Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Διαπραγμάτευση για το ΕΣΠΑ 2014-2020.


Το 19ο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από την έναρξη της ελληνικής κρίσης το Δεκέμβριο του 2009, που επεκτάθηκε σε κρίση της ευρωζώνης, άρχισε με αισιόδοξες μεγαλοστομίες των ηγετών, συνεχίστηκε με ασκήσεις επί χάρτου για την πολιτική συνοχής την περίοδο 2014-2020 και κατέληξε στην απόφαση που προβλέπει την απελευθέρωση ενός ποσού της τάξης των 120 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Άρχισαν όμως και οι πρώτες αψιμαχίες επί της έκθεσης που υπέβαλαν οι 4 πρόεδροι (Χέρμαν Βαν Ρομπάι, Ζοζέ Μπαρόζο, Μάριο Ντράγκι και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ), η οποία περιλαμβάνει προτάσεις για τη δημιουργία μιας τραπεζικής και δημοσιονομικής ένωσης. 

Όλοι οι ηγέτες αναγνώρισαν στις δηλώσεις που έκαναν εισερχόμενοι στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ανάγκη λήψης μέτρων για τη δημιουργία ανάπτυξης. Ο καθένας φυσικά με τις ιδέες του.

Ήρεμη συζήτηση έγινε όταν ήρθε στο τραπέζι το θέμα του Συμφώνου Ανάπτυξης και Απασχόλησης. Ο πρόεδρος Χ.Β. Ρομπάι υπέβαλε ερωτήσεις στους ηγέτες σχετικά με τις πολιτικές που κατά την άποψή τους θα συνεισφέρουν καλύτερα στην ανάπτυξη, στο πλαίσιο του νέου Πακέτου Συνοχής (ΕΣΠΑ) 2014-2020. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας τάχθηκε υπέρ μιας πολιτικής για την καταπολέμηση της ύφεσης, φυσικά με επάρκεια πόρων, ζήτησε δίκαια κατανομή των κονδυλίων και έδωσε έμφαση στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να ληφθούν υπόψη για την κατανομή των κονδυλίων στο νέο πακέτο όχι τα στοιχεία του 2008 αλλά τα σημερινά, που αντικατοπτρίζουν την πραγματική κατάσταση της οικονομίας της χώρας που διέρχεται το πέμπτο κατά σειρά έτος ύφεσης. 'Αλλο ανεργία 8%-9 % το 2008 και άλλο πάνω από 22% σήμερα... Βέβαια, όταν η Ελλάδα δεν μπορεί να απορροφήσει τα 15 δισ. ευρώ που απομένουν από το συνολικό ποσό των 21 δισ. ευρώ που αποφασίστηκε το 2007 για τη χώρα στο πλαίσιο του σημερινού ΕΣΠΑ, τα σχέδια και οι επιδιώξεις για το επόμενο πακέτο θα περιοριστούν πάλι σε πανηγυρισμούς για εσωτερική κατανάλωση. Και θα παραμείνουμε σε λήθαργο.

Oι ηγέτες ενέκριναν και τυπικά την αποδέσμευση κονδυλίων ύψους 120 δισ. ευρώ για την υλοποίηση μεγάλων έργων και ενίσχυση των ΜμΕ, που θα δώσουν μία ώθηση στην ανάπτυξη. Προηγήθηκε καταρχήν συμφωνία στις 23 Ιουνίου στη Ρώμη μεταξύ του Ιταλού Μάριο Μόντι, του Γάλλου Φρανσουά Ολάντ, της 'Αγκελα Μέρκελ και του Ισπανού Μαριάνο Ραχόι. Το ποσό αυτό θα προέλθει από δανειοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ομόλογα έργων και κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία που παραμένουν αχρησιμοποίητα.

Η συζήτηση για την τραπεζική ένωση (κοινή εγγύηση των καταθέσεων, δημιουργία κοινού ταμείου για την αντιμετώπιση τραπεζικών κρίσεων, ελαστική χρήση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FESF) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕΜΣ) για να δοθεί η δυνατότητα άμεσης ανακεφαλαιοποίησης στις τράπεζες) προσέκρουσε στις επιφυλάξεις της Γερμανίας και της Φινλανδίας. Το ίδιο και με τις ιταλογαλλικές προτάσεις περί αμοιβαιότητας του χρέους. Τα θέματα αυτά παραπέμφθηκαν στην ομάδα εργασίας της ευρωζώνης , στη συνέχεια σε χαμηλότερη ομάδα (οικονομικοί σύμβουλοι) και θα επανήλθαν στους «27», οι οποίοι τα παραπέμψαν στη σύνοδο της ευρωζώνης.

Πηγή: www.express.gr

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες
τηλ:23210 20700 fax: 23210 99521
http://www.kverros.gr/ mail: kverros@otenet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου