Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Νέα διαδικασία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα επικουρικά ταμεία

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ απόφαση του υπουργού Εργασίας που προβλέπει ριζική αλλαγή στη διαδικασία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία επικουρικής ασφάλισης.


Σύμφωνα με την απόφαση, η αρμοδιότητα για τα χρέη των τριών μεγαλύτερων ταμείων επικουρικής ασφάλισης, περνάει στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, τον μηχανισμό ο οποίος έχει ήδη επιληφθεί για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν δημιουργηθεί και στα ταμεία κύριας ασφάλισης. Μάλιστα, προ ημερών, το ΚΕΑΟ δέχτηκε εντολή να σκληρύνει τη στάση του απέναντι στους οφειλέτες και να προχωρεί σε κατασχέσεις μέσα σε διάστημα δύο μηνών από τη στιγμή που θα εκδίδονται οι σχετικές εντολές.

Όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, Το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) καθίσταται αρμόδιος φορέας για την είσπραξη των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης), ΤΑΠΙΤ (Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα) και ΤΑΥΤΕΚΩ (Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας). Για τις καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές υπέρ των τριών ταμείων, όπως αναφέρεται στην απόφαση, θα συντάσσεται πράξη βεβαίωσης οφειλής από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ η οποία θα διαβιβάζεται αυτοματοποιημένα στη βάση δεδομένων του ΚΕΑΟ.
Η ίδια απόφαση, περιγράφει και τη διαδικασία για τη βεβαίωση και την είσπραξη των εισφορών υπέρ των ταμείων επικουρικής ασφάλισης. Όπως αναφέρεται, ο εργοδότης που υποβάλλει Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (AΠΔ) στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΙΚΑ−ΕΤΑΜ, υποχρεούται από 1.12.2013 να δηλώνει σε αυτήν και τις ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), των Τομέων του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) και των Τομέων και του Κλάδου Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ  του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ).


Πηγή : naftemporiki

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες
τηλ: 23210 20700       fax: 23210 99521
http://www.kverros.gr/ mail: kverros@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου