Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Κίνδυνος μείωσης ή απώλειας ενιαίας ενίσχυσης αν δεν περνούν ΚΤΕΟ τα ψεκαστικά


Στον Κανονισμό Πολλαπλής Συμμόρφωσης που ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής ενιαίας ενίσχυσης, πέρασε η διάταξη υποχρέωσης ελέγχου των ψεκαστικών μηχανημάτων και παράλληλα αναπροσαρμόστηκαν οι κανόνες λίπανσης, σύμφωνα με τροποποιητική απόφαση που υπογράφει, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.

Αν ο γεωργός δεν τηρεί τις υποχρεώσεις των Κανόνων Πολλαπλής Συμμόρφωσης, επιβάλλεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μείωση ή αποκλεισμός από την ενίσχυση, σύμφωνα με το ΦΕΚ τ. Β΄/1468.
Η συγκεκριμένη απόφαση, διευκρινίζει ότι οι παραγωγοί των οποίων οι εκμεταλλεύσεις βρίσκονται στις ευπρόσβλητες ζώνες απαγορεύεται να εφαρμόζουν λιπάσματα που περιέχουν άζωτο το χρονικό διάστημα από 1η Νοεμβρίου μέχρι 1η Φεβρουαρίου. Όμως, επιτρέπεται η ορθολογική χρήση ουρίας, θειικής αμμωνίας, λιπασμάτων βραδείας αποδέσμευσης αζώτου συμπεριλαμβανομένων αυτών που περιέχουν αναστολείς -παρεμποδιστές κ.ά.

Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που ο γεωργός δεν τηρεί τις προβλεπόμενες υποχρεώσεις των Κανόνων Πολλαπλής Συμμόρφωσης, επιβάλλεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μείωση ή αποκλεισμός από την ενίσχυση, σύμφωνα με την απόφαση (ΦΕΚ τ. Β΄/1468).
Βάσει της απόφασης ισχύουν τα εξής:

Άρθρο 1
Τροποποιείται η αριθ. 1791/74062/02-07-2015 υπουργική απόφαση (ΦΕΚ τ. Β΄/1468) ως εξής:

1. Το σημείο «vi» της παραγράφου 1 του άρθρου 3 αντικαθίσταται με το κάτωθι:

«vi. A. Οι παραγωγοί των οποίων οι εκμεταλλεύσεις βρίσκονται στις ευπρόσβλητες ζώνες απαγορεύεται να εφαρμόζουν λιπάσματα που περιέχουν άζωτο το χρονικό διάστημα από 1η Νοεμβρίου μέχρι 1η Φεβρουαρίου.

Εξαίρεση από τον ανωτέρω περιορισμό εφαρμογής αζωτούχων λιπασμάτων ισχύει στις παρακάτω περιπτώσεις:

α. της λίπανσης εγκατεστημένης καλλιέργειας χειμερινών κηπευτικών ή ανθοκομικών ειδών, στην οποία επιτρέπεται η ορθολογική χρήση αζωτούχων λιπασμάτων στα ήδη αναπτυχθέντα φυτά,

β. της ορθολογικής λίπανσης των καλλιεργειών υπό κάλυψη,

γ. της λίπανσης της ελιάς και του αμπελιού, όπου απαιτείται κατά την περίοδο αυτή, εφόσον η ποσότητα του προστιθέμενου αζώτου δεν υπερβαίνει τις 7 μονάδες/στρέμμα,

δ. της βασικής λίπανσης των χειμερινών σιτηρών, όπου απαιτείται κατά την περίοδο αυτή, εφόσον η ποσότητα του προστιθέμενου αζώτου δεν υπερβαίνει τις 6 μονάδες/στρέμμα,

ε. της βασικής λίπανσης, για όσες καλλιέργειες απαιτείται, με την προϋπόθεση ότι τα χρησιμοποιούμενα λιπάσματα δεν περιέχουν νιτρικό άζωτο σε οποιαδήποτε αναλογία.

Επιτρέπεται η ορθολογική χρήση ουρίας, θειικής αμμωνίας, λιπασμάτων βραδείας αποδέσμευσης αζώτου συμπεριλαμβανομένων αυτών που περιέχουν αναστολείς - παρεμποδιστές κ.ά.

B. Οι παραγωγοί των οποίων οι εκμεταλλεύσεις βρίσκονται στις ευπρόσβλητες ζώνες απαγορεύεται να εφαρμόζουν κτηνοτροφικά απόβλητα στο έδαφος το χρονικό διάστημα από 1η Νοεμβρίου μέχρι 1η Φεβρουαρίου.

α. Εξαιρείται η λίπανση εγκατεστημένης καλλιέργειας χειμερινών κηπευτικών, ανθοκομικών ειδών και καλλιεργειών υπό κάλυψη, στις οποίες επιτρέπεται η χρήση στερεών κτηνοτροφικών αποβλήτων στα ήδη αναπτυχθέντα φυτά, εφόσον δεν αντίκειται στη σχετική νομοθεσία (Υγειονομική Διάταξη της Κ.Υ.Α. Υ1β/2000/95 (ΦΕΚ Β' 343)).

β. Επίσης εξαιρείται η λίπανση σε όσες καλλιέργειες αυτή απαιτείται (μεταξύ των οποίων και η βασική λίπανση των δημητριακών, λειμωνίων φυτών και στις εγκαταστάσεις μόνιμων φυτειών) με την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιείται χωνεμένη κοπριά αιγοπροβάτων, στερεά απόβλητα βουστασίων και χοιροστασίων και επεξεργασμένη κοπριά πτηνοτροφείων.

Απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται απόβλητα πτηνοτροφείων και υγρά κτηνοτροφικά απόβλητα.»

2. Η παράγραφος 3 του άρθρου 3 αντικαθίσταται με την κάτωθι:

«3. Στις ευπρόσβλητες ζώνες οι παραγωγοί απαγορεύεται να εφοδιάζουν το έδαφος των γεωργικών εκτάσεων (καλλιεργούμενων και μη) με συνολική ετήσια ποσότητα αζώτου επεξεργασμένων κτηνοτροφικών αποβλήτων πάνω από 170 κιλά/εκτάριο. Τα όρια αυτά περιλαμβάνουν το σύνολο των κτηνοτροφικών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων και των αποβλήτων από τα ζώα που πιθανόν να βόσκουν στις εκτάσεις αυτές»

3. Στο τέλος του σημείου iii της υποπαραγράφου 4. του άρθρου 4 προστίθεται η ακόλουθη περίοδος:

«Ως εξαιρετικές περιπτώσεις, λογίζονται μόνο αυτές κατά τις οποίες συντρέχουν λόγοι φυτοπροστασίας, οι οποίοι προσδιορίζονται στην έγγραφη άδεια της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.»

4. Στο τέλος του άρθρου 10 μετά το σημείο ii. προστίθεται το σημείο iii. ως εξής :

«iii. την τήρηση των υποχρεώσεων που ορίζονται στο Ν. 4036/2012 και τις εφαρμοστικές του διατάξεις σχετικά με την επιθεώρηση του εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων.»

Πηγή:Agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου