Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Νέοι συντελεστές Φ.Π.Α παροχής υπηρεσιών

Με την ψήφιση του ν. 4334/2015 όπως είναι ήδη γνωστό, υπάρχουν αλλαγές στους συντελεστές Φ.Π.Α. αναφορικά με την παροχή υπηρεσιών :







Από το 6,5% στο 6% [ισχύς από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήτοι από 16/7/2015 (ν. 4334/2015)]. 
  • Τα εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων 
  • Η παροχή υπηρεσιών κατ' οίκον φροντίδας, παιδιών, ηλικιωμένων, ασθενών και ατόμων με ειδικές ανάγκες γενικά.
Από το 13% στο 23% [ισχύς από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήτοι από 16/7/2015 (ν. 4334/2015)]. 
  • Τα εισιτήρια για, κινηματογράφους, συναυλίες, αθλητικές εκδηλώσεις, τσίρκα, πανηγύρια, λούνα-πάρκ, ζωολογικούς κήπους, εκθέσεις και παρόμοιες πολιτιστικές εκδηλώσεις. 
  • Η μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους. 
  • Οι υπηρεσίες που παρέχονται από συγγραφείς, συνθέτες, καλλιτέχνες και ερμηνευτές έργων τέχνης, καθώς και τα δικαιώματα αυτών, εφόσον δεν απαλλάσσονται με το άρθρο 22 του νόμου 2859/2000 (ΦΠΑ) 
  • Η παροχή υπηρεσιών για τη γεωργική παραγωγή. 
  • Η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων πλην των κέντρων διασκέδασης, με εξαίρεση τη διάθεση ποτών που περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία [Σημείωση : Όπως διευκρινίστηκε με την εγκύκλιο ΠΟΛ.1170/5.8.2011, υπηρεσίες εστίασης είναι η παράδοση, κατόπιν παρασκευής ή χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία, τροφίμων και ποτών, η οποία συνοδεύεται από υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως η διάθεση επιτραπέζιων σκευών και λοιπού εξοπλισμού, η υπηρεσία σερβιρίσματος, ο καθαρισμός του χώρου και των τραπεζιών κ.α., οι οποίες είναι αναγκαίες για την άμεση επιτόπια κατανάλωση των προσφερόμενων ειδών στους χώρους των καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και συναφών επιχειρήσεων, όπως είναι οι πιτσαρίες, τα οβελιστήρια, τα ταχυφαγεία, τα αναψυκτήρια, τα σνακ – μπαρ, τα γαλακτοπωλεία και τα καταστήματα διάθεσης ειδών διατροφής για επιτόπια κατανάλωση, όπως λουκουμάδων, μπουγάτσας και κάθε είδους πιττών, παγωτών, κλπ. Πρόκειται στην ουσία για παροχή εδεσμάτων ή γευμάτων ή γενικά φαγητών και ποτών, όπου προέχει η «υπηρεσία» η οποία αποσκοπεί να καταστήσει περισσότερο ευχάριστη την άμεση επιτόπια κατανάλωση σε κατάλληλο περιβάλλον, ενώ η παράδοση τροφής αποτελεί ένα μόνο από τα κριτήρια επιλογής της επιχείρησης από τον πελάτη. Παροχή υπηρεσίας εστίασης αποτελεί και η τροφοδοσία (catering), εφόσον αυτή δεν συνίσταται σε απλή παράδοση φαγητού, αλλά σε ένα σύνολο στοιχείων και πράξεων κατά τα ανωτέρω, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τα προσφερόμενα είδη δεν καταναλώνονται άμεσα εντός των εγκαταστάσεων της οικείας επιχείρησης, αλλά σε χώρο και χρόνο που προσδιορίζονται από τον πελάτη. Επισημαίνεται ότι, σε περίπτωση παράδοσης έτοιμου φαγητού ή λοιπών ειδών ως «πακέτο» για κατανάλωση εκτός του καταστήματος, ανεξάρτητα από το εάν το «πακέτο» παραλαμβάνεται από τον ίδιο τον πελάτη (take away) ή αποστέλλεται από την επιχείρηση στον υποδεικνυόμενο από τον πελάτη τόπο (delivery), πρόκειται για πράξη παράδοσης αγαθών και όχι για παροχή υπηρεσίας, καθώς δεν παρέχονται πρόσθετες υπηρεσίες από μέρους της επιχείρησης για την άμεση επιτόπια κατανάλωσή τους. Κατά συνέπεια, εφαρμόζεται ο συντελεστής ΦΠΑ που ισχύει για κάθε είδος]. 

  • Η παροχή υπηρεσιών από φιλανθρωπικούς οργανισμούς ή από οίκους ευγηρίας που ενεργείται στα πλαίσια της κοινωνικής πρόνοιας, εφόσον δεν καλύπτονται με το άρθρο 22.νόμου 2859/2000 (ΦΠΑ) 
  • Υπηρεσίες γραφείων κηδειών και επιχειρήσεων αποτέφρωσης νεκρών, καθώς και η παράδοση των συναφών ειδών. 

  • Η παροχή ιατρικών και οδοντιατρικών υπηρεσιών, εφόσον αυτές δεν απαλλάσσονται με το άρθρο 22. [Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1100/2010 - Υπηρεσίες που παρέχονται από φορείς δευτεροβάθμιας υγείας, οι οποίες συνίσταται στην εκτέλεση ιατρικών ή οδοντιατρικών πράξεων οι οποίες, σύμφωνα με διατάξεις του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, απαγορεύεται να εκτελούνται από φορείς παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπως χειρουργικές επεμβάσεις για τις οποίες δεν απαιτείται διανυκτέρευση, υπάγονται στην περίπτωση δ' της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του ΦΠΑ, κατά συνέπεια στην περίπτωση κερδοσκοπικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, υπάγονταν στο φόρο με τον το χαμηλό συντελεστή Φ.Π.Α.] 
  • Οι υπηρεσίες οδοκαθαρισμού, αποκομιδής, ταφής και ανακύκλωσης απορριμμάτων καθώς και επεξεργασίας αποβλήτων, εκτός από αυτές που παρέχονται από τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 3. 

  • Η επισκευή των αγαθών που αναφέρονταν στις παραγράφους 44, 45, 47και 49 της κατηγορίας "ΑΓΑΘΆ" του Παραρτήματος ΙΙΙ όπως ίσχυε πριν τις μεταβολές [44.Ειδικές ανυψωτικές συσκευές (σκάλες, ανελκυστήρες, μηχανήματα ανεβοκατεβάσματος αναπήρων και παρόμοια), που χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση αναπήρων (Δ.Κ. ΕΧ 8428). 45.Γραφομηχανές με χαρακτήρες ΒRAILLE και ειδικές ηλεκτρονικές γραφομηχανές (ηλεκτρονικές συσκευές επικοινωνίας τσέπης), για ανάπηρα πρόσωπα (Δ.Κ. ΕΧ 8469). 47. Αμαξάκια τύπου πολυθρόνας και άλλα οχήματα για αναπήρους, έστω και με κινητήρα ή άλλο μηχανισμό προώθησης, ανταλλακτικά αναπηρικού αμαξιδίου και ερεσίνωτο (Δ.Κ. 8713 και ΕΧ 8714). 49.Είδη και συσκευές ορθοπεδικής, στα οποία περιλαμβάνονται και οι ιατροχειρουργικές ζώνες και επίδεσμοι και οι πατερίτσες. Νάρθηκες, υποστηρίγματα και άλλα είδη και συσκευές για κατάγματα. Είδη και συσκευές προσθέσεως. Συσκευές για τη διευκόλυνση της ακοής στους κουφούς και άλλες συσκευές που κρατιούνται με το χέρι, φέρονται από τα πρόσωπα ή εισάγονται στον ανθρώπινο οργανισμό, με σκοπό την αναπλήρωση μιας έλλειψης ή τη θεραπεία μιας αναπηρίας. Συσκευές έκχυσης ινσουλίνης. Εξαιρούνται τα μέρη και εξαρτήματα των παραπάνω αγαθών (Δ.Κ. ΕΧ 9021)]
  • Οι εργασίες φασόν επί ενσώματων κινητών αγαθών (εφόσον το παραγόμενο, κατασκευαζόμενο ή συναρμολογούμενο αγαθό εντάσσονταν στα αγαθά με χαμηλό συντελεστή (13%). Ως εργασία φασόν νοείται η εκτέλεση εργασιών παραγωγής, κατασκευής ή συναρμολόγησης ενσώματων κινητών αγαθών, με σύμβαση μίσθωσης έργου, από υλικά και αντικείμενα που παραδίδονται από τον εργοδότη στον εργολάβο για το σκοπό αυτόν, ανεξάρτητα αν ο εργολάβος χρησιμοποιεί και δικά του υλικά. 
  • Επιδιορθώσεις και μετατροπές ενδυμάτων και υφασμάτινων ειδών οικιακής χρήσης. 
  • Επισκευής ποδηλάτων, υποδημάτων και δερματίνων ειδών. 
  • Ανακαίνιση και επισκευή παλαιών ιδιωτικών κατοικιών.



Από το 6,5% στο 13% (ισχύς από 1.10.2015). 

  • Διαμονή σε ξενοδοχεία και παρόμοιους χώρους, συμπεριλαμβανομένης και της παροχής καταλύματος διακοπών και της μίσθωσης χώρου σε κατασκήνωση ή κάμπιγκ για τροχόσπιτα.


Από το 6,5% στο 23% [ισχύς από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήτοι από 16/7/2015 (ν. 4334/2015)]. 
  • Οι εργασίες φασόν για τα βιβλία της δασμολογικής κλάσης 4901 και τις εφημερίδες και περιοδικές εκδόσεις της δασμολογικής κλάσης 4902 (Εφημερίδες και περιοδικές εκδόσεις τυπωμένες, έστω και εικονογραφημένες ή με διαφημίσεις:). Οι εφημερίδες και οι περιοδικές εκδόσεις χαρτόδετες ή βιβλιοδετημένες, καθώς και οι συλλογές εφημερίδων ή περιοδικών εκδόσεων που παρουσιάζονται με το ίδιο κάλυμμα, υπάγονται στην κλάση 4901, ανεξάρτητα από το αν περιέχουν ή όχι διαφημίσεις. Υπάγονται επίσης στην κλάση 4901: 
α) οι συλλογές τυπωμένων αναπαραγωγών έργων τέχνης, σχεδίων κ.λπ., που αποτελούν πλήρη έργα, σελιδοποιημένα και που μπορούν να σχηματίσουν βιβλίο, όταν οι εικόνες αυτές συνοδεύονται από κείμενο που αναφέρεται στα έργα αυτά ή στο δημιουργό τους 

β) τα εικονογραφημένα φύλλα που παρουσιάζονται ταυτόχρονα με ένα βιβλίο και ως συμπλήρωμά του 
γ) τα βιβλία που παρουσιάζονται σε τεύχη ή σε χωριστά φύλλα κάθε διάστασης, που αποτελούν ένα ολοκληρωμένο έργο ή μέρος έργου και προορίζονται να συρραφούν, να χαρτοδετηθούν ή να βιβλιοδετηθούν. 
Εντούτοις, οι τυπωμένες εικόνες και οι εικονογραφήσεις που δεν φέρουν κείμενο και παρουσιάζονται σε χωριστά φύλλα κάθε διάστασης υπάγονται στην κλάση 4911. 

Η κλάση 4901 δεν καλύπτει τις εκδόσεις που αποβλέπουν κυρίως στη διαφήμιση (π.χ. φυλλάδια, ενημερωτικά έντυπα, εμπορικοί κατάλογοι, επετηρίδες που δημοσιεύονται από εμπορικές εταιρείες, έντυπα τουριστικής προπαγάνδας). Οι εκδόσεις αυτές υπάγονται στην κλάση 4911.

Σημείωση: Καταργήθηκε από 16.7.2015 η απαλλαγή Φ.Π.Α. που αφορούσε στην παροχή υπηρεσιών από φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, τα κέντρα ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών (σ.σ. βλέπε την περ. ιβ του άρθρου 22 του ν. 2859/2000 έτσι όπως κωδικοποιήθηκε με τον ν. 4335/2014: "ιβ) η παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης γενικά και οι στενά συνδεόμενες με αυτή παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών, που παρέχονται από δημόσια εκπαιδευτήρια ή από άλλα πρόσωπα αναγνωρισμένα από την, κατά περίπτωση, αρμόδια αρχή, εκτός από τα φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και τα κέντρα ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών").


Πηγή: taxheaven.gr

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες
τηλ: 23210 20700       fax: 23210 99521

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου