Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Πώς θα πάρουν το μέρισμα οι 300.000 νέοι δικαιούχοι

Από τη χθεσινή σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην οποία αποφασίστηκε να υπάρχει δεύτερο «πακέτο» δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος, φάνηκε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να διατεθούν περισσότερα από 300.000.000 ευρώ έως το τέλος Ιουνίου, αν δεν άλλαζαν επειγόντως τα εισοδηματικά κριτήρια για τη διανομή του.

Η αιτία για την οποία έπεσαν έξω οι επιτελείς της κυβέρνησης στους σχεδιασμούς τους, πρέπει να αναζητηθεί στο γεγονός ότι όλο και περισσότεροι είναι οι άνεργοι ή οι χαμηλοσυνταξιούχοι που αναγκάστηκαν να ζουν υπό την ίδια στέγη με τους δικούς τους, για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Φάνηκε δηλαδή ότι τα νοικοκυριά ήταν λιγότερα από όσα υπολογίζονταν με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που υπέβαλαν τα προηγούμενα χρόνια οι φορολογούμενοι, ενώ τα μέλη καθενός ήταν περισσότερα από όσα έδειχναν τα στοιχεία των δηλώσεων.

Έτσι αποφασίστηκε να γίνει αλλαγή κριτηρίων και νέα κατανομή, ώστε το εφάπαξ επίδομα να δοθεί σε περισσότερα νοικοκυριά από αυτά που μπορούσαν να το ζητήσουν, καθώς σε αυτά ζουν περισσότερα μέλη από όσα αρχικά υπολογιζόταν –αντί να ζουν μόνοι τους σε ξεχωριστά σπίτια.

Για να αυξηθεί ο αριθμός των νοικοκυριών που δικαιούνται «μέρισμα» από το πρωτογενές πλεόνασμα, η κυβέρνηση αποφάσισε να «χαλαρώσει» τρεις τουλάχιστον περιορισμούς που είχε θέσει αρχικά:

1ον: να αυξήσει κατά 1.050 ευρώ το βασικό εισοδηματικό κριτήριο: από 6.000 ευρώ που ήταν, το όριο για τον άγαμο αυξάνεται σε 7.050 ευρώ.

2ον: να μην «ψαλιδίζεται» το επίδομα όσο αυξάνεται το εισόδημα: όλοι οι δικαιούχοι θα λάβουν ολόκληρο το ποσό της κατηγορίας στην οποία ανήκουν, χωρίς εκπτώσεις. Αν όμως υπερβούν το όριο αυτό έστω και για ένα ευρώ, τότε χάνουν ολόκληρο το ποσόν της κατηγορίας και δεν εισπράττουν τίποτε.

3ον: να συνεκτιμηθούν τα εισοδήματα του 2013: έτσι αν κάποιος έχασε εισόδημα που είχε το 2012, για το οποίο η αίτησή του απορρίφθηκε, τώρα θα μπορεί να ζητήσει και να το λάβει.


Όσοι είχαν υποβάλει ήδη ηλεκτρονική αίτηση στο gsis.gr δε χρειάζεται να υποβάλουν νέα. Το υπουργείο Οικονομικών θα επανεξετάσει όσες απορρίφθησαν και θα βρει τους δικαιούχους που θα λάβουν το επίδομα στις 10 Ιουλίου.


Όσοι όμως δεν είχαν υποβάλει αίτηση επειδή γνώριζαν ότι αυτή θα απορριφθεί λόγω εισοδήματος, τώρα θα πρέπει να την υποβάλουν έως 30 Ιουνίου, ώστε να πληρωθούν μαζί με τους υπολοίπους στις 10 Ιουλίου.




Πηγή : money - money 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες
τηλ: 23210 20700       fax: 23210 99521
http://www.kverros.gr/ mail: kverros@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου