Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Εξετάζεται νέα παράταση για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών.


Ανοικτό αφήνουν κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών το ενδεχόμενο να δοθεί και νέα παράταση για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών λόγω της «ανομβρίας» που υπάρχει στις εισπράξεις του Δημοσίου.
Η προθεσμία για την υπαγωγή στην ευνοϊκή ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών λήγει στις 31 Μαΐου, όμως τα μηνύματα από τη μέχρι σήμερα πορεία της δεν είναι ενθαρρυντικά εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας που πλήττει την αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι στην εν λόγω ρύθμιση υπάγονται υποχρεωτικά όλες οι οφειλές ή δόσεις οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, με βάση τις διατάξεις του ΚΕΔΕ, μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2012, εφόσον δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ (βασική οφειλή) όταν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και τις 75.000 χιλιάδες ευρώ (βασική οφειλή) όταν πρόκειται για νομικά πρόσωπα.
Οι υπόχρεοι που θα υπαχθούν έχουν δυνατότητα καταβολής των οφειλών τους εφάπαξ ή σε μηνιαίες δόσεις, από δύο έως είκοσι τέσσερις και υπό προϋποθέσεις έως εξήντα, καθώς και απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής κατά ποσοστό ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων της ρύθμισης, εκ των οποίων κάθε μία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 100 ευρώ.
Επισημαίνεται ότι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών προσεγγίζει πλέον τα 45 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 35 δισ. ευρώ τα οφείλουν περίπου 6.000 επιχειρήσεις και 5.000 φυσικά πρόσωπα.
Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του τετραμήνου, τα ληξιπρόθεσμα απέδωσαν στα δημόσια ταμεία 90 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με τις προσδοκίες του υπουργείου Οικονομικών, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι υπάρχουν προβλήματα στην εξόφληση των οφειλών των φορολογουμένων.
ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες
τηλ:23210 20700 fax: 23210 99521
http://www.kverros.gr/ mail: kverros@otenet.gr 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου