Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

ΜΕΤΑ ΤΟ PSI TI...??....ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ !


Μηνάς Χρήστος
Πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
MSC in Finance and Banking, International Hellenic University, Greece.

Μετά από τρία χρόνια συνεχόμενης ύφεσης στην ελληνική οικονομία, τα οποία επισκιάστηκαν από τις αποτυχίες στους στόχους του (πρώτου) μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ήρθε η συμφωνία του Eurogroup βάση της οποίας ουσιαστικά διαγράφονται 107 δις ευρώ του ελληνικού χρέους με αντάλλαγμα σκληρές, άδικες αλλά και εν μέρει αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην δομή της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Η συμφωνία σίγουρα δεν θα μας βγάλει από την δύσκολη θέση άμεσα, αλλά είναι ότι καλύτερο μπορούσαμε να έχουμε αυτή την στιγμή έτσι όπως ήρθαν( ή αν θέλετε μας τα έφεραν) τα πράγματα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο καθώς η χώρα γλίτωσε από μία άτακτη χρεοκοπία και από την έξοδο της από το κοινό νόμισμα. Το πώς θα διαχειριστεί το πολιτικό σύστημα αυτή την συμφωνία θα φανεί στο άμεσο μέλλον αφού οι εξελίξεις είναι γρήγορες.

Το θέμα όμως είναι το πώς θα δεχθούν και θα αντιδράσουν οι πολίτες της χώρας γιατί αυτοί είναι οι πρώτοι που θα πρέπει να αξιοποιήσουν την κάθε επιχειρηματική ευκαιρία προκειμένου να δημιουργήσουν κάτι καινούργιο, πρωτοποριακό και καινοτόμο που θα κάνει αίσθηση και θα εκτινάξει την ελληνική οικονομία σε γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την βιωσιμότητα και ανάπτυξη  της ελληνικής επιχείρησης είναι η στροφή του χαρακτήρα της επιχείρησης στις εξαγωγές δραστηριότητες. Αυτό αποδεικνύουν εξάλλου και οι αριθμοί από την έρευνα του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών αφού μέσα στο 2011 η συνολική αξία των εξαγωγών που καταγράφηκε σημείωσε αύξηση της τάξεως του 36,8%. Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, το ποσοστό αυτό ισοδυναμεί με 22,45 δις ευρώ και εάν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, η αύξηση διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 9,4%. Όσο αφορά τις εισαγωγές, αυτές υπέστησαν καθίζηση της τάξεως του 10,05% καθώς από 48,1 δις ευρώ μειώθηκαν σε 43,27 δις ευρώ την διετία 2010-2011.

Τα παραπάνω νούμερα δεν είναι απλά αριθμοί οι οποίοι θα πρέπει να μας αφήσουν αμέτοχους. Αντιθέτως, αποτελούν την ευκαιρία για την δημιουργία μια νέας στιβαρής εικόνας για την ελληνική οικονομία, την οποία πρώτα θα πρέπει να πιστέψουμε και να υποστηρίξουμε και στη συνέχεια να επενδύσουμε πάνω σε αυτή, με θεμελιώδες στοιχείο την οικονομική ανάπτυξη μέσω εξωστρεφών παραγωγικών διαδικασιών και όχι της κατανάλωσης. Όσο καθυστερεί όμως αυτό το σχέδιο, όσο συνεχίζουμε να καταναλώνουμε εισαγόμενα προϊόντα και να μην ενισχύουμε την παραγωγή και την εξωστρέφεια του τόπου μας, τόσο θα συνεχίσουμε να υστερούμε στην ΕΕ, το δε χρέος της χώρας θα συνεχίσει να μην είναι βιώσιμο παρά τη συμφωνία που επετεύχθη. Χωρίς ανάπτυξη τα όποια μέτρα έχουν ληφθεί ή θα ληφθούν στο μέλλον είναι καταδικασμένα σε αποτυχία. Για το λόγο αυτό, οι ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και ειδικότερα οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Νομό Σερρών για να μπορέσουν να επιβιώσουν θα πρέπει να κοιτάξουν και πέρα από τα ελληνικά σύνορα καθώς και  ευκαιρίες υπάρχουν αλλά και η χρονική συγκυρία μοιάζει να είναι η πιο ιδανική από ποτέ άλλοτε.   



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου