Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Όσα είδη δέντρων θέλεις διαλέγεις στη Δάσωση


Έντονο είναι το ενδιαφέρον που καταγράφεται, για τις ενισχύσεις της ∆άσωσης που θα τρέξουν το 2017.

Επανερχόµαστε, λοιπόν, στην ανάλυση των δύο σχετικών Μέτρων (8.1 και 8.2), σε µία προσπάθεια να ξεκαθαριστούν ορισµένα ζητήµατα όσον αφορά την επιλεξιµότητα των δέντρων, τα διαφορετικά είδη που µπορούν να φυτευτούν σε µία γη και τέλος να δοθεί µία πρώτη γεύση από τα κριτήρια προτεραιότητας που έγιναν γνωστά.

Μέτρο 8.1 ∆άσωση και δηµιουργία δασικών εκτάσεων
Στο Μέτρο 8.1, δηλαδή την πρώην «Πρώτη ∆άσωση», ο ενδιαφερόµενος θα πρέπει να έχει γη άνω των 5 στρεµµάτων, όπου του επιτρέπεται να διαλέξει παραπάνω από ένα είδος δέντρων από έναν κατάλογο µε 108 είδη, ανάλογα µε τη ζώνη βλάστησης που βρίσκεται. Μάλιστα όσα περισσότερα είδη διαλέξει, τόσο µεγαλύτερη βαθµολογία θα έχει ο φάκελός του. Όσον αφορά τις ζώνες βλάστησης, αυτές χωρίζονται σε 5 είδη:
Α. Ευµεσογειακή (παραλιακή, λοφώδης, υποορεινή),
Β. Παραµεσογειακή (λοφώδης, υποορεινή),
Γ. Ζώνη δασών οξυάς-ελάτης και ορεινών παραµεσογειακών κωνοφόρων (ορεινή-υπαλπική),
∆. Ζώνη ψυχρόβιων κωνοφόρων (ορεινή υπαλπική),
Ε. Εξωδασική ζώνη υψηλών ορέων.

Αν τώρα ξεπεράσει ένα κατώτατο όριο (θα ορίζεται στην πρόσκληση) η φυτευόµενη έκταση, ο ενδιαφερόµενος είναι υποχρεωµένος να φυτεύσει ένα µείγµα τριών ειδών το οποίο περιλαµβάνει είτε: τουλάχιστον 10 % πλατύφυλλα δέντρα ανά περιοχή, ή τουλάχιστον τρία είδη ή ποικιλίες δέντρων, όπου η ελάχιστη έκταση ανά είδος είναι ίση µε το 10 % της περιοχής. ∆ηλαδή αν έχει έκταση 100 στρεµµάτων, τότε θα πρέπει να φυτεύσει είτε 10 στρέµµατα πλατύφυλλα (πχ καρυδιά), είτε τρία είδη δέντρων από 10 στρέµµατα το καθένα. Το Μέτρο δίνει επίσης τη δυνατότητα ο ενδιαφερόµενος αν θέλει να προβεί στην αποκλειστική φύτευση οικολογικά προσαρµοσµένων ειδών και/ή ειδών ανθεκτικών στην κλιµατική αλλαγή ανάλογα µε τη ζώνη.

Μέτρο 8.2 Ενίσχυση για γεωργοδασοκοµικά συστήµατα
Στο Μέτρο 8.2 που αφορά τη δηµιουργία δασογεωργικών και δασολιβαδικών συστηµάτων, σύµφωνα µε τον οδηγό των Προγραµµάτων, επιτρέπεται η φύτευση πολλών ειδών δέντρων στην ίδια γη (πχ αχλάδια µαζί µε µήλα). Ωστόσο φαίνεται υποχρεωτική η φύτευση των δέντρων µόνο όπου το επιτρέπουν οι ζώνες βλάστησης. Επιπλέον υπάρχουν οι εξής περιορισµοί όσον αφορά την πυκνότητα φύτευσης:

  • Γεωργοδασικά συστήµατα: Μέγιστη πυκνότητα 250 δέντρα/εκτάριο
  • ∆ασολιβαδικά συστήµατα: Ελάχιστη πυκνότητα 5 δέντρα ανά εκτάριο: Μέγιστη πυκνότητα 40 δέντρα ανά εκτάριο


Ο ενδιαφερόµενος θα πρέπει να µαζέψει 50 πόντους για να µπει στο Μέτρο τους οποίους µαζεύει ως εξής:

  • Φύτευση σε συνδυασµό ειδών δένδρων που παράγουν φρούτα, καρπούς, άγρια φρούτα, ξυλεία, καυσόξυλα και ζωοτροφές. Στα οφέλη (οικολογική εστίαση πανίδας και χλωρίδας): περισσότερα από τρία είδη δένδρων και περισσότερα από δύο οφέλη: 60 πόντοι, περισσότερα από ένα είδος δένδρων και περισσότερο από δύο οφέλη: 36 πόντοι
  • Φύτευση σε συνδυασµό µε ύπαρξη παλαιών τοιχίων ή κτισµάτων που συµβάλλουν στην εξοµάλυνση των κλίσεων του εδάφους και στη συγκράτηση-διήθηση και βελτίωση της ποιότητας του νερού, στην αύξηση της βιοποικιλότητας κ.λπ.: περισσότερα από δυο είδη δέντρων, παλαιά κτίσµατα ή παλαιά τοιχία, τουλάχιστον δύο οφέλη: 20 πόντοι, περισσότερα από δύο είδη δέντρων, παλαιά κτίσµατα ή παλαιά τοιχία, παραγωγή ζωοτροφών: 10 πόντοι
  • Βαθµολογείται ο βαθµός επικινδυνότητας διάβρωσης του εδάφους µε την εφαρµογή των στοιχείων κλίσης και διάβρωσης των χαρτών γαιοϊκανότητας: µέγιστος 10 πόντοι, µεσαίος 6 πόντοι, ελάχιστος 3 πόντοι.
  • Βαθµολογείται ανάλογα µε τις ζώνες δυνητικά υψηλού κινδύνου πληµµύρας, όπως ορίζονται στην επικινδυνότητα. Το κριτήριο αυτό δίνει από 1 έως 10 βαθµούς.

Πηγή: Agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου