Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Από 1η Μαρτίου υποχρεωτικά ηλεκτρονικά η υποβολή των εντύπων αρμοδιότητας Σ.Ε.Π.Ε. και Ο.Α.Ε.Δ.

Με απόφαση, που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης, από αύριο 1η Μαρτίου 2013 γίνεται υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή των εντύπων αρμοδιότητας ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ, στο Πληροφοριακό Σύστημα, από εργοδότες που είναι εγγεγραμμέ­νοι στα μητρώα εργοδοτών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. 

Το εν λόγω Πληροφοριακό σύστημα, η υλοποίηση του οποίου ξεκίνησε το 2003 και παρελήφθη το 2006, παρέμενε ανενεργό μέχρι την 15/10/2012 οπότε και ετέθη σε λειτουργία για πρώτη φορά, με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας. 

Με τη χρήση του Πληροφοριακού Συστήματος, δεν απαιτείται πλέον η αυ­τοπρόσωπη παρουσία των εργοδοτών ή των εκπροσώπων τους στις υπηρε­σίες του ΣΕΠΕ ή του ΟΑΕΔ, προκειμένου να υποβάλλουν έντυπα αρμοδιό­τητας των παραπάνω φορέων, όπως π.χ. αναγγελίες πρόσληψης προσωπι­κού, πίνακες προσωπικού, αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού, αναγγελίες υπερωριακής απασχόλησης, κ.λπ. 


Η νέα αυτή απόφαση φέρει τέσσερα καινοτομικά στοιχεία που αφο­ρούν την ηλεκτρονική υποβολή των εντύπων και συγκεκριμένα:

1. Καθίσταται αδύνατη η συμπλήρωση πεδίων που αφορούν το μισθό ή το ημερομίσθιο εάν αυτός υπολείπεται του νόμιμου νομοθετημέ­νου κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου όπως θεσπίστηκε με το ν.4093/2012.

2. Καθίσταται αδύνατη η συμπλήρωση πεδίων που αφορούν την αναλο­γία μισθού ή ωρομισθίου για τις περιπτώσεις μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας αν αυτή η αναλογία υπολείπεται της προκύπ­τουσας από το νόμιμο νομοθετημένο κατώτατο μισθό ή ημερομίσ­θιο.

3. Ειδικά για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας υποχρεούνται πλέον οι εργοδότες να συνυποβάλλουν ηλεκτρονικά όλα τα νομιμοποιη­τικά έγγραφα που αφορούν τη νόμιμη πρόσβαση στην αγορά ερ­γασίας, όπως ενδεικτικά είναι η άδεια διαμονής για πολίτες τρίτων χωρών.

4. Από 1/7/2013 καθίστανται υποχρεωτικά τα δύο νέα έντυπα του Πλη­ροφοριακού Συστήματος Ε9 και Ε10 που αφορούν την ηλεκ­τρονική υποβολή των Συμβάσεων Εργασίας Μερικής και εκ Περιτ­ροπής εργασίας, καθώς και την υποβολή των Επιχειρησιακών Συλ­λογικών Συμβάσεων.

Με τις νέες αυτές προβλέψεις:

1. Διασφαλίζεται και σε επίπεδο διοικητικής εφαρμογής ότι κανένας ερ­γοδότης δεν μπορεί να συμφωνήσει με τον εργαζόμενο μισθό ή ημερομίσθιο κατώτερο από τα επίπεδα του νόμιμου νομοθετημέ­νου κατώτατου μισθού, όπως αυτά προβλέφθηκαν και θεσπίστη­καν με το Ν. 4093/2012.

2. Μπαίνουν σοβαρά διοικητικά αναχώματα κατά της αδήλωτης εργα­σίας.

3. Επιτυγχάνεται η πλήρης παρακολούθηση της μερι­κής και εκ περιτροπής εργασίας.



Πηγή: Taxheaven




ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες
τηλ:23210 20700 fax: 23210 99521
http://www.kverros.gr/ mail: kverros@otenet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου