Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Πώς διαμορφώνεται ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση


Ανακοινώθηκε και επισήμως η απόσυρση του μέτρου για συνολική επιβολή 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και η τροποποίηση του καθεστώτος φορολόγησης. Τα ισοδύναμα θα ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδας όπως έγινε γνωστό μετά την από κοινού συνεδρίαση υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής.

Ειδικότερα, το καθεστώς του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αποφασίστηκε να τροποποιηθεί ως εξής:

  • Στους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία, όπου οι θέσεις στα αντίστοιχα δημόσια είναι περιορισμένες, δεν θα επιβληθεί ΦΠΑ. (0%)
  • Στα φροντιστήρια, τα ΙΕΚ, τις σχολές ξένων γλωσσών, σχολές χορού, ωδεία κλπ, τα οποία κρίνονται σημαντικά για την εξωσχολική παιδεία που παρέχουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στα παιδιά τους, επιβάλλεται μειωμένος ΦΠΑ 6%.
  • Στα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια, θα ισχύσει καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ 13%

  • Πηγή: naftemporiki
    ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 
    Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
    Βέρρος Κωνσταντίνος
    Τσαλοπούλου 5, Σέρρες

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Αύριο η ανάρτηση της πρόσκλησης για το Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Ρευστότητας και Στήριξης της Απασχόλησης στον Ο.Α.Ε.Δ.

Την Τετάρτη 21/10/2015 θα αναρτηθεί στις ιστοσελίδες του ΟΑΕΔ, του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΠΑΝΑΔ, η προ-δημοσίευση της πρόσκλησης για το Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Ρευστότητας και Στήριξης της Απασχόλησης.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007 – 2013», όσον αφορά στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων και από Εθνικούς Πόρους όσον αφορά τις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας.

Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει δύο άξονες: ο πρώτος αφορά τις επιχειρήσεις που δημιούργησαν νέες θέσεις εργασίας μέσα στο αντίξοο οικονομικό περιβάλλον λόγω της γενικευμένης οικονομικής κρίσης, και ο δεύτερος αφορά πρώην ανέργους που έκαναν έναρξη δραστηριότητας κατά τα δύο προηγούμενα έτη. Η δημοσίευση της τελικής πρόσκλησης θα γίνει μετά την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), η οποία αναμένεται να εκδοθεί εντός της προσεχούς εβδομάδας, και η οποία επίσης θα αναρτηθεί στις παραπάνω ιστοσελίδες.

Το νέο πρόγραμμα αφορά στην επιχορήγηση σε όλη την επικράτεια:

(α) 9.000 νέων θέσεων εξηρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου οι οποίες δημιουργήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2015 μέχρι και την 31η Αυγούστου 2015,

(β) 3.700 πρώην εγγεγραμμένων ανέργων οι οποίοι δημιούργησαν τη δική τους επιχείρηση από την 1η Ιανουαρίου 2014 μέχρι και την 31 Αυγούστου 2015.

Η περιφερειακή κατανομή των ανωτέρω θέσεων θα προσδιορίζεται στην δημόσια πρόσκληση.

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος είναι:

ΑΞΟΝΑΣ Α) «Επιχορήγηση Εργοδοτών για τη Δημιουργία Νέων Θέσεων Εργασίας κατά τη διάρκεια της κρίσης»

Δικαιούχοι: Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που ασκούν οικονομική δραστηριότητα καθώς και σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις - ΚΟΙΝΣΕΠ (του Ν. 4019/2011) για τα μέλη τους. Αφορά σε επιχορήγηση νέων θέσεων εξαρτημένης εργασίας πλήρους ή μερικής απασχόλησης αορίστου χρόνου, οι οποίες δημιουργήθηκαν από 01.01.2015 έως και 31.08.2015.

Προϋποθέσεις Συμμετοχής:

Για να ενταχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα, θα πρέπει να έχει προβεί στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σε σχέση με τον ανώτατο αριθμό των θέσεων εργασίας που είχε το Δεκέμβριο 2014, με την πρόσληψη πρώην ανέργων κατά το χρονικό διάστημα από 1-1-2015 έως και 31-8-2015. Επιχειρήσεις οι οποίες είχαν αυξομειώσεις του προσωπικού τους κατά το χρονικό διάστημα από 1-1-2015 έως 31-8-2015, σε σχέση με τον ανώτατο αριθμό των θέσεων εργασίας που είχαν τον Δεκέμβριο του 2014, θα επιχορηγηθούν για τον επιπλέον αριθμό των θέσεων εργασίας που έχουν δημιουργήσει οποιαδήποτε χρονική στιγμή κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα και διατηρούν μέχρι την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα και για όλη την διάρκεια του προγράμματος

Οι προσληφθέντες στις νέες θέσεις θα πρέπει:

α) να ήταν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ ανεξαρτήτως χρονικής διάρκειας, κατά το εξάμηνο που προηγήθηκε της πρόσληψής τους και

β) να μην είχαν καμία απασχόληση (εξαρτημένη ή μη) κατά την ημέρα που προηγήθηκε της ημερομηνίας πρόσληψής τους από την επιχείρηση.

Επισημαίνεται πως το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης από αυτή τη δράση δεν υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ (ή 100.000 ευρώ για τον τομέα των μεταφορών) στην τριετία (τρέχον οικονομικό έτος και τα δύο (2) προηγούμενα οικονομικά έτη) πριν από την ημερομηνία έγκρισης της αίτησης υπαγωγής.

Ποσό επιχορήγησης: Ως ποσό επιχορήγησης για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης ορίζεται το ποσό των 18 ευρώ την ημέρα και με ανώτατο όριο τις 25 ημέρες ασφάλισης το μήνα. Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα μερικής απασχόλησης ορίζεται στο ποσό των 9 ευρώ την ημέρα και με ανώτατο όριο τις 23 ημέρες ασφάλισης το μήνα.

Το ποσό επιχορήγησης καλύπτει τμήμα του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.

Διάρκεια επιχορήγησης – Δεσμεύσεις: Η ανώτατη διάρκεια επιχορήγησης για τις νέες θέσεις εργασίας που δημιούργησε η επιχείρηση είναι έντεκα (11) μήνες και αφορούν το χρονικό διάστημα από 01.01.2015 έως και 30.11.2015.

Σε περίπτωση που η νέα θέση ή θέσεις εργασίας που δημιούργησε η επιχείρηση είναι μετά την 1-1-2015, τότε θα λαμβάνει το ανάλογο ποσό που αντιστοιχεί από την ημερομηνία πρόσληψης του ατόμου ή ατόμων και μέχρι την 30-11-2015.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν να διατηρήσουν μετά τη λήξη της επιχορήγησης τόσο τον αριθμό επιχορηγούμενων όσο και των μη επιχορηγούμενων θέσεων εργασίας για διάστημα ισόχρονο της διάρκειας της επιχορήγησης.

ΑΞΟΝΑΣ Β) Ενίσχυση Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών

Δικαιούχοι: Πρώην εγγεγραμμένοι άνεργοι που έκαναν έναρξη δραστηριότητας κατά το χρονικό διάστημα από 01.01.2014 έως και 31.08.2015, και εξακολουθούν να τη διατηρούν κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα.

Προϋποθέσεις συμμετοχής: Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πληρούν συνολικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1. Να είχαν την ιδιότητα του ανέργου για οσοδήποτε χρονικό διάστημα κατά το εξάμηνο που προηγείται της έναρξης επιτηδεύματος και ταυτόχρονα να μην ήταν απασχολούμενοι με καθεστώς εξαρτημένης ή μη απασχόλησης κατά την ημέρα που προηγήθηκε της έναρξης επιτηδεύματος

2. Να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) και (οι άντρες υποψήφιοι) να έχουν εκπληρώσει ή νόμιμα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

3. Η έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί από 01.01.2014 έως και 31.08.2015.

Στο πρόγραμμα εντάσσονται ατομικές επιχειρήσεις, καθώς και μέλος (με την προϋπόθεση ότι μετέχει με ποσοστό τουλάχιστον 51% στο εταιρικό κεφάλαιο):

- Ομόρρυθμης Εταιρίας (Ο.Ε.)

- Ετερόρρυθμης Εταιρίας (Ε.Ε.), μόνο για το ομόρρυθμο μέλος της

- Εταιρίας Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.) και

- Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρίας (Ι.Κ.Ε.)

Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν και Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) του ν.4019/2011.

Επισημαίνεται πως το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης από αυτή τη δράση δεν υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ (ή 100.000 ευρώ για τον τομέα των μεταφορών) στην τριετία (τρέχον οικονομικό έτος και τα δύο (2) προηγούμενα οικονομικά έτη) πριν από την ημερομηνία έγκρισης της αίτησης υπαγωγής.

Ποσό επιχορήγησης: Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα ανέρχεται κατ’ ανώτατο όριο στα 10.000,00 €, σύμφωνα με τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά των επιλέξιμων δαπανών (μη συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος Φ.Π.Α.) που έχουν πραγματοποιηθεί από την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητας μέχρι και την ημερομηνία διεξαγωγής του επιτόπιου ελέγχου.

Η καταβολή της επιχορήγησης θα πραγματοποιείται εφάπαξ, σε συνέχεια της εγκριτικής απόφασης της Υπηρεσίας κατόπιν θετικού επιτοπίου ελέγχου και βάσει του διοικητικού ελέγχου.

Δεσμεύσεις: Οι δικαιούχοι δεσμεύονται για τη διατήρηση της λειτουργίας της επιχείρησης για χρονικό διάστημα δώδεκα (12) επιπλέον μηνών από την ημερομηνία της εγκριτικής απόφασης.

Οι αιτήσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην σχετική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ η οποία θα ενεργοποιηθεί για αυτό τον σκοπό εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Νοεμβρίου (η ακριβής ημερομηνία θα ορίζεται στην τελική πρόσκληση). Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα, βάσει του χρόνου υποβολής της αίτησης. Η αξιολόγηση θα είναι άμεση και οι σχετικές εγκρίσεις θα συνεχιστούν μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού.

Η παρούσα προδημοσίευση ουδεμία έννομη δέσμευση του Δημοσίου γεννά ως προς την τελική Πρόσκληση του Προγράμματος και ο ΟΑΕΔ διατηρεί αναλλοίωτο το δικαίωμα να τροποποιήσει τους όρους που αναφέρονται σε αυτήν.

Πηγή: taxheaven


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες


Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Υπ. Εργασίας: Διαψεύδει την επιβολή εισφοράς 100 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες

Τα δημοσιεύματα περί επιβολής ειδικής εισφοράς στους ελεύθερους επαγγελματίες, ύψους 100 ευρώ, υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος, διαψεύδει το υπουργείο Εργασίας, κάνοντας λόγο για μυθεύματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Το υπουργείο επισημαίνει παράλληλα, ότι «η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών και η τελική νομοθετική ρύθμιση, που θα γίνει περί τα μέσα Νοεμβρίου, θα λάβει υπόψη της τις προτάσεις που θα προκύψουν από τον κοινωνικό διάλογο»

Πηγή: naftemporiki


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες

Απευθείας από τις αποδείξεις οι εισφορές για τους επαγγελματίες - Το νέο σύστημα είσπραξης


Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι, σε συνεργασία με τη φορολογική διοίκηση να καταστεί δυνατό, έτσι ώστε σε κάθε απόδειξη που θα κόβεται στο εξής, ένα μέρος του φόρου να καταλήγει στα Ασφαλιστικά Ταμεία. 

Ουσιαστικά, έτσι, ο ελεύθερος επαγγελματίας θα καταβάλλει την εισφορά που του αναλογεί, άρα πρόκειται για ένα νέο σύστημα είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι θα περιοριστεί σημαντικά το φαινόμενο της εισφοροδιαφυγής.

Όπως είναι γνωστό στον ΟΑΕΕ, από τους 750.000 ασφαλισμένους, μόνο οι μισοί καταβάλλουν κανονικά τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Αποτέλεσμα είναι το Ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών, παρά τις ρυθμίσεις που έχουν τεθεί σε λειτουργία το προηγούμενο διάστημα, να συγκεντρώνει έσοδα που κάθε μήνα κυμαίνονται στα επίπεδα των 130 – 150 εκατ. ευρώ, όταν οι δαπάνες για την καταβολή συντάξεων φτάνουν τα 250 – 260 εκατ. ευρώ. Το πρόβλημα αυτό, το γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Πετρόπουλος, που διετέλεσε διοικητής του ΟΑΕΕ, συνεπώς είναι λογικό να ψάχνει λύσεις σε ένα ζήτημα που απειλεί τη βιωσιμότητα του Ταμείου. 

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει προτάσεις έτσι ώστε να βρει τρόπο επιβολής εισφοράς στις μηνιαίες αποδοχές των μισθωτών, που θα καταλήγει στη χρηματοδότηση των Ταμείων, για όσο διάστημα θα διαρκέσει η μεταβατική περίοδος από το παλιό, στο νέο Ασφαλιστικό Σύστημα της «νοητής κεφαλαιοποίησης» με τη δημιουργία ατομικών λογαριασμών ασφάλισης για όλους τους ασφαλισμένους. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιβληθεί εισφορά σε μηνιαίες αποδοχές από 1.200 ευρώ και άνω, η οποία θα είναι κλιμακωτή και θα αυξάνεται όσο υψηλότερες είναι οι μηνιαίες αποδοχές του εργαζόμενου. Μεγάλοι «χαμένοι» αναμένεται να είναι εκείνοι που λαμβάνουν πάνω από 2.000 ευρώ μικτά καθώς από αυτά τα επίπεδα, το ποσοστό εισφοράς αναμένεται να είναι υψηλότερο.


Πηγή: dikaiologitika


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Την Τετάρτη 21/10 καταβάλλονται οι δόσεις ρύθμισης ν. 4305/2014 προς τον Ο.Α.Ε.Ε

Την Τετάρτη 21.10.2015 καταβάλλονται οι δόσεις ρύθμισης Ν.4305/2014, μέσω Άμεσης Χρέωσης Τραπεζικού Λογαριασμού (πάγια εντολή). 

Ασφαλισμένοι που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση, θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε, να υπάρχει επαρκές υπόλοιπο στο λογαριασμό τους κατά την ώρα εκτέλεσης παγίων εντολών της Τράπεζας επιλογής τους για την εξόφληση
 -δόσης της 21.10.2015 και
-τυχόν μη εξοφληθείσας δόσης με ημερομηνία πληρωμής 21.9.2015 

Προτείνεται η έγκαιρη πίστωση του λογαριασμού από την Τρίτη 20.10.2015.

Πηγή: oaee.gr


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες






Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Διαγράφονται χρέη προς το Δημόσιο έως 20.000 ευρώ - Τα επτά κριτήρια

Ουσιαστικά γίνεται χρήση διατάξεων που υπάρχουν στον τροποποιημένο νόμο Κατσέλη και πρόκειται για μια πρακτική που ακολουθείται σε ολόκληρη την Ευρώπη για χρέη προς Δημόσιο, Τράπεζες κλπ.Τα χρέη προς το Δημόσιο που μπορούν να διαγραφούν, είναι χρέη προς την εφορία, χρέη προς τους ΟΤΑ και χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ύψους μέχρι 20.000 ευρώ.
Τα κριτήρια για τη διαγραφή των οφειλών είναι τα εξής :
  • Ο οφειλέτης να μην έχει ακίνητη περιουσία
  • Να μην έχει κάνει καμία πράξη διάθεσης περιουσίας τα τελευταία τρία χρόνια
  • Να μην έχει στην κατοχή του άλλα περιουσιακά στοιχεία και καταθέσεις ως 1.000 ευρώ
  • Να μην έχει κανένα εισόδημα ένα χρόνο πριν την αίτηση στο Ειρηνοδικείο για τη διαγραφή του χρέους
  • Να μην υπάρχει ενυπόθηκο δάνειο στο όνομά του
  • Το ύψος των χρεών προς τράπεζες και Δημόσιο να μην ξεπερνάει τις 20.000 ευρώ
  • Να έχει δείξει καλή πρόθεση για συνεργασία με τις τράπεζες ως προς την αποπληρωμή των χρεών του.
Αμέσως μόλις ο οφειλέτης κάνει την αίτηση στο Ειρηνοδικείο εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις πετυχαίνει την άρση κάθε δίωξης σε βάρος του και ταυτόχρονα για 18 μήνες πετυχαίνει προσωρινή απαλλαγή από τα χρέη.
Πηγή: iefimerida


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Δώδεκα νέα προγράμματα απασχόλησης για 104.000 ανέργους

Στον σχεδιασμό 12 νέων προγραμμάτων απασχόλησης που θα υλοποιηθούν εντός 6 μηνών και αφορούν 104.000 ανέργους, προχωρά το υπουργείο Εργασίας. Στόχος του υπουργείου, με αυτά τα προγράμματα, είναι η υποστήριξη των ανέργων, ενώ, όπως σημειώνεται, απευθύνονται στους δυναμικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας προς ενίσχυση των επιχειρήσεων στην παροχή εγγυημένης απασχόλησης με την προϋπόθεση όμως, όπως ορίζεται, ένα ποσοστό των ανέργων θα συνεχίσει να εργάζεται και μετά τη λήξη του προγράμματος. 

Στο πλαίσιο επέκτασης της μαθητείας τα προγράμματα περιλαμβάνουν εγγυημένη απασχόληση από 6 έως 12 μήνες. Σε αυτά τα προγράμματα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία όπως σε μακροχρόνια ανέργους, ανέργους πάνω από 50 και γυναίκες.

Αναλυτικά τα 12 προγράμματα που θα υλοποιηθούν στους επόμενους έξι μήνες είναι τα εξής:

1.Πρόγραμμα 10.000 θέσεων εργασίας 12μηνης διάρκειας με έμφαση στους μακροχρόνια και πολύ μακροχρόνια ανέργους, γυναίκες και ανέργους κυρίως άνω των 50 ετών το οποίο θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2015. 

2.Πρόγραμμα προώθησης της αυτοαπασχόλησης 5.000 νέων ανέργων 18-24 ετών, με επιδότηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης έως 12 μήνες από την έναρξη της δραστηριότητας τους, το οποίο θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2016. 

3.Πρόγραμμα προώθησης της αυτοαπασχόλησης 5.000 νέων ανέργων 25-29 ετών, με επιδότηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης έως 12 μήνες, από την έναρξη της δραστηριότητας τους, το οποίο θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2016. 

4.Πρόγραμμα "Δράσεις Ολοκληρωμένης Παρέμβασης" για 8.000 νέους ανέργους έως 24 ετών, για την προώθησή τους, εναλλακτικά, σε προγράμματα κατάρτισης με εγγυημένη 12μηνη απασχόληση.Αυτό το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2016. 

5.Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και ένταξης σε θέσεις απασχόλησης για 10.000 νέους ανέργους ηλικίας 18-24 ετών σε επιχειρήσεις, με επίβλεψη στον χώρο εργασίας και στη συνέχεια ένταξη σε νέες θέσεις εργασίας στις ίδιες ή άλλες επιχειρήσεις για επιδοτούμενη απασχόληση διάρκειας 12 μηνών. Η έναρξη αυτού του προγράμματος θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2016.

6.Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και ένταξης σε θέσεις απασχόλησης για 3.000 νέους ανέργους 25-29 ετών σε επιχειρήσεις, με επίβλεψη στον χώρο εργασίας και στη συνέχεια ένταξη σε νέες θέσεις εργασίας στις ίδιες ή άλλες επιχειρήσεις για επιδοτούμενη απασχόληση διάρκειας 12 μηνών.Η έναρξη και αυτού του προγράμματος θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2016. 

7.Πρόγραμμα συμβουλευτικής επαγγελματικής Κατάρτισης, πιστοποίησης προσόντων και πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε συνεργασία με κλαδικούς φορείς για 15.000 ανέργους. Έναρξη προγράμματος τον Μάρτιο του 2016. 

8.Πρόγραμμα προώθησης της νεανικής επιχειρηματικότητας για 1.000 ανέργους για τη δημιουργία start-ups από νέους 18-29 ετών. Έναρξη προγράμματος τον Μάρτιο του 2016. 

9.Πρόγραμμα προώθησης της επιχειρηματικότητας για 3.000 ανέργους άνω των 29 ετών για τη δημιουργία start-ups.Και αυτό το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2016. 

10.Πρόγραμμα απασχόλησης για ΑΜΕΑ σε κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Έναρξη προγράμματος τον Μάρτιο του 2016. 

11.Πρόγραμμα "Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης με εγγυημένη απασχόληση" για την ηλικία 29-64 ετών, πρόγραμμα που απευθύνεται σε 26.000 ανέργους. 

12.Πρόγραμμα για την επιδότηση μισθολογικού κόστους για την ενίσχυση της πλήρως ασφαλισμένης εργασίας σε ΚΟΙΝΣΕΠ. Εκτός από τα προγράμματα άμεσης υλοποίησης είναι προγραμματισμένη η δημιουργία 150.000 προσωρινών θέσεων εργασίας από τον Μάρτιο του 2016 έως το τέλος του χρόνου διάρκειας 8-12 μηνών 

Πηγή: taxnews


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Μέχρι σήμερα οι μεταβολές στα έντυπα Ε9, Ε2, και Ε1 για τον ορθό υπολογισμό του ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Σήμερα, 9 Οκτωβρίου 2015, είναι η τελευταία ημέρα για τις μεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση του έτους 2014 (Ε9 2015), έτσι ώστε αυτές να συμπεριληφθούν στον υπολογισμό του Εν.Φ.Ι.Α., ο οποίος θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες από την Γ.Γ.Δ.Ε. 

Η αρμόδια υπηρεσία (ΔΗΛΕΔ) θα προβεί στον υπολογισμό του Εν.Φ.Ι.Α. με βάση τα ακίνητα τα οποία οι φορολογούμενοι είχαν στην κατοχή τους την 1.1.2015, και θα συμπεριλάβει τις μεταβολές που θα υποβληθούν με τις δηλώσεις Ε9 μέχρι και σήμερα 9.10.2015, σύμφωνα με την εγκύκλιο ΠΟΛ.1212/24.9.2015.

Η ανωτέρω προθεσμία ισχύει και για τις δηλώσεις Ε2 και Ε1, προκειμένου να δηλωθούν ή να διορθωθούν τα ανάλογα στοιχεία για τα φυσικά πρόσωπα (κενά κτίσματα, οικογενειακό εισόδημα, αριθμός τεκνών, κ.λπ. ) τα οποία προσδιορίζουν τις τυχόν εκπτώσεις και απαλλαγές από τον Εν.Φ.Ι.Α.. 

Ευνόητο είναι ότι όσες δηλώσεις υποβληθούν θα έχουν και τα ανάλογα πρόστιμα όπως αυτά προβλέπονται από το άρθρο 54 του Κ.Φ.Δ., αφού οι προθεσμίες υποβολής Ε9 - 2014 και δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2014, έχουν εκπνεύσει από το τέλος Αυγούστου. 

Ας θυμηθούμε στο σημείο αυτό ποιοι δικαιούνται απαλλαγή, έκπτωση, κ.λπ. και υπό ποιες προϋποθέσεις. Σύμφωνα με τον ν. 4223/2013 ισχύουν τα ακόλουθα: 

i. Έκπτωση πενήντα τοις εκατό (50%): Η έκπτωση αυτή χορηγείται για τον οφειλόμενο ΕΝ.Φ.Ι.Α. κάθε έτους, εφόσον πληρούνται σωρευτικά προϋποθέσεις που ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 4223/2013.

Πηγή: taxheaven


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Επιδότηση ως και 100% από τέσσερα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ που ξεκινούν άμεσα

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το νέο ΕΣΠΑ (2014-2020). Τέσσερις μεγάλες δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας έχει στα «σκαριά» το υπουργείο Ανάπτυξης. 
Τουρισμός, αγροδιατροφή και βιομηχανία τροφίμων, logistics, ενέργεια, υγεία, τεχνολογία και κατασκευές είναι μερικοί μόλις από τους κλάδους που τυγχάνουν χρηματοδότησης από τις δράσεις. Βάσει υπολογισμών, από τα 350 εκατ. ευρώ που θα δοθούν μέσω αυτών θα ωφεληθούν περισσότερες από 5.000 νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις, καθώς επίσης 2.800 πτυχιούχοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ενίσχυσης της αυτοαπασχόλησης.
Πρόκειται ουσιαστικά για τις πρώτες προδημοσιεύσεις των προκηρύξεων των κοινοτικών προγραμμάτων. Θα ακολουθήσει η διαγωνιστική διαδικασία επιλογής του ενδιάμεσου φορέα που θα αναλάβει να τρέξει την εκάστοτε δράση και μέσα στον Νοέμβριο θα βγουν οι προκηρύξεις, οπότε και θα έχουν την ευκαιρία οι ενδιαφερόμενοι-δικαιούχοι να υποβάλουν τις προτάσεις τους.
Αξιοσημείωτο είναι ότι τουλάχιστον σε δύο προγράμματα η επιδότηση μπορεί να φθάνει ακόμα και το 100%.
Ακολουθούν αναλυτικά οι δράσεις:


1. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Η Δράση για την ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθεί σε δυο κύκλους με προϋπολογισμό κάθε κύκλου 25 εκατ. ευρώ (συνολικός προϋπολογισμός 50 εκατ.€).
Η προκήρυξη της Δράσης θα πραγματοποιηθεί εντός Οκτωβρίου 2015 και οι υποβολές των επιχειρηματικών σχεδίων θα διαρκέσουν μέχρι και το Νοέμβριο. Μέσω της Δράσης θα χρηματοδοτηθούν επαγγελματικές δραστηριότητες από άνεργους πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ηλικίας άνω των 25 ετών ή από ελεύθερους επαγγελματίες για την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους.   
Ενδεικτικά δικαιούχοι δύναται να είναι οι εξής ειδικότητες: Ιατροί, Οδοντίατροι, Κτηνίατροι, Φυσιοθεραπευτές, Δικηγόροι,  Κοινωνιολόγοι, Διακοσμητές, Δημοσιογράφοι, Οικονομολόγοι, Λογιστές, Προγραμματιστές, Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, Μηχανικοί πάσης ειδικότητας, Γεωπόνοι, Δασολόγοι, Μεταφραστές, Καθηγητές, Δάσκαλοι, Λογοθεραπευτές, Μουσικοί, Σκηνοθέτες, Βιολόγοι, Ψυχολόγοι, και άλλες ειδικότητες, που θα εξειδικευθούν στον Οδηγό της Δράσης.
Τα επιχειρηματικά σχέδια που θα υποβληθούν, θα επιχορηγούνται κατά 100% για δαπάνες από 5.000 έως 25.000 ευρώ και οι ενισχυόμενες δαπάνες θα αφορούν την υποστήριξη των πτυχιούχων στην άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος για δύο έτη. με την κάλυψη συγκεκριμένων δαπανών όπως: Αγορά επαγγελματικού εξοπλισμού, Λειτουργικό κόστος (ενοίκια επαγγελματικού χώρου, ασφαλιστικές εισφορές, λογαριασμοί ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κ.α), Δαπάνες προβολής και δικτύωσης, Κόστος μισθωτής εργασίας (σε περίπτωση πρόσληψης υπαλλήλου), Αμοιβές τρίτων, γενικό εξοπλισμό (γραφεία κ.α.)
  

2.  ΝΕΟΦΥΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η Δράση πρόκειται να εκδοθεί σε άμεσο χρόνο και στοχεύει στην δημιουργία πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας (εξαιρείται ο κλάδος του Τουρισμού). Ιδιαίτερη σημασία για την αξιολόγηση των επιχειρηματικών σχεδίων, θα έχει η καινοτομία της επένδυσης και οι θέσεις απασχόλησης που θα δημιουργηθούν.
Οι Τομείς που αποτελούν προτεραιότητα για τη Δράση, είναι: η Αγροδιατροφή, η Ενέργεια, η Εφοδιαστική Αλυσίδα, η Πολιτιστική και Δημιουργική Βιομηχανία, το Περιβάλλον, οι Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών, η Υγεία και τα Φάρμακα, τα υλικά και οι κατασκευές.
Δικαιούχοι στη Δράση μπορεί να είναι φυσικά πρόσωπα άνω των 25 ετών που κατά το χρόνο της υποβολή του επιχειρηματικού τους σχεδίου είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ  ή ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα χωρίς να έχουν σχέση μισθωτής εργασίας.
Μέσω της Δράσης ενισχύονται επιχειρηματικά σχέδια για την ίδρυση και λειτουργία νέας επιχείρησης για τα επόμενα δύο έτη. Δαπάνες που θα ενισχυθούν, θα είναι η προμήθεια επαγγελματικού εξοπλισμού (έως 40% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου), το λειτουργικό κόστος (ενοίκια επαγγελματικού χώρου, ασφαλιστικές εισφορές, δαπάνες υπηρεσιών, λογαριασμοί ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κ.α.), δαπάνες για προβολή και δικτύωση, κόστος μισθωτής εργασίας (στην περίπτωση πρόσληψης υπαλλήλου), αμοιβές τρίτων, γενικός εξοπλισμός. 
Επιχορηγούμενος προϋπολογισμός για κάθε επενδυτικό σχέδιο: έως 50.000 € συνολικού κόστους, με επιχορήγηση έως 100%.
Προϋπολογισμός δράσης: 120.000.000€ (δύο κύκλοι των  60.000.000€ )


3. ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Η Δράση για την "Ενίσχυση Τουριστικών Επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών", αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του Οκτωβρίου 2015 και στόχο έχει την ενίσχυση υφιστάμενων και μόνο τουριστικών επιχειρήσεων (επιχειρήσεις που λειτουργούν τουλάχιστο επί μια διετία) για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υπηρεσιών τους, έτσι ώστε να βελτιωθεί η θέση τους στην αγορά του τουριστικού κλάδου.
Οι επιχειρήσεις που θα ενισχυθούν δύναται να είναι κατά τον ορισμό της Ε.Ε. πολύ μικρές (που απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζομένους σε ετήσιες μονάδες εργασίας και ο κύκλος εργασιών τους ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού τους δεν υπερβαίνουν τα 2 εκατ. ευρώ.) και μικρές (που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζομένους σε ετήσιες μονάδες εργασίας και ο κύκλος εργασιών τους ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού τους δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ.) που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στον κλάδο του Τουρισμού. Τα επενδυτικά σχέδια που θα υποβληθούν θα πρέπει να σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό της υποδομής των μονάδων και τη λειτουργία τους μέσω της ανάπτυξης νέων υπηρεσιών.
Ενισχυόμενες δαπάνες για τη Δράση, δύναται να είναι:  ο εκσυγχρονισμός και η ποιοτική αναβάθμιση των κτιριακών και λοιπών υποδομών, επιμέρους ενέργειες εξοικονόμησης ύδατος και ενέργειας, δαπάνες που σχετίζονται με την δημιουργία εναλλακτικών μορφών τουρισμού, εφαρμογή συστημάτων ποιότητας και λοιπών συστημάτων και πιστοποίηση αυτών για τη βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την προστασία του περιβάλλοντος, δαπάνες που σχετίζονται με την προβολή και προώθηση των υπηρεσιών, συμβουλευτικές υπηρεσίες, κόστους νέου προσωπικού κ.ά.
Ο Προϋπολογισμός της Δράσης θα είναι 50.000.000€ και θα πραγματοποιηθούν δύο κύκλοι προκηρύξεων των 25.000.000€ η καθεμιά. Για κάθε επενδυτικό σχέδιο που θα κατατεθεί, ο προϋπολογισμός του, θα μπορεί να κυμαίνεται από 30.000 € - 300.000 € και η επιδότηση θα είναι 50% για όλη την Ελληνική Επικράτεια. Η Διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων επενδυτικών επενδυτικών σχεδίων θα μπορούν να είναι μέχρι 18 μήνες.
4. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 
Το Πρόγραμμα «ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ» αποτελεί μια από τις εμπροσθοβαρείς δράσεις του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020) και εντάσσεται στο Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)». Στόχος του είναι η αναβάθμιση του επιπέδου επιχειρηματικής οργάνωσης και λειτουργίας των ΜΜΕ, στους οκτώ (8) στρατηγικούς τομείς της χώρας (Αγροδιατροφή / Βιομηχανία Τροφίμων, Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες, Υλικά / Κατασκευές, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Ενέργεια, Περιβάλλον, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας ΤΠΕ, Υγεία), προκειμένου αυτές να αξιοποιήσουν τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα, βελτιώνοντας τη θέση τους στις εθνικές και διεθνείς αγορές.
Οι επιχειρήσεις που θα ενισχυθούν από το Πρόγραμμα, θα βοηθηθούν ώστε να προχωρήσουν σε αναβάθμιση της επιχειρηματικής τους λειτουργίας και σε ενίσχυση της ανταγωνιστικής τους θέσης, μέσω της αύξησης των επενδύσεων για τον τεχνολογικό και εμπορικό εκσυγχρονισμό τους, την υιοθέτηση της χρήσης των ΤΠΕ, την αύξηση του βαθμού τυποποίησης και πιστοποίησης των προϊόντων, την ανάπτυξη ποιοτικά ολοκληρωμένων υπηρεσιών, τη βελτίωση της ποιότητας προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών και τη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας.
Το πρόγραμμα θα έχει συνολικό προϋπολογισμό χρηματοδοτείται με το συνολικό ποσό των 50.000.000 € (Δημόσια Δαπάνη) η οποία και θα κατανεμηθεί στις δεκατρείς περιφέρειες της Χώρας.
Θα επιχορηγηθούν σχέδια με προϋπολογισμό από 20.000€ έως 300.000 € με οριζόντιο ποσοστό ενίσχυσης (επιδότησης) 50% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης.
Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων έργων ορίζεται σε δεκαοκτώ (18) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης.
Στο Πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλουν πρόταση ΜΟΝΟ υφιστάμενες μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στους οκτώ (8) στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας του ΕΠΑνΕΚ(εκτός του Τουρισμού), και εξαιρούνται δραστηριότητες που δεν στηρίζονται από το ΕΤΠΑ (ΕΚ. 1301/2013) και τον κανονισμό για τις Ενισχύσεις De minimis, καθώς επίσης και οι δραστηριότητες οι σχετικές με την εστίαση, το λιανικό εμπόριο και τον τουρισμό. Οι επιχειρήσεις που θα ενισχυθούν, θα πρέπει να έχουν επιλέξιμους ΚΑΔ έτσι όπως αυτοί θα καθοριστούν στον Οδηγό του Προγράμματος και να διαθέτουν νομική μορφή (συμπεριλαμβανομένων και των ατομικών επιχειρήσεων).
Επιλέξιμες ενέργειες:
-      Πιστοποίηση διαχειριστικών Συστημάτων, Σχεδιασμός και Τυποποίηση για προϊόντα και υπηρεσίες
-      Προβολή /  Προώθηση των επιχειρήσεων σε αγορές στόχους
-    Δικαιώματα Τεχνογνωσίας και αξιοποίηση αυτής για την ενίσχυση της αποτελεσματικότερης παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών
-   Τεχνολογική αναβάθμιση μέσω της αύξησης της χρήσης Τεχνολογίας
-  Τεχνική και Συμβουλευτική Υποστήριξη/Καθοδήγηση επιχειρήσεων που θα συμβάλει στην βελτίωση της οργάνωσης και παραγωγικότητας των επιχειρήσεων
-   Κτιριακή αναβάθμιση υποδομών
-   Μηχανολογικός Εκσυγχρονισμός

Ως ημερομηνία έναρξης της επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η 1.1.2014, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχει ολοκληρωθεί το επιχειρηματικό σχέδιο, πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ: Η Προκήρυξη θα παραμείνει ανοιχτή μέχρις ότου η δημόσια δαπάνη των υποβληθεισών προτάσεων καλύψει το διαθέσιμο προϋπολογισμό του Προγράμματος, ανά Περιφέρεια. Οι προτάσεις εξετάζονται ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ όπως αυτή καθορίζεται από το χρόνο ηλεκτρονικής υποβολής της επένδυσης. 
Οι αναλυτικές προϋποθέσεις συμμετοχής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ο τρόπος υποβολής των προτάσεων, η διαδικασία εξέτασης και αξιολόγησης των προτάσεων, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων στην περίπτωση έγκρισης της αίτησης ενίσχυσης και οι λοιποί όροι του Προγράμματος θα περιγραφούν αναλυτικά στον Οδηγό του Προγράμματος.

Πηγή: newmoney


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες