Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΚΑΤΑ 10% ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

 Οι επιχειρήσεις οι οποίες θα κάνουν χρήση της κάρτας εργασίας για τους απασχολούμενους σε αυτές, θα τυγχάνουν μείωση των ασφαλιστικών τους εισφορών μέχρι και σε ποσοστό 10% (σε αναλογία 1/3 εργαζομένων και εργοδοτών) από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η μείωση θα καθοριστεί με απόφαση του Υπουργού Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, ανά κλάδο, είδος επιχείρησης και γεωγραφική περιοχή, σύμφωνα με μελέτη που θα εκπονήσει η Διεύθυνση Αναλογιστικών Μελετών της ΓΓΚΑ.

Με την χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, τα στοιχεία θα διαβιβάζονται ηλεκτρονικά στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (για τα θέματα της ασφάλισης) καθώς και στον ΟΑΕΔ και τις Επιθεωρήσεις Εργασίας.

Σε ό,τι αφορά το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τα στοιχεία αυτά θα διασταυρώνονται με το περιεχόμενο των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ), με σκοπό να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρείται η νομοθεσία.

Στόχος του μέτρου είναι η αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας που λαμβάνει δραματικές διαστάσεις εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης. Υπολογίζεται ότι οι εισφορές οι οποίες δεν εισπράττονται λόγω της "μαύρης εργασίας" ανέρχονται σε 9 δις ευρώ ετησίως και οι ανασφάλιστοι  στο 25-30% του εργατικού δυναμικού της χώρας, το οποίο σε απόλυτο νούμερο μεταφράζεται σε 1,100,000 ανασφάλιστους εργαζόμενους.

Ο έλεγχος της εγκυρότητας των στοιχείων που θα αποτυπώνονται στην ηλεκτρονική κάρτα, ανήκει τους επιθεωρητές εργασίας και στα μεικτά κλιμάκια (ΙΚΑ-Επιθεωρήσεων Εργασίας) που συστήνονται για τον σκοπό αυτό.

Στην περίπτωση που διαπιστώνεται ανακρίβεια των στοιχείων της κάρτας, επισύρει κυρώσεις για τον εργοδότη που είναι οι παρακάτω:

-Κατάργηση της έκπτωσης για 3 μήνες. Αν υπάρξει υποτροπή του εργοδότη μέσα στα επόμενα τέσσερα έτη, τότε η κατάργηση επεκτείνεται σε 6 μήνες.

-Καταλογισμός προστίμου 200 ευρώ για κάθε εργαζόμενο για τον οποίο θα διαπιστωθεί απόκλιση από την κείμενη νομοθεσία, πρόστιμο το οποίο θα επιβαρυνθεί ο εργοδότης.


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
Γραφείο Οικονομικών Συμβούλων
Βέρρος Κωνσταντίνος
Τσαλοπούλου 5, Σέρρες
τηλ: 23210 20700 fax: 23210 20566
http://www.kverros.gr/ mail: kverros@otenet.gr









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου