Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Μείωση 12% στις επικουρικές συντάξεις των φαρμακοποιών

Σε μειώσεις στο ύψος των επικουρικών συντάξεων προχώρησε η διοίκηση του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ). 

Οι μειώσεις ύψους 12,81% κατά μέσον όρο, θα γίνουν σε επικουρικές συντάξεις άνω των 200 ευρώ και θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Μαρτίου!

Το ΤΕΑΥΦΕ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και ένα από τα πέντε επικουρικά ταμεία που έμειναν εκτός Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). 

Το Ταμείο, καλύπτει περίπου 28.000 ασφαλισμένους εκ των οποίων οι 6.150 είναι συνταξιούχοι. Αιτία των μειώσεων, σύμφωνα με τη διοίκηση, είναι η μείωση κατά 20% που έχει σημειωθεί στα έσοδα του ταμείου από ασφαλιστικές εισφορές, λόγω της οικονομικής κρίσης. 

Οι μειώσεις πρόκειται να ξεκινήσουν από την καταβολή των συντάξεων του μηνός Οκτωβρίου.


Η αναλυτική ανακοίνωση του ΤΕΑΥΦΕ έχει ως εξής:

«Ο κλάδος του Φαρμάκου τα τελευταία 4 χρόνια έχει δεχτεί τη μεγαλύτερη «μνημονιακή πίεση», με αποτέλεσμα να κλυδωνίζεται η φαρμακευτική υποδομή της χώρας και να συρρικνώνονται οι θέσεις εργασίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για το Ταμείο μας. Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού είναι να έχουν υποχωρήσει σημαντικά τα έσοδα του Ταμείου από τις μειωμένες εισφορές, που αθροιστικά ξεπερνούν το 20%.

Το ΤΕΑΥΦΕ ως ΝΠΙΔ είναι υποχρεωμένο να εφαρμόσει την Αναλογιστική Μελέτη, που εγκρίθηκε από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και να προβεί στην αναπροσαρμογή των συντάξεων από 01/03/2013, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του, να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις και τα συσσωρευμένα ελλείμματα, τα οποία κληρονόμησε και να πάρουν σύνταξη οι σημερινοί και οι μελλοντικοί ασφαλισμένοι. Αναγνωρίζοντας τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι συνταξιούχοι μας, αλλά και με γνώμονα το δικαίωμα της νέας γενιάς να πάρει σύνταξη, αποφάσισε:

Α) Οι συντάξεις κάτω των 200 ευρώ να μην υποστούν καμία μείωση.

Β) Οι μειώσεις, οι οποίες έχουν γίνει από την 01/01/2013 με το Ν. 4093/2012, να συμψηφιστούν με ό,τι προβλέπει η εγκεκριμένη Αναλογιστική Μελέτη. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η πλειοψηφία των συνταξιούχων στην ουσία να μην υποστεί περαιτέρω μείωση του εισοδήματός της. Μεσοσταθμικά οι μειώσεις αυτές δεν θα ξεπερνούν το 12,81%. Για διευκόλυνση των συνταξιούχων τα αναδρομικά από 01/03/2013 έως 30/09/2013 θα καταβληθούν σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις μέχρι τις 31/12/2014. Η μείωση ξεκινά από τη σύνταξη του Οκτωβρίου και τα αναδρομικά από τη σύνταξη του Νοεμβρίου».




Πηγή : tanea.gr

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 

Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες
τηλ: 23210 20700       fax: 23210 99521
http://www.kverros.gr/ mail: kverros@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου