Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Aρχές Νοεμβρίου η προκαταβολή της βασικής του 2016


∆ευτέρα, το αργότερο Τρίτη θα έχουν κλείσει όλες οι εκκρεµότητες µε τα υπόλοιπα της περσινής ενιαίας ενίσχυσης, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στον οργανισµό να ασχοληθούν µε τη διευθέτηση της πληρωµής της προκαταβολής της βασικής του 2016 την πρώτη εβδοµάδα του Νοεµβρίου. Σύµφωνα µε πληροφορίες είναι µάλλον απίθανο η πληρωµή του τσεκ να γίνει πριν την 28η Οκτωβρίου, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί τόσο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και από το υπουργείο.

Την ίδια ώρα, µεγάλη «εµπλοκή» φαίνεται να αντιµετωπίζουν στον Οργανισµό Πληρωµών στα αγροπεριβαλλοντικά του 2013, γεγονός που έχει «κολλήσει» ξανά τη διαδικασία πληρωµής των ανειληµµένων υποχρεώσεων παλαιότερων ετών. Κάτι το οποίο έχουν αντιληφθεί το τελευταίο διάστηµα και οι παραγωγοί, που εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το κατά πόσο θα υλοποιηθεί επιτυχώς το χρονοδιάγραµµα που έχει θέσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το υπουργείο σχετικά µε τη διευθέτηση όλων των υποχρεώσεων που εκκρεµούν µέχρι το τέλος του έτους.

Περισσότερο χρόνο και µεγαλύτερη υποµονή καλούνται να κάνουν και οι παραγωγοί που έχουν λαµβάνειν από την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου, σύµφωνα µε τις τελευταίες πληροφορίες, καθώς µπορεί να υπεγράφησαν οι  σχετικές αποφάσεις, ωστόσο µέχρι την εκταµίευση της υποδόσης και τη διευθέτηση των συµψηφισµών δεν πρόκειται να γίνει καµία πίστωση. Σοβαρές τεχνικές δυσκολίες και γραφειοκρατικά «µπερδέµατα» φαίνεται πως προέρχονται από τη βάση δεδοµένων του ΟΓΑ, πάνω στην οποία πρέπει να γίνει η ταυτοποίηση των οφειλών των αγροτών, για να προχωρήσουν οι πληρωµές.

Πρώτη εβδοµάδα Νοεµβρίου προκαταβολή της βασικής  
Χωρίς την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης του 2016 αναµένεται να περάσουν το τριήµερο της 28ης Οκτωβρίου οι αγρότες. Σύµφωνα µε τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Αθανάσιο Καπρέλη, οι σχετικές πιστώσεις προγραµµατίζεται να γίνουν την πρώτη εβδοµάδα του Νοεµβρίου, µε λίγες µέρες καθυστέρηση από τις αρχικές ανακοινώσεις που έκαναν λόγο για πληρωµή στις 27 ή και 28 Οκτωβρίου. Μάλιστα, σύµφωνα µε τον προγραµµατισµό που επεξεργάζονται από το υπουργείο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, το ποσό που θα πιστωθεί σε περίπου 700.000 δικαιούχους παραγωγούς θα ανέλθει κοντά στα 826 εκατ. ευρώ, ενώ περί τις 20 ∆εκεµβρίου και µέχρι τέλος του έτους θα ολοκληρωθούν οι πληρωµές µε το 30% της βασικής (354 εκατ. ευρώ), το πρασίνισµα (567 εκατ. ευρώ) και τους γεωργούς νεαρής ηλικίας (15 εκατ. ευρώ).

Με βήµα σηµειωτόν βιολογικά και σπάνιες φυλές 
Κατέβασε ταχύτητα το τελευταίο διάστηµα η διαδικασία αποπληρωµής των παραγωγών για τις ανειληµµένες υποχρεώσεις που αφορούν τις αγροπεριβαλλοντικές δράσεις του παλιού προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης, και ειδικότερα του έτους 2013, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια του αγροτικού κόσµου.

Κι ενώ από τις ∆ΑΟΚ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ ενηµερώνουν τους παραγωγούς ότι η διαδικασία βρίσκεται σε καλό δρόµο και προχωράει, η πράξη δείχνει ότι οι πιστώσεις γίνονται όχι σε ιδιαιτέρως τακτά χρονικά διαστήµατα, κάτι που φαίνεται και από τις αναρτήσεις µε τις λίστες πληρωµών του ΟΠΕΚΕΠΕ. Το πρόβληµα το τελευταίο διάστηµα εντοπίζεται στα χαρτογραφικά υπόβαθρα και την τηλεπισκόπηση, που δυσκολεύουν την ταυτοποίηση των αγροτεµαχίων και τελικά την πληρωµή των δικαιούχων παραγωγών. Μάλιστα, σύµφωνα µε πληροφορίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, στο ζήτηµα πρόσφατα έχει εµπλακεί και η ∆ιεύθυνση Χωροταξίας, προκειµένου να βρεθεί µια άκρη.

Σε κάθε περίπτωση, το θετικό της υπόθεσης, σύµφωνα µε τον αντιπρόεδρο του Οργανισµού Γιώργο Κέντρο, είναι ότι «εφόσον δεν υπάρχουν ενστάσεις µετά τη δηµοσιοποίηση των δικαιούχων προς πληρωµή, οι κατά τόπους ∆ΑΟΚ θα µπορούν να προχωρούν τις διαδικασίες για τις πληρωµές των επόµενων διαθέσιµων ετών».

Το Νοέµβριο οι ενστάσεις για την εξισωτική 2015
Μια συµπληρωµατική πληρωµή στα µέσα Νοεµβρίου προγραµµατίζεται για την εξισωτική του 2015. Μάλιστα, όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Κέντρος «είχαµε ενστάσεις τον Αύγουστο, οπότε θα πάµε σε επανυπολογισµό και πληρωµή µέσα στο Νοέµβριο». Την ίδια ώρα, για την πληρωµή της εξισωτικής του 2016 οι αρµόδιοι επεξεργάζονται δύο εναλλακτικές προτάσεις, «η µία προβλέπει να δοθεί µια προκαταβολή τέλος Νοεµβρίου και να ακολουθήσει εξόφληση µέχρι το Πάσχα, ενώ η δεύτερη να γίνει µια και καλή η εκκαθάριση της εξισωτικής πριν το Πάσχα», λένε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Εν αναµονή ΚΥΑ για εξαίρεση συνταξιούχων ΟΓΑ από περικοπές σύνταξης 60%
Έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης ώστε να εξαιρεθούν οι νέοι συνταξιούχοι του ΟΓΑ από την εφαρµογή του άρθρου του νόµου 4387/2016, που προβλέπει κούρεµα σύνταξης 60% σε περίπτωση που εργάζονται ζητά ο βουλευτής της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης ΠΑΣΟΚ-∆ΗΜΑΡ νοµού Σερρών, Μιχάλης Τζελέπης. Ο Μιχάλης Τζελέπης επικαλείται δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου στις 26/09, ότι «στις προθέσεις της Κυβέρνησης είναι η µη εφαρµογή του µέτρου της περικοπής της σύνταξης κατά 60%, για όλους τους συνταξιούχους που επιλέγουν την άσκηση αγροτικής δραστηριότητας και µετά τη συνταξιοδότησή τους, για τη µεταβατική περίοδο µέχρι και το 2021». Επ’ αυτού τοποθετήθηκε στη Βουλή και ο βουλευτής Ν∆ Λάρισας Μάξιµος Χαρακόπουλος, ζητώντας από τους αρµόδιους υπουργούς «επειδή η νέα καλλιεργητική περίοδος ήδη ξεκινάει µε τα σιτηρά, να διευκρινίσουν επίσηµα και αναλυτικά θα περικοπούν οι συντάξεις των αγροτών, αν ναι από πότε, σε τι ποσοστό και για ποιες κατηγορίες και τι πρόκειται να γίνει µε τα δικαιώµατα βασικής ενίσχυσης που διαθέτουν, θα πρέπει να τα µεταβιβάσουν».

Πηγή:Agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου