Toν κίνδυνο να μην μπορέσει να απορροφήσει η Ελλάδα φέτος το ποσό των 3,89 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, εκ των οποίων γύρω στο 1,2 δισ. ευρώ αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις επισημαίνει η Ομάδα Δράσης της Ε.Ε. στην έκθεσή της, παρότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες που έχουν γίνει αλλά και το πρόβλημα ρευστότητας που εμποδίζει πολλά έργα.
Παράλληλα η έκθεση εκτιμά ότι τα γενικά δάνεια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στις ελληνικές τράπεζες θα είναι διαθέσιμα προς εκταμίευση μέχρι το τέλος Ιουνίου, υπογραμμίζει την ανάγκη δημιουργίας θεσμών μικροχρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις και κάνει ειδική αναφορά στο νέο πρόγραμμα εγγυήσεων του ΕΤΕΑΝ ύψους 150 εκατ. ευρώ για τη μείωση του κινδύνου των ελληνικών τραπεζών προς τις μμε, το οποίο θα συμπληρώσει τα συνολικά δάνεια της ΕΤΕπ. Το στόχο απορρόφησης του 2013, ύψους 3,89 δισ. ευρώ κοινοτική συμμετοχή ή 4,18 δισ. μαζί με την εθνική συμμετοχή, τον χαρακτηρίζει απαιτητικό και θεωρεί ότι «πολλά προγράμματα αντιμετωπίζουν κίνδυνο μη επίτευξης των στόχων». Εξάλλου από τα έργα προτεραιότητας τον Μάρτιο είχαν ολοκληρωθεί 15 από τα 181 και θεωρείται ότι «το πρώτο τρίμηνο ο αριθμός των έργων για τα οποία απαιτείται επιτάχυνση και εκείνων που κινδυνεύουν αυξήθηκε».
Τον Μάρτιο του 2013 το ποσοστό απορρόφησης ανήλθε στο 56,1% του διαθέσιμου προϋπολογισμού, με το ποσοστό απορρόφησης για τα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) να φθάνει στο 60,5%, ένα από τα υψηλότερα στην Ε.Ε. Η μεγαλύτερη υστέρηση, με απορρόφηση 46,3% παρατηρείται στα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Ανα θεματικό στόχο, τα έργα που αφορούν στην Επιχειρηματικότητα παρουσιάζουν την υψηλότερη απορρόφηση με 75%, ακολουθούν τα έργα για την αγορά εργασίας με 45%, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται έργα Έρευνας - Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με ποσοστά γύρω στο 25%.
Μικροχρηματοδότηση
Κενό χρηματοδότησης του διαρθρωτικού χρέους στην ελληνική αγορά και κενό μετοχικής χρηματοδότησης, καθένα της τάξης των 5 ? 10 δισ. ευρώ διαπιστώνει η έκθεση της Ομάδας Ράιχενμπαχ και προτείνει την ανάπτυξη θεσμών μικροχρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις, καθώς και τη σύσταση του Ιδρύματος για την Ανάπτυξη στην Ελλάδα, της λεγόμενης επενδυτικής τράπεζας.
Κενό χρηματοδότησης του διαρθρωτικού χρέους στην ελληνική αγορά και κενό μετοχικής χρηματοδότησης, καθένα της τάξης των 5 ? 10 δισ. ευρώ διαπιστώνει η έκθεση της Ομάδας Ράιχενμπαχ και προτείνει την ανάπτυξη θεσμών μικροχρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις, καθώς και τη σύσταση του Ιδρύματος για την Ανάπτυξη στην Ελλάδα, της λεγόμενης επενδυτικής τράπεζας.
Μεικτή επιτροπή Η Τράπεζα της Ελλάδας προωθεί τη συγκρότηση μεικτής επιτροπής από αρμόδια υπουργεία για την προετοιμασία του νομικού, εποπτικού και θεσμικού πλαισίου της μικροχρηματοδότησης, καθώς η ανάπτυξη Ιδρυμάτων Μικροπιστώσεων θα μπορούσε να αποδειχθεί ελκυστική εναλλακτική λύση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αντί των τραπεζικών δανείων.
Οι ελληνικές αρχές εξετάζουν τις τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν στο νομικό και κανονιστικό πλαίσιο για τη μικροχρηματοδότηση μέσω τραπεζών, καθώς και μη τραπεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Παράλληλα, ξεκίνησαν οι προπαρασκευαστικές εργασίες για το Ιδρυμα για την Ανάπτυξη (ΙγΑ) στην Ελλάδα, καθώς η χώρα «υποφέρει από έλλειψη εξειδικευμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (π.χ. χρηματοδοτική μίσθωση, διαχείριση επιχειρηματικών απαιτήσεων, κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου) και ένας φορέας επενδύσεων όπως το ΙγΑ θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασης, τουλάχιστον εν μέρει», όπως αναφέρει η Εκθεση.
Οσον αφορά στο Ιδρυμα για την Ανάπτυξη, τα επόμενα βήματα της ελληνικής κυβέρνησης θα μπορούσαν να ήταν η κατάρτιση λεπτομερούς επιχειρηματικού σχεδίου, η νομική συγκρότηση του Ιδρύματος, η επιλογή της διευθυντικής ομάδας και η συγκέντρωση κεφαλαίων από ιδιώτες επενδυτές.
Πηγή : imerisia.gr
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
Γραφείο Οικονομικών ΣυμβούλωνΒέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες
τηλ: fax: 23210 99521
http://www.kverros.gr/ mail: kverros@otenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου