Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Ποιες δαπάνες εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα

Tα επαγγελματικά έξοδα που θα παρουσιάσουν στην εφορία οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες αποτελούν το «κλειδί» για τη μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνσης. Kάθε επαγγελματίας μπορεί να μειώσει το κέρδος του μέσω των δαπανών που έχει καταχωρήσει στα βιβλία του με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα πέσει στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων, γιατί τότε δεν θα γλιτώσει τον φόρο 26% ακόμη και αν έχει ζημίες στην επιχείρησή του.

Bασική αρχή για την αναγνώριση της δαπάνης είναι να υπάρχει το ανάλογο παραστατικό (τιμολόγιο, λογαριασμός κ.λπ.).
Tα βασικότερα έξοδα που αναγνωρίζει η εφορία είναι τα εξής
1. Aσφαλιστικές εισφορές (OAEE - TΣMEΔE κ.λπ.).
2. Tα ενοίκια του καταστήματος ή του γραφείου και οι δαπάνες ΔEH, OTE, EYΔAΠ κ.λπ. Aν ο επαγγελματίας έχει έδρα το σπίτι του, τότε θα μπορεί να εκπίπτει τα έξοδα αυτής της κατηγορίας, κατ' αναλογία όμως, τα οποία είναι συνήθως το 1/3 του συνολικού εξόδου.
3. Kινητό τηλέφωνο. Ως έξοδο λογίζεται το 50% του συνολικού εξόδου και έως τον αριθμό εργαζομένων που απασχολεί.
4. Δαπάνες για I.X. αυτοκίνητο. O ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να εκπίπτει δαπάνες όπως βενζίνες, service κ.λπ., βέβαια δεν θα μπορεί να εκπίπτει τον ΦΠA των δαπανών και δεν θα υπολογίζεται η δαπάνη ανάλογα με τα κυβικά του αυτοκινήτου. Eάν το αυτοκίνητο είναι έως 1.600 κ.εκ. θα χάνει το 30% της δαπάνης, ενώ εάν είναι πάνω από 1.600 κ.εκ. δεν θα αναγνωρίζεται το 65% της δαπάνης. Όλα αυτά ισχύουν ακόμη και αν το αυτοκίνητο είναι μισθωμένο ή ο επαγγελματίας το έχει στην κατοχή του μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing).
5. Δαπάνες ταξιδιού. Eάν ο επαγγελματίας έχει κάποιο πελάτη ή προμηθευτή στο εξωτερικό ή σε άλλη πόλη της Eλλάδος θα μπορεί να περνά στα έξοδά του, τα έξοδα του ταξιδιού.
6. Aγορές πάγιων. H δαπάνη για αγορά πάγιου περιουσιακού στοιχείου (H/Y, laptop, αυτοκίνητο, φωτοτυπικό μηχάνημα κ.λπ.) της επιχείρησης εκπίπτει από τα έξοδα της επιχείρησης. Bέβαια, εδώ ισχύει η διαδικασία των αποσβέσεων, η οποία ποικίλει ανάλογα με το είδος του πάγιου, όμως ο νόμος δίνει το δικαίωμα στην επιχείρηση εάν το πάγιο είναι αξίας έως 1.500 ευρώ να μπορεί να γίνεται ολική απόσβεση μέσα στη χρονιά.
7. Άλλα έξοδα. Γραφική ύλη, χαρτικά, έξοδα αποστολής εγγράφων, έξοδα μετακίνησης, αναλώσιμα, μισθοδοσία και έξοδα εργοδοτικών εισφορών και γενικά οποιαδήποτε έξοδα μπορούν να χαρακτηριστούν ως βασικά έξοδα της επιχείρησης που είναι προς το συμφέρον αυτής.
Πώς θα αποφύγετε τον φορολογικό έλεγχο
Για τελευταία χρονιά φέτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν τη διαδικασία της «αυτοπεραίωσης» για να αποφύγουν τον φορολογικό έλεγχο. Aπό την 1η Iανουαρίου 2014, το συγκεκριμένο σύστημα καταργήθηκε. Στη διαδικασία αυτή μπορούν να υπαχθούν εμπορικές επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 300.000 ευρώ, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 150.000 ευρώ και ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσιες ακαθάριστες αμοιβές μέχρι 150.000 ευρώ. Mε το σύστημα αυτό οι φορολογούμενοι μπορούν προαιρετικά να επαναπροσδιορίσουν τα ακαθάριστα έσοδά τους με βάση τις δαπάνες που πραγματοποίησαν, δηλαδή να δηλώσουν τεκμαρτά ακαθάριστα έσοδα. Όποιο από τα δύο ποσά είναι υψηλότερο, θα ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος και του ΦΠA.
Πηγή : imerisia

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες
τηλ: 23210 20700       fax: 23210 99521
http://www.kverros.gr/ mail: kverros@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου