Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 289.294 ΑΤΟΜΩΝ, ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 1,2 ΔΙΣ.

Σειρά δράσεων για την απασχόληση, την κατάρτιση και την ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών, συνολικού προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ για 289.294 άτομα, παρουσίασε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης. Η υλοποίηση όλων των προγραμμάτων θα ολοκληρωθεί έως τον Μάιο. Στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων συμμετέχουν η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων και ο ΟΑΕΔ.

Τα προγράμματα θα υλοποιηθούν με την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων, κυρίως μέσω του ΕΣΠΑ. Όπως επισήμανε ο κ. Κουτρουμάνης οι εντάξεις έργων βρίσκονται στο 69,21%, οι συμβάσεις έργων στο 48,42% (περί τα 1.288 δισ. ευρώ) και οι πληρωμές στο 27% (πάνω από 722 εκατ. ευρώ) και αναμένεται να ξεπεράσουν το 55% μέχρι το τέλος του χρόνου.

Βασικότερο πρόγραμμα, όπως ανακοινώθηκε, αποτελεί το Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης. Σκοπός του δικτύου είναι η αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, μέσα από μια δέσμη ενεργειών. Συγκεκριμένα σε δήμους με κατοίκους άνω των 80.000 κατοίκων θα δημιουργηθούν 8 κοινωνικές δομές, όπως κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία, λαχανόκηποι, τράπεζες κ.ά., στα οποία θα απασχολούνται άνεργοι και θα επιδοτείται και το 20% των λειτουργικών δαπανών στις εν λόγω δομές για διάστημα 24 μηνών.

Το ανώτατο όριο προϋπολογισμού για κάθε σχέδιο ανέρχεται στο ποσό των 1,360 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 36.000.000 ευρώ. Η ηγεσία του υπουργείου εκτιμά ότι το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί εντός του Μαρτίου και ο αριθμός των ωφελουμένων υπολογίζεται σε 1.500. Με την παρέμβαση σχεδιάζεται να δημιουργηθεί ένα δίκτυο 300 περίπου κοινωνικών δομών σε 40 δήμους.

Μεταξύ άλλων θα υλοποιηθεί πρόγραμμα για την ενίσχυση ανέργων και ευπαθών κοινωνικά ομάδων, ενίσχυση της προσαρμοστικότητας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, πρόσληψη προσωπικού για εκτέλεση έργων με αυτεπιστασία, πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων σε βασικές δεξιότητες με τη χρήση Voucher, κατάρτιση ανέργων δημοσιογράφων με τη χρήση Voucher, κατάρτιση ανέργων στον παραγωγικό τομέα, τοπικά σχέδια δράσης για την απασχόληση, δημιουργία θέσεων απασχόληση σε τοπικό επίπεδο, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων πτυχιούχων ανώτατων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ και ΤΕΙ) έως 35 ετών, επιταγή κατάρτισης-εργασιακής εμπειρίας για νέους, κατάρτιση νέων με χρήση επιταγής κατάρτισης σε επιλεγμένους αναπτυξιακούς τομείς, προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στον τομέα του πολιτισμού, προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης σε δεξιότητες χρήσης ΤΠΕ και παρεμβάσεις για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες από  πιστοποιημένα κέντρα κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης ατόμων με αναπηρίες και απεξαρτημένων ατόμων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας τα προγράμματα θα διαμορφώνονται και θα επανεξετάζονται ανάλογα με την ανταπόκριση των επιχειρήσεων και των ανέργων. Μάλιστα το πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών του ΟΑΕΔ αναμένεται να διακοπεί. Όσον αφορά τον ΟΕΚ και τον ΟΕΕ ο κ. Κουτρουμάνης ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους και την τρόικα, προκειμένου να αποφασιστεί τι θα γίνει με τις παροχές και το προσωπικό τους.  



Πηγή: www.express.gr


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες
τηλ:23210 20700 fax: 23210 99521
http://www.kverros.gr/ mail: kverros@otenet.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου