Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Δήλωση ακινήτων από όλους για τα εκτός σχεδίου - έως 31/8

Για το τέλος Αυγούστου μετατίθεται η προθεσμία για την υποβολή των φετινών Ε9 όπου κάθε φορολογούμενος, συν τοις άλλοις, θα επικαιροποιήσει την εικόνα της εκτός σχεδίου ακίνητης περιουσίας του. Αυτή ήταν η κυριότερη απόφαση που έλαβε η χθεσινή διακομματική επιτροπή της συγκυβέρνησης για το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων καθώς κρίθηκε ότι δεν υπάρχει επαρκής χρόνος προκειμένου να δημιουργηθεί το νέο έντυπο Ε9 και ειδικά ο πίνακας για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις. 

μεταξύ άλλων αποφασίστηκαν τα εξής:
-ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων ο οποίος θα αντικαταστήσει το χαράτσι (Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων-ΕΕΤΑ) και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) πρόκειται να εφαρμοστεί από το 2014. Η συνολική βεβαίωση εσόδων από το νέο φόρο θα πρέπει να ανέλθουν τουλάχιστον στα 3,2 δισ. ευρώ με την είσπραξη να ανέλθει τουλάχιστον στα 2,7 δισ. ευρώ ετησίως (η απόκλιση υπολογίζεται λόγω της οικονομικής αδυναμίας των πολιτών και των ζητημάτων που προκύπτουν από τις αλλαγές στη βάση υπολογισμού του φόρου, όπως είναι οι διορθώσεις στοιχείων ακινήτων κ.ά.).

-από τα παραπάνω προβλεπόμενα έσοδα τα περίπου 400 έως 500 εκατ. ευρώ θα πρέπει να προέλθουν από τη φορολόγηση των εκτός σχεδίου εκτάσεων, οι οποίες με το σημερινό καθεστώς εξαιρούνται της φορολογίας.  

-για την επιβολή του φόρου στα αγροτεμάχια απαιτείται η λεπτομερής καταγραφή τους μέσω της υποβολής νέων εντύπων Ε9 από τους φορολογούμενους. Στα έντυπα αυτά οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δώσουν περισσότερα στοιχεία για τα χαρακτηριστικά των αγροτεμαχίων τους, όπως για παράδειγμα το αν αποτελούν βοσκότοπους, λατομεία, την ακριβή απόστασή τους από τον αιγιαλό κ.ά. Με βάση αυτά τα στοιχεία θα καθοριστεί και η ακριβής φορολογική βάση για την επιβολή του ενιαίου φόρου.

-η προθεσμία για την υποβολή του νέου Ε9 μετατίθεται από την 30η Ιουνίου στην 31η Αυγούστου (και όχι 31 Δεκεμβρίου όπως εκ παραδρομής αναφέρθηκε αρχικά) προκειμένου να δοθεί χρόνος στις υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ να σχεδιάσουν το νέο έντυπο και στους φορολογούμενους να υποβάλουν ηλεκτρονικά το έντυπο.

-ο νέος φόρος στα αγροτεμάχια πρόκειται να σχεδιαστεί προς το παρόν με βάση τα στοιχεία για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις που διαθέτει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και συγκεκριμένα ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

-η επιτροπή πρόκειται να συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να μπει σε λεπτομέρειες αναφορικά με το αφορολόγητο όριο του νέου φόρου, τους συντελεστές φορολόγησης κ.ά.


Πηγή : capital.gr


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες
τηλ: 23210 20700       fax: 23210 99521
http://www.kverros.gr/ mail: kverros@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου