Με απόφαση, που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης, από αύριο 1η Μαρτίου 2013 γίνεται υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή των εντύπων αρμοδιότητας ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ, στο Πληροφοριακό Σύστημα, από εργοδότες που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα εργοδοτών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Το εν λόγω Πληροφοριακό σύστημα, η υλοποίηση του οποίου ξεκίνησε το 2003 και παρελήφθη το 2006, παρέμενε ανενεργό μέχρι την 15/10/2012 οπότε και ετέθη σε λειτουργία για πρώτη φορά, με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας.
Με τη χρήση του Πληροφοριακού Συστήματος, δεν απαιτείται πλέον η αυτοπρόσωπη παρουσία των εργοδοτών ή των εκπροσώπων τους στις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ ή του ΟΑΕΔ, προκειμένου να υποβάλλουν έντυπα αρμοδιότητας των παραπάνω φορέων, όπως π.χ. αναγγελίες πρόσληψης προσωπικού, πίνακες προσωπικού, αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού, αναγγελίες υπερωριακής απασχόλησης, κ.λπ.
Η νέα αυτή απόφαση φέρει τέσσερα καινοτομικά στοιχεία που αφορούν την ηλεκτρονική υποβολή των εντύπων και συγκεκριμένα:
1. Καθίσταται αδύνατη η συμπλήρωση πεδίων που αφορούν το μισθό ή το ημερομίσθιο εάν αυτός υπολείπεται του νόμιμου νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου όπως θεσπίστηκε με το ν.4093/2012.
2. Καθίσταται αδύνατη η συμπλήρωση πεδίων που αφορούν την αναλογία μισθού ή ωρομισθίου για τις περιπτώσεις μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας αν αυτή η αναλογία υπολείπεται της προκύπτουσας από το νόμιμο νομοθετημένο κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο.
3. Ειδικά για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας υποχρεούνται πλέον οι εργοδότες να συνυποβάλλουν ηλεκτρονικά όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα που αφορούν τη νόμιμη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, όπως ενδεικτικά είναι η άδεια διαμονής για πολίτες τρίτων χωρών.
4. Από 1/7/2013 καθίστανται υποχρεωτικά τα δύο νέα έντυπα του Πληροφοριακού Συστήματος Ε9 και Ε10 που αφορούν την ηλεκτρονική υποβολή των Συμβάσεων Εργασίας Μερικής και εκ Περιτροπής εργασίας, καθώς και την υποβολή των Επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων.
Με τις νέες αυτές προβλέψεις:
1. Διασφαλίζεται και σε επίπεδο διοικητικής εφαρμογής ότι κανένας εργοδότης δεν μπορεί να συμφωνήσει με τον εργαζόμενο μισθό ή ημερομίσθιο κατώτερο από τα επίπεδα του νόμιμου νομοθετημένου κατώτατου μισθού, όπως αυτά προβλέφθηκαν και θεσπίστηκαν με το Ν. 4093/2012.
2. Μπαίνουν σοβαρά διοικητικά αναχώματα κατά της αδήλωτης εργασίας.
3. Επιτυγχάνεται η πλήρης παρακολούθηση της μερικής και εκ περιτροπής εργασίας.
Πηγή: Taxheaven
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες
τηλ:23210 20700 fax: 23210 99521
http://www.kverros.gr/ mail: kverros@otenet.gr
Αντιμέτωποι με ένα χαρτοβασίλειο δικαιολογητικών είναι όσοι φορολογούμενοι επιχειρούν να ρυθμίσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές τους μέσω διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής, την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να βγάλει και από τη… μύγα ξύγκι ζητώντας παράβολα και κόντρα παράβολα για την υποβολή της σχετικής αίτησης.
Με εγκύκλιο που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης περιγράφονται τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την υποβολή αιτήματος τμηματικής διευκόλυνσης αλλά και τα περί παραβόλων (5 τοις χιλίοις επί της συνολικής οφειλής μόνο και μόνο για να γίνει η αίτηση), όπως επίσης και οι διαδικασίες για την αύξηση του αριθμού των δόσεων σε έως και 48.
Στο μέτωπο των δικαιολογητικών ορίζεται ότι στον προς εξέταση φάκελο που θα συνοδεύει την αίτηση για χορήγηση διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής από το αρμόδιο όργανο πρέπει τουλάχιστον να υπάρχουν:
• Η πρωτότυπη αίτηση του οφειλέτη. • Το πρωτότυπο παράβολο. • Το ειδικό κατά περίπτωση έντυπο συμπληρωμένο με τα κριτήρια του άρθρου 17 του ν. 2648/1998 και την άποψη του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ή του Τελωνείου επί του σχετικού αιτήματος. • Αντίγραφα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των τριών τελευταίων ετών (από την υποβολή της αίτησης).
• Αντίγραφα ισολογισμών των τριών τελευταίων ετών (από την υποβολή της αίτησης), στους οποίους θα εμπεριέχεται και η έκθεση ελέγχου ορκωτού ελεγκτή. • Πρόσφατο δευτεροβάθμιο ισοζύγιο με το αντίστοιχο του προηγούμενου έτους. • Οποιοδήποτε άλλο στοιχείο έχει προσκομιστεί από τον αιτούντα, προκειμένου να τεκμηριωθεί η οικονομική του αδυναμία. Παράβολο
Όσον αφορά στο παράβολο, τονίζεται ότι η πληρωμή του αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση απόφασης χορήγησης διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής και σημειώνεται ότι στην περίπτωση όπου με το ίδιο αίτημα ζητείται διευκόλυνση τμηματικής καταβολής οφειλών, μέρος των οποίων ρυθμίζεται για πρώτη φορά, άλλο για δεύτερη και τέλος ένα μέρος για τρίτη, πρέπει να καταβάλλονται ισάριθμα παράβολα για όλες τις ως άνω επιμέρους διευκολύνσεις. Αίτημα χορήγησης τρίτης διευκόλυνσης χωρίς να κατατεθεί η προβλεπόμενη (άρθρ. 18 παραγρ. 3 περ. γ του ν.2648/1998) εγγυητική επιστολή δεν εξετάζεται και συνεπώς στην περίπτωση αυτή δεν καταβάλλεται παράβολο. Πράσινο φως Η απόφαση της διευκόλυνσης «υλοποιείται» με την πληρωμή της πρώτης δόσης, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί οποτεδήποτε εντός τριμήνου από την έκδοση της σχετικής απόφασης. Μόνον τότε επέρχονται οι έννομες συνέπειες που ορίζονται στις σχετικές διατάξεις του ν. 2648/1998, και κυρίως τα ευεργετήματα του άρθρου 19. Μέχρι την πληρωμή δηλαδή της πρώτης δόσης, το χρέος θεωρείται μη ρυθμισμένο, παρά την έκδοση της απόφασης χορήγησης διευκόλυνσης. Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι πρώτος μήνας ισχύος της διευκόλυνσης θεωρείται ο μήνας εντός του οποίου καταβλήθηκε η πρώτη δόση, ενώ αν η σχετική απόφαση δεν υλοποιηθεί μέσα στο προβλεπόμενο τρίμηνο, η διευκόλυνση θεωρείται απωλεσθείσα και, εφόσον επιθυμείται η ρύθμιση του συγκεκριμένου χρέους, θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση για νέα διευκόλυνση (δεύτερη ή τρίτη κατά περίπτωση). Αίτηση επανεξέτασης
Για την επανεξέταση αιτήματος διευκόλυνσης, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων (μέγιστος αρχικός αριθμός δόσεων 26, που μπορεί να αυξηθεί μετά από αίτηση επανεξέτασης έως και στις 48) απαιτείται να υπάρχει αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία καταβολής του ποσού της μηνιαίας δόσης που έχει χορηγηθεί με την πρώτη διευκόλυνση. Η εν λόγω οικονομική αδυναμία μπορεί να είναι διαρκής (να υπήρχε δηλαδή και πριν από τη χορήγηση της πρώτης διευκόλυνσης) ή «επιγενόμενη», λόγω μεταγενέστερης δηλαδή μεταβολής των οικονομικών δεδομένων. Σε κάθε περίπτωση, από τα εισοδήματα του οφειλέτη και τα λοιπά στοιχεία που αυτός έχει συνυποβάλει πρέπει να προκύπτει ότι η καταβολή των ανωτέρω δόσεων της πρώτης διευκόλυνσης καθίσταται προβληματική έως αδύνατη. Κατά την υποβολή αιτήματος επανεξέτασης, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, θα πρέπει να εξετάζεται: • Πρώτον, εάν το αίτημα έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα, ήτοι εντός δύο μηνών από την τελευταία εμπρόθεσμη καταβολή δόσης.• Δεύτερον, εάν η διευκόλυνση τμηματικής καταβολής παραμένει ενεργή και δεν έχει απωλεσθεί. Μάλιστα, ο δεύτερος έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε όλα τα στάδια της επανεξέτασης, ήτοι τόσο κατά τη συζήτηση του αιτήματος από το αρμόδιο όργανο, όσο και κατά την υλοποίηση της απόφασης από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., καθώς η επανεξέταση σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις θεωρείται συνέχεια της χορηγηθείσας πρώτης διευκόλυνσης.
Πηγή: Euro2day.gr
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες
τηλ:23210 20700 fax: 23210 99521
http://www.kverros.gr/ mail: kverros@otenet.gr
Θέσεις πρακτικής άσκησης έως το 30% του αριθμού των εργαζομένων που απασχολούν θα μπορούν να «ανοίγουν» οι ιδιωτικές επιχειρήσεις σε επιδοτούμενους -με «επιταγές εισόδου» στην αγορά εργασίας- άνεργους ηλικίας έως 29 ετών.
Την ποσόστωση -η οποία για τις μικρές επιχειρήσεις από 0 - 3 άτομα θα είναι έως 1 θέση πρακτικής άσκησης δηλ. έως 100%- προβλέπει το τελικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη δημιουργία 45.000 θέσεων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας.
Η «επιταγή εισόδου» στην αγορά εργασίας θα ενσωματώνει θεωρητική κατάρτιση 80 ωρών έναντι 400 ευρώ και πρακτική άσκηση 500 ωρών (5 μήνες) αξίας 2.300 ευρώ για τους απόφοιτους πανεπιστημίων/ΤΕΙ» και 2.000 ευρώ, αντίστοιχα, για τους απόφοιτους υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλ. αμοιβές 400 - 460 ευρώ το μήνα.
Το σχέδιο προβλέπει, ακόμη, την καταβολή των αμοιβών μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, διαδικασία μοριοδότησης για την επιλογή των ανέργων, υποχρεωτική σύμπραξη επιχειρήσεων με τους παρόχους κατάρτισης κ.ά. Το πρόγραμμα -προϋπολογισμού 163 εκατ. ευρώ- θα εφαρμοστεί μέσω ΚΕΚ και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/3/2015.
Πηγή: Hμερησία
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες
τηλ:23210 20700 fax: 23210 99521
http://www.kverros.gr/ mail: kverros@otenet.gr
«Ανάσα» σε χιλιάδες δανειολήπτες, οι οποίοι δεν μπορούν να είναι συνεπείς στις τραπεζικές τους υποχρεώσεις, εξαιτίας των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις που έχουν υποστεί το τελευταίο διάστημα, δίνει η κυβέρνηση μέσω νέας νομοθετικής ρύθμισης.
Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι η αναμενόμενη ρύθμιση να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος Μαρτίου και θα περιέχει συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις για τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο». Η ρύθμιση αφορά σε όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και σε όσους έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας, ενώ υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 200.000 δανειολήπτες θα ενταχθούν σ’ αυτή.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα «κόκκινα» δάνεια φτάνουν στο 21,4% από 10% που ήταν πριν τρία χρόνια. Ενώ, όπως υποστηρίζουν τραπεζικά στελέχη, το ποσοστό αυτό φτάνει πάνω από το 40% αν συνυπολογιστούν και αυτά που βρίσκονται λίγο πριν την «επισφαλεία». Η ρύθμιση για τα στεγαστικά δάνεια προβλέπει: - «Πάγωμα» δόσης δανείου για 2 έτη.- Πληρωμή μόνο των τόκων με επιτόκιο 1,5%.- Ειδικές ρυθμίσεις για άνεργους, πολύτεκνους και ανάπηρους.
Προϋποθέσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση: - Εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ. Να είναι μειωμένο κατά 35% σε σχέση με το εισόδημα του 2010. - Αντικειμενική αξία της 1ης κατοικίας μέχρι 180.000 ευρώ. - Απαιτείται σύμφωνη γνώμη του 50% + 1 των πιστωτών και όχι η ομόφωνη γνώμη αυτών.- Όσοι προσφεύγουν στη δικαιοσύνη θα πρέπει να καταβάλουν τμήμα της οφειλόμενης δόσης μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.
Πηγή: Real.gr
Δικαιούχοι του επιδόματος θα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι ασφαλισμένοι στους φορείς ΟΑΕΕ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, οι οποίοι διακόπτουν αποδεδειγμένα το επάγγελμά τους, δεν αυτοαπασχολούνται, δεν αναλαμβάνουν μισθωτή απασχόληση και δεν λαμβάνουν σύνταξη από οποιαδήποτε αιτία από φορέα κύριας ασφάλισης, τον ΟΓΑ, το ΝΑΤ, ή το Δημόσιο, ή φορέα κύριας ασφάλισης της αλλοδαπής. Δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας όσοι χρωστούν εισφορές.
Για τη χορήγηση βοηθήματος απαιτείται σωρευτικά:
1. Η πραγματοποίηση τουλάχιστον τριών ετών ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα που υπάγονται κατά τη διακοπή του επαγγέλματος, με αντίστοιχη καταβολή της ειδικής εισφοράς.
Ειδικότερα, για όσους ήταν ασφαλισμένοι κατά την 1/1/2011, απαιτείται καταβολή εισφορών για ένα τουλάχιστον έτος στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας, εφόσον διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα μετά τη 1/1/2012 η καταβολή εισφορών για 2 τουλάχιστον έτη στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας για όσους διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα μετά την 1/1/2013, ενώ για όσους διακόψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα από 1/1/2014 και εφεξής απαιτείται η καταβολή εισφοράς για τρία τουλάχιστον έτη.
Οι παραπάνω ελάχιστες προϋποθέσεις ισχύουν και για ασφαλισμένους που είχαν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα πριν από την 1/1/2011 και επαναδραστηριοποιούνται εκ νέου μετά την ημερομηνία αυτή. Στις περιπτώσεις αυτές ο απαιτούμενος χρόνος καταβολής της ειδικής εισφοράς προσδιορίζεται από την ημερομηνία επανέναρξης δραστηριότητας.
2. Το συνολικό ατομικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο οικονομικών ετών που προηγούνται της υποβολής της αίτησης να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 20.000 ευρώ και το συνολικό οικογενειακό καθαρό ετήσιο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο ετών που προηγούνται της υποβολής της αίτησης, να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 30.000 ευρώ.
3. Αποδεδειγμένη διακοπή του επαγγέλματος από την 1η Ιανουαρίου 2012 και εφεξής, για τρεις τουλάχιστον μήνες πριν από τη λήψη του βοηθήματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα.
4. Ο δικαιούχος να μην έχει υπαχθεί στην προαιρετική ασφάλιση του φορέα του, μετά τη διακοπή επαγγέλματος και να μην έχει υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση για οποιαδήποτε αιτία, σε οποιοδήποτε φορέα ημεδαπής ή αλλοδαπής.
5. Ο δικαιούχος να μην έχει μεταβιβάσει την επιχείρησή του ή το μερίδιό του ή τις μετοχές του στην επιχείρηση στην οποία ανήκε, σε πρόσωπο α΄ και β΄ βαθμού συγγένειας.
6. Ο δικαιούχος να έχει εξοφλήσει ολοσχερώς τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή τυχόν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο υπάγεται.
7. Ο δικαιούχος να διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα.
8. O ασφαλισμένος που πραγματοποιεί διακοπή δύο ελευθέρων επαγγελμάτων, δικαιούται βοηθήματος από ένα μόνο φορέα, τον οποίο επιλέγει ο ίδιος με υπεύθυνη δήλωσή του.Προϋποθέσεις και διάστημα καταβολής
Για την καταβολή του επιδόματος των 360 ευρώ τον μήνα θα δοθεί προθεσμία 3 μηνών από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης προκειμένου να υποβληθούν αιτήσεις (υποχρεωτικά με ΑΜΚΑ και ΑΦΜ). Το επίδομα θα καταβάλλεται για χρονικό διάστημα 3 - 9 μηνών ως εξής:
•Για χρόνο ασφάλισης 3 έως 4 πλήρη έτη για 3 μήνες.
•Για χρόνο ασφάλισης 5 έως 6 πλήρη έτη για 4 μήνες.
•Για χρόνο ασφάλισης 7 έως 8 πλήρη έτη για 5 μήνες.
•Για χρόνο ασφάλισης 9 έως 10 πλήρη έτη για 6 μήνες.
•Για χρόνο ασφάλισης 11 έως 12 πλήρη έτη για 7 μήνες.
•Για χρόνο ασφάλισης 13 έως 14 πλήρη έτη για 8 μήνες.
•Για χρόνο ασφάλισης 15 πλήρη έτη και εφεξής, για 9 μήνες.
Πηγή: Hμερησία
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες
τηλ: 23210 20700 fax: 23210 99521
http://www.kverros.gr/ mail: kverros@otenet.gr
Σήμερα Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου ξεκινά η περίοδος υποβολής προτάσεων για ένταξη στο πρόγραμμα «Ενίσχυση ΜμΕ. που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης - Τουρισμού – Εμπορίου & Υπηρεσιών» και θα ολοκληρωθεί στις 25 Απριλίου.
Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ενίσχυση υφιστάμενων, νέων και υπό σύσταση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που θα υλοποιήσουν επενδύσεις προσανατολισμένες στην καινοτομία, το περιβάλλον και τις τεχνολογίες πληροφορικής.
Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη) του προγράμματος φθάνει στα 456 εκατ. ευρώ ενώ οι συνολικές επενδύσεις που αναμένεται να υλοποιηθούν εκτιμώνται σε 900 εκατ. ευρώ. Αναμένεται επίσης ότι θα επωφεληθούν 10.000 επιχειρήσεις και ότι θα δημιουργηθούν 4.000 νέες θέσεις εργασίας.
Τα ποσοστά ενίσχυσης των επενδύσεων κλιμακώνονται από 40 έως 60 %, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την Περιφέρεια, ενώ για τις νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις προβλέπεται δυνατότητα χρηματοδότησης και των λειτουργικών δαπανών (π.χ. ενοίκια, μισθοδοσία κλπ.). Για την κάλυψη της συμμετοχής τους οι υποψήφιοι επενδυτές μπορούν εκτός από ίδιους πόρους να χρησιμοποιήσουν τραπεζικό δανεισμό όπως επίσης να αξιοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΤΕΑΝ ΑΕ για λήψη χαμηλότοκων δανείων, κάλυψη εγγυητικών επιστολών, κλπ.
Παρέχεται επίσης η δυνατότητα καταβολή προκαταβολής μέχρι και 100% της αναλογούσας Δημόσιας Δαπάνης έναντι ισόποσης εγγυητικής επιστολής.
Οι δαπάνες που ενισχύονται περιλαμβάνουν: Κτίρια- εγκαταστάσεις, μηχανήµατα - εξοπλισµό παραγωγής, μεταφορικά μέσα, εξοπλισμό και εγκαταστάσεις προστασίας περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας, δικαιώματα τεχνογνωσίας, πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας, λογισμικό και υπηρεσίες, προβολή – προώθηση, αμοιβές συμβούλων και λειτουργικές Δαπάνες. Η προθεσμία ολοκλήρωσης των επενδύσεων είναι 15 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης για τους κλάδους Μεταποίησης και Τουρισμού και 12 μήνες για το «Εμπόριο -Υπηρεσίες».
Προτάσεις μπορούν να υποβάλουν υφιστάμενες (δηλ. όσες έχουν δύο ή περισσότερες κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις μέχρι τις 31.12.2011), καθώς και νέες - υπό σύσταση επιχειρήσεις.
Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός των επενδύσεων είναι:
-Από 30.000 έως 300.000 ευρώ για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις.
-Από 20.000 έως 300.000 ευρώ για τις τουριστικές επιχειρήσεις
-Από 20.000 έως 100.000 ευρώ για τον τομέα «Εμπόριο - Υπηρεσίες».
Οι προτάσεις θα υποβάλλονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονική διαδικασία, μέσω της ιστοσελίδας: www.ependyseis.gr/mis.
Πηγή: Taxheaven
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες
τηλ:23210 20700 fax: 23210 99521
http://www.kverros.gr/ mail: kverros@otenet.gr
Στον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου ιδιωτικών επενδύσεων στοχεύει το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή.Οι βασικότερες αλλαγές που προωθούνται, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, είναι οι εξής:- Εισάγονται διατάξεις που αναμένεται να ενισχύσουν τη ρευστότητα των επενδυτών, δια της προκαταβολής έως και του συνολικού ποσού επιδότησης, κατά την έναρξη της επένδυσης, δια της κατάθεσης εγγυητικής επιστολής, προς διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.- Καταργείται ο χρονικός περιορισμός υποβολής επενδυτικών σχεδίων, κάθε Απρίλιο και Οκτώβριο και παρέχεται δυνατότητα υποβολής επενδυτικών σχεδίων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.- Με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας, για τα Μεγάλα Επενδυτικά Σχέδια, το ύψος των οποίων καθιερώνεται στο όριο των πενήντα εκατομμυρίων (50.000.000) ευρώ, προβλέπεται νομοθετική κύρωση.- Παρέχεται επίσης νομοθετική εξουσιοδότηση, για ανάθεση ελέγχων επενδυτικών σχεδίων σε πιστοποιημένους φορείς, προς υποβοήθηση του έργου των αρμοδίων Υπηρεσιών και υπό την τελική έγκριση της Διοίκησης. Με την έκδοση υπουργικής απόφασης, θα καθορισθούν οι προϋποθέσεις και η διαδικασία πιστοποίησης των φορέων.- Συστήνεται αυτοτελές τμήμα επιθεώρησης ιδιωτικών επενδύσεων, που υπάγεται απευθείας στον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Σκοπός της υπηρεσίας αυτής είναι ο διαρκής έλεγχος τήρησης των διαδικασιών που διέπουν τις επιχορηγήσεις επιχειρηματικών σχεδίων και η πάταξη παραβατικών συμπεριφορών. Το γραφείο θα έχει και συμβουλευτικό ρόλο, διότι μέσω των πορισμάτων θα εντοπίζεται κάθε δυσλειτουργία των εφαρμοζόμενων διαδικασιών.
Δείτε εδώ το σχέδιο νόμου «Διαμόρφωση Φιλικού Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις».Δείτε εδώ την αιτιολογική έκθεση.
Πηγή: Forologikanea
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες
τηλ:23210 20700 fax: 23210 99521
http://www.kverros.gr/ mail: kverros@otenet.gr
Αντισυνταγματική και παράνομη κρίθηκε, κατά πλειοψηφία, από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, η πρώτη εφεδρεία στο Δημόσιο τομέα που προβλέφθηκε το 2011 με το Μνημόνιο Ι (Ν. 4024/2011), την υπουργική απόφαση ΔΙΔΑΔ/Φ.26.14/56/ΟΙΚ.1872/8.11.2011 και τη σχετική εγκύκλιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν αντίθετο στο άρθρο 103 του Συντάγματος το μέτρο της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας (εφεδρεία) για τους υπαλλήλους του αμιγούς δημόσιου τομέα και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που απασχολούνται αποκλειστικά με σχέση Δημοσίου δικαίου.
Οι δικαστές του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, έκριναν ότι πριν την εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας δεν προηγήθηκε από κυβερνητικής σκοπιάς η κατάλληλη οργάνωση του Δημόσιου τομέα, όπως απαιτούν οι συνταγματικές επιταγές. Δηλαδή, δεν εξετάστηκε εάν πλήττεται ή όχι η οργανωτική δομή των δημοσίων υπηρεσιών και δεν ερευνήθηκε αν δημιουργούνται προβλήματα στην οργάνωση των δημοσίων υπηρεσιών από την εφαρμογή του καθεστώτος της εφεδρείας, αλλά ούτε ερευνήθηκαν οι ανάγκες, οι οποίες θα δημιουργούν από τα κενά που θα υπάρξουν στο έμψυχο υλικό του Δημοσίου τομέα, κ.λπ.).
Αντίθετα, οι σύμβουλοι Επικρατείας δεν ασχολήθηκαν με το καθεστώς της εφεδρείας των απασχολούμενων στο Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο τομέα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Και δεν ασχολήθηκαν, καθώς για τυπικούς λόγους (για λόγους παραδεκτού, όπως λέγεται στην νομική ορολογία) απέρριψαν το σκέλος εκείνο των προσφυγών που αφορούσαν τους απασχολουμένους στο Δημόσιο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Η Ολομέλεια απέρριψε το αίτημα αυτό των προσφευγόντων, καθώς ζητούσαν να ακυρωθεί σχετική υπουργική εγκύκλιος, κάτι που σύμφωνα με την νομολογία του ΣτΕ (παλαιότερες αποφάσεις του) δεν μπορεί να γίνει.
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει η ΑΔΕΔΥ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις υποστηρίζοντας ότι ο Ν. 4024/2011 (ενιαίο μισθολόγιο, εργασιακή εφεδρεία, κ.λπ.) όπως και η επίμαχη υπουργική απόφαση, είναι αντίθετη σε ένα πλέγμα διατάξεων του Συντάγματος, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας (ευρωπαϊκών οδηγιών).
Οι δημόσιοι υπάλληλοι υποστήριζαν ότι η προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα (εφεδρεία) ουσιαστικά συνιστά παύση από τα καθήκοντά τους. Αυτό όμως παραβιάζει το άρθρο 103 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να παυθούν χωρίς προηγούμενη απόφαση του υπηρεσιακού τους συμβουλίου.
Παράλληλα, η ΑΔΕΔΥ υποστήριζε ότι η εφεδρεία παραβιάζει και τα άρθρα 80, 73 και 74 του Συντάγματος, καθώς οι νόμοι που προβλέπουν και χορηγούν συντάξεις και αμοιβές «πρέπει επί ποινή ακυρότητας να είναι ειδικοί», δηλαδή «να εντάσσονται νομοτεχνικά εντός ενός πλαισίου που αποτελείται από συνταξιοδοτικές και μισθολογικές ρυθμίσεις». Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει στο Ν. 4024/2011, ο οποίος πλέον των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών θεμάτων ρυθμίζει και άλλα άσχετα ζητήματα, σημείωνε η ΑΔΕΔΥ.
Εξάλλου, η ΑΔΕΔΥ υποστήριζε ότι η εφεδρεία έρχεται σε σύγκρουση με τις συνταγματικές αρχές της ισότητας των πολιτών (άρθρο 4), της προστασίας της αξίας του ανθρώπου (άρθρο 2) και του δικαιώματος ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας (άρθρο 5), ενώ παράλληλα, προσκρούει στο χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς εισάγει δυσμενείς διακρίσεις σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων, με βάση μόνο κριτήρια ηλικιακά, προκαλώντας έτσι δυσμενή διάκριση λόγω ηλικίας, ενώ από την άλλη πλευρά παραβιάζεται το άρθρο 15 του Χάρτη που προστατεύει το δικαίωμα στην εργασία.
Η δημοσιοποίηση της απόφασης αναμένεται μέσα στο επόμενο δίμηνο. Τέλος, να σημειωθεί ότι ακολούθησε και δεύτερη εφεδρεία με το Μνημόνιο ΙΙ (Ν.4038/2012).
Πηγή: Taxheaven
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες
τηλ:23210 20700 fax: 23210 99521
http://www.kverros.gr/ mail: kverros@otenet.gr