Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Πρόταση για αναγνώριση όλων των δαπανών των φορολογούμενων.

Πρόταση για την εφαρμογή του συστήματος φορολόγησης έσοδα μείον έξοδα για όλους τους φορολογούμενους, ακόμη και μισθωτούς και συνταξιούχους, επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για εισήγηση τεχνοκρατών προς την νέα ηγεσία του ΥΠΟΙΚ η οποία εφόσον «περάσει», θα αποτελέσει το επαναστατικό βήμα προς την δημιουργία ενός εκ βάθρων νέου φορολογικού συστήματος στη βάση της απλότητας και της αποτελεσματικότητας στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Η νέα ηγετική ομάδα της Καραγιώργη Σερβίας δηλώνει θαυμάστρια του αμερικάνικου τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων, όπου το σύνολο των  δαπανών του φορολογούμενου αφαιρείται από το εισόδημά του και
  ό,τι απομένει φορολογείται με βάση την φορολογική κλίμακα. Το συγκεκριμένο σύστημα, όπως εξηγούν στο Capital.gr γνώστες των φορολογικών θεμάτων, έχει αρκετά πλεονεκτήματα, αλλά και μερικά μειονεκτήματα. 

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Τα βασικά πλεονεκτήματα του συστήματος είναι ότι ο φορολογούμενος έχει ένα ισχυρότατο κίνητρο για να ζητά αποδείξεις για όλες τις δαπάνες του, από την αγορά τσιγάρων στο περίπτερο μέχρι με τη δαπάνη πολλών χιλιάδων ευρώ για τη δεξίωση του γάμου του. Με την έκδοση των αποδείξεων και την καταγραφή των δαπανών αυξάνεται η βεβαίωση ΦΠΑ καθώς και το φορολογητέο εισόδημα των επιχειρήσεων αφού για όλες τις πωλήσεις τους θα εκδίδουν αποδείξεις. Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι μειώνεται δραστικά η γραφειοκρατία και η πολυπλοκότητα του φορολογικού συστήματος καθώς όλα αντικαθίστανται από τον απλό κανόνα ότι όλες οι δαπάνες αναγνωρίζονται αρκεί να είναι πραγματικές. Ο φορολογικός έλεγχος απλοποιείται καθώς το μόνο που θα πρέπει να διαπιστώνει είναι αν οι δηλούμενες δαπάνες είναι πραγματικές ή εικονικές. Ας δούμε τώρα τα μειονεκτήματα.

Βασικός πυλώνας του συστήματος είναι κυρίως η είσπραξη του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Αν ο φόρος που αντιστοιχεί στις δαπάνες που δηλώνουν οι φορολογούμενοι δεν εισπράττεται τότε το σύστημα θα αποτύχει. Είναι βασικό να συνοδευτεί από τρόπους αυτόματης απόδοσης του ΦΠΑ. Επίσης, σημαντικό μειονέκτημα είναι ότι το νέο σύστημα θα προκαλέσει σοκ στους φορολογούμενους καθώς αποτελεί μια ριζική αλλαγή. Εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε πρώτη φάση σε σημαντική μείωση των φορολογικών εσόδων από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων λόγω των μεγάλων δαπανών που θα δηλώνουν οι φορολογούμενοι και θα αναγνωρίζονται από την εφορία. 

Σε κάθε περίπτωση το σύστημα «έσοδα μείον έξοδα» θα αποτελέσει, εφόσον τελικά εγκριθεί και εφαρμοστεί, μια νέα αρχή στη σχέση φορολογούμενου και εφορίας. 

Πηγή Capital.gr




ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες
τηλ:23210 20700 fax: 23210 99521
http://www.kverros.gr/ mail: kverros@otenet.gr 
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου