Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Δημοσιεύθηκε η απόφαση για τα pos. - Ποιοι επαγγελματίες υποχρεούνται έως 27.7.2017 στην εγκατάσταση μηχανημάτων


Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β' 1445/27-04-2017 η κοινή υπουργική απόφαση για την υποχρέωσης αποδοχής πληρωμών με κάρτα, σύμφωνα με το άρθρο 65 του ν. 4446/2016 (Pos)

Οι δικαιούχοι πληρωμής της περ. γ' του άρθρου 62 του ν. 4446/2016, οι οποίοι διαθέτουν τους παρακάτω κύριους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (εφεξής Υπόχρεοι), υποχρεούνται να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα κατά την ολοκλήρωση των πράξεων πληρωμής που πραγματοποιούν καταναλωτές της περ. α' του άρθρου 62 του ν. 4446/2016.






Οι ως άνω Υπόχρεοι οφείλουν να συμμορφωθούν εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση της κ.υ.α..
Οι ως άνω Υπόχρεοι που θα προβούν σε έναρξη δραστηριότητας, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριάντα (30) ήμερων προ της παρέλευσης της προθεσμίας, της οριζόμενης στην παρ. 2 της κ.υ.α., οφείλουν να συμμορφωθούν εντός τεσσάρων (4) μηνών από τη δημοσίευση της κ.υ.α..

Οι Υπόχρεοι που θα προβούν σε έναρξη δραστηριότητας ή σχετική μεταβολή μετά την παρέλευση της προθεσμίας, της οριζόμενης στην παρ. 2 της κ.υ.α., οφείλουν να συμμορφωθούν εντός ενός (1) μηνός από την έναρξη, ή τη μεταβολή.



Πηγή: Taxheaven 

Δεν θα υποβάλλουν δηλώσεις Φ.Π.Α. οι αγρότες που προτίθενται να επιλέξουν την επαναφορά τους στο ειδικό καθεστώς


Σε συνέχεια των πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων του ν. 4467/2017 για το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ αγροτών, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, επιδιώκοντας να διευκολύνει τους φορολογούμενους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, παρέχει τις ακόλουθες διευκρινίσεις:

Όσοι αγρότες εντάχθηκαν από την 1η Ιανουαρίου υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, αποκλειστικά και μόνο εξαιτίας της υπέρβασης του ορίου των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ από επιδοτήσεις, λόγω συνυπολογισμού στο όριο αυτό και των ποσών επιδοτήσεων, που εισπράχθηκαν εντός του έτους 2016 και αφορούν σε παλαιότερα φορολογικά έτη, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την επαναφορά της αγροτικής τους εκμετάλλευσης στο ειδικό καθεστώς των αγροτών.

Για το σκοπό αυτό απαιτείται η υποβολή δήλωσης μεταβολών μετάταξης έως και τις 12 Μαΐου.

Η δήλωση υποβάλλεται έως την ημερομηνία αυτή χωρίς κυρώσεις εκπροθέσμου υποβολής.
Όσοι αγρότες προτίθενται να επιλέξουν την επαναφορά τους στο ειδικό καθεστώς, δεν θα υποβάλουν τις δηλώσεις ΦΠΑ, των οποίων η προθεσμία υποβολής λήγει σήμερα, 28 Απριλίου.
Σχετικά με την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ και τις διαδικασίες, θα ακολουθήσουν αναλυτικές οδηγίες, με σχετική εγκύκλιο.


Πηγή: Taxheaven 

Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Με μεταβατική ως το 2025 δεν κόβεται η σύνταξη ενεργών αγροτών


Δεν θα υποστούν μείωση στη σύνταξή τους, όσοι αγρότες-ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι και το 2024 και παράλληλα, συνεχίσουν να εργάζονται, κάτι που έχουν προαναγγείλει Agrenda και AgroNews, εδώ και αρκετό καιρό.
Η ευεργετική διάταξη ισχύει και για όσους συνταξιοδοτήθηκαν από την έναρξη ισχύος του νόμου 4387/2016 μέχρι τις 31-12-2016.
Αυτό προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, στην οποία ξεκαθαρίζεται ότι η εφαρμογή της διάταξης του νέου Ασφαλιστικού Νόμου (ν.4387/2016, άρθρο 20), σύμφωνα με την οποία όσοι συνταξιούχοι συνεχίζουν να εργάζονται έχουν μείωση 60% στις συντάξεις τους (κύριες και επικουρικές) θα ξεκινήσει από το 2025 και μετά, ειδικά για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ.

Η εγκύκλιος έρχεται να λύσει ένα γόρδιο δεσμό που καθυστερούσε χρονικά και την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ, δεδομένου ότι υπήρχε ασάφεια για τους παραγωγούς, που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν από το 2017 κι έπειτα.

Ειδικότερα για αιτήσεις συνταξιοδότησης ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ που υποβάλλονται εντός του 2017, το ποσό της χορηγούμενης σύνταξης αποτελείται από το άθροισμα δύο επιμέρους ποσών: α) Κατά ποσοστό 93,80% από το ποσό που προκύπτει με βάση τις γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις του ΟΓΑ, όπως αυτές ίσχυαν μέχρι του ισχύ του ν.4387/2016, με την επιφύλαξη του άρθρου 40. β) Κατά ποσοστό 6,20% από το άθροισμα εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης.

Τα ανωτέρω ποσοστά μεταβάλλονται (αυξομειώνονται) τα επόμενα χρόνια, ώστε καταληκτικά από 1-1-2031 και εφεξής να χορηγείται μόνο εθνική και ανταποδοτική σύνταξη, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το ν. 4387/2016.

Οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, υπάγονται στο νέο καθεστώς συνταξιοδότησης (εθνική και ανταποδοτική σύνταξη), από την 1.1.2025 και μετά.

Ο λόγος είναι ότι από το έτος αυτό και μετά η συμμετοχή εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης στο συνολικό ποσό της σύνταξης προσεγγίζει και εν συνεχεία υπερβαίνει το 60%, το ποσοστό δηλαδή περικοπής της σύνταξης που ορίζεται στο άρθρο 20 του ν. 4387/2016, για περιπτώσεις εργασίας συνταξιούχων.

Άρα, σημειώνει το υπουργείο Εργασίας ότι όσοι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από 1-1-2017 έως και 31-12-2024 ως προς την απασχόληση συνταξιούχων θα ισχύουν οι προγενέστερες του άρθρου 20 του ν. 4387/2016 διατάξεις.

Εξυπακούεται ότι τα ανωτέρω ισχύουν και για όσους συνταξιοδοτούνται από την ισχύ του ν. 4387/2016 και μέχρι 31-12-2016, δεδομένου ότι ο υπολογισμός της σύνταξης στις περιπτώσεις αυτές γίνεται με βάση το προϊσχύον του προαναφερόμενου νόμου καθεστώς. Υπενθυμίζεται ότι με βάση προηγούμενες νομοθεσίες (παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 3863/2010), οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος Φορέων κύριας ασφάλισης που αναλαμβάνουν εργασία υπόκεινται σε περιορισμό ή αναστολή των συντάξεών τους. Από τη παρ. 6 του ανωτέρω άρθρου ρητά ορίζεται ότι οι προαναφερόμενοι περιορισμοί δεν εφαρμόζονται στους


Πηγή: agronews.gr

Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Οι νέες εισφορές για τους αγρότες: όλη η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ


Την εγκύκλιο για τον υπολογισμό ασφαλιστικών εισφορών αυτοαπασχολούμενων κλάδου κύριας ασφάλισης αγροτών (ΟΓΑ), από την 1η Ιανουαρίου 2017, εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Συγκεκριμένα, από 01/01/2017, επέρχονται αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των προσώπων που υπάγονται, βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων ΟΓΑ, όπως αυτές ίσχυαν έως την έναρξη ισχύος του νόμου, στον κλάδο κύριας ασφάλισης αγροτών.

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο καταργείται το υφιστάμενο σύστημα ασφαλιστικών κατηγοριών και ορίζεται το πραγματικό εισόδημα από την άσκηση αγροτικής ή κάθε άλλης επαγγελματικής δραστηριότητας που υπάγεται στην ασφάλιση του ΟΓΑ, κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος, ως βάση υπολογισμού της εισφοράς.

Πεδίο εφαρμογής
Ως μη μισθωτοί ασφαλισμένοι αυτοαπασχολούμενοι που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων, νοούνται:

α. Οι αγρότες, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και αλιείς.

β. Οι κατά κύριο επάγγελμα, τουλάχιστον για μία πενταετία, αγρότες, όπως ορίζονται από το μητρώο αγροτών, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται σε επιδοτούμενα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης νέων γεωργών που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα, ισχύος μέχρι 100 kw.

γ. Οι αυτοαπασχολούμενοι στην αγροτική οικονομία που εντάσσονται σε επενδυτικά προγράμματα και χρηματοδοτούνται ή συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

δ. Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και αγρότισσες που είναι παράλληλα και μέλη αγροτικών συνεταιρισμών.

ε. Επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι, οι οποίοι, βάσει πληθυσμιακών ή εισοδηματικών κριτηρίων, υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΓΑ.

στ. Ο/η σύζυγος και τα ενήλικα τέκνα οικογένειας σε περίπτωση οικογενειακής αγροτικής εκμετάλλευσης.

ζ. Οι μοναχοί που ασχολούνται σε αγροτικές επιχειρήσεις οι οποίοι έχουν υπαχθεί ή θα υπαχθούν προαιρετικά στην ασφάλιση.

η. Τα πρόσωπα που εμπίπτουν στο Κοινοτικό Καθεστώς περί ενθάρρυνσης της παύσης γεωργικών δραστηριοτήτων (Κανονισμός ΕΟΚ αρθρ. 1096/88). Ειδικότερα, αγρότες και οι σύζυγοί τους, οι οποίοι, μετά την παύση της γεωργικής δραστηριότητας, λογίζονται ως ενεργοί αγρότες όσον αφορά τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

θ. Τα πρόσωπα που έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση του ΟΓΑ, μέχρι 31/12/2016 ή θα υπαχθούν, μετά την ημερομηνία αυτή, σύμφωνα με τις γενικές ή ειδικές καταστατικές του διατάξεις.

Βάση υπολογισμού εισφορών
1. Ημερομηνία έναρξης ισχύος των νέων διατάξεων είναι η 01/01/2017. Από την ημερομηνία αυτή και για κάθε επόμενο έτος, ως βάση υπολογισμού των εισφορών καθορίζεται το Καθαρό Φορολογητέο Αποτέλεσμα (ΚΦΑ) από την άσκηση αγροτικής ή κάθε άλλης δραστηριότητας υπαγόμενης στην ασφάλιση του ΟΓΑ κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.

2. Θεσπίζεται κατώτατη και ανώτατη μηνιαία βάση υπολογισμού εισφορών, δηλαδή το κατώτερο και το ανώτερο μηνιαίο ποσό εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζονται εισφορές.

Ως κατώτατη μηνιαία βάση ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο 70% του κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 586,08 * 70% =410,26 ευρώ (ετήσιο 410,26*12 = 4.923,12 ευρώ).

Ως ανώτατη μηνιαία βάση καθορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο δεκαπλάσιο του κατώτατου βασικού μισθού άνω των 25 ετών, όπως ισχύει κάθε φορά.

Το ποσό αυτό σήμερα ανέρχεται σε 5.860,80 ευρώ (ετήσιο 5860,80*12=70.329,60 ευρώ).

Ως μηνιαία βάση υπολογισμού εισφορών καθορίζεται το μηνιαίο εισόδημα που προκύπτει από τη διαίρεση του ετήσιου ΚΦΑ δια του δώδεκα.

3. Επί μελών οικογενειακής αγροτικής εκμετάλλευσης, εφαρμόζεται ανώτατη και κατώτατη βάση υπολογισμού εισφορών. Η μηνιαία βάση υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών εκάστου μέλους δεν δύναται να υπολείπεται της κατώτατης βάσης.

4. Επί μελών εταιρειών, βάση υπολογισμού εισφορών αποτελεί το ετήσιο εισόδημα που αντιστοιχεί στο ποσοστό συμμετοχής κάθε μέλους στην εταιρεία.

5. Στις περιπτώσεις ζημιογόνων χρήσεων και μηδενικών κερδών, ως βάση υπολογισμού των εισφορών λαμβάνεται η κατώτατη μηνιαία βάση.

6. Επί μη εκκαθαρισμένων και μη υποβληθεισών δηλώσεων, ως βάση υπολογισμού εισφορών θα λαμβάνεται το ΚΦΑ από το πιο πρόσφατο εκκαθαρισμένο έτος.

Προσδιορισμός εισοδημάτων
Για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων που εισφοροδοτούνται ισχύουν τα αναφερόμενα στην αριθμ. 1/2017 εγκύκλιο της Δ/νσης Εισφορών Μη Μισθωτών.

Προσδιορισμός ύψους ασφαλιστικών εισφορών

1. Θεσπίζονται ενιαία ποσοστά εισφορών κύριας ασφάλισης:

- Κλάδος σύνταξης 20%

- Κλάδος υγειονομικής περίθαλψης 6,95% (επιμεριζόμενο 6,45 % για παροχές σε είδος και 0,50% για παροχές σε χρήμα) (Ν.4425/2016, άρθρ. 1 παρ. 6).

Επιπλέον, συνεισπράττεται εισφορά ειδικού λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ). Η εισφορά αυτή ανέρχεται σε ποσοστό 0,25% επί του ασφαλιστέου εισοδήματος.

2. Θεσπίζεται μεταβατικό στάδιο προσαρμογής των εισφορών, κατά το οποίο καταβάλλεται μηνιαία εισφορά κλάδου σύνταξης, ως εξής:

- Από 01/01/2017 έως 31/12/2017, σε ποσοστό 14% επί του μηνιαίου εισοδήματος.

- Από 01/01/2018 έως 31/12/2018, σε ποσοστό 16% επί του μηνιαίου εισοδήματος.

- Από 01/01/2019 έως 31/12/2019, σε ποσοστό 18% επί του μηνιαίου εισοδήματος.

- Από 01/01/2020 έως 31/12/2020, σε ποσοστό 19% επί του μηνιαίου εισοδήματος και, από 01/01/2021 έως 31/12/2021, σε ποσοστό 19,5% επί του μηνιαίου εισοδήματος.

- Από 01/01/2022 και εφεξής, σε ποσοστό 20% επί του μηνιαίου εισοδήματος.

Η μεταβατική προσαρμογή δεν εφαρμόζεται στον κλάδο περίθαλψης.

3. Πρόσωπα που, για πρώτη φορά, από την έναρξη ισχύος του Ν. 4387/2016 (01/01/2017) και εφεξής, προβαίνουν σε έναρξη εργασιών ή δραστηριοτήτων, καταβάλλουν, από το μήνα έναρξης εργασιών έως τον τελευταίο μήνα του ιδίου έτους, εισφορές επί της κατώτατης βάσης.

4. Στις περιπτώσεις μοναδικής δραστηριότητας, προσδιορίζεται η βάση υπολογισμού εισφορών από τα εισοδήματα της δραστηριότητας αυτής.

5. Για τον υπολογισμό των εισφορών λαμβάνονται υπόψη οι πιο κάτω ειδικές διατάξεις:

Ρυθμίσεις για μέλη οικογενειακής αγροτικής εκμετάλλευσης (αρθρ.40 παρ.1).
Στην περίπτωση οικογενειακής αγροτικής εκμετάλλευσης στην οποία ασχολείται ο/η σύζυγος ή τα ενήλικα τέκνα, το ετήσιο ΚΦΑ της εκμετάλλευσης κατανέμεται ισόποσα στα μέλη της.

Το ετήσιο ΚΦΑ κάθε μέλους διαιρούμενο δια του δώδεκα, αποτελεί τη μηνιαία βάση υπολογισμού εισφορών.

Σε περίπτωση που το μηνιαίο εισόδημα υπολείπεται του κατώτατου ορίου, η εισφορά κάθε μέλους υπολογίζεται επί της κατώτατης βάσης (σήμερα ισούται με 410,26 ευρώ).

Καταβολή μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών-μητέρες
Θεσπίστηκε μειωμένη καταβολή εισφορών σε ποσοστό 50% για τις μητέρες ασφαλισμένες φορέων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας ΥΠ.Ε.Κ.Α.Α. Η μείωση εφαρμόζεται στην εισφορά κλάδου σύνταξης για τους πρώτους 12 μήνες που έπονται του τοκετού.

Από την 01.01.2017, το ανωτέρω ευεργέτημα εφαρμόζεται ενιαία και στους αυτοαπασχολούμενους του κλάδου κύριας ασφάλισης αγροτών (ΟΓΑ), καταργουμένων των ειδικών ρυθμίσεων του αρθρ. 2 παρ. 7 του ν. 3227/2004.

Η μείωση υπολογίζεται επί της μηνιαίας εισφοράς, όπως διαμορφώνεται με βάση τις νέες διατάξεις.

Μεθοδολογία–διαδικασία υπολογισμού εισφορών
Στη μεθοδολογία που ακολουθείται για τον υπολογισμό των εισφορών αυτοαπασχολούμενων του κλάδου κύριας ασφάλισης αγροτών, διακρίνονται οι παρακάτω περιπτώσεις:

α. Μοναδική δραστηριότητα – Μοναδικό εισόδημα.

β. Μοναδική δραστηριότητα – Περισσότερες πηγές εισοδημάτων.

γ. Πολλαπλές δραστηριότητες – Μοναδικό εισόδημα.

δ. Πολλαπλές δραστηριότητες – Περισσότερες πηγές εισοδημάτων.

Α. Μοναδική δραστηριότητα – Μοναδικό εισόδημα

- Η κατώτατη και η ανώτατη βάση προσδιορίζονται από το εισόδημα που αποκτάται από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Ειδικότερα:
Μηνιαίο εισόδημα που υπερβαίνει την ανώτατη βάση, περιορίζεται στο ύψος των 5860,80 ευρώ.

Επί μηνιαίου εισοδήματος που υπολείπεται της κατώτατης βάσης οι εισφορές υπολογίζονται επί της βάσης αυτής. Αντίστοιχα, στις περιπτώσεις ζημιογόνων χρήσεων ή μηδενικού εισοδήματος, ο υπολογισμός γίνεται επί της κατώτατης βάσης.

- Ο υπολογισμός εισφορών γίνεται με τις διατάξεις που καθορίζουν τη δραστηριότητα.

Επισημαίνεται ότι:
Εισοδήματα που προέρχονται αποκλειστικά από επιχειρηματική δραστηριότητα που ασκείται σε περιοχή με εισοδηματικά και πληθυσμιακά κριτήρια, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρ. 25 του 3846/2010, εισφοροδοτούνται, σύμφωνα με τις διατάξεις που προβλέπονται στην παρούσα.

Οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και, γενικά, όλων των κύριων και μη κύριων καταλυμάτων με το ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ, δυναμικότητας έως και πέντε δωματίων σε όλη την Επικράτεια ή δυναμικότητας από έξι μέχρι και 10 δωματίων, σε όλη την Επικράτεια, που είναι παράλληλα εγγεγραμμένοι στο μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, εφόσον το εισόδημά τους προέρχεται αποκλειστικά από τη δραστηριότητα αυτή, καταβάλλουν ασφαλιστική εισφορά με τη διάταξη του άρθρου 39 του Ν. 4387/2016 (Εγκ. 1/2017 Δ/νσης Εισφορών Μη Μισθωτών).

Διατραπεζικό σύστημα–Κοινοποίηση οφειλών
Η πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ των μη μισθωτών ασφαλισμένων, μετά την 01.01.2017, θα γίνεται, μέσω του Διατραπεζικού Συστήματος (ΔΙΑΣ), με εντολές πληρωμής ή με άμεση χρέωση λογαριασμού.

Για την εκτέλεση των πληρωμών, οι ασφαλισμένοι μπορούν να χρησιμοποιούν τα διαθέσιμα από κάθε τραπεζικό ίδρυμα προϊόντα.

Για το σκοπό αυτό, υιοθετείται διακριτός κωδικός εντολής, που αποτελείται από 25 ψηφία.

Ο νέος κωδικός αποτελεί το πιο σύγχρονο πρότυπο κωδικοποίησης, έχει αποκτήσει διεθνείς τυποποιήσεις και έχει εγκριθεί από τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.

Στο μεταβλητό μέρος του κωδικού θα περιλαμβάνεται ο ΑΜΚΑ και το είδος εσόδου που εισπράττεται με τη χρήση του.

Εισφορές που έχουν δημιουργηθεί έως 31/12/16 θα εξακολουθήσουν να εισπράττονται, μέσω των υφιστάμενων συμβάσεων-συστημάτων που τηρούν, μέχρι σήμερα, οι ΦΚΑ, μέχρι νεωτέρας.

Κοινοποίηση οφειλών
Κατά την πρώτη εφαρμογή, θα σταλεί ειδοποιητήριο πληρωμής εισφορών, που θα πληροφορεί τον ασφαλισμένο για τον τρόπο υπολογισμού, το ύψος της εισφοράς και τον επιμερισμό της κατά κλάδο.

Άμεσα θα παρέχεται δυνατότητα άντλησης των πληροφοριών αυτών από ηλεκτρονική υπηρεσία www.efka.gov.gr, στην οποία οι ασφαλισμένοι θα έχουν πρόσβαση, μετά από πιστοποίησή τους με χρήση των κωδικών taxis- net και του ΑΜΚΑ.

Καταργούμενες διατάξεις
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 34 του Ν. 1140/1981, πρόσωπα άμεσα ασφ/να ή λαμβάνοντα σύνταξη από το Δημόσιο ή άλλον φορέα κύριας ασφάλισης, ελληνικό ή ξένο, δεν είχαν υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΓΑ.

Από 01/01/2017, καταργούνται οι προαναφερόμενες διατάξεις και πλέον τα πρόσωπα αυτά έχουν υποχρέωση, εφόσον ασκούν δραστηριότητα εκ των υπαγόμενων στον κλάδο κύριας ασφάλισης αγροτών.



Πηγή: thetoc.gr

Παροχή διευκρινήσεων για όσους συνταξιοδοτούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του πρώην ΟΓΑ, όπως αυτές ίσχυαν κατά την ένταξή του στον ΕΦΚΑ.


Ανακοίνωση εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής  Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα: Παροχή διευκρινήσεων σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 20
του ν.4387/2016 για όσους συνταξιοδοτούνται σύμφωνα με τις γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις του πρώην ΟΓΑ, όπως αυτές ίσχυαν κατά την ένταξή του στον ΕΦΚΑ.

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 63 του ν.2676/1999, όπως αντικαταστάθηκε από την παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 3863/2010, οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος Φορέων κύριας ασφάλισης που αναλαμβάνουν εργασία υπόκεινται σε περιορισμό ή αναστολή των συντάξεών τους.
Από τη παρ. 6 του ανωτέρω άρθρου ρητά ορίζεται ότι οι προαναφερόμενοι περιορισμοί δεν εφαρμόζονται στους συνταξιούχους του ΟΓΑ.

2. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 του ν.4387/2016, στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους του Δημοσίου, καθώς και όλων των φορέων, ταμείων, κλάδων, ή λογαριασμών που εντάσσονται στον Ε.Φ.Κ.Α, οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α, οι ακαθάριστες συντάξεις κύριες και επικουρικές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 60% για όσο χρόνο απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή την δραστηριότητα.

3. Με το άρθρο 99 του ν. 4387/2016, για τα πρόσωπα που υπάγονται στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α. βάσει των γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων του ΟΓΑ, όπως αυτές διαμορφώνονται από την ημερομηνία εφαρμογής του ν.4387/2016, προβλέπεται μεταβατικό καθεστώς υπολογισμού της σύνταξης και σταδιακή εφαρμογή των ρυθμίσεων των άρθρων 7,8,27 και 28 του ν. 4387/2016 για τη χορήγηση εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης. Ειδικότερα, για αιτήσεις συνταξιοδότησης ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ που υποβάλλονται εντός του 2017, το ποσό της χορηγούμενης σύνταξης αποτελείται από το άθροισμα δύο επιμέρους ποσών: α) κατά ποσοστό 93,80% από το ποσό που προκύπτει με βάση τις γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις του ΟΓΑ, όπως αυτές ίσχυαν μέχρι του ισχύ του ν.
4387/2016, με την επιφύλαξη του άρθρου 40 και β) κατά ποσοστό 6,20% από το άθροισμα εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης.
Τα ανωτέρω ποσοστά μεταβάλλονται (αυξομειώνονται) τα επόμενα χρόνια, ώστε καταληκτικά από 1-1-2031 και εφεξής να χορηγείται μόνο εθνική και ανταποδοτική σύνταξη, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το ν. 4387/2016.

4. Με βάση το ανωτέρω νομοθετικό πλαίσιο, στις περιπτώσεις συνταξιούχων
του πρώην ΟΓΑ από 1-1-2017 και μετά, που συνεχίζουν να ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα για την οποία υφίσταται υποχρέωση ασφάλισης στο Ε.Φ.Κ.Α., βάσει των σχετικών διατάξεων υπαγωγής στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ και δεδομένης της ως άνω μεταβατικής προσαρμογής του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων των ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ στο νέο καθεστώς συντάξεων (εθνική και ανταποδοτική σύνταξη), οι ρυθμίσεις του άρθρου 20 του ν. 4387/2016, για την απασχόληση συνταξιούχων έχουν εφαρμογή για όσους συνταξιοδοτούνται από 1-1-2025, καθώς από το έτος αυτό και μετά η συμμετοχή εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης στο συνολικό ποσό της σύνταξης προσεγγίζει και εν συνεχεία υπερβαίνει το 60%, το ποσοστό δηλαδή περικοπής της σύνταξης που ορίζεται στο άρθρο 20 του ν. 4387/2016.

Κατόπιν των ανωτέρω, σας γνωρίζουμε ότι, για όσους υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από 1-1-2017 έως και 31-12-2024 ως προς την απασχόληση συνταξιούχων θα ισχύουν οι προγενέστερες του άρθρου 20 του ν. 4387/2016 διατάξεις.

Εξυπακούεται ότι τα ανωτέρω ισχύουν και για όσους συνταξιοδοτούνται από την ισχύ του ν. 4387/2016 και μέχρι 31-12-2016, δεδομένου ότι ο υπολογισμός της σύνταξης στις περιπτώσεις αυτές γίνεται με βάση το προϊσχύον του προαναφερόμενου νόμου καθεστώς.



Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Ως τέλος Απριλίου οι εισφορές αγροτών Μαρτίου στον ΕΦΚΑ


Περιθώριο μόλις 5 εργάσιμων ημερών, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Δευτέρα 24 Απριλίου και μέχρι το τέλος του μήνα, έχουν όλοι οι αγρότες προκειμένου να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές για τον μήνα Μάρτιο στον ΕΦΚΑ.
Από 1.1.2017 και έως 31.12.2017 το ποσοστό των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών επί του φορολογητέου εισοδήματος διαμορφώνεται σε 14%.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, για την ερχόμενη Δευτέρα 24 Απριλίου έχει προγραμματιστεί η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων για τις εισφορές ΕΦΚΑ του μηνός Μαρτίου στο efka.gov.gr. Κάτι που σημαίνει ότι οι υπόχρεοι αγρότες θα κληθούν να πληρώσουν τις εισφορές του μήνα μέσα σε μόνο πέντε ημέρες αφού στο τέλος Απριλίου λήγει η προθεσμία εμπρόθεσμης καταβολής.

Σημειωτέον ότι τη Μεγάλη Πέμπτη 13 Απριλίου έληξε η προθεσμία πληρωμής των εισφορών Φεβρουαρίου 2017. Με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο εργασίας το απόγευμα της Παρασκευής 7 Απριλίου 2017, ενημέρωσε ότι ολοκληρώθηκε η ανάρτηση των ασφαλιστικών εισφορών Φεβρουαρίου 2017 των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), όπως και των μη μισθωτών δικηγόρων. Η νέα ανάρτηση έγινε μετά τη διόρθωση λαθών που παρατηρήθηκαν και πραγματοποιήθηκαν μετά και από αιτήσεις των ίδιων των ασφαλισμένων.


Το ύψος των εισφορών
Υπενθυμίζεται ότι το ύψος της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς για τους ασφαλισμένους της παραγράφου 1 και τους μελλοντικούς ασφαλισμένους της ίδιας κατηγορίας κατ’ επάγγελμα αγρότες, ορίζεται από την 1.1.2022 σε ποσοστό 20%, αυξανόμενο σταδιακά από την 1.7.2015 έως την 1.1.2022 ως εξής:

α. από 1.7.2015 έως 31.12.2016 το ύψος της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς κλάδου κύριας σύνταξης αυξάνεται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώνεται σε ποσοστό 10%, επί των υφισταμένων κατά την δημοσίευση του νόμου ασφαλιστικών κατηγοριών.

β. Από 1.1.2017 και εφεξής οι υφιστάμενες ασφαλιστικές κατηγορίες καταργούνται και το ποσό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς υπολογίζεται ως ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος, αναγόμενο σε μηνιαία βάση, όπως ορίζεται στην παράγραφο 1. Το κατώτατο ασφαλιστέο μηνιαίο εισόδημα ορίζεται ως το ποσό που αναλογεί στο 70% του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών. Το ανώτατο όριο ασφαλιστέου μηνιαίου εισοδήματος για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς αποτελεί το ποσό της παραγράφου 2 του άρθρου 38.

γ. Από 1.1.2017 και έως 31.12.2017 το ποσοστό των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών επί του φορολογητέου εισοδήματος διαμορφώνεται σε 14%.

δ. Για το διάστημα από 1.1.2018 και έως 31.12.2018 το ύψος της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς διαμορφώνεται σε ποσοστό 16%, από 1.1.2019 και έως 31.12.2019 αυξάνεται σε ποσοστό 18%, από 1.1.2020 και έως 31.12.2020 διαμορφώνεται σε ποσοστό 19%, από 1.1.2021 και έως 31.12.2021 διαμορφώνεται σε ποσοστό 19.5% και από 1.1.2022 και εντεύθεν διαμορφώνεται στο τελικό ποσοστό 20%.



Πηγή: agronews.gr

Αφορολόγητο με πλαστικό χρήμα και για τους αγρότες


Τέλος στην υποχρέωση των αγροτών να κρατούν τις αποδείξεις πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου βάζει απόφαση του διοικητή της ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή.

Οι αγρότες θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει δαπάνες τουλάχιστον ίσες με το 10% του ετήσιου εισοδήματός τους για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο.
Στην απόφαση ορίζεται ότι οι φορολογούμενοι οι οποίοι δικαιούνται το αφορολόγητο -μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες- δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να κρατούν τις αποδείξεις.

Οι συγκεκριμένες δαπάνες τους που μετρούν στο αφορολόγητο θα μπορούν να επιβεβαιώνονται από την μηνιαία statement των τραπεζών που αφορούν στην κίνηση των χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών τους από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση στην περίπτωση συζύγων με κοινό τραπεζικό λογαριασμό, όπου ο ένας φορολογούμενος δικαιούται αφορολόγητο (π.χ. μισθωτός) και ο έτερος δεν δικαιούται (πχ ελεύθερος επαγγελματίες), ο δικαιούχος αφορολογήτου μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύνολο των ηλεκτρονικών πληρωμών του κοινού λογαριασμού για το χτίσιμο του αφορολογήτου.

Υπενθυμίζεται ότι ελάχιστα ποσά δαπανών με πλαστικό χρήμα που θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι για να δικαιούνται το αφορολόγητο είναι τα ακόλουθα:

10% του ετησίου εισοδήματος, εφόσον αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ,

15% του κλιμακίου εισοδήματος από 10.001 έως και 30.000 ευρώ και

20% για το υπερβάλλον των 30.000 ευρώ εισόδημα.



Πηγή:agronews.gr

Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Νέο σύστημα ηλεκτρονικής πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων


Ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικής πιστοποίησης αρχίζει να ισχύει από την Τετάρτη 19 Απριλίου, για την καλύτερη παρακολούθηση των εισαγωγών βιολογικών προϊόντων, το οποίο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα αναδείξει την ΕΕ σε παγκόσμιο ηγέτη όσον αφορά την ιχνηλασιμότητα και τη συλλογή αξιόπιστων δεδομένων για το εμπόριο των προϊόντων αυτών.

Το πρωτοποριακό αυτό σύστημα ηλεκτρονικής πιστοποίησης θα συμβάλει στην ενίσχυση των διατάξεων για την ασφάλεια των τροφίμων και στη μείωση των πιθανών περιπτώσεων απάτης. Αναμένεται επίσης ότι θα μειώσει τον διοικητικό φόρτο των επιχειρήσεων και των αρχών και ότι θα προσφέρει πολύ πληρέστερα στατιστικά δεδομένα σχετικά με τις εισαγωγές βιολογικών προϊόντων.

Για μια μεταβατική εξάμηνη περίοδο θα χρησιμοποιείται η πιστοποίηση τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή. Από τις 19 Οκτωβρίου 2017, οι εισαγωγές βιολογικών προϊόντων θα υπάγονται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική πιστοποίηση.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Φιλ Χόγκαν, δήλωσε: «Η δέσμευσή μας για αυστηρά μέτρα πιστοποίησης και ελέγχου αποτελεί σημαντικό στοιχείο στον τομέα των προτύπων της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων. Αυτά τα υψηλά πρότυπα μάς έχουν καταστήσει τον καλύτερο παραγωγό τροφίμων παγκοσμίως, πρέπει όμως να αναζητούμε πάντα νέες και καλύτερες μεθόδους ώστε να επιτύχουμε ακόμη περισσότερα. Οι νέοι κανόνες θα βελτιώσουν την ιχνηλασιμότητα των βιολογικών προϊόντων, τα οποία αποτελούν μια σημαντική αναπτυσσόμενη αγορά».

Στην πράξη, οι αλλαγές προϋποθέτουν την ενσωμάτωση των εν λόγω πιστοποιητικών εισαγωγής στο σύστημα ελέγχου και πραγματογνωμοσύνης στις συναλλαγές (TRACES), στο υφιστάμενο δηλαδή ηλεκτρονικό σύστημα της ΕΕ για την ανίχνευση των κινήσεων των προϊόντων διατροφής ανά την ΕΕ. Το σύστημα TRACES είναι διαθέσιμο σε εικοσιτετράωρη βάση και διευκολύνει αποδεδειγμένα το εμπόριο, διότι επιτρέπει στους εμπορικούς εταίρους και τις αρμόδιες αρχές να συλλέγουν εύκολα πληροφορίες για τις κινήσεις των φορτίων και συμβάλλει στην ταχύτερη διεκπεραίωση των διοικητικών διαδικασιών. Το σύστημα αποτελεί επίσης αποδεδειγμένα πολύτιμο εργαλείο για την άμεση αντίδραση έναντι απειλών κατά της υγείας, διότι επιτρέπει την ανίχνευση κινήσεων φορτίων και διευκολύνει τη διαχείριση κινδύνων λόγω απορριφθέντων φορτίων.



Πηγή: agronews.gr


Χάος με τις εισφορές του ΕΦΚΑ


Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 ή ακόμα και τις αρχές του 2018 θα πληρώνουν φουσκωμένες τις εισφορές του ΕΦΚΑ περίπου 1,4 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες καθώς θα καθυστερήσει η διαδικασία επανυπολογισμού των εισφορών τους με βάση τα εισοδήματα του 2016.

Σύμφωνα με τον νόμο, ο ασφαλισμένοι μόλις εκκαθαριστούν οι φετινές φορολογικές δηλώσεις τον Ιούνιο του 2017, θα πρέπει να αρχίσουν να καταβάλλουν τις εισφορές με βάση τα εισοδήματα του 2016. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν οι απαραίτητοι συμψηφισμοί και έτσι πολλοί από αυτούς που έχουν μικρότερο εισόδημα από το 2015 να καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, αυτός ο συμψηφισμός αναμένεται να πάρει αναβολή καθώς η ΗΔΙΚΑ που έχει αναλάβει για λογαριασμό του ΕΦΚΑ τον επανυπολογισμό των εισφορών, προκήρυξε διαγωνισμό 40.000 για να προμηθευτεί νέο λογισμικό που θα επανυπολογίσει τις εισφορές με βάση τα εισοδήματα του 2016.

Οι προσφορές θα υποβληθούν 4 Μαΐου και ο ανάδοχος θα έχει περιθώριο ως τον Σεπτέμβριο του 2017 για να παραδώσει το έργο. Από αυτό το χρονικό σημείο, και στην περίπτωση που δεν υπάρξουν ενστάσεις ή άλλα προβλήματα, το νέο σύστημα θα τεθεί σε δοκιμαστική εφαρμογή και θα υπολογίσει τις νέες εισφορές. Η διαδικασία αυτή όμως αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβρη, κάτι που σύμφωνα με το δημοσίευμα σημαίνει ότι ο συμψηφισμός εισφορών για το 2017 θα τραβήξει σε μάκρος και είναι πολύ πιθανό να φτάσει στις αρχές του 2018.

Σύμφωνα με το παράδειγμα που φέρνει το δημοσίευμα, ελεύθερος επαγγελματίας που δήλωσε 20.000 ευρώ το 2015 και 10.000 ευρώ το 2016 καταβάλλει εισφορές 449 ευρώ το μήνα από την αρχή του 2017, ενώ θα έπρεπε να καταβάλει εισφορές 224,5 ευρώ το μήνα βάσει των εισοδημάτων του 2016 και άρα με την εκκαθάριση των δηλώσεων δεν θα έπρεπε να καταβάλει εισφορές για το δεύτερο εξάμηνο του έτους αφού το ποσό που προβλέπεται για τον ίδιο σε επίπεδο έτους θα έχει καταβληθεί τους πρώτους έξι μήνες.



Πηγή: www.iefimerida.gr

Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Ψηφίστηκαν οι τροπολογίες για παράταση υποβολής Φ.Δ Φυσικών Προσώπων, πόθεν έσχες κ.λπ.


Ψηφίστηκαν στη Βουλή οι τροπολογίες που αφορούν φορολογικά θέματα και είναι:

- Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και δηλώσεων οικονομικών συμφερόντων. Ημερομηνία υποβολής: 30/6/2017

- Παράταση προθεσμίας υποβολής δήλωσης φορολογίας Φυσικών Προσώπων, Η νέα ημερομηνία υποβολής ισχύει για τα εισοδήματα που αποκτώνται και τις δαπάνες που πραγματοποιούνται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2016 και μετά. Η δήλωση υποβάλλεται μέχρι και την 30ή Ιουνίου του αμέσως επόμενου φορολογικού έτους.

- Μεταβολή του αριθμού των δόσεων φόρου εισοδήματος των Νομικών Προσώπων. Η καταβολή του φόρου γίνεται σε έξι (6), κατ' ανώτατο όριο, ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και οι υπόλοιπες πέντε (5) μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών. Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση η καταβολή του φόρου γίνεται εφάπαξ και όχι αργότερα από την επόμενη εργάσιμη ημέρα από την υποβολή της δήλωσης. Οι διατάξεις αυτές ισχύουν για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2016 και μετά.

- Οι δηλώσεις έναρξης ή μεταβολών για την υποχρεωτική ένταξη στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. και στο ειδικό καθεστώς των αγροτών υποβάλλονται έως και 12.5.2017. Αναλυτικά, στην σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε, αναφέρεται: Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή, οι δηλώσεις έναρξης ή μεταβολών για την υποχρεωτική ένταξη στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. από 1.1.2017, σύμφωνα με τις παραγράφους 5 και 6 του παρόντος άρθρου, υποβάλλονται έως και 12.5.2017. Εξαιρετικά, όσοι εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. από 1.1.2017, αλλά πληρούν τις προϋποθέσεις του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, μπορούν να προβούν σε δήλωση μεταβολής μετάταξης στο ειδικό καθεστώς των αγροτών έως και 12.5.2017.Παράλληλα, τα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής που τυχόν επιβλήθηκαν στις δηλώσεις έναρξης ή μεταβολών για την υποχρεωτική ένταξη αγροτών από 01.01.2017 στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., διαγράφονται ή επιστρέφονται, κατά περίπτωση.

- Επίσης, δίνεται εναλλακτικά η δυνατότητα άρσης της ακινησίας οχήματος, αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης άπαξ, εντός του έτους 2016, με καταβολή των τελών κυκλοφορίας του έτους αυτού πριν την άρση ακινησίας με πληρωμή μέρους των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας.



Πηγή: e-forologia.gr

Τροπολογία για τη μετάταξη των αγροτών στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ


Με τροπολογία που κατατέθηκε στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Τροποποιήσεις διατάξεων της Δασικής Νομοθεσίας και άλλες διατάξεις» παρατείνεται η υποχρεωτική ένταξη των αγροτών στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. έως και 12/5/2017.

Συγκεκριμένα ορίζεται ότι :
«3. α. Στην παρ. 12 του άρθ. 41 του ν.2859/2000 (Α' 248) προστίθεται τελευταίο εδάφιο, ως εξής:

«Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή, οι δηλώσεις έναρξης ή μεταβολών για την υποχρεωτική ένταξη στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. από 1.1.2017, σύμφωνα με τις παραγράφους 5 και 6 του παρόντος άρθρου, υποβάλλονται έως και 12.5.2017. Εξαιρετικά, όσοι εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. από 1.1.2017, αλλά πληρούν τις προϋποθέσεις του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, μπορούν να προβούν σε δήλωση μεταβολής μετάταξης στο ειδικό καθεστώς των αγροτών έως και 12.5.2017.».

β. Πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής που τυχόν επιβλήθηκαν στις δηλώσεις έναρξης ή μεταβολών για την υποχρεωτική ένταξη αγροτών από 01.01.2017 στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., σύμφωνα με τις παραγράφους 5 και 6 του άρθρου 41 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν.2859/2000), όπως ισχύει, οι οποίες υποβάλλονται με τις διατάξεις του παρόντος έως και 12.5.2017, διαγράφονται ή επιστρέφονται, κατά περίπτωση.

γ. Στο τέλος της παρ. 1 του άρθ. 41 του ν.2859/2000 προστίθεται εδάφιο, ως ακολούθως:

«Ειδικά για το φορολογικό έτος 2017, στον προσδιορισμό του ορίου των 5.000 ευρώ από επιδοτήσεις που έλαβαν οι αγρότες κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, λαμβάνονται υπόψη τα ποσά των επιδοτήσεων που αφορούν μόνο το έτος 2016.»».

Για τα παραπάνω στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι :
«3. Με την προτεινόμενη διάταξη των περιπτώσεων α' και β' της παραγράφου 3 προστίθεται μεταβατική ρύθμιση στις διατάξεις του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ σε σχέση με το χρόνο υποβολής των δηλώσεων έναρξης και μεταβολών για τους αγρότες που υποχρεωτικά εντάσσονται από 01.01.2017 στο κανονικό καθεστώς, είτε λόγω άσκησης και δεύτερης δραστηριότητας για την οποία τηρούν βιβλία, είτε λόγω υπέρβασης των ορίων που προβλέπονται για την ένταξη στο ειδικό καθεστώς των αγροτών του άρθρου αυτού. Η υποχρεωτική ένταξη της αγροτικής εκμετάλλευσης στο κανονικό καθεστώς λόγω άσκησης και άλλης δραστηριότητας για την οποία τηρούνται βιβλία προβλέπεται για πρώτη φορά από τις διατάξεις του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ, όπως ισχύει από 01.01.2017 μετά την αντικατάσταση του με το άρθρο 47 του ν.4410/2016. Επειδή οι διατάξεις αυτές αφορούν σε μεγάλο πλήθος φορολογουμένων, κρίνεται σκόπιμη η προτεινόμενη ρύθμιση ως προς την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των εν λόγω δηλώσεων, προκειμένου να διευκολυνθεί η έγκαιρη ενημέρωση και συμμόρφωση των φορολογουμένων, χωρίς πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής. Η ρύθμιση καταλαμβάνει και όσους αγρότες εντάσσονται υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς λόγω υπέρβασης των ορίων του ειδικού καθεστώτος αγροτών, για λόγους ομοιόμορφης αντιμετώπισης της ίδιας κατηγορίας εκμεταλλευτών.

Πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής που τυχόν έχουν επιβληθεί σε δηλώσεις έναρξης ή μεταβολών για την υποχρεωτική ένταξη αγροτών στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από 01.01.2017, σύμφωνα με τις παραγράφους 5 και 6 του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ (ν.2859/2000), όπως ισχύει μετά την αντικατάσταση του με το άρθρο 47 του ν.4410/2016, για τις οποίες ορίζεται εν τέλει ότι υποβάλλονται έως και 12.05.2017, διαγράφονται ή επιστρέφονται, κατά περίπτωση.

Με την προτεινόμενη διάταξη της περίπτωσης γ' της παραγράφου 3 ορίζεται ότι στον προσδιορισμό του ορίου των 5.000 ευρώ από επιδοτήσεις για την ένταξη των αγροτών στο ειδικό ή στο κανονικό καθεστώς, ειδικά και μόνο για το φορολογικό έτος 2017 θα λαμβάνονται υπόψη μόνο τα ποσά των επιδοτήσεων που έλαβαν οι αγρότες εντός του προηγούμενου φορολογικού έτους και αφορούν μόνο το έτος 2016 και όχι τυχόν ποσά αναδρομικών επιδοτήσεων που αφορούν παλαιότερα έτη, λόγω ολοκλήρωσης του προηγούμενου προγράμματος επιδοτήσεων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και λειτουργίας του νέου από το έτος 2017, γεγονός που είχε αρνητικές συνέπειες στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος χωρίς τη δική τους υπαιτιότητα.

Η προτεινόμενη διάταξη έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται, τόσο για τον αγρότη όσο και για τη φορολογική διοίκηση, στην περίπτωση είσπραξης αναδρομικών επιδοτήσεων (δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης-βασικής από το έτος 2015 και μετά), δηλαδή επιδοτήσεων οι οποίες καταβάλλονται και λαμβάνονται από τον αγρότη το τρέχον έτος, αλλά αφορούν παλαιότερα έτη (π.χ. 2014, 2015).

Ειδικότερα, έχοντας υπόψη ότι άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης καθώς επίσης και η ονομασία τους από το 2015 και μετά, η αναδρομική καταβολή των ποσών των επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους αγρότες έχει ως αποτέλεσμα την υπαγωγή πολλών αγροτών στο κανονικό καθεστώτος ΦΠΑ, με αποτέλεσμα δυσανάλογες υποχρεώσεις για μικρούς αγρότες (υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ στην περίπτωση που δεν έκαναν καμία παράδοση), καθώς και στην αύξηση του διοικητικού κόστους για τη φορολογική διοίκηση.

Για να αποφευχθούν, λοιπόν, αυτά τα προβλήματα που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα των αγροτών (καθυστερημένη καταβολή επιδοτήσεων εκ μέρους του ΟΠΕΚΕΠΕ), δεδομένου ότι αν είχαν καταβληθεί έγκαιρα οι επιδοτήσεις οι αγρότες θα είχαν προχωρήσει στην τακτοποίηση των υποχρεώσεων τους (ένταξη στο κανονικό καθεστώς ή παραμονή στο ειδικό καθεστώς για την πλειοψηφία αυτών), προτείνεται η συγκεκριμένη ρύθμιση. Στο πλαίσιο αυτό, όσοι αγρότες το έτος 2016 έλαβαν επιδοτήσεις κατώτερες των 5.000 ευρώ που αφορούν το εν λόγω έτος έστω και αν δεν πραγματοποιούν παράδοση αγαθών και παροχή αγροτικών υπηρεσιών, εγγράφονται στο ειδικό καθεστώς αγροτών.

Συνεπώς στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης προτείνεται η ανωτέρω ρύθμιση, η οποία βρίσκεται σε συνάφεια με τη λειτουργία του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ αγροτών».

Σχετικά στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρεται :
«2. Τίθενται διατάξεις μεταβατικού χαρακτήρα στο άρθρο 41 του Κώδικα Φ.Π.Α. περί ειδικού καθεστώτος αγροτών, λόγω των τροποποιήσεων που επήλθαν σε αυτό από 1.1.2017 (βλ. αρ. 47 ν. 4410/2016). Ειδικότερα προβλέπεται ότι:

α. Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή, οι δηλώσεις έναρξης ή μεταβολών για την υποχρεωτική ένταξη στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. από 1.1.2017, σύμφωνα με τις παραγράφους 5 και 6 του εν λόγω άρθρου, υποβάλλονται έως και 12.5.2017 (αντί έως 30.1.2017). Πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής, που τυχόν επιβλήθηκαν, διαγράφονται ή επιστρέφονται, κατά περίπτωση, β. Ειδικά για το φορολογικό έτος 2017, στον προσδιορισμό του ορίου των 5.000 ευρώ από επιδοτήσεις (άνω του οποίου ισχύει η υποχρεωτική υπαγωγή στο κανονικό καθεστώς) που έλαβαν οι αγρότες κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, λαμβάνονται υπόψη τα ποσά των επιδοτήσεων που αφορούν μόνο στο έτος 2016. Οι εν λόγω αγρότες μπορούν να προβούν σε δήλωση μετάταξης στο ειδικό καθεστώς έως και 12.5.2017.»



Πηγή: e-forologia.gr

Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

ΕΣΠΑ 2014-2020: Νέο πρόγραμμα για την οικονομική ενίσχυση επιμελών φοιτητών και φοιτητριών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες


Οικονομική ενίσχυση φοιτητών/τριών με στόχο την ενίσχυση και υποστήριξη της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών φοιτητών/τριών που διαθέτουν χαμηλά εισοδήματα, καθώς και τη διασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των ΑΜΕΑ και των ατόμων που ανήκουν σε Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες.

Σε ποιους απευθύνεται
Δικαίωμα υποβολής αίτησης για χορήγηση υποτροφίας έχουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες ακαδημαϊκού έτους 2016-2017 προπτυχιακού κύκλου σπουδών, οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1. Διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και είναι Έλληνες πολίτες με ελληνική υπηκοότητα, οι πολίτες των λοιπών κρατών-μελών της Ε.Ε., οι πολίτες άλλων κρατών νομίμως διαμένοντες στην Ελλάδα.

Επιπλέον, δικαίωμα υποβολής αίτησης για χορήγηση υποτροφίας έχουν οι κάτοχοι (αριθμού αίτησης) κάρτας ασύλου (πρόσφυγες).

2. Φοιτούν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ), Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και Σχολές Καλών Τεχνών.

Εξαιρούνται όσοι φοιτούν σε Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές καθώς και στις Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού και της Πυροσβεστικής.

3. Κατέχουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) της ημεδαπής.

4. Δεν λαμβάνουν, καθ’ όλη τη διάρκεια της εν λόγω υποτροφίας (1/10/2016 έως 30/6/2017), υποτροφία του ΙΚΥ ή άλλου δημόσιου ή ιδιωτικού φορέα για οποιαδήποτε αιτία.

5. Δεν είναι πτυχιούχοι άλλου ελληνικού Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ ή αναγνωρισμένου Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ άλλης χώρας.

Για τους/τις πρωτοετείς φοιτητές/τριες: να είναι επιτυχόντες/ούσες στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2016 και στις Εισιτήριες Εξετάσεις των Σχολών Καλών Τεχνών του 2016 (συμπεριλαμβανομένων όσων έκαναν χρήση του δικαιώματος πρόσβασης –εισαγωγής στο 10% των θέσεων εισακτέων κάθε Τμήματος, Σχολής ή Εισαγωγικής Κατεύθυνσης χωρίς νέα εξέταση, με βάση τη βαθμολογία της τελευταίας εξέτασης τους στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ειδικά μαθήματα και πρακτικές δοκιμασίες για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση), και να έχουν εγγραφεί στο Τμήμα/Σχολή εισαγωγής τους για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017.

6. Για τους/τις φοιτητές/τριες που φοιτούν σε άλλα έτη εκτός του πρώτου έτους σπουδών:

α) να μην έχουν υπερβεί το προβλεπόμενο από τον Κανονισμό Σπουδών χρονικό όριο των εξαμήνων φοίτησης που απαιτείται για τη λήψη του πτυχίου τους και

β) να έχουν εξεταστεί επιτυχώς στο 60% των μαθημάτων του προηγούμενου έτους σπουδών τους, δηλ. του ακαδημαϊκού έτους 2015-2016.

7. Δεν έχουν λάβει μετεγγραφη.

8. Δεν διαμένουν σε φοιτητική εστία ή δεν τους παρέχεται στέγαση από τη Σχολή τους για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017.

9. Το κατά κεφαλήν εισόδημα, τόσο των αιτούντων –εφόσον διαθέτουν δικό τους εισόδημα– όσο και των γονέων ή κηδεμόνων τους ή του/της συζύγου ή του/των τρίτου/των φυσικού/ών προσώπου/ων, στους οποίους έχει ανατεθεί με δικαστική απόφαση η επιμέλεια του αιτούντος, να μην υπερβαίνει το ποσό των επτά χιλιάδων και πεντακοσίων (7.500) Ευρώ για το φορολογικό έτος 2015. Η έννοια του κατά κεφαλήν εισοδήματος προσδιορίζεται στο Κεφάλαιο Γ. της Πρόσκλησης «Α’. Οικονομικά Κριτήρια».

10. Ειδικά για τους άνδρες: να μην υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους, καθ’ όλη τη διάρκεια της υποτροφίας.

11. Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης για χορήγηση υποτροφίας:

α. Φοιτητές/τριες που περάτωσαν το τελευταίο έτος σπουδών.

β. Φοιτητές/τριες που έχουν εισαχθεί στα ΑΕΙ σε ειδικό αριθμό θέσεων και σε ποσοστό επιπλέον του αριθμού εισακτέων, βάσει ειδικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

I. Τέκνα των Ελλήνων Εξωτερικού.

II. Αλλοδαποί – Αλλογενείς.

III. Υπότροφοι (Αλλοδαποί - Αλλογενείς και Ομογενείς),

όπως οι κατηγορίες αυτές εξειδικεύονται στον υπ’ αρ. Φ.151/20049/Β6/2007 (ΦΕΚ 272 Β') Y.A., όπως τροποποιήθκε και ισχύει.

γ. Αθλητές που εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με το άρθρο 34 του Ν. 2725/1999, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Περίοδος υποβολής από 7/4/2017 έως 28/4/2017 

Οι αιτήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή μέσω του διαδικτυακού τόπου/πλατφόρμας: https://iky-ypotrofies.it.minedu.gov.gr/
με καταληκτική ημερομηνία την 28/04/2017, ώρα 15:00, με συμπληρωμένα όλα τα υποχρεωτικά πεδία και χωρίς καμία παράλειψη.

Οι αιτήσεις επέχουν θέση Υπεύθυνης Δήλωσης του Ν. 1599/1986. Με την ανωτέρω ηλεκτρονική Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση παρέχεται η συναίνεση του αιτούντος για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση των απαιτούμενων πληροφοριών μέσω των Πληροφοριακών Συστημάτων της Δημόσιας Διοίκησης για την επαλήθευση των μοριοδοτούμενων κριτηρίων (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, Ίδρυμα φοίτησης του αιτούντος κ.λπ.).

Περιοχή εφαρμογής

Όλη η Ελλάδα

Όροι και προϋποθέσεις
Ωφελούμενοι του προγράμματος Υποτροφιών είναι φοιτητές/τριες που συγκέντρωσαν τον υψηλότερο αριθμό μορίων ...

Ωφελούμενοι του προγράμματος Υποτροφιών είναι φοιτητές/τριες που συγκέντρωσαν τον υψηλότερο αριθμό μορίων στους πίνακες κατάταξης που εκδίδει το Ι.Κ.Υ. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, η υποτροφία χορηγείται με σειρά προτίμησης στον φοιτητή/τρια με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα.

Τα κριτήρια μοριοδότησης είναι οικονομικά και κοινωνικά. 

Α. Οικονομικά κριτήρια: Η μοριοδότηση για τα οικονομικά κριτήρια έχει ως εξής:

Α.1. Λαμβάνουν 60 μόρια, οι φοιτητές που το κατά κεφαλήν εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2015 δεν υπερβαίνει το ποσό των 2.500 ευρώ.

Α.2. Λαμβάνουν 40 μόρια, οι φοιτητές που το κατά κεφαλήν εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2015 δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ.

Α.3. Λαμβάνουν 20 μόρια, οι φοιτητές που το κατά κεφαλήν εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2015 δεν υπερβαίνει το ποσό των 7.500 ευρώ.


Β. Κοινωνικά κριτήρια:

B.1. Οικογενειακή κατάσταση

Μοριοδοτείται η οικογενειακή κατάσταση του/της υποψηφίου/ας ως ακολούθως:

Β.1.1. Φοιτητής/τρια που είναι γονέας πολύτεκνης οικογένειας, λαμβάνει 12 μόρια.

Β.1.2. Φοιτητής/τρια που είναι γονέας τρίτεκνης οικογένειας, λαμβάνει 10 μόρια.

Β.1.3. Φοιτητής/τρια που είναι γονέας μονογονεϊκης οικογένειας, λαμβάνει 10 μόρια.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ : Τα μόρια δεν αθροίζονται στις κατηγορίες Β.1.1, Β.1.2, Β.1.3.

Β.1.4. Φοιτητής/τρια που είναι τέκνο πολύτεκνης οικογένειας, λαμβάνει 8 μόρια.

Β.1.5. Φοιτητής/τρια που είναι τέκνο τρίτεκνης οικογένειας, λαμβάνει 4 μόρια.

Β.1.6. Φοιτητής/τρια που είναι τέκνο μονογονεϊκής οικογένειας ή ορφανός/η από τον ένα γονέα, λαμβάνει 4 μόρια.

Β.1.7. Φοιτητής/τρια που είναι ορφανός από δυο γονείς, λαμβάνει 6 μόρια.

Β.1.8. Φοιτητής/τρια που είναι ορφανός από δυο γονείς και το μεγαλύτερο σε ηλικία τέκνο, με ένα τουλάχιστον άγαμο αδερφό/ή, εξαρτώμενο μέλος οικογένειας κατά τον Ν. 4172/2013, λαμβάνει 10 μόρια.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:
Η κατηγορία Β.1.6. μπορεί να αθροιστεί με μία από τις κατηγορίες Β.1.4. ή Β.1.5.

Η κατηγορία Β.1.7. μπορεί να αθροιστεί με μία από τις κατηγορίες Β.1.4. ή Β.1.5.

Η κατηγορία Β.1.8. μπορεί να αθροιστεί με μία από τις κατηγορίες Β.1.4. ή Β.1.5.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μόρια που λαμβάνουν οι υποψήφιοι στις κατηγορίες Β1.1, Β.1.2 και Β.1.3 δεν αθροίζονται με τα μόρια των κατηγοριών Β.1.4 , Β.1.5, Β.1.6, Β.1.7 και Β.1.8.

Β.1.9. Υποψήφιοι που είναι εξαρτώμενα μέλη (κατά τον Ν. 4172/2013) και έχουν αδελφό/αδελφή που σπουδάζει στην Ελλάδα –σε προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για απόκτηση πρώτου πτυχίου– σε τόπο εκτός της κύριας κατοικίας των ιδίων και της οικογένειας τους, και εκτός του τόπου όπου διαθέτουν οι ίδιοι ή η οικογένειά τους ακίνητη ιδιοκτησία (πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας) λαμβάνουν 5 μόρια.

Β.2. Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες
Μοριοδοτούνται φοιτητές που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και των οποίων η συμμετοχή στη φοιτητική ζωή δυσχεραίνεται, είτε εξαιτίας κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων, είτε εξαιτίας σωματικών ή ψυχικών διαταραχών, ως ακολούθως:

Β.2.1. Οι φοιτητές/τριες που έχουν ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω (άτομα με αναπηρίες, με προβλήματα ψυχικής υγείας ή νοητικής υστέρησης) λαμβάνουν 15 μόρια.

Β.2.2. Οι φοιτητές/τριες που έχουν εισαχθεί στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ως πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις σε ποσοστό 5% επιπλέον των θέσεων εισακτέων, χωρίς εξετάσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 35 του Ν. 3794/2009, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 24 του άρθρου 39 του Ν.4186/2013 και την παρ. 2 του άρθρου έκτου του Ν.4218/2013, καθώς και με το άρθρο 7 του Ν.4283/2014, λαμβάνουν 15 μόρια.

Β.2.3. Οι φοιτητές/τριες που έχουν τέκνα/σύζυγο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ή εφόσον είναι εξαρτημένα μέλη με γονείς/νόμιμους κηδεμόνες ή αδέλφια με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, λαμβάνουν 8 μόρια.

Β.2.4. Οι φοιτητές/τριες που ανήκουν σε μία από τις ακόλουθες ομάδες, λαμβάνουν 10 μόρια:
•απεξαρτημένα από ουσίες άτομα,
•πρώην τρόφιμοι φυλακών,
•οροθετικοί,
•μετανάστες,
•παλιννοστούντες,
•πρόσφυγες,
•Έλληνες πολίτες Ρομά,
•Έλληνες πολίτες της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης.

Φοιτητής/τρια που εμπίπτει σε περισσότερες από μία υποκατηγορίες της κατηγορίας Β.2.4, θα μοριοδοτείται για κάθε μία χωριστά.

Γ: Σπουδές εκτός τόπου κατοικίας

Φοιτητές/τριες που σπουδάζουν σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της ημεδαπής, τα οποία βρίσκονται εκτός του τόπου της κύριας κατοικίας των ιδίων και της οικογενείας τους (εφόσον είναι εξαρτώμενα μέλη) και εκτός του τόπου όπου διαθέτουν οι ίδιοι ή η οικογένειά τους ή ο/η σύζυγος ακίνητη ιδιοκτησία (πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας) λαμβάνουν 40 μόρια.

Ως περιοχή τόπου κατοικίας θεωρείται η αντίστοιχη Περιφερειακή Ενότητα, με εξαίρεση τις Νησιωτικές περιοχές και την Περιφέρεια Αττικής. Για τις Νησιωτικές περιοχές νοείται ως τόπος κατοικίας ή ιδιοκτησίας η νήσος. Για τις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Αττικής, πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, νοείται ως τόπος κατοικίας ή ιδιοκτησίας το σύνολο της Περιφέρειας Αττικής.

Οι πίνακες μοριοδότησης είναι διαθέσιμοι στην πρόσκληση που είναι αναρτημένη στα σχετικά αρχεία.

 Απαραίτητος και υποχρεωτικός όρος για τη λήψη της υποτροφίας είναι η υποχρέωση των ωφελουμένων να καταθέσουν:
α) ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: Αναλυτική κατάσταση βαθμολογίας που αφορά το χειμερινό εξάμηνο σπουδών του ακαδημαϊκού έτους 2016-17, βάσει της οποίας να βεβαιώνεται η επιτυχής εξέταση τουλάχιστον στο 40% των μαθημάτων που προβλέπονται για το χειμερινό εξάμηνο του αντίστοιχου έτους, με βάση το πρόγραμμα σπουδών εκάστου Τμήματος/Σχολής και δηλώθηκαν από το δικαιούχο. Η αναλυτική κατάσταση βαθμολογίας προσκομίζεται μετά την εξεταστική περίοδο Φεβρουαρίου, εφόσον υπάρχει επιτυχής εξέταση τουλάχιστον στο 40% των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου ή μετά την εξεταστική του Σεπτεμβρίου.

β) ΤΕΛΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: Αποδεικτικό ότι μετά το πέρας της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου 2017 έχουν εξεταστεί επιτυχώς τουλάχιστον στο 65% των μαθημάτων των δύο προηγούμενων εξαμήνων που προβλέπονται για τα εξάμηνα αυτά με βάση το Πρόγραμμα Σπουδών εκάστου Τμήματος/Σχολής και δηλώθηκαν από το δικαιούχο. Εάν κατά τον υπολογισμό του αριθμού μαθημάτων (65%) προκύψει δεκαδικός αριθμός, στρογγυλοποιείται στον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό. Επιπλέον, ο ωφελούμενος υποβάλει Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86, ότι παραιτείται του δικαιώματος είσπραξης του στεγαστικού επιδόματος για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, μετά την αποπληρωμή του συνολικού ποσού της υποτροφίας.

Τι χρηματοδοτείται
Οι υποτροφίες θα χορηγηθούν αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου του 2016 και για διάστημα εννέα (9) μηνών (από τον Οκτώβριο 2016 έως και τον Ιούνιο 2017), σε κάθε ωφελούμενο/η, οι δε ημερομηνίες καταβολής θα αποφασίζονται από το ΙΚΥ και ανέρχονται σε:

● Τριακόσια ογδόντα (380,00) Ευρώ μηνιαίως (μικτό ποσό στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι νόμιμες κρατήσεις) ανά φοιτητή/τρια που σπουδάζει σε ΑΕΙ της ημεδαπής, το οποίο βρίσκεται εκτός του τόπου της κύριας κατοικίας του ίδιου και της οικογένειάς του/της (εφόσον είναι εξαρτώμενο μέλος) και εκτός του τόπου όπου διαθέτει ο ίδιος/α ή η οικογένεια του/της ή ο/η σύζυγος ακίνητη ιδιοκτησία (πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας).

● Διακόσια (200,00) Ευρώ μηνιαίως (μικτό ποσό στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι νόμιμες κρατήσεις) ανά φοιτητή/τρια που σπουδάζει σε ΑΕΙ της ημεδαπής, το οποίο βρίσκεται εντός του τόπου της κύριας κατοικίας του ίδιου ή της οικογένειάς του/της (εφόσον είναι εξαρτώμενο μέλος)ή εντός του τόπου όπου διαθέτει ο ίδιος/α ή η οικογένεια του/της ή ο/η σύζυγος ακίνητη ιδιοκτησία (πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος λάβει στεγαστικό επίδομα για το ακαδ. έτος 2016-17, πριν την αποπληρωμή του συνολικού ποσού της υποτροφίας, το ποσό αυτό συμψηφίζεται στο ύψος του συνολικού ποσού της υποτροφίας. Σε περίπτωση που ο φοιτητής έχει αποπληρωθεί για το συνολικό ποσό της υποτροφίας, παραιτείται του δικαιώματος είσπραξης στεγαστικού επιδόματος για το ακαδ. έτος 2016-2017.



Πηγή: Taxheaven

Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Την Μ.Τρίτη θα καταβληθεί το 50% της Α΄δόσης των οικογενειακών επιδομάτων 2017


Τη Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου 2017 θα χορηγηθεί ως προκαταβολή, το 50% της πρώτης δόσης των οικογενειακών επιδομάτων του Α’ τριμήνου του έτους 2017 (Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών), με βάση τα στοιχεία αιτήσεων Α21 του έτους 2016. Λόγω του ότι η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων μόλις ξεκίνησε και η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων Α21 για το έτος 2017 δεν έχει ανοίξει ακόμη, ο ΟΓΑ για να διευκολύνει τις οικογένειες των δικαιούχων, χορηγεί και φέτος, όπως και το 2016, την πρώτη δόση με μορφή προκαταβολής, με βάσει τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους.

Η πληρωμή αφορά πάνω από 725.000 οικογένειες δικαιούχων. Επιπροσθέτως, πλέον των 45.000 οικογενειών δικαιούχων θα λάβουν και αναδρομικά προηγουμένων ετών. Η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται σε πάνω από 101.000.000 €.

Σχετικά με τα αναδρομικά διευκρινίζεται ότι προέκυψαν από την εκκαθάριση της μεγάλης πλειοψηφίας των εκκρεμών περιπτώσεων, για τις οποίες απαιτήθηκε η προσκόμιση συμπληρωματικών δικαιολογητικών.

Επισημαίνεται ότι, με την χορήγηση του 50% της προκαταβολής στην πρώτη δόση, περιορίσθηκαν σημαντικά τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά σε μη δικαιούχους.

Χρήσιμες πληροφορίες για τους δικαιούχους παρέχονται από την ιστοσελίδα του ΟΓΑ (www.oga.gr), στην ένδειξη ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ, στο πεδίο «Πληροφορίες Αιτήσεων Οικογενειακών Επιδομάτων».



Πηγή: e-forologia.g

Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Βασικές οδηγίες για την καλλιέργεια του βαμβακιού 2017



Από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Ν.Σερρών δημοσιεύθηκε έγγραφο με οδηγίες για την καλλιέργεια βαμβακιού 2017

ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ 
Είναι απ’ τις σημαντικότερες καλλιεργητικές επεμβάσεις. Πρέπει να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή, όταν το χώμα είναι στο ρώγο του. Είναι καλύτερα, πολλές φορές, να αποφύγουμε κάποια κατεργασία, παρά να γίνει σε υγρό χωράφι και να ζυμωθεί το χώμα. Η ζημιά που προκαλείται στην δομή του εδάφους, ιδίως από υγρό όργωμα, μπορεί να ακολουθεί την καλλιέργεια όλο το καλοκαίρι (καχεξία – κιτρινάδα των φυτών κ.λ.π.).
Πολύ ωφέλιμο είναι το εδαφοσχίσιμο (σε πραγματικό βάθος κατεργασίας μεγαλύτερο από 50 – 60 εκατοστά), κάθε 4-5 χρόνια. Σε χρονιές που το φθινόπωρο δεν έχει πολλές βροχές και τα χωράφια είναι στεγνά μετά την συγκομιδή, δεν πρέπει να χάνουμε την ευκαιρία να κάνουμε αυτήν την πολύ σημαντική επέμβαση.

ΛΙΠΑΝΣΗ  
Για να γίνει σωστή λίπανση είναι απαραίτητο να προηγηθεί εδαφολογική ανάλυση. Οι παραγωγοί πρέπει να κατανοήσουν την αναγκαιότητά της και να φροντίζουν να κάνουν αυτή την «ακτινογραφία» των χωραφιών τους.
Όταν δεν υπάρχει εδαφολογική ανάλυση, προτείνουμε μία γενική λίπανση που θα δώσει στο έδαφος άζωτο σε μεγαλύτερη αναλογία (10-12 μονάδες), φωσφόρο (5-6 μονάδες) και κάλιο (5-6 μονάδες). Για να εφαρμοσθούν αυτές οι μονάδες, χρησιμοποιούνται σύνθετα λιπάσματα που έχουν αναλογία αζώτου, φωσφόρου και καλίου 2-1-1 περίπου (όπως 20-10-10, 18-8-8, 18-9-6 και άλλα παρόμοια), σε ποσότητα 40-60  κιλών / στρέμμα.

Από την ποσότητα αυτή:
Το μικρότερο μέρος της εφαρμόζεται στη σπορά (κατά προτίμηση γραμμικά). Η υπόλοιπη, μεγαλύτερη ποσότητα, πρέπει να εφαρμόζεται στο τελευταίο σκαλιστήρι (τέλη Ιουνίου), ώστε να είναι κοντά στην εποχή των μεγάλων απαιτήσεων της καλλιέργειας - από τις αρχές Αυγούστου και μετά, όταν το βαμβάκι καταναλώνει το 70% περίπου του αζώτου, φωσφόρου και καλίου.  Την επιφανειακή αζωτούχο λίπανση πρέπει να την αποφεύγουμε στο βαμβάκι, για την αποφυγή ανεπιθύμητης βλαστικής ανάπτυξης. Μόνο σε ειδικές περιπτώσεις (υποβοήθηση του ξεκινήματος κακοφυτρωμένων φυτών, η σε πολύ φτωχά χωράφια πρέπει να εφαρμόζεται).
Αξίζει να επισημάνουμε εδώ, ότι η υπερβολική μείωση ή και παράλειψη της λίπανσης, στην οποία έχουν παρασυρθεί πολλοί  βαμβακοπαραγωγοί, είναι μία αντιοικονομική συμπεριφορά, αφού χάνουν πολλαπλάσια από την μείωση της παραγωγής, απ’ όσα «κερδίζουν» με την μείωση της λιπαντικής δαπάνης. Είναι κρίμα να κοπιάζουν και να κάνουν τόσα έξοδα όλο το καλοκαίρι (σπορά, σπόροι, ζιζανιοκτόνα, ανασχετικά, αποφυλλωτικά, σκαλίσματα, ποτίσματα) και να κάνουν «οικονομία» στην «τροφή», που είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για καλές αποδόσεις.                               Από την στιγμή που καλλιεργούμε βαμβάκι, είναι απαραίτητο και συμφέρον να κάνουμε τη σωστή, επαρκή λίπανση.

ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΙΑ  
1. Ενσωμάτωση  
- Neoflan 600 WG 150 γρ. δραστικής ουσίας το στρέμμα  
- Pendimethalin  130 ως 200  γρ.  δραστικής ουσίας το στρέμμα  (χρησιμοποιείται και μετασπαρτικά)

2.Μετασπαρτικά: (επιφανειακά μετά τη σπορά - προφυτρωτικά)
- Fluometuron (Κοτοράν και παρόμοια) 125 ως 200  γρ.  δραστικής ουσίας το στρέμμα 
- Metolachlor  (Ντούαλ) 100 ως 130  γρ.  δραστικής ουσίας το στρέμμα
- Axion combi (Pendimethalin + Terbuthylazine) 400 κ.ε. σκευάσματος  το στρέμμα  (600 κ.ε. για αγριάδα)

3.Μεταφυτρωτικά:
 - Staple   (pyrithiobac sodium 94%) 18 κυβικά εκατοστά σκευάσματος το στρέμμα 
 - Εnvoke 75w (tricyfloxysulfuron)  1,5 - 2  γρ.  σκευάσματος το στρέμμα


Τα δυο μεταφυτρωτικά ζιζανιοκτόνα κυκλοφορούν στην αγορά με άδεια παρέκκλισης 120 ημερών και ελέγχουν ετήσια αγρωστώδη και πλατύφυλλα  ζιζάνια. Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που υπάρχουν μεταφυτρωτικά ζιζανιοκτόνα για την  καταπολέμηση πλατύφυλλων ζιζανίων. Μέχρι τώρα, μεταφυτρωτικά μπορούσαν να καταπολεμηθούν μόνο τα  αγροστώδη ζιζάνια (βέλιουρας, μουχρίτσα κ.λ.π.), με τα γνωστά αγρωστοδοκτόνα).
Ο ψεκασμός των προφυτρωτικών ζιζανιοκτόνων, είναι καλό να γίνεται το βράδυ, που οι συνθήκες είναι, συνήθως, ευνοϊκότερες για την καλύτερη δέσμευση του ζιζανιοκτόνου στο επιφανειακό στρώμα του εδάφους (μικρότερη εξάτμιση κ.λ.π.).

Σ Π Ο Ρ Α
Ποσότητα σπόρου:   1,7 - 2,0  κιλά, περίπου, το στρέμμα.
Αποστάσεις σποράς : Ανά 5 ως 6  εκατοστά περίπου. Αραιότερα σπέρνουμε στα χωράφια που το βαμβάκι παίρνει ύψος.
Προσοχή στο βάθος σποράς. ΟΧΙ ΒΑΘΕΙΑ.  Το σωστό βάθος είναι 3 με 4  εκατοστά - δύο δάχτυλα περίπου.
Βαθιά σπορά οδηγεί τις περισσότερες φορές σε επανασπορά.

Ο σβωλοδιώχτης της σπαρτικής να μην ανοίγει αυλάκι (ψάχνοντας την υγρασία βρίσκουμε την επανασπορά), γιατί:
α) απομακρύνεται, μαζί με το χώμα, το ενσωματωμένο ζιζανιοκτόνο και φυτρώνουν ζιζάνια στη γραμμή σποράς και
β) αν μετά τη σπορά πέσουν βροχές, δημιουργείται, μέσα στο αυλάκι, υπερβολική υγρασία που προκαλεί σάπισμα του σπόρου και αργότερα των μικρών φυτών. Επίσης, το χώμα που παρασύρεται σ’ αυτή την περίπτωση, από τις πλευρές του αυλακιού, μεγαλώνει το βάθος σποράς και δυσκολεύει το φύτρωμα.
   ΤΑ ΤΡΙΑ «ΟΧΙ» ΤΗΣ ΣΠΟΡΑΣ:   ΟΧΙ  βαθειά, ΟΧΙ  αυλάκι από το σβωλοδιώχτη, ΟΧΙ  όλο το βασικό λίπασμα στη σπορά.


ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ -  ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ 
Η εφαρμογή των κοκκωδών εντομοκτόνων εδάφους παρέχει προστασία από  τον σιδηροσκώληκα. Ως γνωστόν,  δεν είναι, πλέον, δυνατή η χρησιμοποίηση βαμβακοσπόρου επενδυμένου με εντομοκτόνα.
Η προστασία των ωφελίμων  εντόμων και η βιολογική ισορροπία, θα πρέπει να αποτελούν πρωταρχικό μέλημα για κάθε καλλιεργητή βαμβακιού, από το φύτρωμα και μετά. Βασικός στόχος του ενημερωμένου βαμβακοπαραγωγού είναι να αποφύγει τους άσκοπους ψεκασμούς  και να φτάσει στον Αύγουστο χωρίς εντομοκτόνα. Να «γεμίσει» το χωράφι του με ωφέλιμα έντομα, για να αντιμετωπίσει με επιτυχία την επικίνδυνη γενιά του πράσινου σκουληκιού τον Αύγουστο.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΗΨΙΡΡΙΖΙΩΝ
Το βαμβάκι είναι ευαίσθητο στις σηψιρριζίες. Εντονότερα προσβάλλεται, όταν φυτρώνει σε συνθήκες μεγάλης υγρασίας και χαμηλών θερμοκρασιών.
Με σκαλιστήρια αερίζουμε το έδαφος και προλαβαίνουμε το σάπισμα των σπόρων ή των μικρών βαμβακοφύτων. Τα σκαλίσματα μπορούν, κάποιες φορές, να γίνουν και πριν το φύτρωμα, όταν ισχυρές βροχοπτώσεις έχουν ήδη δημιουργήσει έντονη κρούστα στο έδαφος – σ’ αυτές τις περιπτώσεις και η ίδια η ανατάραξη που προκαλείται στο έδαφος από το σκαλιστήρι, βοηθά στο φύτρωμα, μέσα απ’ τις ρωγμές που δημιουργούνται στην κρούστα.
Σημαντική βοήθεια  προσφέρει και η εφαρμογή, με ψεκασμό, αυξινών (ΑΤΟΝΙΚ και παρόμοιων), που μπορεί να γίνει νωρίτερα από το σκαλιστήρι (μόλις καταστεί δυνατή η κυκλοφορία του τρακτέρ – ψεκαστικού μέσα στο υγρό χωράφι. Κερδίζουμε, έτσι, την επιβίωση πολλών φυτών, πριν έλθει η ουσιαστική βοήθεια του σκαλιστηριού.

ΑΝΑΣΧΕΣΗ (ΣΤΑΜΑΤΗΜΑ) ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Σε χωράφια που παίρνουν υπερβολικό ύψος, η εφαρμογή ανασχετικών αποτελεί μία πολύ σημαντική επέμβαση.  Σ’ αυτά τα χωράφια, παράλειψη ή καθυστέρηση στην εφαρμογή τους, οδηγεί σε ανεξέλεγκτη ανάπτυξη, που οψιμίζει και μειώνει (δραματικά πολλές φορές) την παραγωγή. Το κλειδί για πετυχημένο σταμάτημα της ανάπτυξης, είναι η έγκαιρη πρώτη επέμβαση, όταν τα φυτά είναι ακόμα μικρά (40-50 εκατ.). Αν αργήσουμε, η πιθανότητα επιτυχίας είναι πολύ μικρή, αλλά θα στοιχίσει και  ακριβότερα, αφού θα απαιτηθούν πολύ μεγαλύτερες δόσεις ανασχετικών.
Μετά την πρώτη επέμβαση και ανάλογα με τον καιρό και την εμφάνιση της βαμβακοφυτείας, μπορεί να χρειαστεί δεύτερη ή και τρίτη εφαρμογή.
Τα ανασχετικά προκαλούν, συνήθως, συμπτώματα δίψας στα φυτά και επομένως θα χρειαστούν πότισμα νωρίτερα, απ’ ότι θα χρειάζονταν χωρίς την εφαρμογή τους. Το αν όμως θα γίνει τελικά άρδευση και πότε, μετά την εφαρμογή των ανασχετικών, θα εξαρτηθεί από το χωράφι και τον καιρό. Η άποψη ανασχετικό και αμέσως πότισμα, δεν είναι σωστή.

Π Ο Τ Ι Σ Μ Α Τ Α 
Είναι από τις  κρισιμότερες καλλιεργητικές επεμβάσεις.  Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνονται στην ώρα τους και με τη σωστή δόση, προκειμένου να υπηρετηθεί ο βασικός άξονας  στην καλλιέργεια του βαμβακιού, που είναι η ισορροπία μεταξύ βλαστικής ανάπτυξης και καρποφορίας. Πρόωρα ποτίσματα οδηγούν σε ανεπιθύμητη, υπερβολική βλαστική ανάπτυξη και οψίμηση της παραγωγής, ενώ καθυστέρησή τους  προκαλεί σταμάτημα της ανάπτυξης αλλά και πτώση χτενιών και καρυδιών. Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε μείωση της παραγωγής και υποβάθμιση της ποιότητας. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, ο  βαμβακοκαλλιεργητής να μάθει να ξεχωρίζει πότε το χωράφι του θέλει πότισμα.

ΠΟΤΙΣΜΑΤΑ ΦΥΤΡΩΜΑΤΟΣ
Αποτελούν ιδιαίτερη περίπτωση και χρειάζεται προσοχή στη δόση του νερού και στην λήψη απόφασης για επανάληψή τους. Η ποσότητα του νερού πρέπει να είναι τόση όση χρειάζεται για να δώσει στο έδαφος την αναγκαία για την βλάστηση του σπόρου υγρασία, χωρίς να δημιουργεί, όμως, συνθήκες υπερβολικής υγρασίας, που, όπως προαναφέρθηκε, είναι πολύ επικίνδυνες για εκδήλωση σηψιρριζιών. Αν οι περισσότεροι σπόροι βρίσκονται σε υγρασία, είναι καλό να περιμένουμε να φυτρώσουν και μετά να ποτίσουμε. Αξίζει, επίσης, να τονισθεί ο αυξημένος κίνδυνος δημιουργίας έντονης κρούστας, όταν χρησιμοποιείται πολυμπέκ στο πότισμα φυτρώματος. Για να αποφευχθεί αυτό το πρόβλημα (για το οποίο πολλοί είναι ανυποψίαστοι), πρέπει να χρησιμοποιούνται μικρότερα μπέκ και η ποσότητα του νερού να είναι περιορισμένη.  Έτσι, πολλές φορές, επιβάλλεται να γίνουν δύο γρήγορα, ελαφρά ποτίσματα - περάσματα με το πολυμπέκ, παρά ένα με μεγαλύτερη δόση.
Διαρκές μέλημα των βαμβακοπαραγωγών πρέπει να αποτελεί η καλή διαχείριση και η αποφυγή σπατάλης του αρδευτικού νερού. Στα πλαίσια και του σχεδίου δράσης για τη μείωση της νιτρορρύπανσης, πρέπει να προσέχουμε η δόση του αρδευτικού νερού σε κάθε πότισμα να είναι τόση, όση μπορεί να συγκρατήσει το έδαφος, ώστε να αποτρέπονται η απορροή ή η βαθιά διήθηση που ρυπαίνουν με νιτρικά τα νερά.







Άνοιξε το Taxis για την υποβολή των δηλώσεων φορολογικού έτους 2016


Τέθηκε πριν από λίγο σε λειτουργία η εφαρμογή στο Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φορολογικού έτους 2016.

Όπως ανέφερε ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. Γ. Πιτσιλής περίπου 100 δηλώσεις υποβλήθηκαν μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά της λειτουργίας.
Σημ.: Τα ποσά που αφορούν σε τόκους καταθέσεων και δόσεων δανείων δεν έχουν αναρτηθεί ακόμη (προφανώς θα αναρτώνται σταδιακά).




Πηγή: Taxheaven 

Στο ΦΕΚ οι λεπτομέρειες για το προγράμμα Αγροτικής Ανάπτυξης περιόδου 2014-2020


Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του υπουργείου ανάπτυξης και τροφίμων με τις λεπτομέρειες εφαρμογής του υπομέτρου 4.2 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας περιόδου 2014-2020.

Το υπομέτρο αφορά στη στήριξη των δικαιούχων που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση/εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων και έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων:
α) Την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των γεωργικών προϊόντων.
β) Την ενσωμάτωση διαδικασιών καινοτομίας και χρήσης νέων τεχνολογιών και διαδικασιών φιλικών προς το περιβάλλον, που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
γ) Τη διατήρηση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προστασία της ανθρώπινης υγείας.
δ) Τη διευκόλυνση της ένταξης των επαγγελματιών αγροτών στο μέτρο της μεταποίησης, προκειμένου να αυξήσουν το εισόδημά τους και να παρέχουν προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία.
ε) Την παραγωγή και τη διάθεση πιο ανταγωνιστικών ποιοτικών προϊόντων, προκειμένου να ενισχυθούν οι τοπικές αγορές και η τοπική ανάπτυξη, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να συγκρατηθεί ο πληθυσμός στην ύπαιθρο.

Το υπομέτρο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και τον κρατικό προϋπολογισμό, η στήριξη παρέχεται με τη μορφή επιχορήγησης και δύναται να συνδυαστεί με χρηματοδοτικά εργαλεία. Δύναται να χορηγηθεί προκαταβολή σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 45 του Κανονισμού 1305/2013.


Δράσεις, ενισχυόμενοι κλάδοι και δικαιούχοι

Το υπομέτρο 4.2 αποτελείται από τις κατωτέρω δράσεις:

α) ΔΡΑΣΗ 4.2.1 «Μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη με τελικό προϊόν εντός του Παραρτήματος Ι της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (γεωργικό προϊόν)», με δικαιούχους τις πολύ μικρές, μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις, όπως αυτές ορίζονται στην αριθ. 2003/361/ΕΚ σύσταση της Επιτροπής (L 124/36/20.5.2003), καθώς και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Είναι επιλέξιμη κάθε μορφή επιχείρησης του προηγούμενου εδαφίου, η οποία έχει την υποχρέωση τήρησης βιβλίων Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας, με εξαίρεση τις επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό τη μορφή της κοινωνίας, της εταιρείας αστικού δικαίου και της κοινοπραξίας.

β) ΔΡΑΣΗ 4.2.2 «Μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν εκτός Παραρτήματος Ι της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μη γεωργικό προϊόν)».

γ) ΔΡΑΣΗ 4.2.3 «Μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων από επαγγελματίες αγρότες». Όταν το τελικό προϊόν είναι εντός του Παραρτήματος Ι της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (γεωργικό προϊόν) δικαιούχοι είναι οι επαγγελματίες αγρότες, όπως αυτοί ορίζονται στον ν. 3874/2010 (Α΄151), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, οι οποίοι δύνανται να μεταποιούν εκτός από την πρώτη ύλη που προέρχεται από τη δική τους εκμετάλλευση, και πρώτη ύλη που προέρχεται από άλλες γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Οι κλάδοι που ενισχύονται στο πλαίσιο της δράσης 4.2.1 είναι:
α) Κρέας – πουλερικά – κουνέλια.
β) Γάλα.
γ) Αυγά.
δ) Σηροτροφία – μελισσοκομία – σαλιγκαροτροφία – διάφορα ζώα.
ε) Ζωοτροφές. στ) Δημητριακά.
ζ) Ελαιούχα Προϊόντα (εξαιρούνται οι ιδρύσεις ελαιοτριβείων).
η) Οίνος.
θ) Οπωροκηπευτικά, ακρόδρυα, ξηροί καρποί.
ι) Άνθη (ενδεικτικά: τυποποίηση και εμπορία ανθέων).
ια) Φαρμακευτικά και Αρωματικά Φυτά.
ιβ) Σπόροι και Πολλαπλασιαστικό Υλικό.
ιγ) Ξύδι (ενδεικτικά: παραγωγή ξυδιού από οίνο, από φρούτα και άλλες γεωργικές πρώτες ύλες).

Οι κλάδοι που ενισχύονται στο πλαίσιο της δράσης 4.2.3, όταν το τελικό προϊόν είναι εντός του Παραρτήματος Ι της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (γεωργικό προϊόν) είναι:
α) Κρέας – πουλερικά – κουνέλια.
β) Γάλα.
γ) Αυγά.
δ) Σηροτροφία – σαλιγκάρια.
ε) Ζωοτροφές.
στ) Δημητριακά.
ζ) Ελαιούχα προϊόντα (εξαιρούνται οι ιδρύσεις ελαιοτριβείων).
η) Άνθη.
θ) Σπόροι και Πολλαπλασιαστικό Υλικό.
ι) Οίνος – Αμπελουργία.
ια) Οπωροκηπευτικά, ακρόδρυα, ξηροί καρποί
ιδ) Φαρμακευτικά και Αρωματικά Φυτά
ιε) Ξύδι (ενδεικτικά: παραγωγή ξυδιού από οίνο, από φρούτα και άλλες γεωργικές πρώτες ύλες).
ιστ) Μέλι και επεξεργασία προϊόντων κυψέλης.

Στους ανωτέρω κλάδους ενισχύονται ιδρύσεις, εκσυγχρονισμοί, επεκτάσεις, και μετεγκαταστάσεις μονάδων παραγωγής και αποθηκευτικών χώρων, συγχωνεύσεις μονάδων, μονάδες διαχείρισης υποπροϊόντων, σύμφωνα με το Παράρτημα της παρούσας, λαμβάνοντας υπόψη τη χρηματοδότηση μέσω της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς ανά τομέα και από άλλα χρηματοδοτικά μέσα.

Οι δυνητικοί δικαιούχοι που αιτούνται στήριξη για τη μεταποίηση προϊόντος του Παραρτήματος Ι της Συνθήκης για την Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (γεωργικό προϊόν) σε προϊόν εκτός του Παραρτήματος Ι της Συνθήκης για την Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μη γεωργικό προϊόν), στο πλαίσιο των ανωτέρω δράσεων, θα πρέπει να δραστηριοποιούνται στην πρώτη μεταποίηση του γεωργικού προϊόντος και να αξιοποιούν το προϊόν αυτό ως πρώτη ύλη που θα το μεταποιούν περαιτέρω, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν τελικό προϊόν εκτός Παραρτήματος Ι της Συνθήκης για την Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα:
α) Σε περίπτωση που ο δυνητικός δικαιούχος διαθέτει ήδη την υποδομή για την πρώτη μεταποίηση του γεωργικού προϊόντος και η αίτηση στήριξης που υποβάλλει αφορά στη δεύτερη μεταποίηση, είναι δυνατόν να συμπεριλάβει στην ίδια αίτηση και δαπάνες που αφορούν στην πρώτη μεταποίηση εφόσον αυτές πραγματοποιήθηκαν μετά την υποβολή της αίτησης στήριξης.

β) Σε περίπτωση που ο δυνητικός δικαιούχος δεν διαθέτει ήδη την υποδομή για την πρώτη μεταποίηση του γεωργικού προϊόντος που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη της δεύτερης μεταποίησης, για την οποία υποβάλει αίτηση στήριξης, είναι δυνατόν να συμπεριλάβει στην ίδια αίτηση και αίτημα στήριξης της πρώτης, ώστε τουλάχιστον ένα ποσοστό του μεταποιημένου προϊόντος που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη στο πλαίσιο της δεύτερης μεταποίησης, να παράγεται από τον ίδιο τον δικαιούχο.



Πηγή: Taxheaven

Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Δίκτυο συνεργατών υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ στον Ν.Σερρών


Με ένα δίκτυο 35 και πλέον συνεργατών, σε όλο τον Ν.Σερρών, η εταιρεία "Βέρρος Κωνσταντίνος και ΣΙΑ Ι.Κ.Ε.", παρέχει ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση, για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ, και δωρεάν ενημέρωση από εξειδικευμένους γεωπόνους, σχετικά με:

  • Νέα κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ 2015- 2020)
  • Προγράμματα Ενισχύσεων Αγροτών (Βιολογικά, Σχέδια Βελτίωσης, Νέοι Αγρότες  κλπ)



Στοιχεία Επικοινωνίας: Βέρρος Κωνσταντίνος και ΣΙΑ Ι.Κ.Ε.
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες, τηλ.:23210 65900, fax: 23210 99521
e-mail: kverros@verrosike.gr