Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον ΕΝΦΙΑ

Μετά την ψήφιση της τροπολογίας στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί προκειμένου να πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ από 6,15 εκατομμύρια ιδιοκτήτες αλλά και προκειμένου να χορηγηθούν οι εκπτώσεις φόρου όπου προβλέπονται.
Επίσης, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να εκδοθούν και οδηγίες συμπλήρωσης του Ε9 καθώς μετά την έκδοση των καινούργιων εκκαθαριστικών -όπου αυτό απαιτείται- θα ακολουθήσει η επίπονη διαδικασία διόρθωσης των λαθών. Ποια είναι τα επόμενα βήματα που αναμένεται να γίνουν; Πότε θα εκδοθούν τα καινούργια εκκαθαριστικά; Οι διαθέσιμες πληροφορίες γύρω από τα καίρια ερωτήματα που αφορούν στους ιδιοκτήτες, έχουν ως εξής:
Πότε θα διορθωθούν τα ειδοποιητήρια πληρωμής του ΕΝΦΙΑ;
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη στιγμή που θα ψηφιστεί η τροπολογία στη Βουλή, θα γίνει αμέσως και η διόρθωση των ειδοποιητηρίων πληρωμής έτσι ώστε τα 6,2 εκατομμύρια των φορολογουμένων να γνωρίζουν πόσα θα πρέπει να πληρώσουν στο τέλος Σεπτεμβρίου. Τα καινούργια ειδοποιητήρια, αναμένεται να είναι διαθέσιμα εντός της εβδομάδας. Ουσιαστικά, θα είναι τα τελικά ειδοποιητήρια για όσους δεν έχουν οικόπεδο εντός σχεδίου αλλά εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών (σ.σ για αυτά τα ακίνητα θα υπάρξει αλλαγή στην αξία) ή δεν περιμένουν κάποια έκπτωση φόρου. Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία προβλέπει την καταβολή του φόρου σε έξι δόσεις από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο.
Πότε θα «ανέβουν» τα διορθωμένα εκκαθαριστικά;
Αρχικός στόχος του υπουργείου Οικονομικών ήταν τα καινούργια εκκαθαριστικά να είναι διαθέσιμα την Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, η καθυστέρηση στην κατάθεση της τροπολογίας μάλλον θα οδηγήσει και σε χρονική μετάθεση της ανάρτησης των εκκαθαριστικών πιθανότατα για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας (γύρω στις 22 Σεπτεμβρίου). Καινούργια εκκαθαριστικά δεν θα υπάρξουν για όλους. Μόνο για όσους έχουν ακίνητο εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών.
Θα φανούν άμεσα στα εκκαθαριστικά οι εκπτώσεις φόρου για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα;
Εκτός απροόπτου όχι. Σε πρώτη φάση, το υπουργείο Οικονομικών θα διορθώσει μόνο τις αξίες των ακινήτων στα εκτός αντικειμενικού συστήματος οικόπεδα. Θα πρέπει να εκδοθεί απόφαση της γενικής γραμματείας εσόδων η οποία θα καθορίζει τις λεπτομέρειες χορήγησης της έκπτωσης (σ.σ το σημαντικότερο είναι αν οι δικαιούχοι θα κληθούν να υποβάλλουν αίτηση ή αν θα υπολογιστεί η έκπτωση αυτόματα) και στη συνέχεια να γίνει ο υπολογισμός του φόρου που θα γλιτώνουν οι φορολογούμενοι.  Το συμπέρασμα είναι ότι όσοι είχαν κλειστά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα για ολόκληρο το 2013 θα περιμένουν μέχρι τον Οκτώβριο για να διαπιστώσουν πόσα θα γλιτώσουν από την έκπτωση του 20% που εμπεριέχει η τροπολογία Θα φανούν στα εκκαθαριστικά οι εκπτώσεις για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα;
Και για τη χορήγηση αυτής της έκπτωσης, θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξει απόφαση της γ.γ Δημοσίων Εσόδων. Και αυτή η έκπτωση (αφορά πλέον σε όσους έχουν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα κάτω των 9000 ευρώ, αξία περιουσίας κάτω των 85.000 έως 200.000 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και επιφάνεια κτισμάτων κάτω των 150 τ.μ) μάλλον θα φανεί τον Οκτώβριο.
Πότε θα ξεκινήσει η διόρθωση των λαθών που έχουν γίνει;
Η ηλεκτρονική εφαρμογή για τη διόρθωση των λαθών που έχουν γίνει στο Ε9, δεν αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή παρά μόνο αφού ολοκληρωθεί η έκδοση των νέων εκκαθαριστικών αλλά και η χορήγηση των εκπτώσεων φόρου που προβλέπει ο νόμος. Αυτό σημαίνει ότι –λογικά- η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει τον Οκτώβριο. Υπενθυμίζεται ότι περιθώριο διόρθωσης για τα λάθη χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις, θα υπάρχει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Πηγή: newsroom naftemporiki.gr


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες
τηλ: 23210 20700       fax: 23210 99521
http://www.kverros.gr/ mail: kverros@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου