Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

ΕΣΠΑ: Τρία προγράμματα επιχειρηματικότητας για τη μεταποίηση


Τρία επιπλέον προγράμματα του ΕΣΠΑ με στόχευση στην ελληνική μεταποίηση, την εξωστρέφεια και την επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, αναμένεται να προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα.
Mετά από πρόταση της υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Θεοδώρας Τζάκρη εντάχθηκαν στο ΕΠΑνΕΚ τα σχετικά προγράμματα προϋπολογισμού 234 εκατ. ευρώ.
Ενίσχυση Αλυσίδων Προστιθέμενης Αξίας
Το πρώτο Πρόγραμμα με τίτλο «Ενίσχυση Αλυσίδων Προστιθέμενης Αξίας», προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη 32 εκατ. ευρώ), απευθύνεται σε υφιστάμενες Μικρομεσαίες κυρίως Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους εννέα τομείς προτεραιότητας της οικονομίας: Αγροδιατροφή - Βιομηχανία Τροφίμων, Τουρισμός, Πολιτιστικές & Δημιουργικές Βιομηχανίες, Υλικά - Κατασκευές, Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών, Ενέργεια, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Περιβάλλον, Υγεία με έμφαση σε επιχειρήσεις της μεταποιητικής δραστηριότητας. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση σχεδίων ανάπτυξης συνεργατικών σχηματισμών με τη μορφή κάθετων, ή και οριζόντιων διασυνδέσεων μεταξύ επιχειρήσεων προκειμένου να επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας και κοινοί στόχοι (π.χ. διείσδυση σε νέες αγορές).

Εξωστρέφεια - Διεθνοποίηση ΜμΕ
Το δεύτερο πρόγραμμα «Εξωστρέφεια - Διεθνοποίηση ΜμΕ», προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη 50 εκατ. ευρώ)  αποσκοπεί στην ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας νέων και υφιστάμενων κυρίως μεταποιητικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Στόχος του προγράμματος είναι η αύξηση της εξωστρεφούς επιχειρηματικής δραστηριότητας και της προβολής των ελληνικών επιχειρήσεων και των προϊόντων τους στις διεθνείς αγορές.
Αξιοποίηση Επιχειρηματικής Εμπειρίας -Επιχειρηματική Επανεκκίνηση
Το τρίτο πρόγραμμα «Αξιοποίηση Επιχειρηματικής Εμπειρίας -Επιχειρηματική Επανεκκίνηση», προϋπολογισμού 54 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη 35 εκατ. ευρώ) αφορά την ίδρυση νέων επιχειρήσεων από ανέργους ηλικίας άνω των 45 ετών. Το πρόγραμμα αυτό θα παρέχει ένα πλαίσιο νέων επιχειρηματικών ευκαιριών σε άνεργους που στο παρελθόν είχαν αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα ή διαθέτουν σημαντική επαγγελματική εμπειρία για να το πράξουν προκειμένου να συμβάλλει στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Το χρονοδιάγραμμα για τις προκηρύξεις
Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, εντός του επομένου τριμήνου αναμένεται να ολοκληρωθεί τόσο η προετοιμασία των προσκλήσεων προς τους δικαιούχους όσο και η οριστικοποίηση των οδηγών εφαρμογής για την υλοποίηση του προγράμματος από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας. Οι οριστικές προσκλήσεις αναμένεται να εκδοθούν στο α' τετράμηνο του 2017.

Δηλώσεις Θ. Τζάκρη
Σε δηλώσεις της η κ. Τζάκρη επισήμανε πως τα τρία προγράμματα απευθύνονται σε μεγάλο βαθμό στον τομέα της μεταποίησης.
Ενισχύουμε επιχειρηματικά σχέδια και υποδομές που στηρίζουν την εγχώρια παραγωγή προκειμένου να αυξήσουμε την προστιθέμενη αξία των ελληνικών προϊόντων και να δημιουργήσουμε σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι επίσης ενισχύεται η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων για την αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης της χώρας, ενώ παράλληλα δίνεται η ευκαιρία σε ανέργους να ανοίξουν την δική τους επιχείρηση και να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.


Πηγή: Naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου