Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Λήγει σήμερα η προθεσμία για την πρώτη δόση φόρου εισοδήματος


Λήγει σήμερα Δευτέρα η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, που αφορά σχεδόν 2,5 εκατομμύρια φορολογουμένους για τους οποίους προέκυψε χρεωστικό εκκαθαριστικό, που τους βγήκε χρεωστικό εκκαθαριστικό για να πληρώσουν πρόσθετο φόρο 1.450 ευρώ κατά μέσον όρο ο καθένας (3,7 δισ. ευρώ συνολικά) για τα εισοδήματα που είχαν το 2014.

Η πληρωμή κατανέμεται σε έως 3 διμηνιαίες δόσεις (Ιούλιος – Σεπτέμβριος – Νοέμβριος) αλλά στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν πως όσοι έχουν μικρά ποσά οφειλής, θα τα εξοφλήσουν εφάπαξ και προσβλέπουν έτσι σε είσπραξη 1,5 δισ. ευρώ μέσα στον Ιούλιο.

Οι πληρωμές φόρων γίνονται πλέον δωρεάν μόνον μέσω e-banking ή σε περισσότερες δόσεις με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα. Όσοι τυχόν σπεύσουν να πληρώσουν στα γκισέ των τραπεζών με μετρητά, πρέπει να γνωρίζουν ότι προβλέπονται έξτρα χρεώσεις -που τις αποφασίζουν οι τράπεζες- εκτός αν είναι άνω των 70 ή άτομα με αναπηρίες κ.λπ. και καταθέσουν τα λεφτά πρώτα στο λογαριασμό τους πριν πληρώσουν την εφορία.

Όσοι αμελήσουν, θα χρεωθούν και προσαυξήσεις από την πρώτη μέρα καθυστέρησης, ενώ κινδυνεύουν να χάσουν και τις ρυθμίσεις οφειλών όσοι έχουν κάνει διακανονισμό στην εφορία.

Ειδικά οι αγρότες όμως που έχουν πάρει παράταση έως 31 Οκτωβρίου για να διορθωθούν τα λάθη στους κωδικούς 037-038 του Ε1, θα πληρώσουν σε δύο δόσεις τον φόρο (μέχρι 29 Σεπτεμβρίου την πρώτη και έως 30 Νοεμβρίου τη δεύτερη) εάν το εκκαθαριστικό τους θα εκδοθεί πριν το τέλος Σεπτεμβρίου. Αν καθυστερήσει και άλλο, θα πληρώσουν ολόκληρο τον φόρο σε μία δόση, έως το τέλος Νοεμβρίου.

Όσοι επιλέξουν να πληρώσουν όμως με δόσεις, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί από τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν και οι πληρωμές του ΕΝΦΙΑ (άλλα 3 δισ. ευρώ σε 6 μήνες έως τον Γενάρη), οπότε οι υποχρεώσεις για τα νοικοκυριά αυξάνονται επικίνδυνα.

Ταυτόχρονα όσοι ασκούν εμπορική ή επαγγελματική δραστηριότητα θα καταβάλλουν ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές ΕΦΚΑ, ενώ τον Δεκέμβριο οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν και πάνω από 1 δισ. για τα τέλη κυκλοφορίας του 2018, αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.




Πηγή:e-forologia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου