 1η Νοεμβρίου θα κατατεθεί στους λογαριασμούς των αγροτών το 70% (προκαταβολή) της βασικής ενίσχυσης. «Τώρα θα δούμε το βασικό κομμάτι που αφορά γύρω στα 900.000 ευρώ και τα υπόλοιπα καθυστερούμενα, εκκρεμότητες και υπόλοιπα προηγούμενων χρόνων θα τα βρούμε μέχρι τέλος του χρόνου. Απλά πιστεύω ότι αυτή η χρονιά θα είναι αυτή που μπαίνουμε στην κανονική διαδικασία των πληρωμών, που σημαίνει ότι όντως η φετινή χρονιά θα σημειώσει ρεκόρ από πλευράς πληρωμών».

Για το αγροτικό πετρέλαιο
Εκτίμησε ότι με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης το υπουργείο θα είναι σε θέση να πληρώσει τα χρήματα που οφείλει από την επιστροφή του ΦΠΑ στο πετρέλαιο και επεσήμανε ότι ήδη έχει υπογραφεί η σχετική απόφαση τον υπουργό οικονομικών.

Ο κ. Αποστόλου δήλωσε: «Έχουμε υπογράψει πρόσφατα κοινή υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία δεσμευόμαστε να επιστραφεί άμεσα το πετρέλαιο που χρωστάμε. Θέλω να πιστεύω ότι με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης που έχει ένα υπόλοιπο περίπου 1,7 δις θα πάρουμε τα συγκεκριμένα χρήματα, οπότε θα ανοίξει ο δρόμος για τις πληρωμές».

Για τα υπόλοιπα από τις εξισωτικές
Σε ότι αφορά την εξισωτική αποζημίωση ανέφερε ότι όλες οι εκκρεμότητες θα έχουν λήξει μέχρι το τέλος του χρόνου ενώ ένα ποσό της τάξης των 140 εκατ. ευρώ θα πληρωθεί πριν το Δεκέμβριο του 2016. «Αφού βάλουμε σε τάξη τα ζητήματα των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, ξεκινάμε την προσπάθεια ανασυγκρότησης του αγροτικού χώρου. Σύμφωνα με σημερινά στοιχεία τα τρόφιμα είναι ο πρωταθλητής στις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων. Και μόνο αυτό, αν το συνδέσουμε με την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, αλλά και των εξαγωγών όλο το 2015 – και αυτό δείχνουν και τα στοιχεία του 2016 – σημαίνει ότι ο αγροτικός κόσμος έχει τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες, παρά την κρίση, να σταθεί όρθιος. Και αυτό είναι το βάρος το μεγάλο που αναλαμβάνουμε ουσιαστικά, δηλαδή να τον βοηθήσουμε», επεσήμανε. Ο υπουργός τόνισε ότι οι δυνατότητες του αγροτικού χώρου είναι μεγάλες και αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι είναι ο χώρος που έχει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. «Περιμένουμε αυτά τα πλεονεκτήματα να συνδυαστούν και με συγκεκριμένες προτάσεις που θα προκύψουν μέσα από το συγκεκριμένο συνέδριο» σχολίασε ο κ. Αποστόλου.



Πηγή: Agronews.gr

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Όλες οι λεπτομέρειες για τα 4 νέα καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου


Δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ οι 4 αποφάσεις με τις προκηρύξεις για τα τέσσερα καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου.

Για το καθεστώς της Γενικής επιχειρηματικότητας : 

Η ημερομηνία έναρξης της υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς είναι η 19 Οκτωβρίου 2016. Ημερομηνία λήξης του κύκλου υποβολών ορίζεται η  20 Δεκεμβρίου 2016.

Η συμμετοχή του φορέα στο συνολικό επιλέξιμο κόστος του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να γίνει είτε μέσω ιδίων κεφαλαίων είτε με εξωτερική χρηματοδότηση, με την προϋπόθεση ότι το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) αυτού δεν περιέχει καμία κρατική ενίσχυση, δημόσια στήριξη ή παροχή (άρθρο 14 παρ. 14 Γ.Α.Κ.).

Ελάχιστο ύψος επενδυτικών σχεδίων
Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς ενίσχυσης ορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα, ήτοι: α. για μεγάλες επιχειρήσεις, στο ποσό των πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ευρώ,
β. για μεσαίες επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς στο ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ, γ. για μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ,
δ. για πολύ μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ,
ε. για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) του N. 4019/2011 (Α’ 216), καθώς και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (ΑΣ), τις Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ) και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) του Ν. 4384/2016 (Α’78) στο ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση - Αριθμ. 108645/2016 Προκήρυξη καθεστώτος ενισχύσεων «Γενική Επιχειρηματικότητα» του αναπτυξιακού N. 4399/2016. στο φορολογικό αρχείο του κόμβου

Η ημερομηνία έναρξης της υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς είναι η 19 Οκτωβρίου 2016 και διαρκεί έως την 28 Απριλίου 2017 εφόσον δεν εξαντληθεί νωρίτερα ο προϋπολογισμός του παρόντος καθεστώτος.

Η συμμετοχή του φορέα στο συνολικό επιλέξιμο κόστος του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να γίνει είτε μέσω ιδίων κεφαλαίων είτε με εξωτερική χρηματοδότηση, με την προϋπόθεση ότι το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) αυτού δεν περιέχει καμία κρατική ενίσχυση, δημόσια στήριξη ή παροχή (άρθρο 14 παρ. 14 Γ.Α.Κ.).
Η συμμετοχή του φορέα στο ενισχυόμενο κόστος συμβατικής επένδυσης υπολογίζεται στο σύνολο των ενισχυόμενων δαπανών αυτού και μπορεί να καλύπτεται με τους ακόλουθους τρόπους:
Α. Κάλυψη του ενισχυόμενου κόστους του επενδυτικού σχεδίου ή τμήματος αυτού με ίδια κεφάλαια:
α. με αύξηση του μετοχικού ή εταιρικού κεφαλαίου του φορέα του επενδυτικού σχεδίου από νέες εισφορές σε μετρητά των εταίρων,
β. με αύξηση του μετοχικού ή εταιρικού κεφαλαίου του φορέα του επενδυτικού σχεδίου με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών και με την προϋπόθεση της επαρκούς ρευστότητας της επιχείρησης, μετά την αφαίρεση του ποσού των διαθεσίμων της, που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη της συμμετοχής του φορέα με ίδια κεφάλαια,
γ. με την ανάλωση υφιστάμενων αποθεματικών, τα οποία στην περίπτωση αυτή δεσμεύονται σε ειδικό λογαριασμό και δεν μπορούν να διανεμηθούν πριν την παρέλευση επτά ετών προκειμένου για μεγάλες επιχειρήσεις, ή πέντε ετών, προκειμένου για μεσαίες επιχειρήσεις ή τριών ετών, προκειμένου για μικρές ή πολύ μικρές, από την ημερομηνία ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου και την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης. Το προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται υπό την προϋπόθεση ότι κατά την αξιολόγηση του επενδυτικού σχεδίου διαπιστώνεται η επάρκεια της ρευστότητας της επιχείρησης, μετά την αφαίρεση του ποσού των διαθεσίμων της, που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη της συμμετοχής του φορέα με ίδια κεφάλαια,
δ. με εκποίηση στοιχείων ενεργητικού της επιχείρησης (που αφορούν αποκλειστικά γήπεδα, κτίρια, και μηχανολογικό εξοπλισμό,) με απόδειξη της δυνατότητας πώλησης. Στην περίπτωση αυτή, το ποσό που δύναται να ληφθεί υπόψη για την κάλυψη των ιδίων κεφαλαίων ορίζεται ανά περίπτωση ως εξής:

Ελάχιστο ύψος επενδυτικών σχεδίων
Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς ενισχύσεων ορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα, ήτοι:
α. για μεγάλες επιχειρήσεις, στο ποσό των πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ευρώ,
β. για μεσαίες επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς στο ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ, γ. για μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ,
δ. για πολύ μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ,
ε. για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) του N. 4019/2011 (Α' 216), καθώς και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (ΑΣ), τις Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ) και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) του Ν. 4384/2016 (Α' 78) στο ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση Αριθμ. 108646/2016 Προκήρυξη καθεστώτος ενισχύσεων «Ενισχύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού» του αναπτυξιακού N. 4399/2016. στο φορολογικό αρχείο του κόμβου


Η ημερομηνία έναρξης της υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς είναι η 19 Οκτωβρίου 2016 και διαρκεί έως την 28 Απριλίου 2017 εφόσον δεν εξαντληθεί νωρίτερα ο προϋπολογισμός του παρόντος καθεστώτος.

Η συμμετοχή του φορέα στο συνολικό επιλέξιμο κόστος του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να γίνει είτε μέσω ιδίων κεφαλαίων είτε με εξωτερική χρηματοδότηση, με την προϋπόθεση ότι το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) αυτού δεν περιέχει καμία κρατική ενίσχυση, δημόσια στήριξη ή παροχή (άρθρο 14 παρ. 14 Γ.Α.Κ.).

Η συμμετοχή του φορέα στο ενισχυόμενο κόστος συμβατικής επένδυσης υπολογίζεται στο σύνολο των ενισχυόμενων δαπανών αυτού και μπορεί να καλύπτεται με τους ακόλουθους τρόπους:

Α. Κάλυψη του ενισχυόμενου κόστους του επενδυτικού σχεδίου ή τμήματος αυτού με ίδια κεφάλαια:
α. με αύξηση του μετοχικού ή εταιρικού κεφαλαίου του φορέα του επενδυτικού σχεδίου από νέες εισφορές σε μετρητά των εταίρων,
β. με αύξηση του μετοχικού ή εταιρικού κεφαλαίου του φορέα του επενδυτικού σχεδίου με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών και με την προϋπόθεση της επαρκούς ρευστότητας της επιχείρησης, μετά την αφαίρεση του ποσού των διαθεσίμων της, που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη της συμμετοχής του φορέα με ίδια κεφάλαια,
γ. με την ανάλωση υφιστάμενων αποθεματικών, τα οποία στην περίπτωση αυτή δεσμεύονται σε ειδικό λογαριασμό και δεν μπορούν να διανεμηθούν πριν την παρέλευση επτά ετών προκειμένου για μεγάλες επιχειρήσεις ή πέντε ετών, προκειμένου για μεσαίες επιχειρήσεις ή τριών ετών, προκειμένου για μικρές και πολύ μικρές, από την ημερομηνία ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου και την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης. Το προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται υπό την προϋπόθεση ότι κατά την αξιολόγηση του επενδυτικού σχεδίου διαπιστώνεται η επάρκεια της ρευστότητας της επιχείρησης, μετά την αφαίρεση του ποσού των διαθεσίμων της, που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη της συμμετοχής του φορέα με ίδια κεφάλαια,
δ. με εκποίηση στοιχείων ενεργητικού της επιχείρησης (που αφορούν αποκλειστικά γήπεδα, κτίρια και μηχανολογικό εξοπλισμό) με απόδειξη της δυνατότητας πώλησης. Στην περίπτωση αυτή, το ποσό που δύναται να ληφθεί υπόψη για την κάλυψη των ιδίων κεφαλαίων

Ελάχιστο ύψος επενδυτικών σχεδίων
Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς ενίσχυσης ορίζεται στο ποσό των είκοσι (20) εκατομμυρίων ευρώ ανεξαρτήτως μεγέθους του φορέα.

 
Δείτε αναλυτικά την απόφαση - Αριθμ. 108647/2016 Προκήρυξη καθεστώτος ενισχύσεων «Επενδύσεις μείζονος μεγέθους» του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016. στο φορολογικό αρχείο του κόμβου


  • H ημερομηνία έναρξης της υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς είναι η 19 Οκτωβρίου 2016. Ημερομηνία λήξης του κύκλου υποβολών ορίζεται η 20 Δεκεμβρίου 2016.



  • Η συμμετοχή του φορέα στο συνολικό επιλέξιμο κόστος του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να γίνει είτε μέσω ιδίων κεφαλαίων είτε με εξωτερική χρηματοδότηση, με την προϋπόθεση ότι το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) αυτού δεν περιέχει καμία κρατική ενίσχυση, δημόσια στήριξη ή παροχή (άρθρο 14 παρ. 14 Γ.Α.Κ.).



  • Η συμμετοχή του φορέα στο ενισχυόμενο κόστος συμβατικής επένδυσης σχεδίου υπολογίζεται στο σύνολο των ενισχυόμενων δαπανών αυτού, αφού αφαιρεθεί το ποσό της αιτούμενης επιχορήγησης εφόσον προβλέπεται στο χρηματοδοτικό σχήμα, και μπορεί να καλύπτεται με τους ακόλουθους τρόπους:

Κάλυψη του ενισχυόμενου κόστους του επενδυτικού σχεδίου ή τμήματος αυτού με ίδια κεφάλαια:
α. με αύξηση του μετοχικού ή εταιρικού κεφαλαίου του φορέα του επενδυτικού σχεδίου από νέες εισφορές σε μετρητά των εταίρων,
β. με αύξηση του μετοχικού ή εταιρικού κεφαλαίου του φορέα του επενδυτικού σχεδίου με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών και με την προϋπόθεση της επαρκούς ρευστότητας της επιχείρησης, μετά την αφαίρεση του ποσού των διαθεσίμων της, που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη της συμμετοχής του φορέα με ίδια κεφάλαια,
γ. με την ανάλωση υφιστάμενων αποθεματικών, τα οποία στην περίπτωση αυτή δεσμεύονται σε ειδικό λογαριασμό και δεν μπορούν να διανεμηθούν πριν την παρέλευση πέντε ετών προκειμένου για μεσαίες επιχειρήσεις ή τριών ετών προκειμένου για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, από την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου και την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης. Το προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται υπό την προϋπόθεση ότι κατά την αξιολόγηση του επενδυτικού σχεδίου διαπιστώνεται η επάρκεια της ρευστότητας της επιχείρησης, μετά την αφαίρεση του ποσού των διαθεσίμων της, που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη της συμμετοχής του φορέα με ίδια κεφάλαια,
δ. με εκποίηση στοιχείων ενεργητικού της επιχείρησης (που αφορούν αποκλειστικά γήπεδα, κτίρια και μηχανολογικό εξοπλισμό) με απόδειξη της δυνατότητας πώλησης. Στην περίπτωση αυτή, το ποσό που δύναται να ληφθεί υπόψη για την κάλυψη των ιδίων κεφαλαίων ορίζεται ανά περίπτωση ως εξής:

Ελάχιστο ύψος επενδυτικών σχεδίων
Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς ενίσχυσης ορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα, ήτοι:
α. για μεσαίες επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς στο ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ,
β. για μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ,
γ. για πολύ μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ,
δ. για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν. Σ. Επ.) του N. 4019/2011 (Α΄ 216), καθώς και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (ΑΣ), τις Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ) και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) του Ν. 4384/2016 (Α΄ 78) στο ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ.


Πηγή: Taxheaven 

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Το πρόγραμμα επιδότησης διακοπών εργαζομένων, ανέργων και των οικογενειών αυτών με Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού, ετών 2016-2017


Σκοπός του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού, σύμφωνα με την κ.υ.α. 31489/1068/3.10.16, είναι η πνευματική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού και των οικογενειών αυτού με την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών. Αντικείμενο του προγράμματος είναι η επιδότηση των δικαιούχων - ωφελουμένων για την πραγματοποίηση διακοπών με τη χορήγηση Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού.

Ως «Δικαιούχοι» του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού έτους 2016-2017 ορίζονται:
α) ασφαλισμένοι/εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου που πραγματοποίησαν κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος 50 ημέρες στην ασφάλιση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ με εισφορές πλήρεις ή μειωμένες υπέρ του καταργηθέντος Οργανισμού Εργατικής Εστίας (συνεισπραττόμενες με τις εισφορές υπέρ ΙΚΑ - ΕΤΑΜ) σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις,
β) ασφαλισμένες/εργαζόμενες που έλαβαν κατά το προηγούμενο έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας (άδειας του άρθρ. 142 του Ν. 3655/2008, όπως εξειδικεύτηκε με την υπ' αριθ. 33891/606/09.05.2008/ ΦΕΚ 833 - Β' υπουργική απόφαση),
γ) ασφαλισμένοι/άνεργοι που έλαβαν κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος τακτική επιδότηση ανεργίας με βάση τις κοινές περί ανεργίας διατάξεις του ΟΑΕΔ διάρκειας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα),
δ) άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης είναι η ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων.
Ο υπό τα στοιχεία α' έως γ' αναφερόμενος αριθμός ημερών δύναται να προκύψει αθροιστικά από τις ημέρες και των τριών στοιχείων.

Ως «Ωφελούμενοι» του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού ορίζονται:
α) τα άνω των πέντε ετών τέκνα των δικαιούχων και με ανώτατο ηλικιακό όριο το 18ο έτος της ηλικίας τους, όπως αυτά αποδεικνύονται από αυτεπάγγελτη αναζήτηση από αρμόδιο δημόσιο φορέα ή όπως η Δημόσια πρόσκληση ορίζει,
Προκειμένου για τέκνα δικαιούχων που συμπληρώνουν τα πέντε έτη κατά τη διάρκεια του προγράμματος, η Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού που τα αφορά ενεργοποιείται από την ημερομηνία συμπλήρωσης του πέμπτου έτους της ηλικίας τους,
β) τα εξαρτώμενα-έμμεσα τέκνα των δικαιούχων ηλικίας 18 έως 24 ετών, που ασφαλίζονται από το δικαιούχο ή τον άλλο γονέα όπως αυτά αποδεικνύονται από αυτεπάγγελτη αναζήτηση από αρμόδιο δημόσιο φορέα ή όπως η δημόσια πρόσκληση ορίσει. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας των εμμέσων ασφαλισμένων είναι η ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων,
γ) οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών, όπως αποδεικνύονται από αυτεπάγγελτη αναζήτηση από αρμόδιο δημόσιο φορέα ή όπως η δημόσια πρόσκληση ορίσει.
Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας του εμμέσου ασφαλισμένου μέλους είναι η ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων,
δ) οι συνοδοί δικαιούχων ή ωφελουμένων των ως άνω περιπτώσεων α' έως δ' ανηκόντων στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, και μόνο στην περίπτωση που υπάρχει αναγκαιότητα συνοδείας και αυτή προκύπτει από τον νόμο και αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση (όταν απαιτείται), όπως αυτή προσδιορίζεται στα δικαιολογητικά συμμετοχής της Δημόσιας πρόσκλησης.

Σε περιπτώσεις συζύγων που αμφότεροι είναι δικαιούχοι της παροχής κατά την έννοια της παρ. 1, ο ένας εκλαμβάνεται ως ωφελούμενος του άλλου, εφόσον δηλωθεί στην αίτηση του άρθρου 6., με τις διατάξεις του οποίου προσδιορίζονται οι δικαιούχοι - ωφελούμενοι του προγράμματος.

Δεν θεωρούνται δικαιούχοι -ωφελούμενοι του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού έτους 2016-2017:
α) οι επιλεγέντες δικαιούχοι - ωφελούμενοι στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού έτους 2015-2016, ανεξαρτήτως από το αν έκαναν χρήση της παροχής ή όχι, εξαιρέσει των επιλεγέντων εκείνων που ανήκουν στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία και των ωφελουμένων μελών τους,
β) οι δικαιούχοι - ωφελούμενοι συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο υλοποίησης του προγράμματος, ως αυτή ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 3 της.



Πηγή: Taxheaven

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Έναρξη διαδικασίας υποδείξεων για το πρόγραμμα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας για 3.000 νέους ανέργους ηλικίας 25-29 ετών


Έναρξη διαδικασίας υποδείξεων για το πρόγραμμα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας για 3.000 νέους ανέργους ηλικίας 25-29 ετών

Τη Τρίτη 18-10-2016 ξεκινούν οι υποδείξεις των ανέργων 25-29 ετών που πληρούν τις προϋποθέσεις του «Προγράμματος Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας για 3.000 νέους ανέργους ηλικίας 25-29 ετών σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και σε ΚΟΙΝΣΕΠ».

Οι πίνακες των ανέργων και οι αντίστοιχες λίστες των επιχειρήσεων ανά Περιφερειακή Ενότητα, ειδικότητα και εκπαιδευτικό επίπεδο είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr).

Οι υποδείξεις θα γίνονται με βάση τη σειρά κατάταξης των πινάκων των ανέργων σε θέσεις του τομέα της ειδίκευσης των ασκουμένων για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας ή/και σύμφωνα με το Ατομικό Σχέδιο Δράσης (ΑΣΔ).

Η διαδικασία υπόδειξης και οι υποχρεώσεις των ανέργων περιγράφονται στον «Οδηγό Εφαρμογής των προγραμμάτων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας» που είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ.

Οι επιχειρήσεις των οποίων οι αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος εγκρίθηκαν από τις Υπηρεσίες (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ καλούνται να είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να δέχονται τους υποδειχθέντες ανέργους.



Πηγή: Taxheaven

Τα συνολικά ποσά φορολογικών απαλλαγών, επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων για τα καθεστώτα του νέου αναπτυξιακού νόμου


Σύμφωνα με την κ.υ.α. 106688/13.10.16 καθορίζονται τα ποσά, κατά είδος ενισχύσεων, για τα επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στα καθεστώτα ενισχύσεων «Γενική Επιχειρηματικότητα», «Νέες ανεξάρτητες ΜΜΕ», «Ενισχύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού» και «Επενδύσεις μείζονος μεγέθους» του αναπτυξιακού Ν. 4399/2016

Το συνολικό ποσό της φορολογικής απαλλαγής των καθεστώτων του Ν. 4399/2016 που προκηρύσσονται το έτος 2016, καθορίζεται ως εξής:

Για το καθεστώς:

α. Των ενισχύσεων Μηχανολογικού Εξοπλισμού, στα εκατόν πενήντα εκατομμύρια (150.000.000) ευρώ,

β. της Γενικής Επιχειρηματικότητας, στα ογδόντα εκατομμύρια (80.000.000) ευρώ,

γ. των Νέων Ανεξάρτητων ΜΜΕ, στα πενήντα εκατομμύρια (50.000.000) ευρώ.

Το συνολικό ποσό της φορολογικής απαλλαγής και του οφέλους από τη σταθεροποίηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος του καθεστώτος του Ν. 4399/2016 που προκηρύσσεται το έτος 2016 και αφορά τις επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους καθορίζεται στα εκατό εκατομμύρια (100.000.000) ευρώ. 

Το συνολικό ποσό της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης των καθεστώτων του Ν. 4399/2016 που προκηρύσσονται το έτος 2016, καθορίζεται ως εξής:


Για το καθεστώς:

α. Της Γενικής Επιχειρηματικότητας, στα εβδομήντα εκατομμύρια (70.000.000) ευρώ,

β. των Νέων Ανεξάρτητων ΜΜΕ, στα εκατό εκατομμύρια (100.000.000) ευρώ.

Τα ποσά των επιχορηγήσεων, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης των επενδυτικών σχεδίων της παρούσας απόφασης καλύπτονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων στον οποίο εγγράφεται η δαπάνη των εκατόν εβδομήντα εκατομμυρίων (170.000.000) ευρώ, και δύναται να προέλθουν από εθνικούς πόρους ή τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία.

Από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης εκτιμάται ότι
i. για το τρέχον έτος (2016) δεν θα προκύψει δαπάνη σε βάρος του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων καθώς και απώλεια φορολογικών εσόδων,
ii. για το επόμενο έτος (2017) θα προκύψει δαπάνη τριάντα εκατομμυρίων (30.000.000) ευρώ σε βάρος του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων και δεν θα προκύψει απώλεια φορολογικών εσόδων,
iii. για τα επόμενα τρία έτη (2018, 2019, 2020) θα προκύψει δαπάνη εκατόν σαράντα εκατομμυρίων (140.000.000) ευρώ σε βάρος του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων. Για τα έτη αυτά θα προκύψει απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους είκοσι επτά εκατομμυρίων (27.000.000) ευρώ.

Πηγή: Taxheaven