Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Εκλογικεύονται οι ποινές για απλές παραβάσεις.


Τέλος σε απαρχαιωμένες πρακτικές του φορολογικού συστήματος ετοιμάζεται να βάλει το υπουργείο Οικονομικών με το νομοσχέδιο που προωθείται το φθινόπωρο στη Βουλή.
Ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων καταργείται, σταματά η διάτρηση βιβλίων και στοιχείων που δεν απαντάται πλέον σε καμία σύγχρονη χώρα, εξορθολογίζονται τα πρόστιμα, καθιερώνονται αυστηρές ποινές για τους φοροφυγάδες κατά συνείδηση και όλοι οι φόροι θα πληρώνονται μόνο στις τράπεζες ή με ηλεκτρονικό τρόπο.
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί διατάξεις με τις οποίες:
1.  Καταργούνται τα περισσότερα πρόστιμα που επιβάλλονται σήμερα για τυπικές παραλείψεις και κυμαίνονται από 40 έως 1.170 ευρώ. Τα πρόστιμα που θα επιβάλλουν οι ελεγκτικές Αρχές θα είναι ελάχιστα και θα αφορούν συγκεκριμένα φορολογικά αδικήματα.
2.  Όταν δεν πληρώνονται οι αναλογούντες φόροι, όχι λόγω οικονομικής ανέχειας του φορολογουμένου αλλά με στόχο την εκ προθέσεως φοροδιαφυγή, ακόμα και η πληρωμή των αναλογούντων φόρων και προστίμων δεν θα σβήνει τις ποινικές κυρώσεις.
3.  Παύει το σύστημα των υπέρογκων προσαυξήσεων, σε περίπτωση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σε μια οφειλή η οποία έγινε ληξιπρόθεσμη, θα επιβάλλεται συγκεκριμένο πρόστιμο και στη συνέχεια μηνιαίος τόκος στο ύψος του τόκου που επιβάλλεται στα τραπεζικά δάνεια τα οποία δεν εξοφλούνται στην ώρα τους.
4Παύει η διάτρηση βιβλίων και στοιχείων. Τα βιβλία γίνονται ηλεκτρονικά όπως και τα τιμολόγια και επομένως ο έλεγχος διευκολύνεται καταλυτικά.

πηγη: ΤΑ ΝΕΑ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες
τηλ:23210 20700 fax: 23210 99521
http://www.kverros.gr/ mail: kverros@otenet.gr 
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου