Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Ένα τρισεκατομμύριο ευρώ θα επενδυθεί στο μέλλον της Ευρώπης - Το δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε. για την περίοδο 2014-2020

Σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) της ΕΕ για την περίοδο 2014 έως 2020. Η συγκατάθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανοίγει το δρόμο για την τελική έγκριση από το Συμβούλιο εντός των προσεχών εβδομάδων. Συμπληρώθηκαν 2,5 χρόνια εντατικών διαπραγματεύσεων από τη στιγμή που η Επιτροπή υπέβαλε τις προτάσεις της στις 29 Ιουνίου 2011.

Τι ποσά περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός και για τι προορίζονται;

Το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να επενδύσει ποσό ύψους έως και 960 δισ. ευρώ για πιστώσεις αναλήψεων υποχρεώσεων (1,00% του ΑΕΕ της ΕΕ) και 908,4 δισ. ευρώ για πιστώσεις πληρωμών (0,95% του ΑΕΕ της ΕΕ). Οι μηχανισμοί για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων περιστάσεων (όπως το αποθεματικό έκτακτης βοήθειας, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, το Ταμείο Αλληλεγγύης, ο Μηχανισμός Ευελιξίας) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης βρίσκονται εκτός των ανωτάτων ορίων του ΠΔΠ. Εάν ενεργοποιηθούν πλήρως, οι εν λόγω μηχανισμοί αντιστοιχούν σε 36,8 επιπλέον δισ. ευρώ (το 0,04% του ΑΕΕ της ΕΕ). Το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για τη περίοδο 2014-2020 καθορίζει τις προτεραιότητες δαπανών που προσανατολίζονται στη βιώσιμη ανάπτυξη, την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα, σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ για την ανάπτυξη «Ευρώπη 2020». Για παράδειγμα, σε σύγκριση με το υπάρχον πλαίσιο, ο τομέας 1Α (Ανταγωνιστικότητα για την ανάπτυξη και την απασχόληση) αυξάνεται από 91,5 δισ. ευρώ (= 9,2% του προϋπολογισμού) σε 125,6 δισ. ευρώ (13,1% του προϋπολογισμού)1. 

Παραθέτουμε βασικά στοιχεία από τα οποία διαφαίνονται ορισμένες σημαντικές καινοτομίες του προϋπολογισμού και αποδεικνύεται η σαφής ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία του προϋπολογισμού :

Τα άτομα που αναζητούν εργασία μπορούν να υπολογίζουν σε στήριξη από τον μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ, ο οποίος συμβάλλει σημαντικά στη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Τουλάχιστον 70 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τον σκοπό αυτό από το ΕΚΤ, ποσά που συμπληρώνουν τις εθνικές ενέργειες στον τομέα αυτό. Η νέα πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων που συνδέεται με το ΕΚΤ και ισοδυναμεί με τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ θα συμβάλει στην εφαρμογή της «εγγύησης για τη Νεολαία» κατά την περίοδο 2014-2015. Συνολικά, η μεταρρύθμιση της πολιτικής συνοχής θα διαθέσει μέχρι 366,8 δισ. ευρώ2 για επενδύσεις στις ευρωπαϊκές περιφέρειες, τις πόλεις και την πραγματική οικονομία. Θα αποτελέσει το βασικότερο επενδυτικό εργαλείο της ΕΕ για την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020»: δημιουργία ανάπτυξης και θέσεων απασχόλησης, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής εξάρτησης και μείωση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Η επίτευξη των στόχων αυτών θα διευκολυνθεί με την επικέντρωση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης σε βασικές προτεραιότητες, όπως η υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για τις οποίες στόχος είναι να διπλασιαστεί η στήριξη από 70 σε 140 δισ. ευρώ εντός της επταετίας. Θα υπάρξει μεγαλύτερη εστίαση στα αποτελέσματα και ένα νέο αποθεματικό επίδοσης σε όλα τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και τα επενδυτικά ταμεία που παρέχουν κίνητρα σε καλά σχέδια. Τέλος, η αποτελεσματικότητα της πολιτικής συνοχής, του ταμείου γεωργικής ανάπτυξης και του ταμείου αλιείας θα συνδεθεί επίσης με την οικονομική διακυβέρνηση για να ενθαρρύνεται η συμμόρφωση των κρατών μελών με τις συστάσεις της ΕΕ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Περισσότεροι νέοι από ποτέ μπορούν να προγραμματίσουν την παραμονή τους στο εξωτερικό, με την υποστήριξη του νέου προγράμματος Erasmus + της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το εν λόγω πρόγραμμα, στόχος του οποίου είναι η αναβάθμιση των προσόντων και της απασχολησιμότητας, θα έχει προϋπολογισμό περίπου 15 δισ. ευρώ3 ,δηλαδή 40% υψηλότερο από τα σημερινά επίπεδα σε πραγματικούς όρους. Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι θα λάβουν υποστήριξη για σπουδές, εργασία ή εθελοντισμό στο εξωτερικό, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται 2 εκατομμύρια φοιτητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, 650.000 φοιτητές επαγγελματικής κατάρτισης και μαθητευόμενοι, καθώς και περισσότεροι από 500.000 νέοι που συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγών ή εθελοντισμού στο εξωτερικό. Έως και 200 000 φοιτητές που σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν πλήρη κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών (Master) στο εξωτερικό, σπουδές για τις οποίες σπανίζουν οι κρατικές υποτροφίες ή τα δάνεια, θα επωφεληθούν από ένα νέο πρόγραμμα εγγύησης δανείων που θα διαχειρίζεται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. Χρηματοδότηση θα λάβουν επίσης 600 συμπράξεις στον τομέα του αθλητισμού, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών μη κερδοσκοπικών αθλητικών εκδηλώσεων. Τα δύο τρία του προϋπολογισμού κατανέμονται σε ευκαιρίες που παρέχονται στα άτομα για μάθηση στο εξωτερικό τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ· το υπόλοιπο θα διατεθεί για την υποστήριξη συμπράξεων μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, οργανώσεων νέων, επιχειρήσεων, τοπικών και περιφερειακών αρχών και ΜΚΟ, καθώς και για μεταρρυθμίσεις με στόχο τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης και της κατάρτισης και την προώθηση της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας και της απασχολησιμότητας.

Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας καθώς αντιπροσωπεύει περίπου το 99% του συνόλου των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και παρέχουν δύο από τις τρεις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Χάρη στο νέο πρόγραμμα COSME, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να αναμένουν 2,3 δισ. ευρώ για την προώθηση της ανταγωνιστικότητάς τους και την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα COSME είναι το πρώτο πρόγραμμα της ΕΕ που απευθύνεται στις ΜΜΕ και θα διευκολύνει την πρόσβασή τους σε αγορές εντός και εκτός της ΕΕ, παρέχοντας παράλληλα ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω εγγυήσεων δανείων και κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου.

Η μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) αποτελεί ισχυρή απάντηση της ΕΕ στις μεγάλες προκλήσεις του σήμερα, όπως ασφάλεια των τροφίμων, κλιματική αλλαγή, βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε περιοχές της υπαίθρου. Επιπλέον, ανταποκρίνεται καλύτερα στις προσδοκίες των ανθρώπων: οι άμεσες πληρωμές θα είναι δικαιότερες και πιο «φιλικές» για το περιβάλλον. Επίσης, οι γεωργοί θα κατέχουν μια ισχυρότερη θέση στην αλυσίδα παραγωγής τροφίμων και η νέα ΚΓΠ θα είναι περισσότερο επικεντρωμένη, πιο αποτελεσματική και πιο διαφανής. Υποστηρίζει μια γεωργία προσανατολισμένη στην αγορά (για παράδειγμα δεν υπάρχουν πλέον εξαγωγικές επιδοτήσεις, οι οποίες καταργήθηκαν σταδιακά τα περασμένα έτη). Τα γεωργικά προϊόντα αντιστοιχούσαν σε ποσοστό της τάξης του 7% του συνόλου των εξαγωγών της ΕΕ το 2011 με αξία που υπερβαίνει τα 100 δισ. ευρώ - περισσότερα από τα αυτοκίνητα ή τα φάρμακα. Κατά συνέπεια, η ΚΓΠ αποτελεί σημαντικό μοχλό για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για μια ευφυή, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Επί μία πεντηκονταετία η Κοινή Γεωργική Πολιτική αποτελεί μια αμιγώς ευρωπαϊκή πολιτική στρατηγικής σημασίας. Δεδομένου ότι πρόκειται για μια πραγματική κοινοτική πολιτική, περισσότερο από το 70% των γεωργικών κονδυλίων στην Ευρώπη σήμερα προέρχονταν από την ΕΕ και όχι πλέον από τα εθνικά ή τα περιφερειακά ταμεία. Το μερίδιό της στο ΠΔΠ για την περίοδο 2014-2020 θα είναι το εξής: 312,7 δισ. ευρώ ή 29% για σχετικές με την αγορά δαπάνες και για άμεσες ενισχύσεις (πυλώνας 1)· και 95,6 δισ. ή 9% για την ανάπτυξη της υπαίθρου (πυλώνας 2).11 Το 1984 η συνολική ΚΓΠ αποτελούσε ακόμα το 70% περίπου του συνολικού προϋπολογισμού της ΕΕ.


Οι χρηματοδοτικοί κανόνες θα είναι πολύ απλούστεροι και, συνεπώς, θα είναι ευκολότερο για τους δικαιούχους να τους κατανοήσουν και λιγότερο πιθανό να υποκύψουν σε σφάλματα. Συνολικά, έχουν εφαρμοστεί 120 περίπου μέτρα απλούστευσης. Παραδείγματος χάρη: Στην πολιτική συνοχής, τη γεωργική ανάπτυξη και το ταμείο αλιείας, οι επενδύσεις της ΕΕ θα είναι απλουστευτούν μέσω κοινών κανόνων για όλα τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και τα ταμεία επενδύσεων καθώς και μέσω απλούστερων λογιστικών κανόνων, πιο επικεντρωμένων απαιτήσεων αναφοράς και της μεγαλύτερης χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας (« ηλεκτρονική συνοχή»). Στο πρόγραμμα COSME, θα εφαρμοστεί μια προσέγγιση «μηδενικής γραφειοκρατίας» ενώ έμφαση θα δοθεί στις ηλεκτρονικές υποβολές και στις ηλεκτρονικές αναφορές. Το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» αποτελεί σημαντική απλούστευση μέσω ενός ενιαίου συνόλου κανόνων για όλες τις ενέργειες χρηματοδότησης της έρευνας και της καινοτομίας, οι οποίες στο παρελθόν προβλέπονταν από διαφορετικά προγράμματα.

Πηγή : taxheaven
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες
τηλ: 23210 20700       fax: 23210 99521
http://www.kverros.gr/ mail: kverros@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου