Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΟΙ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.


Την επιχορήγηση κοινωνικών επιχειρήσεων για το ξεκίνημα της λειτουργίας τους (start-up) προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης. Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, εντός του Μαρτίου αναμένεται η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, που θα ορίζει τα κριτήρια, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία για την επιδότηση αυτή.


Το υπουργείο έχει ήδη ανακοινώσει τη σύσταση του Γενικού Μητρώου Κοινωνικής Οικονομίας, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για τη δημιουργία και τη λειτουργία κοινωνικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, σε εφαρμογή του σχετικού νόμου, που ψηφίστηκε το Σεπτέμβριο, ενώ στον πρόσφατο νόμο 4052/2012 ψηφίστηκε διάταξη που προβλέπει τη δυνατότητα επιχορήγησης των κοινωνικών επιχειρήσεων για το ξεκίνημα της λειτουργίας τους.


Mε την υπουργική απόφαση για τη σύσταση του Μητρώου καθορίζονται:
τα κριτήρια ένταξης και εγγραφής στο Μητρώο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας των τριών κατηγοριών Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Ένταξης, Κοινωνικής Φροντίδας και Συλλογικού και Παραγωγικού Σκοπού), των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.) και των άλλων Φορέων Κοινωνικής Οικονομίας. Βασικό κριτήριο είναι η προώθηση της ένταξης στην οικονομική και κοινωνική ζωή των ατόμων που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (τα άτομα με αναπηρίες -σωματικές, ψυχικές, νοητικές, αισθητηριακές), άτομα εξαρτημένα ή απεξαρτημένα από ουσίες, οροθετικοί, φυλακισμένοι, αποφυλακισμένοι, ανήλικοι παραβάτες.
τα δικαιολογητικά για την εγγραφή τους
οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την ένταξή τους στο Μητρώο
τα στοιχεία καταχώρησης και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά του ετήσιου προγράμματος δραστηριοτήτων και απολογισμού τους
ο διοικητικός έλεγχος και οι κυρώσεις που προβλέπονται στην περίπτωση παραβίασης των υποχρεώσεών τους
οι περιπτώσεις, οι οποίες οδηγούν στη διαγραφή τους από αυτό και τέλος
θέματα δημοσιότητας του Γενικού Μητρώου Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας



Επίσης, για τη διευκόλυνση της δημιουργίας Κοινωνικών Επιχειρήσεων, έχει συνταχθεί από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων προτυποποιημένο Καταστατικό, το οποίο αποτελεί μέρος της ίδιας υπουργικής απόφασης.


Η ενίσχυση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας έχει ως στόχο την εργασιακή και κοινωνική ένταξη των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, που αυξάνονται ακόμη περισσότερο λόγω της οικονομικής συγκυρίας.


ΠΗΓΗ: PBS


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες
τηλ:23210 20700 fax: 23210 99521
http://www.kverros.gr/ mail: kverros@otenet.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου