Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Υποβολή τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων Φ.Π. μέσω διαδικτύου χωρίς την επιβολή προστίμου.


Μέσω του Διαδικτύου και των ηλεκτρονικών συστημάτων της Γενική Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων θα υποβάλλονται σύντομα και οι τροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, χωρίς μάλιστα την επιβολή προστίμων και υπό προϋποθέσεις χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών.
    Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο της απλοποίησης του ισχύοντος συστήματος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, έχει ήδη δώσει εντολή στη ΓΓΠΣ όπως προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες που θα απεγκλωβίσουν χιλιάδες φορολογούμενους από τη γραφειοκρατία, αλλά και τους υπαλλήλους των ΔΟΥ από φόρτο εργασίας με στόχο να δώσουν έμφαση στους ελέγχους.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι με το ισχύον καθεστώς οι τροποποιητικές δηλώσεις πρέπει υποχρεωτικά να κατατίθενται χειρόγραφα στις εφορίες, ενώ συνεπάγονται και αυστηρά πρόστιμα, γεγονός το οποίο τις περισσότερες φορές αποθαρρύνει τους υπόχρεους από το να φανερώσουν αδήλωτα εισοδήματα.
    Στο πλαίσιο αυτό το σχέδιο που επεξεργάζονται, προς το παρόν, στη ΓΓΠΣ, όσον αφορά στο νέο τρόπο υποβολής των τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων, προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:
    -Οι φορολογούμενοι που είναι πιστοποιημένοι στο σύστημα Taxisnet και διαθέτουν τους απαραίτητους κωδικούς πρόσβασης θα μπορούν να υποβάλουν τις τροποποιητικές φορολογικές τους δηλώσεις ηλεκτρονικά. Από την άλλη πλευρά, όσοι δεν είναι πιστοποιημένοι και δεν έχουν κωδικούς θα εξακολουθήσουν να τις υποβάλλουν στις εφορίες χειρόγραφα, μέχρις ότου θεσπιστεί το μέτρο, οπότε και θα πρέπει και αυτοί να αποκτήσουν κωδικούς για να μπορούν να υποβάλλουν τυχόν αλλαγές στα δηλωθέντα εισοδήματά τους μέσω του Διαδικτύου.
    -Στις περιπτώσεις που υποβληθεί τροποποιητική δήλωση μέσω του Διαδικτύου και από την επεξεργασία της προκύπτει πρόσθετος φόρος, εφόσον υπάρχει αύξηση του δηλωθέντος εισοδήματος, τότε δεν θα επιβάλλεται πρόστιμο παρά μόνο ο προβλεπόμενος πρόσθετος φόρος.
    Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις αυτές που προκύπτει αύξηση εισοδήματος, οι υπόχρεοι δεν θα υποχρεούνται να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά στην εφορία τους.

Πηγή:taxnews  


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες
τηλ:23210 20700 fax: 23210 99521
http://www.kverros.gr/ mail: kverros@otenet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου