Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Εφορίες τέλος: Πώς θα κάνουν τις συναλλαγές τους οι φορολογούμενοι

Σχέδιο για ριζική αλλαγή των σχέσεων του φορολογούμενου με την εφορία, εκπονεί το υπουργείο Οικονομικών ώστε να «καταργηθούν» οι ΔΟΥ και οι επισκέψεις εκεί.
Το σχέδιο αυτό προβλέπει:
 
1.Κίνητρα για κατάργηση των μετρητών: πριν «χαλαρώσουν» τα capital controls και επιστρέψουν τα μετρητά στη ζωή μας, το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει από φέτος κίνητρα για όσους προτιμούν τις ηλεκτρονικές πληρωμές. 
Tα μέτρα που σχεδιάζουν θα περιλαμβάνουν:
 
- Κληρώσεις και φορο-μπόνους για όσους καταναλωτές χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα. Το ύψος τους θα καθοριστεί με βάση τη διεθνή εμπειρία, αλλά και τις αντοχές του προϋπολογισμού, σε συμφωνία με την Τρόικα των ελεγκτών.

-  Κίνητρα στις επιχειρήσεις, με τη δημιουργία ειδικού επαγγελματικού καταθετικού λογαριασμού, για τον οποίο σχεδιάζεται να παρέχει αυξημένη προστασία από κατασχέσεις για οφειλές σε τράπεζες ή και στο ίδιο το δημόσιο. Μπορεί δηλαδή για τον λογαριασμό αυτό να ισχύει αυξημένο ακατάσχετο όριο ή και πλήρης απαγόρευση σε κάποιες περιπτώσεις απαιτήσεων.

-  Θα μειωθούν οι τραπεζικές προμήθειες που απαιτούν οι τράπεζες ανά συναλλαγή. Αυτές θα πρέπει να αρκούνται στα έσοδα που θα έχουν από την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, μεώνοντας δραστικά το μέσο κόστος με το οποίο χρεώνουν τις επιχειρήσεις.

2.  «Κλείσιμο» των ΔΟΥ για τις πολίτες: οι συναλλαγές θα γίνονται από το 2016 μόνον ηλεκτρονικά και εξ αποστάσεως. Ηλεκτρονικά θα γίνεται και η έκδοση και διαβίβαση εγγράφων που προβλέπεται μεν ήδη στο Μνημόνιο (από το 2013) αλλά δεν έχει εφαρμοστεί. Περίπου 6.000 υπάλληλοι που σήμερα απασχολούνται στις συναλλαγές με το κοινό θα αξοποιηθούν στους ελέγχους. Ο αριθμός των ΔΟΥ θα καταργηθεί και οι πολίτες θα επικοινωνούν για τα θέματά τους μέσω ίντερνετ. Αν απαιτείται φυσική παρουσία και επαφή με τους εφόρους, θα κλείνεται τηλεφωνικά ραντεβού!


Πηγή: hmerisia


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου